lördag 16 april 2011

Privatisering fungerar inte inom sjukvården

Det är ett mycket lysande exempel på att formen av privatiserat system, som det vi har idag, med möjligheten att få starta vårdcentraler med skattepengar, men som styrs av hur de privata ägarna till vårdcentralerna vill placera vårdcentralerna.

Självfallet vill de placera de där de kan tjäna så stora pengar som möjligt och inte där det finns människor som är i behov av vård och faktiskt betalar lika hög skatt som alla andra.


Den rödagröna oppositionen var emot att inte få möjligheten att styra satsningarna till dit de behövs som i Lammhult, istället för att riskera överetablering i Växjö.

Märkligt nog så är det fortfarande skattepengar som betalar de privata satsningarna, så väl som de landstingsägda. Bara det att de som sagt inte hamnar där det gynnar befolkningens behov och hälsa främst.

Ett typexempel är de läkare som i lilla Lammhult ville starta vårdcentral, men som inte fick tillräckligt många som listade sig för att det skulle löna sig.

Det trots att de först var anställda som hyrläkare i Lammhult och under landstingets flagga på landstingets vårdcentral, som de ville ta över, och utnyttjade möjligheten att göra reklam för sig själva.

I stället väljer de att flytta sin verksamhet till Ljungby, som visserligen är i behov av en vårdcentral till, men nu istället har två intresserade, något som utbudet av patienter inte räcker till heller, för att de tror att där finns pengar att tjäna.

Nej det vore bättre, mycket bättre, om landstinget hade talat om var behovet fanns och anvisat dem orter där de fått starta sin verksamhet, om det nu alls ska finnas privat etableringsrätt med skattepengar som betalar verksamheten.

Läs även vidare i insändaren Smålandshälsan och Landstinget svek oss, om Lammhult som fortfarande har problem med att få läkare att jobba på orten.




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte bara i Grekland...

Det är skönt att se hur den urbota dumma grekiske diplomaten på ambassaden i Stockholm fick sparken omgående, efter att ha svarat en person som protesterade mot det grekiska rättsväsendets agerande mot en svensk kvinna som polisanmälde en grekisk man som våldtog henne, genom att åtala henne.

Svarar man att den mannen borde skämmas över de svenska kvinnorna så har man helt tappat greppet, och frågan är varför någon, man som kvinna, ska välja att semestra där igen?

Den typen av attityd gör onekligen att våldtäkter är stigmatiserande i Grekland och späder på misstankarna om rättsrötan i det landet.

Men allvarligt talat så behöver man inte åka så långt iväg för att läsa om möjlighet till stigmatisering och misstankar på rättsröta och obegriplig misstänksamhet mot våldtäktsoffer. Det räcker att läsa kommentarerna till artikeln, för att inse att det finns ett antal svenska män med exakt samma typ av åsikt också...

Inte undra på att så få våldtäkter anmäls...

Läs även Alexandera Pascalidou som blir intervjuad av Svenska Dagbladet och ger en mer nyanserad bild av Grekland än någon lyckats med så här långt.

media svd svd svd svd svd svd dn dn dn gp gp ab ab ab exp hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Multikultur fungerar aldrig sa ni?

Det brukar heta från vissa grupper att multikultur och att låta människor med vitt skild bakgrund umgås inte fungerar.

Men ett tydligt exempel på motsatsen är det som artikeln I Älmhults mixade zon snackar alla med alla, som handlar om Familjecentralen i Älmhults kommun, som är ett relativt unikt samarbete mellan landstinget Kronobergs barnmorskemottagning, Achima Cares barnhälsovård (det företaget driver den större vårdcentralen i Älmhult), familjepedagoger, fältsekreterare från socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen i kommunen som även har en öppen förskola där.

Det finns oerhört många poänger och fina "bieffekter" av den här satsningen, som kommer fram i artikeln:

Språken och ursprungen är många, och även de infödda svenskarna kommer från många olika platser i landet. I Älmhults mixade zon blandas de alla, i vart fall de med barn.
Nyligen hörde hon hur en tjeck och en engelsman satt och diskuterade respektive lands försäkringssystem. Under tiden höll de ett varsitt vakande öga på sina barn som lekte i lokalen. 
I huset samlas dessutom människor i de flesta åldrar. Barnmorskan tar cellprover på 50-åringar, ungdomsmottagningen ger 15-åringar preventivmedelsråd och bebisar snackar bebisspråk med dregel hängande i mungipan. 
– Det handlar om familjen. Här bedrivs i allra högsta grad ett folkhälsoarbete. Föräldrar i samma situation träffas och kan dela sina erfarenheter, säger Agnetha Lundholm.
Familjecentralen har en av två öppna förskolor i Älmhult, den andra drivs av Svenska kyrkan. Att Familjecentralen är religiöst obunden tror dock Agnetha Lundholm gör att en större variation av människor samlas här.
Egentligen är det rätt självklart att behoven hos barn och familjer, som oftast ser likartade ut oavsett vem du är, faktiskt knyter människor samman.

Och var, om inte under en fika med barn närvarande, finns det möjligheter för vuxna människor som normalt sett inte träffas att utbyta erfarenheter och lära av varandra?

Fler positiva exempel finns, som de som koncentrerar sig på vad som förenar människor med olika tro och bakgrund i One Stop Sweden.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Saab och framtiden

Jag var tidigare för att staten höll Saab under armarna för att klara sig, eftersom det påverkar så många jobb, inte bara på Saab, utan även på alla underleverantörer.

Jag är inte helt säker på att det var något annat än känslomässiga argument, med tanke på att vi är Saab-ägare och att det bara är en enda annan bil än Saab jag varit ägare till och att jag i praktiken är uppvuxen i en Saab, vilket har fått mig att skriva ett antal inlägg om Saab.

Men nu börjar till och med jag få lite svårt att förstå och motivera det hela eller att förstå regeringens plan kring Saab och att risken för skattebetalarna minskar.

Inte ens jag som är vänsterpartist, och enligt många är för konstant statligt ägande av allt (vilket jag definitivt inte är), tycker det är hållbart att staten äger en bilfabrikant under för lång tid. Nya idéer för att främst sälja fler Saabar är av extremt hög vikt, och det känns som om det är ett i princip oöverstigligt hinder för tillfällen, inte minst för alla turer kring bilen, vilket skapar osäkerhet om hur andrahandsvärdet blir, hur lätt det blir att serva den och hitta reservdelar och så vidare.

Dock behöver inte allt vara konstanta misstankar mot den nye ägaren och jag tycker artikeln Ingen har granskats så hårt som Antonov visar på att det kanske kan finnas någon form av vilja att på något sätt driva firman vidare och förhoppningsvis kan de hårda villkoren som finns kring försäljningen av deras fabrikslokaler.

Jag håller visserligen tummarna för bilen som tycks ha fler än de nio liv katten påstås ha, men något större hopp för överlevnad under längre tid har jag inte. Inte på det sättet som vi så här långt känner Saab som ett av två svenska bilmärken... (Jo jag är medveten om att de inte varit det på ett tag, men volvos kinaflytt understryker det än mer)

media svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn exp gp gp hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Rättvisa?

Lika väl som att Sverigedemokraterna inte vet vad som är viktigt i skolan så har Svenska Dagbladets ledarsida oerhörda problem att få någon kontakt med problem i samband med rättvisa för människor.

I debattartikeln under rubriken En rättvis värld är möjlig  så har man totalt tappat begreppet över strävan efter en rättvis värld.

Det är inte en artikel om rätten till utbildningar, det är inte en artikel om diktaturer där folk dör för att få demokrati (diktaturer säljer de hellre resor till), det är inte en artikel om de som inget har på grund av sjukdom eller arbetslöshet och är utförsäkrade och som har hårt drabbade barn... (och jag har inte ens  nämnt svältande människor i andra länder...)

Nej det är en debattartikel mot det faktum att det värnskatten alls existerar och drabbar de som tjänar över ca 47 000 kronor. Inte för att vara sån, men jag är övertygad om att inte bara jag utan alla andra också som tjänar mindre, eller inget alls via utförsäkringar från A-kassa och sjukförsäkring, gladeligen hade betalat värnskatt flera gånger om, ifall de hade möjligheten att byta sin fattigdom mot en så hög inkomst.

Det hade varit en betydligt mer rättvis värld än om man slipper betala värnskatt på en riktigt hög lön, som är mer än dubbelt så hög som medelinkomsten i Sverige.

Det är dags för oppositionen i riksdagen att sätta ännu hårdare mot regeringen och allianspartierna, för de agerar som om de hade majoritet, vilket kan leda fram till fler riktiga rättvisor.

media exp exp exp exp dag smp dn ab svd svd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 15 april 2011

Sverigedemokraterna vet verkligen vad som är viktigt i skolan

Sverigedemokraterna i Östra Göinge kommun (en liten kommun i norra Skåne) har verkligen fattat vad som behöver prioriteras i skolorna.

Vad tror ni det är? Färre invandrarlärare? Färre invandrare bland eleverna? Fler läxor? Läxhjälp till elever som har det svårt? Bättre löner till lärarna? Längre skoldagar?

Å nä, de vill ha färre grupparbeten...

Även Kristanstadbladet skriver om det hela...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 14 april 2011

Ett mycket märkligt svar

Jag skrev en debattartikel för några dagar sen, om Fusk och oärlig retorik, som publicerades i Kvällsposten.

Den får ett mycket märkligt, och igen direkt oärligt, debattartikel som svar för några dagar sen i Tyvärr ingen myt. En debattartikel som i princip inte kommenterar något alls jag har skrivit, utöver det första stycket.

Nu har jag missat att det kom ett svar eftersom jag varit hemma så lite de senaste dagarna, men jag ska besvara den sinom tid. Uppenbart är att skribenterna bara hänger upp sig på några få saker som går fel, där mycket handlar om annat än just fusk och ignorerar allt som kostar betydligt mer pengar.

En sak är säker, de ger uppenbart sina medlemmar i Svenskt Näringsliv och Skattebetalarnas förening valuta för pengarna, för i de grupperna lär stora delar av de som faktiskt fuskar för mycket mer pengar finnas.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Grattis Pirate Bay!

Nyheten om att Spotify stryper möjligheten till gratislyssnande mot reklam kommer bara att gynna en enda grupp, de som tjänar pengar på att andra laddar ner helt olagligt.

Egentligen tycker jag att Spotify är en sympatisk tanke, när nu skivbolagen med flera tycker det är ett problem om de inte får tjäna pengar på musikförsäljning. Men jag har svårt att se att så många mer plötsligt ska vilja börja betala mer än innan för att få lyssna fritt på musik, på ett sätt som närmast är att jämföra med att lyssna på radio.

Jag vet inte om musikbranschen i sig fortfarande inte insett att verkligheten åkte ifrån dem för minst 10 år sen. Ibland känns det inte riktigt så, och de borde vara de som är mest intresserade av alla att en tjänst som Spotify inte bara existerar, utan även hålls gratis.

Nu har jag svårt att se annat än att fulnedladdningen ökar och Spotify-lyssnandet minskar i märkbar omfattning, om folk inte börjar göra mer som Kjellberg föreslår. Fast det låter mer än besvärligt med flera konton...

Läs även Svensson i det här ämnet.

media svd dn exp gp hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Utbildningar lönar sig även för Sverige

Jag var inne på det både i Död, dödare, dödast - Alliansens arbetsmarknadspolitik och Regeringens arbetsmarknadspolitik är stendöd. Fortsatta skattesänkningar, som fortsätter att påverka på olika sätt och i vanlig ordning fortsätter att gynna de som redan har mest inkomst och fortfarande är inte full sysselsättning, eller att komma så nära full sysselsättning som möjligt, så hög prioriterat om det borde vara.

Därför är det skönt att se att Vänsterpartiet kommit till en större insikt, och dessutom är självkritiska mot sig själva och sitt tidigare agerande, i Sysselsättningen viktigast i vårt ekonomiska ramverk:








Vänsterpartiets alternativ är ett ekonomiskt ramverk som underlättar en politik för full sysselsättning. Det kräver följande förändringar:
1 Inför åtgärdsplaner för full sysselsättning. Vi vill skriva in i budgetlagen att regeringen två gånger per år ska presentera en åtgärdsplan för full sysselsättning till riksdagen. Åtgärdsplanerna ska också innehålla mål för arbetslöshet, sysselsättningsgrad, undersysselsättning och ett tydligt återrapporteringskrav.
2 Demokratisera och ändra målen för penningpolitiken. Riksbankslagen föreskriver att målet för penningpolitiken är att Riksbanken ska upprätthålla ett fast penningvärde. Riksbanken har sedan definierat detta som att penningpolitiken ska styras av ett inflationsmål på två procent per år. Vi menar att detta måste kompletteras med ett sysselsättningsmål som inte ska underordnas målet om prisstabilitet, vilket sker i dag. Vi tror också att en höjning av inflationsmålet till tre procent kan bidra till lägre arbetslöshet och en mer stabil ekonomisk utveckling. Det är Riksdagen som ska utforma målen för penningpolitiken. Utifrån dessa ska Riksbanken självständigt utforma den löpande penningpolitiken. Så skapas en tydlig ansvarsfördelning.
3 Ändra kommunernas årliga balanskrav så att det gäller över en konjunkturcykel. I en lågkonjunktur ställs kommuner och landsting inför ett svårt val mellan att antingen skära ner på kostnaderna eller höja kommunalskatten. Nödvändiga investeringar ställs in eller skjuts på framtiden. Sådana beslut förvärrar en lågkonjunktur. Dagens system skadar såväl kommunernas verksamhet som en balanserad samhällsekonomisk utveckling.
4 Inför samma regler för lån och avskrivningar för investeringar i staten som i kommuner och landsting. Det behövs möjligheter för avskrivningar och lånefinansiering av statliga investeringar i järnvägar, byggnader och bostäder. I dag redovisar staten kostnader för infrastrukturinvesteringar i den takt de uppstår vilket innebär att de direktavskrivs. Det är inte rimligt att dagens generation betalar kommande generationers investeringar. De senaste årens tågkaos beror bland annat på bristande investeringar orsakade av det stelbenta reglemente som råder.
5 Ersätt överskottsmålet i de offentliga finanserna med ett mål om balans över en konjunkturcykel. Det är inte rimligt att fortsätta spara när vi har massarbetslöshet. I stället för att betala av på en extremt låg statsskuld behöver vi investera för att stärka Sveriges långsiktiga tillväxtpotential och för att öka sysselsättningen.
6 Avskaffa systemet med treåriga utgiftstak. Detta har en tydlig ideologisk slagsida eftersom restriktioner finns för utgifter men inte för inkomster. Det gynnar den borgerliga regeringens omfattande nedskärningar i välfärden som kombineras med stora skattesänkningar. Utgiftstaken minskar möjligheterna att stimulera ekonomin och att möta reformbehov. Det är inte rimligt att utgifterna bestäms tre år i förväg och sedan inte får ändras. Oavsett om arbetslösheten ökar kraftigt eller inte så kan inkomsterna öka oväntat. Ett system utan utgiftstak ställer samma krav på budgetdisciplin och budget i balans.
Hög arbetslöshet är ett slöseri med samhällets resurser. De ekonomiska ramverken ska stödja – inte försvåra – en ekonomisk politik för full syssel sättning, jämlikhet och välfärd för alla.
Naturligtvis finns risken för att man med hög sysselsättning hamnar i en situation där man får en ökad eller hög inflation, vilket jag personligen tror är anledningen till att allianspartierna inte satsar mer på exempelvis utbildningar som fyller de behov av den ökade efterfrågan på mer kvalificerade anställningar.

Någonstans är det märkligt att det finns gott om arbeten på vissa håll samtidigt som det finns arbetslösa på ett annat håll. Även om självfallet inte alla kan klara av lämpliga utbildningar, så går det utan att tveka att få de båda grupperna att minska i antal. Om man nu är intresserad av att tänka långsiktigt.

Det resonemanget är också ett resonemang som förtjänar epitetet betonghäck...

Själv undrar jag om man inte ser riskerna alls med överhettning, när vissa får mycket mer pengar av det stora överskottet som kommer redan under det här året?

Den förda politiken skapar mycket tydliga och stora klyftor mellan högre utbildade/mer betalda och de som inte har samma möjligheter, eftersom politiken så tydligt gynnar de som inte tillhör utsatta, som oskyldiga barn. Något som flera fackförbund beklagar och även de saknar satsningar på exempelvis utbildningar för att få fram fler industriarbetare, vilket gör att vart femte industriföretag inte kan anställa de människor de har behov av. Det är värt att poängtera att även opolitiska bedömare gör liknande slutsatser, att det behövs satsningar på både infrastruktur och utbildningar:








Professor Magnus Henrekson, på Institutet för näringslivsforskning, menar att regeringen bör satsa mer på infrastruktur och utbildning.
–Man underskattar vilka stora behov som finns och vilken lönsamhet sådana investeringar leder till. Det är nödvändigt för att skapa jobb, påpekar Magnus Henrekson.
Även Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, tycker att regeringen borde ägna sig mindre åt att betala av på statsskulden och i stället lägga pengarna på att ”utbilda arbetskraften och satsa på infrastruktur”.

Att företagen inte kan anställa är illa, och det påverkar skatteintäkterna i sig, men fortfarande så tycker jag ännu mer illa om sjukförsäkringen och hur svaga grupper hanteras. Att ens behöva läsa om hur barn få försörja sina sjuka föräldrar, trots att det inte går att sätta tidsgräns för sjukdomar, istället för att låta dem bli självständiga och ha en möjlighet att utveckla sina egna liv är beklämmande och definitivt inte värt ett modernt samhälle av idag.

Ett tydligt exempel är nyheten idag om Exportrådet ser potential i Sydkorea, som kan öka med 60-80% från Sverige.

Läser man på Svenska Exportrådets hemsida, så får man fram följande, angående exporten till Sydkorea:

Svensk export till Sydkorea har i snitt ökat med 6,7 procent årligen sedan 2005 och Sydkorea är idag Sveriges 26e största exportmarknad globalt, och den fjärde största i Asien efter Kina, Japan och Indien. Jämfört med andra ledande ekonomier är Sveriges export till Sydkorea förhållandevis låg samtidigt som potentialen för svenska företag är enorm. Sydkorea ligger i framkant på många områden där svenska företag är mycket konkurrenskraftiga.
Exportrådet har genomfört en studie för att beräkna effekten av frihandelsavtalet på svensk export och resultatet är en beräknad exporttillväxt på mellan 60-80 procent, eller 650-900 miljoner US-dollar. En sådan exporttillväxt skulle göra Sydkorea till Sveriges andra största exportmarknad i Asien, näst efter Kina.
98,7 procent av alla tullar kommer på fem års sikt efter införandet av avtalet att försvinna, 69,4 procent av alla tullar kommer att försvinna omedelbart när avtalet träder i kraft. Frihandelsavtalet täcker inte enbart in tullrestriktioner utan angriper även de så kallade icke-tariffera handelshindren, såsom lagar och standarder, som kommer att förenklas och harmoniseras. Denna del av avtalet kommer att stå för den huvudsakliga exporttillväxten.
Exportrådet ser störst potential inom branscher där Sverige redan har etablerat sig i Sydkorea: Bilindustri, tillverkningsindustri, maskinteknik, medicinteknik, kemikalier, metaller och elektronisk utrustning. På dessa marknader ser vi en tillväxtpotential på minst 60 procent (i vissa sektorer är potentialen över 100 procent).
Utöver dessa sedan tidigare etablerade branscher ser Exportrådet också en stor tillväxtpotential i sektorer där svenska företag har väldigt liten närvaro i dagsläget. Mer specifikt så har vi identifierat följande områden som särskilt intressanta: Livsmedel, jordbruksprodukter, konfektion och tjänsteexport.

Ser ni på någon exportmöjlighet där som inte behöver utbildning i grunden?

Lösningen, när det nu inte ska löna sig att röka och supa, verkar vara att de med liten eller ingen ersättning ska försöka hitta kraft för att orka smuggla alkohol och tobak, för där tycks det definitivt finnas en potential till stora inkomstkällor...

Eller möjligen att köpa ännu dyrare alkohol på krogen och tjäna mer pengar på att inte ge skolorna tillräckligt med pengar, med horribla exempel som behov av hörselskydd i skolbänken. (Läs gärna vad Aftonbladets skolgranskning kommit fram till så här långt).

Uppdaterat Inte bättre förr är DN-ledarsidans rubrik. Man glömmer också att det inte direkt var sämre förr heller, i synnerhet inte sett till hänsynen som togs till behövande människor och Sverige hade en, sett till omvärlden, bättre sjukvård, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring än idag.

media e24 svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp ab ab ab ab ab hd smp smp skd skd skd skd nsk hd hd hd hd hd hd hd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 13 april 2011

Att skjuta budbäraren

Jag skrev för någon dag sen om hur Jimmie Åkesson ljuger, där jag berättar om Jonas Sjöstedts debatt, där han bevisar hur Åkesson inte alls är den han påstår sig vara och att sd inte är de som de utger sig att vara.

Jag nämner även det, lite kort, i Sverigedemokrat agerar illa.

Idag kommer Jimmie Åkessons svar på Sjöstedts debattartikel och påståenden och han väljer att inte bemöta en enda av dem och anklagar sen Sjöstedt för att inte vilja tala.

Märkligt nog så trodde jag att man själv behöver bemöta påståenden och välgrundade argument på ett seriöst sätt, för att kunna anses tala själv.

Det Åkesson gör är att försöka skjuta budbäraren och ta av honom heder och ära.

Hur vore det om han försökte förklara något, istället för att försöka prata bort det hela?

media ab smp svd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 12 april 2011

Död, dödare, dödast - Alliansens arbetsmarknadspolitik

Jag skrev igår om hur Regeringens arbetsmarknadspolitik är stendöd och nu är det bara att inse att den är betydligt mer död än så.

Ett femte jobbskatteavdrag, som fortfarande bara gynnar de som redan har ett jobb och inte pushar fram människor som är utan jobb, kommer att genomföras, med motivationen att "Ansträngning och ansvarstagande ska löna sig".

Jo tjena, det verkar visst bara gälla de som redan har jobb och inte regeringen själva, i synnerhet när det faktiskt finns gott om pengar att fördela, inte bara till de som bäst behöver det, utan även för att gynna svenska företag på sikt.

Alltså, problemet finns även om man nu är oempatisk nog att tro att alla sjuka och arbetslösa är latmaskar och är människor som inte alls vill jobba, när andra jobbar över för mycket.

Eller för att citera mig själv från gårdagens inlägg:

Jag konstaterade det i Tro inte regeringen vill hjälpa seriösa företag och jag kan konstatera det igen efter att ha läst om hur Sverige har rekordmånga obesatta jobb och anledningen är att människorna som söks inte har rätt kompetens.

Den minnesgode minns att regeringen snabbt som ökat, efter valvinsten efter valet 2006 drog in mängder av utbildningsmöjligheter, inte minst de utbildningarna som var direkt yrkesinriktade.

Själv, som ett exempel, drog jag då runt som säsongsanställd kyrkvaktmästare och jobbade 7-9 månader och var arbetslös över vintern.

Min dåvarande arbetsförmedlare försökte få in mig på en fastighetsskötarutbildning, via Lernia, som fanns i Malmö, som tydligt hade ökat min kompetens och kunskap för ett jobb jag till viss del hade fleråriga erfarenheter av. Visserligen var det 10 mil enkel resa från min dåvarande bostadsort Perstorp. Men vem vill inte anstränga sig för att få jobb?

Men jag kom precis till AF när regeringen tagit över och utbildningen lades ner direkt med hänvisning till att det fanns så många jobb, vilket inte stämde där och då heller...

Det är uppenbarligen dags att tänka om och släppa fram en ny bättre regering, som på allvar tänker på arbeten och arbetarna och andra som inte har möjlighet att jobba.

Märkligt nog så verkar många inte inse att regeringen använder A-kassan och försäkringskassan som extra skatt, eftersom de drar in mer pengar än vad som betalas ut.

Konstigt nog så vill fortfarande inte regeringen hjälpa seriösa företag, men skänker gärna bort våra skattepengar till oseriösa. De som de inte valt att ta in i dolda skatter...
En regering som valt mer att satsa på utbildningar inom de branscher där det faktiskt saknas människor hade varit mer intresserade av att driva på samhället i positiv riktning under längre sikt. Men nu är det bara mycket kortsiktigt tänkande som gäller och inte för allas bästa på något sätt...

Satsa jobbskatteavdragets pengar på yrkesinriktade utbildningar där det bäst behövs för allas bästa.

media svd svd svd svd dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp ab ab ab ab ab ab ab ab hd smp skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk hd hd e24 e24 dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 11 april 2011

Regeringens arbetsmarknadspolitik är stendöd

Jag konstaterade det i Tro inte regeringen vill hjälpa seriösa företag och jag kan konstatera det igen efter att ha läst om hur Sverige har rekordmånga obesatta jobb och anledningen är att människorna som söks inte har rätt kompetens.

Den minnesgode minns att regeringen snabbt som ökat, efter valvinsten efter valet 2006 drog in mängder av utbildningsmöjligheter, inte minst de utbildningarna som var direkt yrkesinriktade.

Själv, som ett exempel, drog jag då runt som säsongsanställd kyrkvaktmästare och jobbade 7-9 månader och var arbetslös över vintern.

Min dåvarande arbetsförmedlare försökte få in mig på en fastighetsskötarutbildning, via Lernia, som fanns i Malmö, som tydligt hade ökat min kompetens och kunskap för ett jobb jag till viss del hade fleråriga erfarenheter av. Visserligen var det 10 mil enkel resa från min dåvarande bostadsort Perstorp. Men vem vill inte anstränga sig för att få jobb?

Men jag kom precis till AF när regeringen tagit över och utbildningen lades ner direkt med hänvisning till att det fanns så många jobb, vilket inte stämde där och då heller...

Det är uppenbarligen dags att tänka om och släppa fram en ny bättre regering, som på allvar tänker på arbeten och arbetarna och andra som inte har möjlighet att jobba.

Märkligt nog så verkar många inte inse att regeringen använder A-kassan och försäkringskassan som extra skatt, eftersom de drar in mer pengar än vad som betalas ut.

Konstigt nog så vill fortfarande inte regeringen hjälpa seriösa företag, men skänker gärna bort våra skattepengar till oseriösa. De som de inte valt att ta in i dolda skatter...

media ab ab gp svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Framtidskommissionens regionala konferensen i Hässleholm 2 april 2011



Jag var på Framtidskommissionens regionala konferens i Hässleholm 2 april, för att diskutera framtiden för Vänsterpartiet.

Syftet med att skapa en Framtidskommission går att läsa på deras hemsida och är bland annat följande:

- Gruppen ska formulera målsättningar och strategier för partiets roll, inriktning och organisatoriska utveckling de kommande tio åren.
- Gruppen ska under sitt arbete hämta in kunskap, erfarenheter och idéer från partimedlemmar och partiorgan, andra organisationer och enskilda i och utanför Sverige.
- Gruppen har full frihet att utforma arbetet rent praktiskt. Vill gruppen använda sig av enkäter, referensgrupper, seminarier, workshops och liknande står det dem fritt. Innebär något föreslaget arbetssätt kostnader utöver budget får gruppen ansöka om ytterligare medel hos VU.  




Konferensen  började med att Ida Gabrielsson, ordförande i Ung Vänster och Framtidskommissionens sammankallande höll ett föredrag om kommissionens uppdrag, bakgrund och vad partiet ville ha ut för resultat av deras arbete.



Sen fortsatte Mattias Håkansson,  informationssekreterare från Vänsterpartiet, med att presentera en undersökning som man gjort över nya, gamla och tidigare sympatisörer och medlemmar till Vänsterpartiet.

En av de viktigaste uppgifterna är att nå ut med vårt politiska budskap konstaterades det redan från början och upplevelsen från många är att det har misslyckats.

En prioritering som Ida lyfte fram var att göra mer utomparlamentariskt arbete, eftersom det syns mer än vad det syns när man går på aldrig så många möten.

I flera andra länder finns det exempel på hur man har valt att hjälpa till med att t ex lära ut självförsvar, hjälpa människor med juridiska frågor, nattvandringar på stan och liknande saker, samtidigt som man ser till att aktivt föra fram budskapet om en förändring så att de här sakerna inte behövs göras av frivilliga krafter.

Kommissionen ska sammanställa 50 liknande exempel i sin slutrapport som ska komma till hösten.



Ytterligare saker som togs upp var följande:

När man talar om politiker så ska man försöka undvika floskler och slagord, utan använda ord som vanliga människor kan relatera till så att så många som möjligt förstår.

Undvik splittringar och interna bråk, ofta om småsaker och försök vända sig mot gemensamma motståndare istället.

Man ska försöka sprida kunskap både uppifrån och ner, samt nerifrån och upp inom partihierakin i Vänsterpartiet, något som inte fungerat bra alla gånger.

Kongressen bör vi alla skicka motioner till, men det är bra om man håller sig till större faktiska politiska frågor, än exempelvis matfrågor om maten på kongressen och det kommer att komma ett strategidokument för motioner till kongressen.



Att vi ska försöka vara där folk är. Finns det en organisation eller förening så är det bra att vi syns som politiker, även om vi inte utför något direkt politiskt arbete, utan sysslar med föreningsarbete.

I dagsläget är det många Saco-medlemmar som är aktiva politiker, eller möjligen människor utan jobb eller som är sjukskrivna. Det finns ett glapp inom LO-förbundens representanter, där normalt sett en stor del av våra väljare finns, som inte är representerade i så hög utsträckning inom Vänsterpartiet som är önskvärt.

Försöka stärka kvinnorna inom Vänsterpartiet. Tidigare har det funnits konferenser om feminism, som inte borde räknas som något som är riktat till kvinnor enbart, utan är något som borde riktas till män också. Försök istället skapa kvinnonätverk och försök utbilda de som är ovana i alla typer av frågor och försök driva på för jämställdhetsplaner för kommunerna.



Enkäten som presenterades tog upp ett antal olika saker om våra nuvarande och tidigare medlemmar.

Grundpolitiken, det vill säga Vänsterpartiets syn på välfärd, var den huvudsakliga anledningen till att människor valt att göra ett aktivt val och bli medlem och/eller aktiv inom politiken.

Många är nöjda med politiken, inte minst på ett lokalt plan och att Vänsterpartiet är ett alternativ inom politiken. Många var däremot missnöjda med den rödgröna satsningen.

Intern organisation fungerade oftast bra på det lokala planet, men kontakten till de nationella politikerna upplevdes som sämre. Det som saknades var ofta kunskap och utbildningar.

Utåtriktade arbetet fungerade bra i valrörelsen men det behövs synas mer mellan valen. Man ska försöka tänka på språket och retoriken, för att inte upplevas som för svåra att förstå. Många upplever att det är svårt att veta vilka forum som existerar att agera politiskt på. Även saker som tidsbris och avstånd försvårar.

Utbildningsbrist känner många av och de flesta utbildningarna som finns handlar om politik och många önskar sig även om organisatoriska och metodiska frågor. Kort sagt så önskas mer utbildning om så mycket som möjligt.



Efter lunchen, eller till och med under den, så hade vi gruppdiskussioner. Vi diskuterade utifrån hur vi tycker att Vänsterpartiet ska agera för att stärka sin position på både central och lokal nivå, hur vi ska göra för att nå ut med våra åsikter, vilka exempel det fanns på att lyckade aktiviteter samt vilka områdens som bör prioriteras på kortare sikt.

För att stärka organisationen behövs, utöver utbildningen och möjligheten att öka informationsflödet både uppåt och nedåt, som jag har tagit upp redan, också bättre sökfunktion till den nationella hemsidan, mer stöd till mindre organisationer, mer info till nya medlemmar och kunskap om hur man bemöter media.

Det behövs också en insikt från Vänsterpartiet centralt att det är stora skillnader i de lokala organisationerna, där det på vissa ställen bara är ett par tre stycken aktiva och på andra flera hundra. Det behövs olika sätt att driva de föreningarna på och hantera information på.



Att nå ut bättre behövs också. Det kan behövas en enda person som är den som vänder sig till media och söker upp media, så att det verkligen blir gjort. Det är för viktigt för att låta media missa att det finns en vänsterpartist eller en lokalorganisation som har en åsikt.

Det finns risk för att låta styrelsen ta för mycket beslut, som riskerar att utesluta medlemmar från beslutandeprocessen, i synnerhet i lokalorganisationer med få medlemmar.

Ta reda på vad varje enskild medlem har för specifika kompetenser och se till att utnyttja dem. T ex kan någon göra bra trycksaker, så se till att den personen får sköta det så det ser så professionellt ut som möjligt.

Använd dagstidningarnas kommentarsfält och möjligheten att få bloggarna att bli länkade från nyhetsartiklarna i webmedia för att nå ut. Vissa större organisationer organiserar sms-kedjor om att ge sig ut för att kommentera specifika artiklar. Det når människor som inte aktivt söker information om Vänsterpartiet i sig.

Vänsterpartiet på vissa orter har en tidning/flygblad som ges ut efter varje fullmäktige för att visa vad som sades och vad för politik Vänsterpartiet förde, som delas ut på gator och i brevlådor.



Prioriteringar framöver. Det som bör prioriteras på lite sikt är dock att arbeta för att minska och diskutera arbetslösheten, som av många upplevdes som det största problemet. Vänsterpartister är ibland lite dåliga på att inse att även den privata sektorn av jobb behövs och att det skapar en bättre ekonomi för oss alla.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Kronoberg

Fler bilder från Framtidskommissionens konferens








Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jimmie Åkesson ljuger

Jag skrev kort om bland annat Jonas Sjöstedt för några dagar sen, som hade debatterat med Jimmie Åkesson från sd i Köpenhamn, något Jonas skrev om i sin blogg.

Skönt att se att han vidareutvecklade den till ett debattinlägg på Aftonbladet idag, där han tar upp hur Jimmie Åkesson blivit en politikerpamp, trots att de hela tiden försöker framstå som ett alternativ.

Läs själva om några av de exempel som Sjöstedt tar upp:

 Tjäna bra med pengar – gynna dina egna.
Jimmie Åkesson försöker framstå som en folkets företrädare mot eliten. Men själv har Jimmie aldrig haft ett riktigt arbete. Efter akademiska studier i Lund gick han rakt in i yrkespolitiken.
Som partiledare i SD har han inte nöjt sig med lönen som riksdagsman. Med det extra arvodet från partiet tjänar han strax under 100 000 kronor i månaden.
Hans egen flickvän har fått jobb på riksdagsgruppen, oklart med vilket lön.
Det är kanske inte så konstigt att Jimmie Åkesson stödjer den borgerliga politikens alla skattesänkningar för de rikaste, de tjänar han själv många sköna tusenlappar på.
...
 
 Säg ett – gör ett annat.
I riksdagen röstar SD med de borgerliga i 94 procent av de avgörande voteringarna. Om partiet ville kunde de stödja rödgröna förslag som skulle ge oss en fungerande a-kassa och en mänsklig sjukförsäkring. Men det väljer partiet att inte göra.
SD har blivit ett borgerligt stödparti som hjälper Reinfeldt att öka klassklyftorna i Sverige. Ändå har Åkesson mage att tala om välfärd för alla.

... 

 Bry dig bara när det gynnar dina egna intressen.
Jimmie Åkesson talar gärna om hårdare straff och skydd av brottsoffer. Men han är inte särskilt konsekvent.
Ledande partiföreträdare har nyligen spridit falska rykten om att flyktingbarn ska ha begått en gruppvåldtäkt. Men om våldtäktsmannen heter Niklas och kommer från Örebro verkar de inte bry sig.
Jag frågade Åkesson om de kvinnor, bland annat från Thailand, som gifter sig med svenska män som slår och våldtar. De måste stå ut i två år för att inte sändas ur landet om de skiljer sig.
Men de var Åkesson inte beredd att göra undantag för trots att de verkligen är utsatta brottsoffer.

Det är mycket tydligt vad som är agendan för Åkesson och sd och det är inte den påstådda omsorgen om kvinnor eller vårt land. Det är snarast att gynna sig själva och enbart agera mot invandrare. Handlar det om invandrade kvinnor som svenska män slår, då är det inga problem längre...

Läs hela debattartikeln på Aftonbladet.

Jag har skrivit mer om sd den senaste tiden:

Mig övertygar ni inte
Synd att han inte var konstnär
Alliansen för en sverigedemokratisk politik
Sd vill ha fler människor som söker asyl


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!