fredag 9 juli 2010

Välfärden på allas läppar

Att de Rödgrönas vård är mänsklig skrev jag om för ett kort tag sen.

Plötsligt, och lite oväntat, så tycks välfärden vara det som alla vill ska förändras och bli bättre, oavsett vilket parti vi talar om.

Samtidigt så måste man komma ihåg att det är alliansen som har styrt landet i snart fyra år och valt helt andra prioriteringar än just välfärden. Varför ska vi tro på dem nu?

Det finns gott om exempel på hur de prioriterat direkt omänskligt. Det senaste jag har läst om är hur en sörjande pappa, vars 3 månaders barn dog, behandlas helt annorlunda än mamman och förväntas börja jobba efter några veckor, när mamman blir sjukskriven i 8 månader.

Vem säger att pappan är den som hanterar den uppkomna händelsen bäst?

Vid den här typen av händelser får jag ofta kommentarer att samma regler gällt innan. Skillnaden är dock, som jag brukar svara, att man via praxis och signaler från de styrande, gjort reglerna betydligt hårdare i praktiken.

Självfallet ska man som förälder få sörja den tid det tar och omänskligheten är total när man inte tillåts att ens få sörja sin döda bebis, utan förväntas kunna jobba istället för att ta hand om både sig själv och resten av sin familj.

Tala om att det här är ett ödesval mellan mänsklighet och omänsklighet, oavsett om det gäller människor eller djurens bästa, som hamnat helt vid sidan om utan djurskyddsmyndighet i händerna på jordbruksverkets underbemannade tak.

En märklig sak som jag noterat under detta valet, men inte märkt av tidigare, inte ens under Almedalsveckan, är att man väljer att göra utspel på "fel" dagar. En rätt billig politisk fint, men antagligen rätt effektiv och ett sätt som kanske främst påverkar de mindre partierna att få mindre utrymme. Sahlin tycktes igår få rätt mycket utrymme trots nyheten om Littorin...

Det mest komiska av allt är dock moderaternas förbud mot att lyssna på Sahlin... Bortsett från att det känns oerhört tveksamt demokratiskt sett så är det naturligtvis vettigt att lyssna på sina motståndare också, om inte annat för att kunna argumentera emot och stjäla goda idéer.

Sen går det alltid att diskutera hur man använder siffror. Jag noterar att problemet med arbetslösa ungdomar överdrivs och det påminner om diskussionen kring sjukförsäkringen och dess överutnyttjande, som inte heller användes på ett seriöst sätt. Vore det inte en klar förbättring att faktiskt argumentera med giltiga och vetenskapliga argument, istället för att bara gå mot känslorna?

Mer media ab ab ab ab ab ab skd svd svd svd svd svd svd gp gp dn dn sds sds sds sds exp exp exp exp gp gp hd hd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

 1. Oppositionen lovar 1 miljard till förskolan för att föräldralediga och arbetssökande ska få 30 timmars barnomsorg per vecka.

  Mina poänger är:

  1. De flesta kommuner erbjuder >15 tim/vecka för föräldralediga och arbetssökanderedan idag. Lidingö t ex erbjuder 30 tim/vecka.

  2. Alla Sveriges kommuner tillsammans gjorde 2009 ett överskott på nästan 12 miljarder

  3. Prognosen (från Sverges kommuner och landsting) för 2010 är återigen mångmiljardöverskott i kommunerna

  4. Vem kan tillsvidareanställa och förtäta i skolan med hjälp av ett tillfälligt engångsstatsbidrag i två år? Vem betalar dessa löner år 3 och framåt

  5. Kommunerna kommer att använda de extra miljarderna till skattesänkningar istället. Synd för Mona som inte gillar sådana men.........

  6. (gäller alla politiska partier) kolla upp hur VERKLIGHETEN ser ut först innan man överbjuder vallöften som inte behövs

  MVH
  Ekonomichef i förortskommun

  Bengt

  SvaraRadera
 2. "Vore det inte en klar förbättring att faktiskt argumentera med giltiga och vetenskapliga argument, istället för att bara gå mot känslorna?"

  Jag ser verkligen fram emot när du börjar leva som du lär...

  Det vore faktiskt intressant att höra dig kommentera SCBs siffror och varför de ska tolkas som 30% och inte 6%.

  SvaraRadera
 3. När jag och min dåvarande blev diskrimenerade av MVC, BVC, FK och Kvinnokliniken var det rödgrönt styre. Allt handlar inte om borgarna ibland är det bara rent usel byråkrati och människosyn. Jag har bott i både blå och röda kommuner och inte märkt någon skillnad... lyckligtvis eftersom då kanske vem som helst kan förbättra systemet om vi båda - du röd/grön jag borgerlig -ställer samma krav på praxis oavsett sjukvårdens finanser... Samarbete har aldrig skadat.

  /Ladde Dadde

  SvaraRadera
 4. Ödesval för djurens bästa skriver du, med andra ord kan du ite rösta på något av partierna i den rödgröna röran eftersom det i realiteten ger Socialdemokraterna större chans att vinna valet. Eller är du en hycklare i vanlig ordning? Sossarna ställer sej bakom halalslakt, ett extremt djurplågeri som är fullkomligt onödigt.

  SvaraRadera
 5. Bengt/Oskar - Det återstår att se om det blir skattesänkningar. Det blir knappast det i rödgröna kommuner.

  Peter H - Haha det är sant det är svårt att helt lämna bort känslorna :) Fast nu var inte problemet i detta fallet att man argumenterade med känslor istället. Jag tror siffran ligger någonstans mellan 6 och 30% och sannolikt ingen vet riktigt hur den ska beräknas. DET är det allvarliga, så här långt.

  Ladde - Samarbete har jag inget emot och naturligtvis håller jag med om att det finns fler saker som påverkar än vilka som styr.

  Kalle - Som du vet är jag vänsterpartist och vänsterpartiet är emot halal- och koscherslakt. Konstigt nog så nämner du som vanligt bara halalslakten...

  SvaraRadera
 6. Jag nämner naturligtvis bara halalslakt eftersom den är mest på tapeten just nu. Vi har dessutom inte någon anmärkningsvärd mängd judar och den gruppen växer inte i någon särskilld mån men det gör däremot den muslimska befolkningen i Sverige, lavinartat! Oavsett namn, djur ska vara bedövade innan de avlivas. Appråpå moderaternas "förbud" att lyssna till Sahlin, har Du lyssnat på Robert Spencers seminarium han hade nu i dagarna anordnat av Sverigedemokraterna? Eller tycker du bara om att kritisera den andra sidan när dom gör något dumt men hyckla och inte leva som du lär? Om du har lyssnat till det, vad anser du? Om du inte har lyssnat bör du göra det, du kanske lär dej något. Du kanske rent av kommer ur din lilla bubbla och blir nyfiken på hur bra det faktiskt är att tillåta den invandring vi har idag. Du hittar det på SD:s youtubekanal SDTelivision.

  SvaraRadera
 7. Det tror varken du eller jag på egentligen. Du hänger upp dig på saken som gör att du kan slänga skit på muslimer. Jag hänger upp mig på om djur plågas, oavsett anledning.

  Jag har inte lyssnat eller ens varit medveten om det seminariet. Ska se om jag kan leta upp det sen.

  I övrigt så noterar jag att man i Kristianstad halalslaktar med bedövning: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=665543

  SvaraRadera
 8. Då du är alltså emot halalslakt, i Sverige eller generellt? Eftesom halalslakt är en religös yttring och du är emot företeelsen, hur långt anser du att vi ska låta religionsfriheten gå? Kan du tänka dej att vara emot polygami, det här med muslimska män ska kunna ha fyra fruar och hur många älskarinnor om helst, det är mer en moralisk fråga eftersom brottet nog kan anses som ringa. Är du emot omskärelse av småpojkar vid icke medicinska syften? Anser du det vara lämpligt med muslimsk klädsel i alla offentliga sammanhang, såväl i charken på ICA om inom vården? Anser du att DO går för långt när man har skadestånd som är högre än vad våldtäktsoffer får? Tycker du att böter är ett tillräckligt straff när man har förgripit sej på ett barn oavsett omfattning av övergreppet? Hur långt sträcker du dej, i religionsfrihetens namn? Ditt parti vill ju sträcka sej 100%, men enbart till muslimers fördel.

  SvaraRadera
 9. Jag är emot slakt utan bedövning överhuvudtaget, men det tycks ju som sagt fungera med bedövning och halalslakt i Kristianstad.

  Jag tycker det är upp till var och en hur man vill leva sitt kärleksliv. Som du vet så finns även svenskar som lever i polyamorösa förhållanden och gör det de av fri vilja så har jag inget emot det.

  Omskärelse har vi diskuterat så det vet du mkt väl att jag är emot, oavsett religion som finns bakom. Är du emot det när det gäller judar?

  Offentliga sammanhang är inte jobbsammanhang, som inom Ica och vården. Du blandar ihop de sakerna. I offentliga sammanhang tycker jag man får ha vad för kläder man vill.
  Vad det gäller jobb så har jag endast åsikter om just klädseln om det förhindrar arbetsuppgifterna.

  Det är tveksamt om böter är tillräckligt. Det är snarare lättare att svara på specifika fall. Jag tycker att barnmisshandel ska vara olagligt, som ett exempel, och ge fängelse. Men om någon slår ett barn löst med öppen hand så tycker jag att böter, gärna ett kännbart sådant, kan räcka.

  Mitt parti är så vitt jag vet emot barnmisshandel i alla dess former, de är emot djurplågeri, de är emot omskärelse, så du kanske ska se över dina fördomar om vänsterpartiet?

  SvaraRadera
 10. Dessutom kan man ju notera att det är tillåtet att kastrera grisar obedövade i Sverige. Det är definitivt både jag och vänsterpartiet emot. Men det hör man aldrig dig eller andra sd:are bekymra sig över...

  SvaraRadera