tisdag 3 augusti 2010

Det går inte alltid att lita på partiprogrammen



Jag vet inte hur många gånger jag har fått kommentarer här, och på andra ställen, när jag har kritiserat sd och deras politik, som hänvisat till vad sd:s partiprogram säger.

Sd är, som alla andra partier, ett parti som inte alltid följer sitt partiprogram. Det mest synliga, vad det gäller de andra partierna, är kanske socialdemokraterna som är för republik, men som inte på åtskilliga årtionden, om någonsin, försökt föra en seriös debatt om att göra sig av med kungahuset.

Själv brukar jag ofta svara att man ska se vad deras anhängare och politiker skriver om i bloggar och kommentarer istället, för det visar till stora delar mer rättvisande vad partiet står för. Vad det gäller en majoritet av partier så stämmer vad som sägs på nätet oftast överens med vad partiet står för officiellt sett.

Men när vi kommer till sd så går partiprogrammet och anhängarnas åsikter inte alls ihop längre, vilket särskiljer sd radikalt från de andra partierna. Hur många anhängare till något parti väljer att för en politik som går i mot det egna partiet?

Men Martin Ezpeleta får på Aftonbladet till en bra artikel, På nätet kan sverigedemokraterna visa sina verkliga åsikter:

Och finns det något som sårar Sverigedemokraterna så är det att bli kallade för rasister eller främlingsfientliga.
I samband med min krönika uppstod en debattråd på Flashback, ett forum där högerextremisterna gillar att hänga och beklaga sig över mångkulturen.
Efter många inlägg där man varvade ”äcklig spagge”, med ”vidrig kroknäsa”, ”låt oss leva rasrent” och inte ”med en massa äckliga rashybrider” konstaterade en av debattörerna ”att tro att svenskar är främlingsfientliga är en fördom”. Och fick såklart medhåll.
Det kan tyckas schizofrent. Men så är Sverigedemokraternas backstage, så är ”nationalismen” när inga kameror och mikrofoner finns i närheten och kardborrebanden lossnat.
Jag vet inte vad Jimmie Åkesson kallar invandrare när han sitter hemma och kollar på nyheterna eller sjunger snapsvisor med sina polare.
Däremot är det säkert att han behöver rösterna från alla rasister som ännu inte kommit ut ur garderoben. Därför spelar partiet hela tiden dubbelt: å ena sidan lugna etablissemanget och visa upp sig som ett demokratiskt nationalistiskt alternativ, samtidigt som man uppviglar och flörtar med de högerextrema krafterna.
För journalisterna som vill granska Sverigedemokraterna uppstår ett dilemma: åt vilket håll ska man rikta mikrofonerna?
Personligen tror jag att om man vill förstå lejonets beteende, ska man inte gå på zoo.
Man måste till savannen och se hur djuret beter sig i sin naturliga miljö.
Naturligtvis är det med det i åtanke tråkigt att läsa att stödet för sd ökar och sd får vågmästarroll, eftersom det ökar osäkerheten inför hur det ska vara möjligt att bilda en regering efter valet.

Att valet blir stenhårt är rätt klarlagt, men jag hoppas onekligen att det också blir så att sd inte får riktigt så många röster som de själva tror. Ett enfrågeparti som lägger sin våta vante över landet gynnar inte någon eftersom de kan få oproportionerligt stor makt över sin enda fråga.

Ett parti som medvetet valt bort att alls ha en utrikespolitik lär knappast intressera sig för att hjälpa svenskar som kämpade för demokrati utomlands, där internationella påtryckning behövs, även om jag mycket väl kan tänka mig att de vill hjälpa bombhögern att fortsätta den svenska militära satsningen i Afghanistan, trots att alliansen inte vill ge mer pengar till försvaret.

Med tanke på Sabunis debattartikel, som får svar på tal idag som visar att hon har fel och dömer ut grupper felaktigt, så tycks dessvärre alliansen har mer gemensamt med sd än de vill erkänna innan valet.

Den klena trösten för mig är fortfarande den jag lyft fram tidigare. Sd blir en historisk parantes som kommer att få mycket svårt att stanna kvar i riksdagen ytterligare en mandatperiod, om de kommer in vid detta valet.

När jag läser Religiösa krav ska hållas bort från politik och lag så slår mig en sak. Sd argumenterar ofta för det samma, fram tills det gäller kristendomen, då man inte alls har kvar åsikten.

Ett fullt demokratiskt parti kan naturligtvis inte göra skillnad på religion och religion, utan måste förhålla sig neutralt till dem alla. Det kommer sd inte att lyckas med.

Mer media sds dag gp hd svd dn sds dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

17 kommentarer:

 1. "Ett fullt demokratiskt parti kan naturligtvis inte göra skillnad på religion och religion, utan måste förhålla sig neutralt till dem alla. Det kommer sd inte att lyckas med."
  Och du tycker på fullaste allvar att de etablerade partierna lyckas med detta?

  SvaraRadera
 2. I huvudsak tycker jag det, även om det av naturliga skäl tas mer hänsyn till kristendomen på grund av att kristendomen varit den huvudsakliga religionen här i tusen år.

  SvaraRadera
 3. Samtidigt är det klurigt det där med "identitets-politik". Att staten stödjer olika religiösa organisationer är väl inte konstigare än att alla möjliga föreningar får bidrag, jag tycker inte man behöver kalla det "identitets-politik". I debatten däremot kan man ibland se en tendens att i bästa välmening klumpa ihop t ex "muslimer" eller "invandrare", och sen hävda att dom ju är annorlunda mot "oss" men det ska man respektera blabla. Och det är väl inte vidare lyckat i längden.

  Exempel: På ett av mina hundforum skrev en tjej om hur hon blivit trakasserad av några barn som sprungit efter henne och på alla sätt försökt reta och skrämma hennes hund när hon var ute och gick med den(tyvärr tycker ju en del ungar sånt är kul). Hon hade försökt prata snällt med barnen, men det hjälpte inte. Till slut blev hon vrålförbannad och skällde ut ungarna så mycket att dom började gråta, men sen fick hon iaf vara ifred. Hon nämnde i förbifarten att det var svårt att prata med dom eftersom dom hade ett annat språk ursprungligen, men att hon gjort sitt bästa för att få dom att lyssna, innan hon till slut blev förbannad. Så själv gjorde hon alltså ingen affär av att det var invandrare, utan nämnde det mer i förbigående.
  Men en annan tjej börjar då försvara barnen, "invandrare har en annan syn på hundar, det måste man förstå...".
  SÅNT blir jag förbannad på. Ja, i många andra länder används hundar främst till vakt, och folk som kommer därifrån kan ha en bild av alla hundar som farliga. I en del andra länder bär ofta hundar på sjukdomar. Osv. Men vad har det med saken att göra?
  Tycker man inte om hundar, OAVSETT om man är svensk eller invandrare, ska man inte bli påtvingad hund-kontakt (genom att folk t ex låter hunden springa lös och hälsa på folk vare sej dom vill eller inte...). Och är man ute och går med sin hund helt snällt, så har man rätt att slippa trakasserier, OCKSÅ oavsett om det är invandrare eller svenskar man möter.
  Just den typen av resonemang som riktades mot hundägaren ovan, det är ju sånt som skjuter anti-rasismen i foten. Folk som resonerar så håller ju med SD-människorna i att invandrare är så himla annorlunda och därför inte kan uppföra sej som folk - skillnaden är bara att dom tycker man ska ha förståelse för det.
  Jag har också svårt att tro att dom fullt normala trevliga invandrare som fanns i stor mängd på mitt gamla jobb hade uppskattat sånt snack heller...

  SvaraRadera
 4. Frågan är ju var dom här kommentarerna är hämtade från för människor. På Flashback behöver man inte anbge om man är med i Vänstern, Sverigedemokraterna eller Svenska motståndsrörelsen. Vad det låter på kommentarerna du postar i ditt inlägg så är det anhängare av den senare skaran vilka är riktiga tomtar. Om dessa tomtar väljer att överge sitt parti till Sverigedemokraternas fördel vet jju inte jag, skulle du fördöma vänsterpartiet som parti om tomtarna valde att rösta på V? Du är i vanlig ordning ute och cyklar, kanske oron av V åker ut ur riksdagen börjar bli påtaglig och du därmed desperat? Tiden får utvisa, om det här landet kommer att förloras för oöverskådlig framtid eller inte, det är en ödesdag den 19:e september.

  SvaraRadera
 5. Det mest troliga valresultatet blir i ordningen M:20%, SD: 20%, S:19% och kanske MP på 9%. Då först kan vi kalla detta land en demokrati igen. I ett demokratiskt land finns det folk som tycker olika i olika frågor, inte som nu; lika men med små små diskreta förändringar.
  Sverige är ett extremist-land jmfr med våra grannar där det råder demokrati.

  SvaraRadera
 6. start IRONI:
  Hörde att den där polischefen röstade på socialdemokraterna. Därmed följer naturligtvis att SAP egentligen är för fler sexövergrepp.
  :slut IRONI

  SvaraRadera
 7. Billigt knep att försöka göra partier ansvariga för vad diverse förvirrade anhängare uttrycker. Din och Ezpeletas retorik är ungefär lika låg som Sundströms, tycker jag.

  Ironiskt exempel:
  Eftersom den där polischefen röstade på SAP så står SAP egentligen för att manliga chefer har rätt att begå sexövergrepp.

  SvaraRadera
 8. Dvärghunden - Point taken!

  Kalle - Annars brukar du använda argument för hur många på fb som visar sitt rätta jag politiskt sett som ett argument för att det är många sd:are i stugorna. Men nu gör du tvärtom?

  Henric C - Så det är ingen demokrati om inte sd får 20% och de andra mkt färre? Jag trodde en demokrati var där man fick det resultat som folk röstat på. Men jag förstår att du är sd anhängare vilket tycks bevisa tesen att ni inte vet så mkt om demokrati...

  Martin - Det var inte särskilt logiskt eftersom han inte var politiskt aktiv på nätet och jag undrar om han inte röstade på ngt parti som var emot sexköpslagen, vilket inget parti på vänstra sidan är.

  SvaraRadera
 9. "Kalle - Annars brukar du använda argument för hur många på fb som visar sitt rätta jag politiskt sett som ett argument för att det är många sd:are i stugorna. Men nu gör du tvärtom?"
  Hur får du det till att jag gör tvärtom? Jag skrev bara kort och gott att det är mycket tvivelaktigt om det är Sverigedemokrater eller rasister som ligger bakom kommentarerna Du tog upp i ditt blogginlägg. Det kanske är människor som är för en kort stund förbannade. Givetvis är du och resten av extremvänstern direkt där för att försöka vinna era taffliga poänger. Jag tror att det är desperation som lyser genom hos dej, du inser att det inte alls är självklart att Vänstern ens får stanna i riksdagen efter valet. Då är det klart att du kan, i din lilla villa, som ligger i ett etniskt svenskt skyddat område, försöker sprida dynga överallt där dina meningsmotståndare bor. Du borde, i sann vänsterpartistanda, lobba i din kommun för ett boende för ensamkommande flykting"barn" i din grannkåk. Får nuvarande ägare bara rätt mängd pengar så säljer han naturligtvis och som alla vet så får man ju inte tumma på mångkulturens kostnader, då är man ju rasist. Det borde med andra ord inte vara svårt för dej att få genom ett sådant förslag, 8-10 ensamkommande unga män runt husknuten, så får vi se om din partifärg håller sen.

  SvaraRadera
 10. Ja, Ezpeleta är ju verkligen intellektuell.. Dummare krönikor är snarare svår att hitta..
  Udda person att alliera sig med också.. Vänstern + en kille som sitter och skryter om hur han snott skattemedel.. ohelig allians om jag någonsin hört tals om en. Men allt för att ge sig på SD såklart, sjuklövern diskuterar ju till och med att samarbeta hur som helst bara man stänger ute SD. Snacka om enparti-system.


  Hursomhelst - Jag skulle hellre citera en bra mycket seriösare (och bra mycket mer välkänd) journalist, en som visserligen inte håller med SD, men som ändå säger summerar det fullkomligt bizarra i att tro att SD skulle ha något hemligt program:
  http://www.youtube.com/watch?v=7dwmYzZwxrQ
  03:41-04:01

  SvaraRadera
 11. Nå, du förstår nog hur litet bärighet vad några enskilda användares fabulerande har när ett politiskt parti skall beskrivas.
  Den jag är mest kritisk i sammanhanget är inte lena sundström, att stå ut med fula och osakliga påhopp är något ett parti får stå ut med, till tillhör liksom det politiska spelet. Men TV4 har ett public service uppdrag och beter sig horribelt som sänder dylik smutspropaganda precis innan valet.

  SvaraRadera
 12. VX, tja, gick ju ganska dåligt för JG efter det där repotaget, på nåt sätt kom hans landsförräderi plötsligt ut i media snart efteråt.

  SvaraRadera
 13. Kalle - Som sagt så är det samma sak i många bloggar, även de som till skillnad från mig inte släpper fram sd-anhängarnas inlägg.
  Jo du brukar prata om att där jag bor en bit ut på landet är etniskt skyddat men här, där husen är väldigt billiga, bor det ett antal invandrare också både i köpta villor och i de hyreshus som finns här.

  VX - Det är rätt många i Sverige som har skattefuskat, dvs snott skattemedel. Undra hur många det fanns kvar om man totalt skulle räkna bort dem sett till att lyssna på dem?

  Martin - Jag har svårt att se det som smutspropaganda ärligt talat.

  SvaraRadera
 14. Ett antal invandrare skriver du, då är det även intressant att se vad det är för invandrare. Det är nämligen skillnad på invandrare och invandrare. återigen, se till att grannvillan säljs till migrationsverket så dom kan ha det som ett gruyppboende för ensamkommande unga män, du kan ju även lobba för att den andra grannvillan ska säljas till förmån för ett moske-bygge. Men du är inte intresserad av detta, däremot ska andra utsättas för det anser du. Annars är dom rasister och främlingsfientliga.

  SvaraRadera
 15. Jag uppriktigt sagt inte en aning om var ifrån invandarna kommer. jag har bara noterat att de, av utseendet att döma, inte skulle kunna misstas för att vara svenskar sen generationer tillbaka. Men jag är övertygad om att du skulle svära ve och förbannelse över dem...

  SvaraRadera
 16. "Men jag är övertygad om att du skulle svära ve och förbannelse över dem... "
  Och där bekände du själv vilka fördomar du har. Jag har grannar som är invandrare, förmodligen fler sådana grannar än du har. Jag svär inte mer över dom än nån annan, i vart fall inte extra mycket på dom för att dom är invandrare, tvärtom så är grannen intill trevlig att ha balkongsamtal med och på heta sommardagar drar han sej inte för att räcka över nån god uppfriskande drink till mej. Så, hur var det nu med partipolitiken och kommunalpolitiken. Ska du inte föregå med gott exempel och motionera om ett hem för ensamkommande flykting"barn" i grannkåken din? Eller varför inte ta saken i egna händer och ställa ditt egna hem till förfogande för ett ensamkommande flykting"barn"? Du bor ju numera i villa så du borde väl ha plats, annars får du väl i god vänsterpartistanda skapa plats. Det är väl ganska givet att du som vänsterpartist ska ha minst en flyktingförläggning som granne?

  SvaraRadera
 17. Förlåt, jag glömde mig om att det i huvudsak är muslimer du retar dig på. Inte finnar och danskar...

  Vore det en grannkåk ledig så, men V:s ordförande här har motionerat om att ta emot ensamkommande flyktingbarn så det känns onödigt att jag också gör det.

  SvaraRadera