torsdag 4 juni 2015

Avgiften på alkohol lägre än kostnaden för Älmhults kommun

Avgiften på alkohol lägre än kostnaden för Älmhults kommun 

Kommentar till Per Faeltenborg 29.5 i Smålänningen

Faeltenborg besvarar Rolf Carlssons insändare från den 27.5 om att han är negativ till en höjning av avgiften till de alkoholtillstånd som Älmhults kommun utfärdar till de som serverar alkohol till allmänheten.

En sak som glöms bort i diskussionen, som jag personligen har hakat upp mig på, är att det inte nämns att kommunen har en kostnad för att utföra det som behövs enligt Alkohollagen för att godkänna alkoholförsäljningen.

Med dagens avgifter så är kostnaden bara täckt till ca 55%, och överskjutande del betalas av alla skattebetalare. Det som diskuteras är på sin höjd en höjning till 80%, nog så märkligt i sig, med tanke på att lagen talar om full kostnadstäckning, och inte någon oskälig omotiverad höjning.

Kostnaden för socialnämnden motsvarar nästan en halvtidsanställning, men då har man ändå inte räknat med de kostnader som t ex räddningstjänsten och miljö- och byggnämnden får tillståndsansökningar på remiss, vilket gör kostnaden högre än vad som framkommer.

För min del tycker jag det är märkligt att en affärsverksamhet ska ha rabatt via alla skattebetalare, istället för att man som övriga företag tar ut sina utgifter på de som köper varan eller tjänsten man har till salu. Det är ju trots allt så andra företag får göra och förväntas göra för att driva sin verksamhet.

Det gör i detta fallet att även den som bor på äldreboende, eller är yngre än 18 år men har extra- och/eller sommarjobb, som gör att de kommer över gränsen för att betala skatt, och inte kan utnyttja serveringstillstånden ändå får vara med och betala för dem.
Det går inte heller att som Faeltenborg gör att räkna ut vad alkoholens kostnad blir per såld öl, utan givetvis så delar man det på alla intäkter man har, som mat eller eventuellt inträde. Annars kan man argumentera om att kranvattnet är alldeles för dyrt, för även om det bara kostar några tior per tusen liter att köpa från kommunen, så går det inte ihop sig eftersom de flesta restauranger är vänliga nog att inte alls ta betalt för sitt kranvatten.
Samtidigt som denna diskussionen förs på politisk nivå, så diskuterar man även en höjning av avgifterna för hemtjänst och trygghetslarm. Jag har svårt att tro att de flesta medborgare inte heller ser att den höjningen blir så låg som möjligt, för att istället få betala lite extra nästa gång de dricker en öl eller vin på restaurang. 
Jerker Nilsson (v)

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!