måndag 2 augusti 2010

Medmänsklighet - en bristvara både här och där

Det förvånar mig egentligen inte, hur osmakligt det än må vara, att Israel deporterar 400 barn som inte uppfyller vissa krav för att få stanna kvar i landet.

Det är inget annat än osmakligt att tvinga ut barn till föräldrar som jobbar med lågavlönade arbeten som gästarbetare och tvärtemot de omsorger barn behöver ha från sina föräldrar.

Fast sen så läser jag om Rosa Taikons artikel mot Tobias Billström från Newsmill om hur illa hans syn är på romer och inser att så långt ifrån Israels behandling är vi tyvärr inte här heller...

Och det finns dessvärre fler exempel på det, så känslan av att racka ner på andra länder la sig snabbt, även om jag knappast applåderar den politik som förs i Sverige idag. Att ministern står bakom utvisning av gravida fjortonåringar och homosexuella irakier är en politik som är människofientlig och ger mig samma typ av obehagliga associationer som Israels deportation av barn.

Det behövs verkligen en vettig rödgrön politik i det här landet, om inte annat så får det humanistiska rättstänkandets bästa.

Det är ämnen som borde intressera de högerkristna debattörerna i betydligt högre utsträckning än vad det gör idag, än en fånig debatt om hets eller kritik under prideveckan. Det är alltid märklig att se att den typen av debattörer alltid faller in och intresserar sig mer för den sex som kristendomen ofta haft så stora problem att hantera, istället för verkliga problem där människor dör och behandlas brutalt av både den svenska och andra stater.

Mer media svd dn dn smp dag sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Som du säger är inte Israel de enda...kan du nämna ett land i världen som sköter sig mer ok, dvs bra? Jag tror inte det finns och vi bör inte sitta här i Sverige på vår höga häst och kasta sten när vi befinner oss i ett sjudjävlastort glashus. Sen har inte det något med nuvarande regering att göra, utan att vi klagade på andra före denna regering och kommer så att göra även efter.

  Sen några kommentarer till det du skrivit:
  1. Angående romerna så har han rätt. Det är inte en rimlig försörjning att de tigger. I min stad står de och tvingar på dig blommor på gågatan för att sedan kräva pengar. De står med små barn utanför vissa mataffärer och tigger så att man ska få extra dåligt samvete. Sen spelar de även vid tågstationen(vilket åtminstone jag tycker är helt ok). För att få förflytta sig fritt inom EU bör det kunna krävas att man kan försörja sig och då med ett legalt arbete alternativt sparade pengar, pension etc.

  2. Den gravida kvinnan hade sökt via Italien och då säger europeiska lagen att hon ska söka asyl där. Lösningen är inte att göra ett undantag för henne utan att sätta press på Italien så att de för en human asylpolitik. Hon är inte ensam att fara illa, har du sett/läst om hur Italien mm behandlar flyktingar, illegala invandrare mm. Det är vidrigt.

  3. Är man HBT från Irak är det rimligt att få stanna så Billström är ute på djupt vatten där.

  SvaraRadera
 2. Jag blir inte längre förvånad när jag hör om sådant om Israel. Tyvärr är det så att Israel styrs av ultra-nationalister långt ut på högerkanten. Här hemma skulle vi beskriva dom som rasister/nazister, och om dessa människor hade kommit till makten i ett europeiskt land så hade EU bojkottat och infört sanktioner mot detta land. Se Jörg Haider och Österrike.

  Men att samarbeta med och göra affärer med Israel går tydligen fortfarande bra.

  SvaraRadera
 3. Danne - Jag tycker det känns mycket märkligt med särregler för vissa grupper inom EU.
  Jag förstår hur du menar men jag tycker likväl det är märkligt att vara så hård med lagarna här och att det måste få finnas undantag.
  Skönt att du håller med mig angående hbt-människor från Irak :)

  R - Jag instämmer i allt du säger och det gäller att inte glömma bort att även om de styr Israel så representerar de inte alla israeler, precis som att den svenska regeringen på många sätt inte alls representerar mig och mina ståndpunkter.

  SvaraRadera
 4. Det är helt ok att läsa lite fakta på http://israelisverige.info/?p=911 innan man börjar raljera.

  SvaraRadera
 5. Du skämtar Harry, som om "palestinaarabiska barn råkar illa ut när de kastar sten" som enda sätt. Tala inte om fakta är du snäll, när du ändå bara ska ljuga.

  SvaraRadera
 6. Vilket land är det som uppmuntrar illegal invandring? Det här hade inte fått något utrymme om det inte varit Israel

  /Markus

  SvaraRadera
 7. Det tror jag däremot jag att det hade fått

  SvaraRadera