tisdag 5 januari 2010

Ytterligare genant resonemang av folkpartiet

För ett tag sen gjorde folkpartiet ett utspel om att de vill ha ny utredning om nya läsvanor eftersom de såg det som ett problem att färre och färre läser böcker.

Frågan är om det verkligen är ett problem? Precis som sägs så är frågan varför just bokläsandet ska prioriteras, när det numera finns många andra sätt att läsa på?

Bortsett från att jag själv läser väldigt mycket böcker, och läser bok i princip varje dag, så är det inte nödvändigtvis så att det måste vara ett nöje som alla måste dela. Det måste inte nödvändigtvis vara sämre att få en litterär upplevelse på internet istället.

Någonstans tycker jag att det är den så av folkpartiet omhuldade skolans uppgift att lära barn att läsa längre texter, eftersom det i många yrken och högre utbildningar är ett krav att kunna läsa och reflektera över en längre text.

Men någonstans verkar folkpartiet ha fastnat i betygshetsens snara och inser inte att det vore bättre att satsa på faktisk kvalité och fler vuxna i skolorna, som kan lära ut det som ett betyg i sig aldrig kan ge: Kunskap.

Edit Något folkpartiet kunde ta åt sig av och försöka genomföra är läxläsning i skolan, som visar sig fungera utmärkt i Malmö. Men risken är uppenbar att det kostar mer pengar att genomföra än att ge betyg till allt och alla från dagis, eftersom det kan bli svårt att genomföra utan att det kostar pengar till skattesänkningar...

dn sds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar