lördag 31 juli 2010

Konservatism - Nej tack

Jag ställde mig tidigare den retoriska frågan Är homosexualitet farligt? och det är det naturligtvis inte, även om vissa grupper i samhället försöker att få det till att vara det.

Det enda som är farligt är att utsättas för människors hat och fördomar.

Hur illa det blir om det blir så att sd blir vågmästare, som det verkar finnas möjlighet till, vågar jag inte tänka på...

Visserligen har de försökt, eller deras partiledning, att framstå som ett hbt-vänligt alternativ, men det är få som verkligen tror på det. De ställer sig, som alla andra konservativa, som kd, på en helt annan sida, precis som jag skrev om tidigare idag.

Apropå konservativa och homosexualla, så noterar jag att Jörg Haider gömde undan miljoner. Sällan har jag sett en galjonsfigur för sd trillat av sin höga tron så fort som Haider när det kom fram att han var homo- eller bisexuell. Det om något borde visa på vad sd står för idag är det ingen som nämner honom som den ledstjärna och ideal han var för de svenska konservativa och rasistiska sd-anknytna bloggarna.

På den konservativa sidan ställer sig plötsligt även påstått liberala folkpartiet. Själv har jag aldrig sett dem som liberala och det blir än mer omöjligt att göra det när de, efter fyra års tystnad, börjar prata om kulturkanon igen:

Med det nya förslaget vill Folkpartiet framför allt stärka bildningstraditionen i Sverige.
– Undervisningen i historia och litteraturhistoria har minskat och vi har fått signaler om att studenter är mindre allmänbildade nu än förr. Att lyfta fram kulturarvet kan få oss att förstå hur Sverige blivit som det blivit, men också vart vi är på väg.
Christer Nylander påpekar att det inte bara en är lista i sig som är målet. Lika viktig är diskussionen om allt som hamnar utanför.
– Vi vill ha en öppen och konstruktiv debatt, där man också ser på de brister som finns. Som att det är gamla samhällstrukturer som gjort att kvinnor fått stå tillbaka, och att det speglar sig i det som vi ser som vårt kulturarv. 
Alliansen vann valet 2006 – men det blev aldrig någon litterär kanon. Varför skulle Folkpartiet lyckas den här gången?
– Vårt förslag då förändrade debatten och nu har den blivit mer nyanserad. Sedan är vi den här gången tydligare med att uppdraget ska hållas på armlängds avstånd från politiken. Det här ska göras av experter och institutioner.
Folkpartiet har alltså haft fyra år på sig, med minister på tyngsta posten för just möjligheten till bildning, men har inte ens enligt Nylander lyckats få fram studenter som är allmänbildade nog...

Ett av flera problem med en kanon är att vad som är god kultur förändras över tid och rum. Men en poäng är att det åtminstone inte är politiker som ska besluta den här gången om vad som är god kultur...

Frågan är ändå varför någon tror att de som idag inte är intresserad av god kultur ska bli mer intresserade via en kanon? Det som idag anses vara bra kultur lyfts redan fram i läroböcker och i media för de som är intresserade.

De som inte är intresserade idag lär inte bli mer intresserade i morgon med folkpartiets förslag. Men de tycks ju mer än gärna slösa på skattepengar...

Mer media svd svd dn dn dn dn dag dag exp hd hd gp gp gp sds nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

21 kommentarer:

 1. "Folkpartiet har alltså haft fyra år på sig, med minister på tyngsta posten för just möjligheten till bildning, men har inte ens enligt Nylander lyckats få fram studenter som är allmänbildade nog..."

  Det tar faktiskt lite längre tid än 4 år att fixa till det träskvänstern förstörde under drygt tre decennier. Oroa dig inte, med SD+Alliansen så kanske vi kan få utbildning, vård, välfärd OCH en fungerande immigrationspolitik?

  Eller så låter vi rödingarna vanstyra 4 år till! Vem kan förstöra vår ekonomi mest? Lars Ohly, Peter Eriksson eller Mona Sahlin? Pest, pest eller...pest...

  SvaraRadera
 2. Sd + alliansen lär ju inte hända enligt alliansens företrädare.

  SvaraRadera
 3. "Det enda som är farligt är att utsättas för människors hat och fördomar".

  Eller utsättas för dina!

  "Hur illa det blir om det blir så att sd blir vågmästare, som det verkar finnas möjlighet till, vågar jag inte tänka på...

  Det är inte lätt att få ihop det hela ibland!
  :)

  SvaraRadera
 4. Inga problem alls. Det räcker att skapa sig en uppfattning om sd:s fördomar av att läsa vad deras politiker har för åsikter och vad de vill göra politiskt sett. Läser man sen deras anhängares och politikers bloggar så blir det ännu värre...

  SvaraRadera
 5. Jerker

  Kan man vara motståndare till den stora invandringen och Pride utan att vara "rasist" och "homofob"?Läser man vänsterbloggar verkar det inte så,det kanske finns fördomar hos er också?

  SvaraRadera
 6. Till invandringen tycker jag att man kan vara det, men det är ytterst sällan jag hör människor som kan uttrycka sig vettigt nog för att inse att de inte är rasist i någon mån.

  Pride tycker jag är än mer suspekt att vara emot. Varför vara emot ett evenemang? Kan man vara emot att det spelas fotbollsmatcher också då eller att man ordnar festivaler med musik? Det har jag aldrig hört någon vara mer generellt emot, till skillnad från Pride.

  Gillar man inte ett visst evenemang så brukar man helt enkelt bara strunta i att åka dit.

  SvaraRadera
 7. Jerker

  Jag anser att vi tar emot alldeles för många invandrare och att det har en negativ påverkan på samhällsekonomin,dessutom bidrar det till problem med kriminalitet.Tycker du jag är rasist?

  SvaraRadera
 8. Jerker

  Om man tycker det är onaturligt att se män kyssas och därmed tar illa vid sig,är man då homofob?Dessutom,du är ju positiv till invandringen,hur ser du på synen på homosexuella inom Islam?Är det ett problem som ska tas upp,eller blir det för känsligt?

  SvaraRadera
 9. Invandringen: Kan du inte förklara varför du tycker det så börjar det lukta illa...

  Homosexuella: Ja det tycker jag att du är eftersom homosexualitet finns i naturen bland djuren också.
  Jag tycker synen på homosexuella inom de flesta religioner är ett problem. Frågan är hur du menar att det ska tas upp?

  SvaraRadera
 10. Jerker

  Enligt beräkningar kostar invandringen ca 40 miljarder kr/år,den summan tycker kan läggas på annat.När det gäller brottsligheten är det ju bara att titta på gängkrigen och det som sker i förorterna,duger det som förklaring?Angående Islam så har jag inte hört någon politiker kritisera kvinnosyn eller synen på homosexualitet,däremot får Sverigedemokraterna och KD stå till svars gång på gång.Lars Ohly och Gudryn Schyman talar ju gång på gång om hur kvinnor diskrimineras i arbetslivet,men när det gäller hedersvåld och liknande är det tyst som i graven.Vore intressant att fråga samtliga män i Sverige hur de ser på män som kysser varandra,tror att du skulle få stämpla många som homofober,men snart måste man väl vara homosexuell för att slippa det epitetet.När man läser dina inlägg förefaller du själv vara ganska fördomsfull,men det kanske är okej,du är ju vänsteranhängare....

  SvaraRadera
 11. Hur har den summan räknats ut? Jag har hört mängder av olika siffror och få av dem har tagit med de ekonomiska förtjänster man gör när man inte behöver betala så många års skolgång, sjukvård, dagis m m för en vuxen invandrare som fårr jobb. Du kan inte bara räkna minusposter utan även plusposter.

  Ja man är rasist om man tror att den brottslighetens problem enbart ligger hos invandringen.

  Hedersvåld finns det många även inom V som protesterat mot. Det man protesterar minst mot är det betydligt vanligare alkoholrelaterade våldet som drabbar alla, inte minst kvinnor.
  Det är en sak att uppleva det som äckligt. Jag upplever det som att jag tycker att lever som mat är skitäckligt men jag tycker inte det är onaturligt att äta lever av den anledningen.

  I övrigt så visar alla undersökningar att en tydlig majoritet är för att homosexuella ska få gifta sig, som ett exempel. Det hade aldrig blivit det resultatet om allmänheten ansett det vara onaturligt.

  SvaraRadera
 12. Jerker

  Nationalekonom Jan Ekberg har kommit fram till den summan,och han har räknat med både plus och minus.Sedan har jag aldrig påstått att problemen med brottsligheten enbart ligger hos invandringen,men du kan ju inte förneka överrepresentationen hos invandrarna.Några konkreta frågor som det vore kul om du kunde svara på:

  1.Anser du att Sverige tjänar eller förlorar ekonomiskt på invandringen?

  2.Är invandrare överrepresenterade i brottslighet?

  3.Är det inte konstigt att i princip alla riksdagsledamöter som hyllar invandringen inte själva lever i invandrartäta förorter?

  SvaraRadera
 13. Jerker

  Om din son Rasmus kom och berättade att han var homosexuell,skulle du då inte känna någon "besvikelse" över det?Skulle du direkt acceptera det och inte ha några negativa tankar?

  SvaraRadera
 14. Alexander - Jan Ekberg konstaterar att invandringen gett oss ekonomiska fördelar innan: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/professorn-dementerar-utrakning_204809.svd så i det långa loppet tror jag det är något vi tjänar på ekonomiskt, även om jag tycker invandringen bör finnas främst av humanitära skäl.

  Invandrare är alltid, som alla grupper av människor med lägre inkomster och mindre vetskap om hur samhället fungerar, överrepresenterade. Det gällde även de svenska som emigrerade till USA under andra halvan på 1800-talet, och en bit in på 1900-talet.

  Riksdagsledarmöter tjänar bra med pengar och bor där efter. Det gör inte invandrarna. Själv har jag bott i Malmö och jag har bott i områden där det har varit många invandrare.

  SvaraRadera
 15. Alexander - Vad det gäller Rasmus så vore det rätt kul om han vore det, med tanke på att han är en kastrerad hankatt, som du sett om du klickat på länken om han och Kajsa :)

  Men hade jag en son som vore homosexuell så vore mitt enda bekymmer över honom att han skulle få stryk av människor med fördomar, eller få det svårare i andra sammanhang, som med att söka jobb eller liknande.

  Jag skulle däremot bli oerhört besviken på mig själv om han sagt att det var svårt att komma ut som homosexuell inför mig och min sambo.

  Allt jag vill är att mina eventuella barn ska bli lyckliga och i lyckan finns definitivt att våga älska den man älskar utan att behöva tänka på omgivningens reaktioner.

  SvaraRadera
 16. Jerker

  En sak till angående ekonomisk vinst eller förlust när det gäller invandringen,bara kostnaden för romerna uppgår till 12,5 miljarder kr/år enligt Maria Leissner.Kanske en fingervisning.....

  SvaraRadera
 17. Nu hoppas du över diskussioner du inte kan svara på så frågan är varför jag ska svara på dina kommentarer? I övrigt så passerar du gränsen för vad som är tillåtet i form av hatinlägg här.

  SvaraRadera
 18. Jerker

  Vilka frågor är det jag inte svarat på?Vad menar du att jag skrivit som är hatinlägg?

  SvaraRadera
 19. Du hoppas helt över diskussionen om homosexuella barn och hur jag skulle hantera det.

  SvaraRadera
 20. Jerker

  Vad jag vet ställde du inte några frågor,men det är ju jättebra att du inte har några problem med homosexualitet hos dina barn.Jag tror nog att det är många som säger så,men skulle reagera annorlunda om det verkligen hände.Vilka inlägg är det som du tycker är hatfyllda?

  SvaraRadera
 21. Jag tror inte det är så många längre som det varit tidigare.

  De jag inte släppte igenom som du postade här.

  SvaraRadera