onsdag 27 juli 2011

Nordens Ark 25 juli 2011

Jag och sambo Annika var på Nordens Ark, strax norr om Uddevalla, igår under 5 timmar.


Jag har inte, sen barnsben, varit särskilt road av djurparker i traditionell mening. Men en verksamhet som i första hand går ut på att få ovanliga djurarter att kunna leva vidare tycker jag är en helt annan sak.


Här fanns dessutom ett antal sorters djur som ingen av oss hade sett förut och i vissa fall, som med Pallaskatten, inte ens hade hört talas om, vilket gjorde det betydligt roligare och intressantare.


Vi tog runt 900 bilder, varav nästan 75% gick att slänga direkt eftersom de var suddiga eller på andra sätt direkt dåliga. En del bilder som inte var perfekta sparade vi ändå. Förutsättningarna, med regn och hög luftfuktighet, var inte direkt de bästa på något sätt, men dels är de ett minne för oss och dels är det kul att visa så många djur som möjligt i första hand och bra bilder i andra hand.


Kvar blev det 171 bilder som gick att använda i någon mån. Alla kommer inte att läggas upp här, men för att så många som möjligt ska gå att få plats så separeras inläggen från Nordens Ark i flera olika inlägg.


Vill ni se alla så titta till vänster där det finns en länk till min facebooksida. Bli vän med mig där om ni vill se alla bilderna, som kommer att läggas upp där under de närmaste dagarna.


Bilderna här är som de brukar vara här, ni får gärna använda dem gratis, om ni inte på något sätt tjänar pengar på dem och ber om lov först, samt talar om mitt namn och länkar tillbaka till inläggen orginalbilden finns i. Använd dem inte heller till bildtävlingar och liknande.


OBSERVERA Av någon anledning så fungerar inte blogspot.com särskilt bra nu. Ser ni bara på den första sidan till hela bloggen (alltidrottalltidratt.blogspot.com) och inget specifikt inlägg så kommer bara de 6-7 första inläggen från Nordens Ark med. Går man sen till sida två så kommer inte de andra inläggen, utan till ett helt annat inlägg om politik.


Använd därför länkarna här nedan för att få se alla inläggen!


Länkar till de separata inläggen och bilderna:


Första inlägget till Nordens Ark-besöket
Snöleoparder
Fåglar
Amfibier och Reptiler
Vargar
Manvargar
Europeisk Vildkatt
Amurleopard och Amurtiger
Pallaskatter
Mindre Panda och Sydlig Pudu
Järv Utter Przewalskis Häst Tadzjikiskt Steppfår Snöget






Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fåglar Nordens Ark 25 juli 2011

Den Vitryggiga hackspetten har varit vanlig tidigare i Sverige, men har tyvärr blivit betydligt ovanligare de senaste 100 åren.



Lappugglan är landets största uggla och försvinner mer och mer på grund av skogsbrukets förändringar.



Slagugglan är inte så vanlig mer än i norra delarna av Sverige, utöver de allra nordligaste delarna.



Fjällugglan är inte hotad i världen, men är väldigt ovanligt i Sverige.


Berguven är en av arterna som är på väg tillbaka i Sverige med stormsteg, tack vare förbud mot bland annat DDT. (Den sämsta bilden i bloggen, men det var verkligen den enda bilden som alls fungerade i fukten och regnet vid vårt besök)


Precis som Berguven så är Pilgrimsfalken med en uppåtgående trend, om än rätt långsam, även här beroende på minskningar vad det gäller miljögifterna.




Den vita storken är en fågel som efter flera årtiondens frånvaro från Sverige faktiskt är tillbaka i åtminstone Skåne sen ett antal år tillbaka. Men den finns fortfarande i få häckande exemplar, men är utanför Sverige inte ovanlig.



Japanska tranor är, som sig bör med tanke på namnet, ingen fågel som finns i Sverige alls. Den har varit vanlig i Japan, men är sen länge på tillbaka gång i Japan, bland annat på grund av stora dammbyggen, som förstör våtmarkerna de häckar i.





Eremitibisen finns numera bara i två olika populationer och är akut hotad. Den har minskat i antal på grund miljögifter och antagligen jakt.








Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Snöleoparder Nordens Ark 25 juli 2011

En av huvudanledningarna, utöver att både jag och sambon är djurvänner och tycker om större rovdjur, till att vi alls åkte var att Nordens Ark har Snöleoparder, som är en utrotningshotad och med andra ord ovanlig art, som ingen av oss varit i närheten av tidigare.























Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Amfibier och Reptiler Nordens Ark 25 juli 2011

Flera av amfibierna och reptilerna var rätt duktiga på att gömma sig när vi var på Nordens Ark, tyvärr, så mer än så här blev det inte.


Den Grönfläckiga paddan var inte lättare att upptäcka här än i naturen. Jag har aldrig sett den förut och det är knappt jag fick sen den nu heller... Men även om den finns i landskapet söder om mig, Skåne som jag tidigare bott i, så är den tyvärr så ovanlig att det inte är konstigt att jag inte sett den.



Jag får faktiskt erkänna att jag är osäker på vilken padda det här är. Men jag tror att det är en Agapadda, som kan utsöndra gift från körtlar bakom ögonen.


Den här grodan, Lövgrodan, är relativt vanlig i södra Skåne, men är inte heller en groda jag har sett förut.


Att det alls existerade något som hette Gotlandssnok, var en nyhet för mig när jag kom till Nordens ark. Jag trodde bara det existerade vanlig snok i Sverige. Den var dock väldigt svår att  upptäcka, men den gick att upptäcka till skillnad från de andra ormarna.


Den Europeiska kärrsköldpaddan är en innovativ krabat. Den tar vintervila när den befinner sig så långt norrut den finns, mellaneuropa/Tyskland och sommardvala i de södra delarna av sitt område, som sträcker sig ända ner till norra Afrika.










Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vargar Nordens Ark 25 juli 2011

Vargen var ett av de djur som skulle bli absolut roligast att få se, just tack vare den diskussion som finns här i Sverige kring vargens existens, som jag själv är mycket positivt inställd till. Överhuvudtaget så upplever jag att det finns för få rovdjur, både sett till antalet arter och främst antalet individer, i Sverige, vilket får mig att känna att det är de sista djuren man borde jaga.


Det samma gäller lodjuret, som tyvärr gömde sig för oss vid det här besöket.


Även om allt för många är rädda för vargarna så märktes det att de här vargarna inte var helt bekväma med människor, utan hade viss respekt, trots att de är vana vid att ha människor och deras lukt intill sig hela tiden. Något jag tycker borde borga för att de faktiskt inte är särskilt farliga för människor.


De var fantastiskt vackra och betydligt vackrare än de här bilderna och filmen kan göra rättvisa.


















Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Manvarg Nordens Ark 25 juli 2011

Ett av några få djur jag aldrig kan påminna mig att ens ha sett på bild eller på tv, eller ens hört talas om, var Manvargen, som egentligen inte är så nära besläktad med just vargarna, trots namnet.


Den går Passgång på så höga ben att man inte riktigt är säker på vad för djur det handlar om. Den var oerhört vacker, och vackrare än de här bilderna gör rättvisa.











Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!