lördag 14 augusti 2010

Moderaterna slösar upp välfärdspengarna

Efter att ha lovat en bättre välfärd, för att stjäla socialdemokraternas väljare, så lovar nu moderaterna mänger av skattesänkningar, vilket får dem att kännas igen som det gamla betongskattesänkarparti de alltid varit förut. Välfärdstänket kändes långt borta...

Frågan är varför det bara är partierna till vänster som får frågan om hur saker och ting ska finansieras när de lovar förbättringar i välfärden?

Hur ska moderaterna kunna fortsätta ge välfärden en push, som de påstår sig ha gjort, och samtidigt ändå sänka skatterna?

Det finns bara ett enda sätt, om man tillhör de lyckliga som har jobb och är friska. Att börja spara ännu mer av sina pengar. Alla kan vi bli av med jobbet eller bli långtidssjukskrivna. Och vem vill då stå med det ekonomiska skägget i brevlådan, eftersom du är satt att betala skattesänkningarna?

Det är, som Vänsterpartiet kör med som slogan, Bättre att hålla ihop:

Partiet budskap är de vill bygga världens bästa välfärdssystem.
– Vi ser ett land som håller på att falla isär utifrån skillnaderna mellan kvinnor och män, klasskillnader och segregation. Det vi vill vi motverka. Och vår kampanj säger något som ingen annan gör. Vi vill bygga världens bästa välfärd, utan privata vinster. Jag är väldigt nöjd med kampanjen, säger han.

Tvärtemot vad många tror så är jag inte för skattehöjningar som inte är motiverade. Men med tanke på hur hårt ansatta de som inte har möjlighet att jobba är idag ekonomiskt sett, så finns det ingen motivation att sänka skatterna.

Mer media ab svd svd svd dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fokpartiet blir märkligare och märkligare...

Vad är det med fp? undrar retoriskt en av Sydsvenskans ledarskribenter, som agerar så oliberalt?

Röster till vilket pris som helst är svaret.

Nästan märkligare än det, vilket tycks tyda på en viss tillvänjning hos mig själv som inte blir förvånad mot det påstådda liberala partiets förbudspolitik längre, är att Fp tycker att skolan är viktigare än jobben.

Synd bara att jobben finansierar skolan, via skatteinbetalningar och att det utan jobb blir svårare att driva en skola som är bra.

Då är till och med centerns vilja att göra rut till huvudvalfråga mer relevant, trots att den egentligen bara berör ett litet fåtal av alla de jobb som finns, även om inte nödvändigtvis sänkt moms gör någon skillnad.

Skönt att åtminstone sossarna har bättre fokus på vad som är viktigt.

Mer media dag svd svd hd ab ab dn dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Märklig ledare hos SvD


Jag läser att en av ledarskribenterna på Svenska Dagbladet undrar medlemmarna i LO tycker om stödet till socialdemokraterna.

Själv undrar jag vad de moderata väljarna säger om de som bidrar till moderaternas partikassa? 

Ja just det, moderaterna vill inte berätta vilka de är, tillsammans med Kd, något alla andra partier gör. Inte lätt då att ha en åsikt om deras bidrag och ännu svårare än i USA att veta vilka som försöker påverka partierna.

Notabelt är också att Vänsterpartiet, sett till politiken, står närmare de LO:s åsikter än vad S gör, enligt en undersökning en av mina facktidningar gjorde för några månader sen.



Även Smålandsposten skriver om kopplingen mellan S och LO-facken.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vad Skytte inte vill berätta om alliansen

Göran Skytte skriver lite om de olika partierna och vad han ska välja i sin kolumn hos svenskan, idag under rubriken Jag går inte efter karisma i valet.

Med tanke på historien om det lilla kristna skolskeppet Elida, som jag skrev om i Mängder av år sen jag skrev en insändare, i samband med att kinesiska ledare var i Göteborg för att köpa Volvo, så finns det mängder av saker som Skytte inte vill berätta om varken Maud Olofsson eller de andra allianspartiledarna.

Det märkligaste är kanske inte, åtminstone inte för mig som vänsterpartist, att allianspartierna, till skillnad från vänsterpartiet, höll så tyst när yttrandefriheten blev hotad av de kinesiska diktaturledarnas närvaro.

Det märkligaste här är snarast att Skytte till och med försöker hylla Maud Olofsson som kallade Kina för "vänner", och att så få reagerade. Skytte, som ofta blandar in sin tro i sitt tyckande hos SvD är konstigt nog inte så intresserad av att försvara yttrandefriheten när det väl gäller.



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 13 augusti 2010

Problem för småpartierna

Jag noterar att Dagens opinionsredaktör skriver att Kd hindras av otydlig profil och konstaterar följande:

Sekularisering och "moralliberala vindar", som statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson talar om, kan vara en förklaring till tappat stöd. Men risken är naturligtvis att KD också tappar sina nuvarande och potentiella kärnväljare i en ung generation om de inte känner att partiet vågar profilera sig utifrån sina grundvärderingar. För alla de små borgerliga partierna gäller det att inte uppfattas som ett "Moderaterna light".
Frågan är om inte en väljargrupp också känner tveksamhet inför att KD uppfattas, och att partiföreträdare själva beskriver sig, som ett konservativt parti. Detta i stället för att utifrån den kristet-sociala värderingsgrunden verka som en pådrivande förändringskraft i samhället.
Det finns ingen anledning för politiker i något parti att huka med sin kristna tro. Också bland verklighetens folk attraheras nog många av en sådan tydlig profil.
Jag tror nu inte att just den otydliga profilen är ett så stort problem. Jag tror snarare att missen att den tydliga moralkonservativa profil som de flesta uppfattar att Kd har, även om partiet i stort förändrats, är och förblir ett förhinder för att dra mer väljare.


Frågan är vad de ska göra för att både attrahera nya väljare och behålla kärnväljarna? I just kd:s fall tror jag det är en omöjlig ekvation eftersom de nya väljarna hittar alternativ i de andra partierna, som dessutom är tydligare med sina åsikter.


Ser man på vilka negativa förändringar inom de mjuka områdena som kd annars drivit på tidigare, så är de i en regering som snarast monterat ner välfärden och gjort många illa som snarare hade behövt hjälp.

Ett sånt exempel finns i Expressen, där mannen till en kvinna som tog livet av sig skriver en debattartikel om hur tyst det är om självmord som en möjlig konsekvens av de nya sjuk- och försäkringsreglerna.

Själv tycker jag det är märkligt att kd:s kärnväljare inte istället ser till den typen av frågor i första hand, som berör mänskligt lidande och hälsa.

Istället väljer kd:s kärnväljare att lyfta fram frågor som abortfrågan, vilket naturligtvis inte är en oviktig fråga, istället för att diskutera vad för lidande politiken har orsakat och borde minska istället, bland de människor som är levande och födda. Ett sånt exempel som borde intressera är frågan om arbetsskador och hur de hanteras via den orättvisa arbetsskadelagen.

Ett liknande försök att försöka profilera sig ser man hos de andra borgerliga partierna också.

Folkpartiet, som borde vara liberalt, målar mer och mer in sig i hörnet för något helt annat och gör utspel om snabbare ungdomsdomstolar och att förbjuda klädesplagg, istället för att i sann liberal anda vara mer intresserade av att skapa mer rättssäkerhet. Som Hd:s ledare skriver så är risken uppenbar att snabbheten snarare riskerar att ta bort rättssäkerheten.

Centerns senaste utspel är att de är alliansen företagsamma röst, den gröna rösten, landsbygdsrösten och alliansens kvinnoröst.

En av frågorna berör varför det startats så få nya företag trots att Maud Olofsson varit näringsminister i fyra år. Det undrar onekligen jag också.

När jag i unga år blev intresserad av politik var det för att Fälldin var den första politikern jag hörde som pratade om det viktiga med miljön. Hade det varit Maud Olofsson då som varit partiledare så är jag tveksam till att jag alls blivit politiskt intresserad. Även om hon försöker föra fram att de värnar om miljön fortfarande så är det omöjligt att se det i politiken de har drivit sen Olofsson tog över som partiledare.

Naturligtvis så  har alla mindre partier svårt att hävda sig jämte de större partierna, så även vänsterpartiet, vilket gör att jag inte alls är förvånad över påståendet att V utmanövrerades av S via Sahlins agerande.

Själv är jag glad att samarbetet löste sig, och det är jag övertygad om att de flesta av S väljare också tycker och tror att det är långt ifrån någon risk för rödgrön röra om de rödgröna får makten efter valet.

Det gäller att inte glömma allvaret bakom valaffischerna och det kommer inte att glömmas med en Rödgrön majoritet.

Mer media exp exp svd svd svd svd svd sds sds smp kvp ab gp gp dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett bra förslag

Så här i valtider så riskerar naturligtvis alla förslag, bra som dåliga, från de olika partierna att drunkna i den sammantagna politiska rapporteringen.

Ett sådant bra förslag kommer från Vänsterpartiet och Lars Ohly, som i viss mån berör det jag själv föreslog tidigare för Älmhults kommun, att ha max 5 barn per dagisanställd.

Jag tycker det är märkligt att man medvetet väljer att nedprioritera barnomsorgen, och tillåter ensamarbete av personalen, när barns trygghet borde vara en av de absolut viktigaste frågorna.

I alla andra sammanhang så är barnen viktigaste, men både politiker och föräldrar tycks glömma det när det kommer till den personal som inte bara ska förvara barnen under arbetstiden, utan även ska kunna lära ut något enligt en vettig pedagogik.



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 12 augusti 2010

Flumpolitik från alliansen





I vanliga fall brukar jag anklaga Björklund och folkpartiet för flum och för att föra fram som inte har någon som helst vetenskaplig relevans, trots att de gärna argumenterar som om det hade det.



Men det samma gäller justitieminister Ask, som jag var inne på tidigare.

Det gäller istället att läsa Björnarna Johnson och Fries debattartikel i Aftonbladet, som hugger hårt mot Beatrice Asks och Maria Larssons artikel, som inte bara andas okunnighet av de två ministrar som narkotikapolitiken påverkas av i hög grad av. Att de dessutom ignorera den seriösa forskaren Björn Johnson och bara vänder sig mot den enda politikern av undertecknarna är också märkligt.

För det första vill jag säga att jag är helnykterist och aldrig har varit missbrukare. För det andra så tyckte jag att olagligörandet av innehav för eget bruk, när det kommer till narkotika, var bra och att jag tyckt det i många år. Men med facit i hand så måste alla inse att det inte hjälpt, utan snarast stjälpt.

Men precis som när det gäller polisen, som valde att kontrollera så många potentiella rattfyllerister som möjligt, enligt direktiv för att få bra statistik, vilket var på alla andra tider än när man hittar många rattfyllerister, så är det inte heller här resultatet som är det viktigaste, utan det bedrägliga skenet av att vi har en regering som gör något. 

Det gäller, precis som med poliserna, att man dessutom göra något man vet är bra och vid rätt tillfälle.

Som bland annat Alice Åström säger i Aftonbladet så är inte Vänsterpartiet drogliberala och skulle de bli det så vore jag den första att lämna Vänsterpartiet.


En viktig del i arbetet med att göra narkotikapolitiken bättre är att avskaffa förbudet mot eget bruk. Förbudet infördes 1988 och fem år senare skärptes straffet från böter till fängelse för att göra det möjligt för polisen att ta urinprover på misstänkta. Urinproverna har sedan dess i praktiken varit ett sätt för polisen att bättra på sin statistik när det gäller narkotikabrott. Mycket sällan leder urinproven till vård och behandling. Inte heller till någon påföljd. Lagen är stigmatiserande.
När samhället misslyckats med att stödja människor med problem pekas de nu istället ut som kriminella. Dessa får en stämpel som stöter ut dem ur samhällsgemenskapen, vilket ibland leder till ökat missbruk. Personer med missbruksproblem drar sig då i större utsträckning för att söka hjälp. Kriminaliseringen leder också till ett arbetssätt inom polisen, som inte är särskilt lyckat för att förebygga missbruk. Polisen har under senare år fokuserat alltmer på den enskilde missbrukaren, genom urinprov som oftast inte leder till något annat än ytterligare en repressiv insats, medan man har minskat fokus på langningen.



Frågan är varför man från alliansens håll väljer att ha lagar som inte alls leder till varken straff eller vård och behandling? Allt som händer är att man tar tid från polisen och tullen att hitta de människor som för gör, säljer och smugglar in narkotikan i landet.

Det är dags att försöka mota kriminaliteten i rätt ände, där den börjar, och inte med ungdomsdomstolar, som folkpartiet vill. Varför inte mota ungdomarna på glid innan det nått så långt? Att Fp inte längre har några förslag som inte innebär hårdare, och mindre liberal, politik är sen länge ett klart och tydligt faktum och borde lämna öppet spelrum till ett verkligt liberalt parti.

Lika ologiskt och konstigt är det när Maria Larsson (kd) går ut och vill ha lagstiftning för bra mat för äldreboende och centerpartistiska ledarsidor kräver närodlat på instutioner. Har ni glömt att ni och era partier var mer än positiva för att starta upphandlingar, där i princip det enda avgörande faktumet för vem som skulle vinna anbudsgivningen var ett lågt pris, för den här typen av inköp?

Det är dags att inse att driften av vinst långt ifrån alltid skapar en bra produkt, när det finns mycket att tjäna på i att skapa en billig framför en bra produkt.

Det faktumet lär inget påstått arbetarparti kunna ändra på, hur mycket de än säger att de satsar på jobben. Bättre med politik som gör sjuka friskare på kortare tid, för att verkligen gynna de som kan arbeta.

Bättre vore att göra som Josefin Brink från Vänsterpartiet lyfter fram idag, hämtmat från skolan för stressade föräldrar. Det hade istället kunnat stärka inte bara föräldrarnas möjlighet att umgås med sina barn, utan även att få ner stressen, som orsakar sjukdomar, och ge en bättre färdiggjord mat, än den sönderprocessade och överkemikaliserade skiten som "största vint möjligt" som dagens politik ger i slutändan.

Fotnot Björn Johnson som nämns i artikeln är författaren och forskaren bakom Kampen om sjukfrånvaron, som på ett bra, om än obehagligt sätt, visade hur ohederligt diskussionen gick om vad som orsakade sjukfrånvarons ökning i Sverige under 90- och 00-talets början.

Mer media ab ab ab ab ab svd svd dn dn 
dn 
dag dag kvp exp exp 
exp 
gp hd hd gp







Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Valaffischer

Valaffischerna börjar lyftas fram i media nu och jag får säga att sossarnas är oerhört snygga även om moderaternas är oerhört konkreta och kanske bättre på att få fram budskapet de har.

Å andra sidan så har budskapet från de politiska partierna så många kanaler nu, så jag undrar snarast om valaffischerna alls behövs egentligen?

Den risken jag kan se är att reklamen hamnat på vanliga reklamskyltar och då hade det bara blivit de större partierna som haft råd att lyfta fram sitt budskap och det hade inte varit demokratiskt bra.

Mer media hd dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svar på insändare


Svar på insändare i Smålänningen 12 augusti från "Medborgare Hansson".


Svar till Medborgare Hansson 12.8:


Jag tycker att, som det stod i Smålänningen den 5.8, att Bülow och Kd är fantasilösa som inte kommer med några egna förslag, utan väljer att anamma delar av Vänsterpartiets förslag. Däremot har jag aldrig kallat honom för tråkig som du säger i din insändare. I själva verket är han både rolig och sympatisk som person och ännu roligare blir det naturligtvis när han delvis håller med i Vänsterpartiets förslag om motionsspåren. Jag noterar också att maxialliansen, som Kd är en del av, har haft hela mandatperioden på sig att ställa i ordning motionsspåren efter Gudrun, men inte mycket har hänt under de fyra åren.


Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 10 augusti 2010

En sån här sak gör mig alltid misstänksam

Med jämna mellanrum hör man om människor som, likt mannen i en artikel i Aftonbladet idag, aldrig har haft några sjukdagar.

Jag blir alltid lika skeptisk mot att någon, som är fullt frisk(!) verkligen kan hålla sig helt frisk, eller så frisk att man kan jobba alla dagar, intill tidens ände...

Sist jag träffade på en sån person, som gick till jobbet med feber i det fallet, så slutade det med att jag fick stanna hemma för den förkylning som bara kunde komma från ett enda håll och som gav mig över 40°c i temperatur...

Det är möjligt att det kan funka för vissa med kontorsjobb att leva så, men för den som är rädd om sin och sina kollegors hälsa och har ett fysiskt tyngre jobb så är det snarast farligt.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En sak som slår mig

En sak som slår mig, när jag läser nyheten att de rödgröna vill vrida tillbaka bilprovningen i statlig ägo, och de konstaterar att Apoteksutförsäljningen har gått för långt för att ta tillbaka, är att med ett antal perioder med alliansen i ledningen så finns det snart inget kvar att behålla eller värna om i statlig ägo.

Vilket skräckscenario!

Är det verkligen så illa att det inte alls går att ta tillbaka apoteksväsendet i statens ägo igen? Det var illa nog med hur orättvist regeringens vårdpolitik slår, men där har jag förhoppningar om att den ska gå att vrida tillbaka en hel del.

Mer media dag hd dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En glad valnyhet!

Det konstateras att inte bara Kristdemokraterna i Sverige tappar mark, utan att det gäller resten av norden också. Det tycker jag definitivt är en glad nyhet!

Anledningen tror jag är att deras väljarkår är gammal och helt sonika dör ifrån dem, och att de inte har en politik som är modern och vettig nog för att attrahera några nya väljare, trots att de har en partiledare som påstås vara bra på att sprida sitt budskap på internet. Det räcker inte att vara det, man måste uppdatera både budskap och budbäraren.

Att Hägglund befinner sig i Fablernas värld förvånar mig inte. I sagorna hör hans och Kd:s politik hemma och är det enda stället det fungerar på.

Mer media dag exp svd svd hd smp smp nsk dn ab ab svd exp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vet folk så lite om politik?

Det förvånar mig rejält när jag läser om hur omaka politiska allianser kan samarbeta över blockgränserna. Det som förvånar mig är inte att man kan samarbeta över blockgränserna.

Det som förvånar mig är snarast att folk inte tycks inse hur politiken på kommunal nivå fungerar.

Där handlar det oftare om mer konkreta frågor, som exempelvis mitt förslag om att Upprusta alla kommunens motionsspår, som älmhults kristdemokratiske ordförande i viss mån stödde enligt gårdagens Smålänningen.

Den typen av förslag kunde vilket parti som helst ha lagt och vilket parti som helst kan ge sitt stöd till den. Det existerar i princip ingen ideologisk grund att ta det ena eller det andra beslutet på. Ja om man inte kan hitta en väg att privatisera motionsspåren och försöka ta betalt direkt av de som använder dem ;)

Istället handlar det i högre grad om innehåll och person, som DN skriver vidare om.

Dessutom kan man, som fler än jag konstaterat, inse direkt hur sd och deras anhängare försöker ta över kommentarerna och få alla diskussioner att handla om enbart invandringen, som i artikeln om samarbete på kommunal nivå över partigränserna.

Och de ska kalla sig för demokratiskt parti?

Nåväl, det är skönt att se att även de Rödgröna kan bryta ny mark och profilera sig mot företagarna. Det går som sagt inte att leva på meriter, varken för opposition eller de vid makten.

Mer media skd dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svar på insändare

Svar på insändare från Liber Humanus, vars insändare är införd 10.8 -10. Mitt tidigare svar finns här. Liber Humanus insändare finns inte online.


Svar till Liber Humanus 19.8:


Maud Olofssons lögner tycks vara glömda


Liber Humanus tycks bara komma ihåg LH vill. Maud Olofsson påstod att hon upptäckt ozonlagret för ett litet tag sen. Jag utgår från att LH inte kan rösta på alliansen eftersom risken är uppenbar att hon får fortsätta som minister.


Jag utgår från att LH skulle förbjuda sina barn att gå på skolor som inte passar LH:s politiska inställning? Själv tycker jag Ohly är sympatisk som förälder som inte förbjuder sina barn, likt en extremist, att gå på skolor han själv är emot.


Även jag har använt privat sjukvård, av samma anledning som Ohly. När jag bodde i Malmö så blev jag hänvisad till en privatklinik, med avtal med landstinget, från den landstingsägda vårdcentralens första undersökning av den anledningen att det var oerhört lång väntetid för att få vidare undersökningar att de inte tog emot fler människor till kön. Jag har svårt att se att det vore bättre att jag och Ohly var sjukskrivna och kostade skattepengar av principskäl. Men det utgår jag från att LH gärna är.


Frågan är varför LH tycker det är bättre att Ohly sålt sin bostadsrätt billigare? Det enda som hade hänt hade varit att nästa ägare av bostadsrätten kunnat göra en stor vinst. Ohly skänker, så vitt jag vet, pengar både till partiet och välgörande ändamål, vilket gör att hans pengar definitivt gör nytta. Oddsen att ens en riksdagspolitiker på ärlig väg skulle få en hyreslägenhet i Stockholm är lika med noll och bättre att då vara ärlig och riskera sina egna pengar på en bostad nära jobbet.


Jerker Nilsson Vänsterpartiet i Älmhult



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 9 augusti 2010

Varning för obehagliga bilder!

Jag kan direkt säga, att sist i det här inlägget som finns det en videosnutt från SvT som innehåller mycket obehagliga bilder, så den som känner att de inte vill se det kan undvika det.

Det är beklämmande att igen få se bilder på plågade djur som Djurrättsalliansen har filmat, den här gången minkar. Tidigare gällde det grisar.

Det är, igen, sorgligt att säga att alliansen har en del i skulden av att det är på det här sättet.

Som jag varit inne på tidigare, senast i fredags, så la alliansen snabbt ner djurskyddsmyndigheten, trots att den uppenbarligen behövs mer än väl. Att lägga över det på jordbruksverket, som plötsligt ska hantera både de som äger minkfarmarna och ta hand om minkarnas väl och ve var kritiserat från vänsterhåll redan innan och det bevisas nu att det inte fungerar alls så bra som påstått innan.

Hela oppositionen står för ett minkfarmsförbud och vi i Vänsterpartiet går längst och vill ha bort all pälsdjursuppfödning i Sverige.

Det vanligaste argumentet för att behålla den, brukar från motståndarna vara att djurskyddet är mycket bättre i Sverige än i andra pälsdjursproducerande länder.

Bortsett från att det känns tveksamt om det alls stämmer, så är det uppenbart att djurskyddet inte är tillräckligt bra och inte kontrolleras tillräckligt väl, vilket gör att det inte finns några argument kvar att behålla uppfödningen här.

Som jag ser att Jonas Sjöstedt påminner oss om, så har vi i vänstern röstat för ett förbud i riksdagen, något som allianspartierna röstade mot.

De Rödgröna är fortfarande emot och för djurens bästa är det en röst på de rödgröna som gäller.

Lars Ohly uttalar sig på Vänsterpartiets hemsida

Uppdaterat Via Trollhare så hittar jag ett gammalt pressmeddelandet från centerpartiet som skryter med hur de har räddat minknäringen i Sverige, eftersom den är bättre och hänsynsfullare än utomlands...

Lars Ohly och Jens Holm skriver dessutom bra i Aftonbladet om att Eskil Erlandsson måste avgå, vilket är ett rimligt krav eftersom det är hans, centerpartiet och alliansens förändringar som gjort det betydligt sämre än vad det hade blivit om den förra regeringens förslag gått igenom.

I övrigt tycker jag det är synd att Djurättsalliansen inte vill anmäla denna gången heller och istället låta polisen utreda det hela för lagföring.

Jag noterar även så här dagen efter att det varit en mordbrand på en minkfarm. Det gynnar knappast någon, allra minst de som är emot pälsuppfödning, att göra något som är inte bara farligt utan även ses som ett allvarligt brott

Mer media svd svd svd svd svd svd svd dn dn exp gp svt sds dag dag dag dag kb hd hd hd dn sds gp kb kb skd skd ab






Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det där med ny bil...

Det där med ny bil, eller bättre begagnad som det är för vår del, är det bara en sak man kan vara säker på. Man gör alltid en dålig affär i slutändan.

Förhoppningsvis blir den för oss nya Saaben från 2004 inte ett riktigt dåligt köp, utan bara ett "normaldåligt"...

14 500 mil är det samma som att saker kan börja gå sönder, men att den borde hålla ett antal tusen mil och år till innan den är en katastrof.

En fördel är att den är etanolkonverterad, så att det går att köra även på etanol om man vill.

Den var i vilket fall som helst oerhört skön att köra, den skönaste bil jag kört så här långt och det är en krocksäker bil, där den förre ägaren tyckte den fungerade bra.





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 8 augusti 2010

Vem blir förvånad att sd väljer att bryta mot lagarna?

Är det någon som blir förvånad över att sverigedemokraterna väljer att bryta mot lagen genom att ändra om i en Mikael Wiehe text?

Mest förvånande är nog att de alls väljer att spela Flickan och Kråkan, som är gjord av en män till vänster...

Nu ska jag inte göra för djupgående tolkningar av texten, men särskilt svårt är det inte att göra tolkningar mot sverigedemokraterna och deras politik.



Mer media Kvällsposten


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Björklund rasar vidare...

Jag skrev tidigare om  En skola med omsorg, som är något jag verkligen vill ha.

Med folkpartiets vision av den svenska skolan så är det knappast en skola med omsorg som blir resultatet.

Inte nog med att man får ett evigt tjat av enfrågepartiet folkpartiet om högre betyg, gärna lagom tills barnet är på väg att lämna BB...

Nu kommer nästa förslag från det allt annat än liberal folkpartiet om att föräldrarna ska tvingas sitta med i skolan.

Först ska man försöka nå en frivillig överenskommelse med föräldrarna och om det inte går så ska utbildningsnämnde kunna tvinga föräldrarna att vara med.

Då undrar vän av ordning om vilka straff som ska utdelas för föräldrar som vägrar?

Istället vore det bättre, som jag ser att bland annat Ylva Johansson säger, med fler lärare och fler vuxna överhuvudtaget till skolan och främst till de barn som inte fungerar där.

Föräldrar i all ära, men föräldrar som inte är speciallärare är inte mer utbildade än någon annan att veta exakt hur man bäst ska hantera ett barn som inte sköter sin skolgång, oavsett hur den missköter sig.

Det är lite som att tvinga någon att ha en fångvaktare med sig, men inte alls intressera sig för varför personen ifråga begick ett brott från första början. Risken är med andra ord stor för att vad som än var ett problem från första början fortsätter att vara ett problem.

Som lärarförbundet säger så är det bara en enda sak: Naivt.

Det kan säkert bli så lagom kul att ha med en förälder, som är så många föräldrar är, en förälder som bara tror sitt barn om gott och inte alls tror på det som påstås om sitt barn och som kanske har egna problem som alliansen omöjliggjort att få hjälp med...

Det har även Expressens ledarblogg konstaterat, och tycker det är illavarslande att lära av England, vars skolpolitik visserligen ligger nära Björklunds, men som lämnar mycket i övrigt att önska:

Nå; normalt fungerande barn till normalt fungerande föräldrar blir knappast extremt oregerliga i skolan. Troligast är att det finns betydande sociala och/eller psykologiska problem med i bilden. I sådana fall är en skampåletaktik knappast konstruktiv - i värsta fall tvärtom.Björklund säger att han har inspirerats av Tony Blair. Hm. Tony Blair var en fin kille på många sätt, men Storbritannien är inte något föredöme när det gäller synen på barn. Vi talar om ett land där man månar om rätten att aga barn, ett land som behandlar ungdomsbrottslingar på ett sätt som är oacceptabelt med svenska mått mätt.
Även Anna Kaagaard Kristensen skriver bra om det hela:

Det är en bra idé, i fall att man utgår ifrån att alla stökiga barn kommer från trygga och stabila hem, frågan är hur bra idé det är om det är så att mamma är en misshandlande alkoholist eller pappa är en rungande kvinnomisshandlare som sopar till mamman med jämna mellanrum. Då känns förslaget ganska sunkigt. Hur lätt är det att fånga upp de barn som kommer från trasiga hem som agerar ut och beter sig illa när straffet för att agera ut är att skolan lockar dit det trasiga hemmet? 
En liten tröst är att inte bara Lärarförbundet sågar det hela, utan att även alla allianspartierna gör det. Med andra ord är det ingen som helst risk att det kommer att genomföras, eftersom att folkpartiet inte tycks göra ett rekordval de heller.

Med den typen av politik så betvivlar jag att de kan få miljöpartiet att bli stödparti...

Liberalismen känns mer död än någonsin...

Mer media svd dn sds dag dag dag exp hd kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En skola med omsorg om eleverna - Ja tack!

En och samma opinionsundersökning, och alla olika tidningar väljer olika rubriker för att beskriva resultatet.

Aftonbladet skriver Ingen vet vilket block som leder, svenskan sätter rubriken till Valspurten blir en superrysare, Sydsvenskan Alliansen ökar försprånget, vilket är det samma som Dagen skriver.

Det är lite märkligt, men sanningen är naturligtvis att alla i någon mån har rätt och att det fortsatt ser ut att bli en väldigt spännande valvaka.

Själv ser jag att Vänsterpartiet ska valtala idag och att det följs upp av en bra debattartikel i DN, Skolan är en sedelpress för aggressiva aktiebolag, signerad Lars Ohly och Rossana Dinamarca:




Den svenska skolan har öppnat sig för en industri där aktiebolag berikar sig på elevernas och lärarnas bekostnad.Vänsterpartiet har tittat på årsredovisningar för 25 företag som driver fristående skolor i Sverige med sammanlagt omkring 60.000 elever. Genomgången visar att företagen gör stora vinster och använder olika upplägg för att föra över stora summor pengar från skolverksamhet till ägarna.
I dag har mer än hälften av de fristående skolorna ett aktiebolag som huvudman. Trenden är att detta blir vanligare. Andelen företag som är huvudman för flera skolor ökar. Vi har fått en situation där aggressiva utländska bolag köper upp mindre skolor i Sverige. Varje år går flera hundra miljoner kronor i vinst till de här bolagen, pengar som skulle kunna ge barn bättre möjligheter att lära sig läsa, skriva och räkna. Fristående skolor tjänar pengar på att ha färre lärare anställda. I genomsnitt har de kommunala gymnasieskolorna 8,2 lärare på 100 elever, riksgenomsnittet för fristående skolor är 6,8.
Våra nordiska grannländer har sett till att täppa till de här läckagen från skolan. I Norge är det ett krav att alla offentliga medel ska komma eleverna till del. I Finland drivs skolorna av allmännyttiga samfund och får inte drivas för ekonomisk vinning. I Danmark får bara icke-vinstdrivande stiftelser vara huvudmän, inte aktiebolag. Dessutom får en enskild huvudman inte driva fler än en skola. På det sättet försvarar politiker i Norge, Finland och Danmark barnens rätt till en god utbildning före vinstintresset.
...



Vänsterpartiet vill genomföra tre förändringar för att garantera att skolpengen går till eleverna och inte till aktiebolagens vinster.
1. Tillsätt en utredning med uppdrag att lägga förslag på hur de offentliga bidragen till fristående skolor inte ska kunna utbetalas som vinst till ägarna. Riksdagen ska fatta beslut om vilka icke-vinstdrivande driftsformer som är lämpliga för fristående skolor och om begränsningar av antalet skolor som en huvudman kan driva.
2. Inför ett system för att fördela pengar till skolorna som tar hänsyn till elevernas behov. I dag överkompenseras fristående skolor ekonomiskt. Det tydligaste beviset på detta är vinsterna i de fristående skolorna.
3. Inför en särskild avgift för Skolinspektionens prövning för att begränsa antalet ansökningar om att starta friskolor. Många ansökningar är bristfälliga. Det innebär att handläggningstiden blir lång, vilket försvårar för kommuner att göra en bra konsekvensanalys. 
Som av en händelse så skriver även e24.se om det hela i Friskolor står högt i kurs, där bland annat lärarnas riksförbunds ordförande konstaterar att hon var positiv till friskolereformen från början, bland annat för att få upp lärarnas löner, men har konstaterat att det inte har hänt och att risken är stor för att, som det har visat sig, främst är en investering, där kortsiktig vinst är det enda intresset, riskkapitalbolagen ser driften av friskolor som, och inte bryr sig om elevernas behov av kontinuitet.

Som i alla andra nyss privatiserade verksamheter så blir det några få stora bolag som äger huvudelen av skolorna och istället för valfrihet, som var ett av argumenten för att få till stånd friskoloreformen, så får du ett oligopol.

Jag läser i DN om utbrett barnarbete i Sverige på 1800-talet, och utöver att man i vanlig ordning förvånas över många huvudlösa kommentarer, så kan man konstatera att barn fortfarande riskera att vara utsatta om igen, där det främst är ekonomisk vinst som är det intressanta för att driva skolorna.

Nu går det naturligtvis inte att helt jämföra slaveriliknande verksamhet med friskolor, där ett antal drivs av andra än just ekonomisk vinst som huvudintresse. Men de har i gengäld att konstatera att de har det gemensamt, att det är barnen som ska ge kortsiktig vinst till bolag vars enda intresse är att just skapa en så stor vinst på så kort tid som möjligt och att de är en konsekvens av allt för hårt dragen liberalism.

Politiken måste föras mer långsiktigt än idag och det gäller även skolväsendet.

För att sluta där jag började, så hoppas jag att den här typen av diskussion, och artikel som vänsterpartisterna skriver i DN, får väljarna att tänka till. Varken skolor, vård eller apoteksnäring mår bra av att ha ekonomisk vinst som största drivkraft, utan det måste vara omsorgen av människor först och främst som är viktigt.

Läs gärna även Jonas Sjösstedts eminenta inlägg Skattepengar till utbildning - inte privata vinster. Svårare än så behöver man egentligen inte uttrycka det hela.

Uppdaterat Så här långt tycks inte V:s förslag om vinststopp få något stöd av de övriga i den rödgröna samlingen. Men det tycks som om det finns ett rätt stort stöd för det hela även ibland sossarnas väljare och förhoppningsvis så kan S tänka om.


Dessutom rekommenderar jag Helena von Schantz Debet för friskolorna, som är något så ovanligt som en folkpartist som har en betydligt bättre syn på skolorna än vad partiledaren har...

Mer media ab svd dn dn sds sds exp hd hd hd gp dag dag kb gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!