onsdag 6 januari 2010

Skjut först och tänk inte alls

Bristen på rovdjur är ett problem skrev jag igår angående vargjakten. Ett annat problem som jag nämnt är att man inte vet vilka vargar man skjuter, om det är djur med friska arvsanlag eller inte.

Ett problem jag inte alls tänkt på, men som jag hittar via Scaber Nestors blogg är konstaterandet att flera alfahannar sköts i jakten, och att ingen tänkte på att det inte var rätt väg att gå.

Vargspåraren Mats Rapp uttalar sig i Dalarnas Tidningar och säger följande:

Enligt jägare är en av fördelarna med vargjakten att djurens respekt för människan vinns tillbaka. Att varg i mindre utsträckning söker sig till platser som bebos av människor.
Men om alfaparet i en vargflock skjuts så kan problemet bli det omvända. Det är alfaparet som lär ungvargarna i flocken att jaga. Utan alfaparet skapas förvirring i flocken, som är van vid en mycket stark struktur vad gäller hackordning.
Under vargjakten i Dalarna sköts två alfahannar, en i Närsen i Vansbro och en i Sörskog.
Vad betyder det för respektive flock?
- Då är det tiken som tar över och hjälper till att jaga. Sen beror mycket på om det är första kullen eller inte. Om det är så att det är en andra års föryngring eller tredje års föryngring så finns det ofta någon ungvalp kvar som kan hjälpa till och jaga, säger Mats Rapp, vargspårare i Leksand.

Läs även Scaber Nestors jämförelse med japanska valfångstfartyg, som en majoritet av svenskar tycker illa om, och resonemanget kring vargjakten.

Edit Man kan ju lägga till att med tanke på att nu älgarna mer påtagligt ger sig på människor så kanske vi ska se till att utrota dem också? De verkar ju farliga till skillnad från vargarna...

Edit 2 Jag ser att Andreas Carlgren i dagens SvD försöker försvara och ta tillbaka lite för att mildra all kritik som har kommit mot honom i artikeln Årets jakt ska noga utvärderas.

Som jag själv skrivit tidigare och som Scaber Nestor nämner i sin blogg så är det fortfarande ingen från offentligt håll, inte heller Carlgren, som nämner om när och hur en utökning av vargar med nytt friskt dna ska planeras in i Sverige, om det inte sker någon invandring i större mått på egen hand. Något som självfallet inte kommer att hända eftersom det skett i så liten utsträckning så här långt. Det borde gjorts innan man skjutit av vargar så att man hade en plan att följa. Nu kan inplanteringen skjutas på i evinnerliga tider.

I övrigt har han fel att besluten om rovdjuren ska tas lokalt. De är ett nationellt intresse eftersom vargens naturliga utbredningsområde är i princip hela landet, utom möjligen södra delarna av Skåne.

Mer media svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar