lördag 23 januari 2010

Dagens skidtur i bilder - med ett djur att bli rädd för

Jag skrev tidigare idag om hur skidåkning är ett sant nöje och för några dagar sen om hur vintern stannar ett tag till, något som jag tycker är kul! Inte minst på grund av just skidåkningens möjligheter!

Det stämde inte riktigt med mina tidigare förhoppningar om 8 km spår, men det blev ett par varv och sammanlagt runt en mil, efter en liten extrakrok, allt som allt. Det var dessutom i väldigt vackert och lagom kallt väder!

Det gick milt sagt för jävla trögt och jag borde satt skidorna bak och fram, för det var halare bakåt än framåt, och jag var nästan förvånad när jag kom i fatt åtminstone ett par, istället för att bli konstant ikapp- och frånåkt :) Sen kanske det inte var så förvånande när den yngre i det paret knappast fyllt tvåsiffrigt än :D

Jag hade tur att jag fick kameran med mig. Inte bara för att det var vackert som alltid i skogen när det är högtryck, sol och vinter. Utan för att jag träffade på en älg som stod och försökte äta högst 6-7 meter från skidspåret, och då åkte jag ändå i spåret längst ifrån den, så hade jag åkt det andra så hade jag kommit ytterligare en meter närmare den...

Apropå vargar och sånt som jag skrivit om ett antal gånger, så fick jag någonstans ett litet bevis idag för att älgen är mindre pålitlig än en varg.

Jag stannade till och fotade älgen, till skillnad från skidåkarna innan som gjorde mig uppmärksam på den (annars hade jag säkert missat den...). Det tog inte så många sekunder, vilket syns på den första bilden av den, att den blev lite störd av mig och fällde öronen.

Naturligtvis var det bara för mig att ta mig därifrån så fort som möjligt, vilket inte var särskilt snabbt alls med tanke på hur fantastiskt dålig jag är på skidor numera och med tanke på de för mig dåliga förutsättningar för hastighet, som jag nämnde ett par stycken upp.

Jag blev lite rädd, för om älgen känt sig hotad av mig och gjort något utfall så är det inte direkt lätt att hoppa in i skogen och bakom något träd med två meter långa plastlappar på fötterna... I synnerhet inte med mitt dåliga fäste :)

Nu tycker jag det var kul att komma så nära, även om jag önskar att bilderna blivit bättre. Men egentligen  känns det mest synd om älgen eftersom jag betvivlar att den kommit så nära ett rätt hårt trafikerat skidspår om det inte var för att den var hungrig och hade svårt att hitta mat i snön och kylan.

Pulkabacken på bilden är bakom min gamla mellanstadieskola och var en backe jag har åkt både med snowracer och skidor många gånger som liten. Men då var den brantare och snabbare :)

Det är inte utan man önskar man vore lite yngre och med gott samvete, så här utan barn, tagit sig upp och åkt ner med min gamla snowracer, som jag tror står hos mamma och pappa fortfarande :)

(Det sista fotot på älgen är naturligtvis för dåligt för att ta med, men den kom med ändå för att visa hur osannolikt nära den var. Det hade inte varit svårt, i teorin, att kunna klappa den på mulen, utan att lämna skidspåret...)






Media om vinter och väder: dn sds  sds kb hd svd svd svd svd

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Förhandling till sist...

Bara Spyker kvar, skrev jag för några dagar sen och nu är Spykers ägare i Stockholm för att göra andra saker än att semestra, utan förhandla.

Även om jag ser att många kommenterat som om det är ett skambud och suspekt företag, som kanske stämmer, så tycker jag det är notabelt att GM faktiskt vill förhandla. Bara det ett framsteg med tanke på hur det varit så här långt, och man får i den här sorgliga historien vara glad för minsta lilla, inte minst för de stackars anställda arbetarna...

Mer Media dn hd ab

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Mer trams...

Nyss skrev jag om Trams! i form av att få sparken på grund av vad för kläder man har på sig på fritiden.

Naturligtvis är det lika tramsigt när man läser lätt hysteriska nyheter om Reinfeldts lyxklocka för 22 000 kronorSahlins handväska eller att få politiker vill alls vill svara på frågor om sina accessoarer eller annan lyxkonsumtion.

Visst, jag förstår inte personligen hur man kan välja att lägga varken 6 000 kronor på en väska eller 22 000 kronor på en klocka. Men frågan är om jag är så mycket bättre själv som har köpt en dator för 16 000 eller en iPod för 4 000? Det är mer absurt att människor kan välja att köpa en bil för en miljon, eller att gamla sossepartiledare köper herrgårdar, än att några väljer att lägga pengar på mindre saker. 6 000 kronor är något de flesta har råd att betala för en enstaka sak. Men knappast en miljon för en bil.

Det vore bättre om diskussionen handlade om sakpolitik som drabbar många, som exempelvis djurplågerialliansens omänskliga behandling av sjukamomssatserna på nyttigheternedmonteringen av den offentliga sektornpensionernaarbetslösheten och arbetsförmedlingens brister eller ojämställdhet...

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd hd hd dn smp kb nsk

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Trams!

Hade fel mössa på facebookbild och blev av med jobbet...

Har man en mössa, eller annat klädesplagg, på sig som det står "Pornstar" på när man är på sitt jobb på en förskola, eller nästan vilket jobb som helst, så har jag inga problem att förstå att det kanske inte passar. Men då säger man självfallet ifrån att personen ifråga får byta klädesplagg innan man gör något annat.

Det kan jag å andra sidan tycka om exempelvis den unga tjejen jag jobbade med för några år sen på en kyrkogård som hade en liemansliknande figur på sin tröja, som var från någon skräckfilm om jag inte minns fel eller om någon haft nästan vilken hårdrocks t-shirt på sig som helst på kyrkogården, eller om man väljer att ha en tydlig politisk tröja på sig på jobbet, som någon av de som finns i min gardrob som säger "socialist" eller "feminist".

Men på fritiden tycker jag det känns oerhört konstigt att ha en åsikt om vad folk ska, eller inte ska, ha på sig och definitivt inget som någon annan har att göra med.

För sakens skull bör det också påpekas att just namnet pornstar i detta fallet är ett klädmärke bland andra, om än med ett uppseendeväckande namn.

Personligen tycker jag det är betydligt mer upprörande att människor har klädesplagg på sig som tillverkats av barn, vad ett harmlöst tryck är eller att vuxna människor super sig redlösa, vilket tyder på omdömeslöshet vilket passar in på få arbetsplatser... Någonstans tycks några ha tappat proportionerna totalt. I synnerhet när bra manliga barnpedagoger inte är något som växer på träd,  utan är en bristgrupp snarast...

Mer media svd hd gp sn dag vlt ltz sds sds ya

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Lysande argument om vargar

Ett lysande argument dyker upp i Hanne Kjöllers text i Carlgren är skotträdd, som främst handlar om hur ministrarna Carlgren och Erlandsson inte vågar dyka upp till TV4:s tv-program Kvällsöppet...



Från politiskt håll handlar det om feghet, om att lägga sig platt för en vargfientlig lobby som i många fall inte vill ha några vargar alls. Låt oss titta lite närmare på de argument som framförs av vissa – men långtifrån alla – som bor i vargtäta områden.
1. Vargen tar tamboskap. Sant. Men för att förhindra detta finns rovdjursstängsel. För att sätta upp dem utgår statligt stöd. Vissa menar att beloppet är för lågt. Men låt oss i så fall diskutera det.
2. Vi törs inte låta våra småbarn sova ute i vagnen. Riskbedömning är en individuell och ofta emotionell fråga. Men då är det rimligare att vara rädd för att sätta sina små telningar i en bilbarnstol och ge sig ut på vägarna. Där dör faktiskt barn, medan inga barnvagnsbarn (och inga andra heller) under de senaste 180 åren blivit tagna av varg. Och om det är någon tröst: på Sveavägen i Stockholm kan man heller inte dumpa sin unge på trottoaren för en eftermiddagslur.
3. Vargen tar våra jakthundar. Sant. Enligt försäkringsbolaget Agria, som är marknadsledande, har 156 hundar av jaktras dödats eller skadats av varg under de senaste 12 åren. Under samma period har 237 jakthundar vådaskjutits medan 7 953 dödats i trafiken.
Vilka slutsatser drar den vargfientliga jägarlobbyn av det? Att regeringen bör förbjuda trafik? Och tillåta licensjakt på jägare?

Varghatarlobbyns argument är inte bara ihåliga, de är inte alls.

Jag har tidigare skrivit flera gånger om vargens existens i landet och det är säkert inte den sista gången som det finns anledning att kritisera de som vanligtvis helt vill utrota vargen.

I såna här inlägg så får man ofta som kommentar att jag bor i en storstad och inget fattar så långt från vargarnas område. Det stämmer inte. Sist här påstods finnas varg så gav jag mig ut för att springa och det kommer jag att göra nästa gång också. Om det blir någon nästa gång med tanke på många människors attityd mot vargen...

Edit Efter jag skrev detta inlägget så fick jag väldigt mycket närkontakt med ett farligt djur på en skidtur...

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Verklighetsfrånvänt!

Det känns direkt verklighetfrånvänt att hävda att provköp av alkohol är integritetskränkande för den som säljer alkoholen.

I så fall måste i princip alla typer av tester om någon sköter sina jobb vara integritetskränkande. I synnerhet med tanke på hur mycket integritets som kränks av de människor som blir negativt påverkade av de som druckit för mycket...

Mer media dn sds dag

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Varma lakan?

Jag läser att mänskliga sängvärmare provat på brittiskt hotell, och jag undrar om jag är den enda som vill ha svala lakan att krypa ner i?

Ja i de flesta fall... Här hemma så är sovrummet så svalt, för att inte säga nästan kallt, att det definitivt fungerat med något som värmde upp.

Fast med både sambo och katter så brukar inte kylan vara något långvarigt problem :)

Inga anonyma inlägg släpps igenom!

Skidåkning - ett sant nöje!

Jag ser ett antal människor gnälla över att det är kallt och snöigt, men precis som jag skrev tidigare, så tycker jag verkligen att det är SÅ skönt att det är snö, så mycket snö och snö så länge!

Jag minns inte när jag sist kunde åka skidor så många gånger, och med bra spår. Visserligen var det för 4-5 år sen, när jag åkte på en golfbanan med ett par totalt livsfarliga backar (som gjorde att jag slutade på sjukhuset i Hässleholm för att jag fick röntga bröstkorgen efter att ha trillat och haft värk som inte gick över på åtskilliga dagar), men det var aldrig så mycket snö under så lång tid det året.

Här finns visserligen bara två skidspår inom 2 mils avstånd, men enligt ryktet så ska åtminstone det ena stället innehålla ett spår som går att åka runt 8 km som längst utan att åka mer än ett varv. Jag har i och för sig för mig att den innehåller en halvfarlig backe också... Men det är det banne mig värt att testa :)

Men, för första gången på 15 år eller så, så blir jag lite avundsjuk på stockholmarna som verkar ha mängder av spår att välja på.

Hoppas verkligen att det håller i sig fler månader till!

I övrigt noterar jag att man försöker ta ut spåravgifter, vilket låter idiotiskt. Den enda gången jag kan tänka mig att tycka att det är okej är när det gäller faktiska anläggningar, typ skidtunneln i Torsby, men inte där det är faktiskt natur, som inte är inhägnad.

Det borde vara självklart att det är gratis, som att alls vara i naturen är och en bra reklam för vilken kommun det nu gäller, som i sin tur naturligtvis bör stödja föreningar o dyl som gör i ordning spåren.


Inga anonyma inlägg släpps igenom!

fredag 22 januari 2010

Att tala med kluven tunga


Goda råd är inte alltid dyra, skriver ledarsidan hos SvD, apropå hur finansiering kommer från skattemedel och lånade pengar.

Utöver att det går att ironisera en hel del över hur skribentens egen tidning tar emot relativt stora belopp i presstöd från staten av skattepengar, då de "bara" är huvudstadens andra tidning i storlek, så kan man konstatera att alliansledningen i form av bland annat statsministern tycks ha andra åsikter och börjar låta som någon från ett fackförbund...

Är det inte lite sent, undrar vän av ordning, att komma och fjäska för de som jobbar med välfärden först nu efter att de har utarmats och fått gå på knäna? Någons tunga tycks direkt kluven...

En vacker nyhet, som jag nyss skrev om, kom från hans kollega på samma tidning och finansieras även det med skattemedel, vilket jag tycker är bra, så att det finns några fristäder från hur företag vill tjäna pengar, även i stora städer.

Mer media dn sds smp kb nsk hd

En vacker nyhet

Trots att Sanna Rayman är en vacker kvinna, så är det mycket sällan jag tycker det kommer lika vackra åsikter från henne, även om jag nog kan dra mig till minnes något enstaka undantag.

Men i Att sparka boll utan stadgar är också politik så lyfter hon fram en väldigt viktig och bortglömd sak.


Nyligen råkade jag få veta att Stockholm har rustat upp rejält på fotbollsfronten på senare år. Över 50 konstgräsplaner har tillkommit. Mycket har gjorts under den här mandatperioden, men upprustningarna påbörjades redan under S.
Gott så. Men det mest intressanta är att man på senare tid har tänkt efter och fredat flera av de nya planerna från bokningar, till förmån för spontant bollsportande.
Det betyder alltså att folk – kanske folk som helt saknar organisationsnummer och stadgepärm – liksom bara går dit och kickar boll. Så utomordentligt trevligt!


Nu tror jag inte att fotbollsplaner som vem som helst kan ställa sig och sparka boll på är ett jättestort problem i mindre orter och kommuner, som där jag bor. Fotbollsplanerna här är sällan inlåsta. Men jag inser att det är det i storstäder, även under tiden jag bodde i Stockholm och Malmö.

Självfallet måste spontanidrott tillåtas, även om man ibland klarar sig med en relativt liten gräsplätt. Men visst är det så att det blir lättare att komma till skott, i dubbel bemärkelse, om det finns lite utrustning att leka med.

Fast med tanke på centerns förslag med fler skyskrapor så lär det bli många skrapsår för de som dristar sig till spontanidrott på asfalt, om det förslaget går igenom.

Knappt man tror det är sant...

Det är knappt man tror det är sant när man läser om hur Förintelseoffer vann mot försäkringskassan. Hjärtlösa regler som måste tolkats oerhört konstigt och som i vanlig ordning har sitt ursprung i de direktiv som kommer från politiskt håll...

Mer media svd dn hd dag

torsdag 21 januari 2010

Ologiskt från allianshåll

Jag skrev igår om hur Reinfeldt säger emot sig själv när han argumenterade för att droger och våld var några av de viktigaste sakerna att jobba för att få bort, samtidigt som han väljer att göra det lättare för den vanligaste drogen, alkohol, att bli såld.

Men jag borde inte varit så förvånad...

Avdragsgill välgörenhet har ju flera moderater drivit genom åren, och frågan är om det ens handlar om välgörenhet då? Visserligen kan ju någon behövande få pengar, men risken blir direkt uppenbar att det i första hand handlar om välgörenhet för den egna plånboken och inget annat.


Fler dyra förslag, för skattepengar, kommer från moderat håll, i form av snabbtåg, som Sverige sägs behövas. Det är mycket tveksamt om det går att motivera ekonomiskt. Tåg som fraktar de stora massorna till sina jobb, som rör sig något saktare och mer lokalt på befintliga spår. Det kan möjligen behövas, i första hand.

I sak är jag inte emot snabbtåg, men inte till vilket pris som helst.


Andra direkta konstigheter från moderat håll, som ligger nära gränsen för komik ärligt talat, är när Bildt uttalar sig om frihet på nätet måste försvaras. Vi minns alla Ipred och FRA-lagarna väldigt väl och det visar väldigt tydligt på vad moderaterna tycker om faktiskt frihet, och de har alla varit väldigt tysta när Google började agera i Kina, med att hjälpa den kinesiska makten att övervaka sina medborgare...

På vilket sätt går moderaterna och Bildt att tas på allvar när det gäller frihet på internet? Visst har han rätt i att den måste försvaras. Men både Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet har varit oerhört mycket bättre alternativ i den branschen än något av de andra partierna, i synnerhet än vad moderaterna varit.

I sak har han självfallet rätt. Men sen när i h-vete agerade moderaterna själv åt det hållet?
Dessutom så samregerar moderaterna med ett parti i form av Kd som vill ha en samvetsklausul som människor anställda inom vården ska få utnyttja exempelvis när det gäller att arbeta med aborter. Frågan är varför man väljer ett jobb som riskerar att man kommer i klammeri med sitt samvete?

Jag själv gjorde aldrig lumpen eftersom jag då i princip var pacifist, men vem hade tyckt jag varit vid mina sinnens fulla bruk om jag sökt jobb på en försvarsindustri, men sen vägrat att göra vissa uppgifter på mitt fritt valda jobb? Det är ju inte så att exempelvis en sjuksköterska har åtskilliga andra specialiseringar att välja än att jobba på en avdelning just där man riskerar få agera för att få en abort utförd.

Varifrån partierna får sin bidrag, inte minst Kd med den här typen av förslag, vore intressant att se. Att LO stödjer S är ingen hemlighet direkt, och att sannolikt Svenskt Näringsliv stödjer Moderaterna är också troligt. Men vilka stödjer egentligen Kd och dess tokiga idéer och vilka fler stödjer mer i det fördolda?

Ett klokt inlägg är den om att Partibidrag i offentligheten minskar korruptionsrisken, men jag undrar ärligt talat om det är något av partierna som vill ha det och riskerar att få sina kopplingar till andra avslöjade och misstänkliggjorda?

Bara hälften av skolornas pengar går till undervisning, skriver lärarförbundet. Peter Andersson skriver väl om hur det går att ifrågasätta den uppgiften i Den svenska skolan en byråkratisk koloss

I rapporten tar LR upp en fråga som jag välkomnar. Ska varje elev klara skolan med goda resultat måste skolans resurser fördelas på ett sätt som tar hänsyn till olikheter och olika förutsättningar. Inte som i likriktade pengsystem se elever som ett kollektiv, stöpta i samma form. Där borde det inte vara upp till varje kommun att efter egna principer bestämma hur stödet ska fördelas.

Ibland har jag skakat på huvudet åt skolor som aldrig har klarat att hålla sina budgetar. Att skolorna efter alla år av, först besparingar och sen mycket särskilt riktigade pengar, skulle ha en stor kostym av onödiga byråkrater betvivlar jag. Där det är så ska förstås ansvariga ta sitt ansvar och se till att resurserna omfördelas. Men att det skulle kunna ske i den grad LR hävdar...nej.

Det finns en jättefara med LR:s rapport. Jag har noterat att Reinfeldt, förmodligen som ett resultat av skattesänknkingsdrömmar, börjar tala om hur andra lösningar än mer resurser (fler lärare, vårdpersonal osv ) ska stärka välfärden.


Frågan är hur man tänker sig en bättre skola utan fler resurser och lärare?

Till sist så vill jag säga att det glädjer mig att läsa om hur fler pappor väljer att ta föräldrarledigt när fler och fler inser inte bara att det är viktigt för barnet, utan även för pappan att vara med sina barn, istället för att i alla lägen prioritera ekonomin.

Det är definitivt läge att komma ihåg att det var en sak som drivits i många år från vänsterhåll, och motarbetats av högerpartierna. Visserligen pratar man ofta om "valfrihet" för föräldrarna.

Frågan är varför man inte tala om barnets bästa, att få en bra relation till båda föräldrarna från dag 1? Det om något borde det så familjära Kd kunna prioritera... Vilket man fullständigt missar att göra i och med vårdnadsbidraget som inte gynnar någon i längden.

Mer media svd svd dn dn dn dn dn dn dn ab hd hd hd hd smp sds kb dag smp

onsdag 20 januari 2010

Undrar om det blir någon succe?

Jag läser om ett lyckat försök med bärbara datorer till kommunens gymnasieskola och om hur något äntligen händer med Silverdalen, som lite för min del otippat blir skejtpark.

Vad det gäller datorerna så känns det rätt dyrt att betala 1,8 miljoner per år för bärbara datorer till alla elever. Visserligen kanske man kan få lite pengar tillbaka på det om det innebär att färre elever flyttar från kommunen och kostar kommunen pengar till andra skolor än den egna kommunala skolan.

Frågan är bara om den "mutan" fungerar? I den mån jag har hört något om åsikter om var man ska plugga så har dels vad man ska studera stor betydelse, i synnerhet om det är någon linje som inte vår kommun alls har.

Dels så verkar eleverna vara angelägna om att få komma härifrån, vilket jag också kan förstå, för hur många tonåringar vill vara kvar i en så liten kommun när världen ligger öppen och väntar på dem?

Skejtparken får mig också lite fundersam. Nu är det visserligen inte enbart en skejtpark, men jag utgår från att just den delen inte är den billigaste att skapa av återuppbyggnaden av Silverdalen. Finns det verkligen så många skejtare i Älmhult att det är motiverat med att lägga så mycket pengar just där?

Jag tycker fortfarande det bästa varit om man från början byggt upp Silverdalen till ett nöjesställe och sen sålt, alternativt hyrt ut till lämplig näringsidkare. Så vitt jag minns så fanns det de som var intresserade av det.

Precis som andra sagt tidigare om Silverdalen så stämmer det inte som vårt kommunalråd sa i höstas, att det inte går att ljuddämpa så att grannar inte blir störda. Efter att ha bott i två av landets tre största städer så kan jag konstatera att det där går att ljuddämpa för grannar som bor i samma höghus, vars bottenvåning är en festlokal, som dessutom har öppet oftare än vad något ställe kan ha i just Älmhult.

Dessutom tycks det inte vara några problem med Balders Hage i Häradsbäck, trots att där finns boningshus betydligt närmare.

Den enda klena trösten, som nämns i Smålänningen idag, är den som socialdemokraternas ordförande i Älmhult säger, att scenen finns kvar och kan användas om någon vill. Det borde innebära att det finns någon möjlighet för en driftig entrepenör att locka hit något roligare än mygg att lyssna på under någon av sommarkvällarna.

Om någon av de här sakerna i slutändan blir någon succe, det känner jag mig tyvärr tveksam till.

Edit Jag noterar en kommentar från Lund om datorer i skolan, där man bland annat hävdar att dyra datorer inte blir så dyra i slutändan eftersom man kan spara in på traditionella läromedel, som inte är billiga de heller. Jag undrar om man har tänkt och gjort likadant i Älmhult?

Reklambild stoppad av Sydsvenskan

RFSL och Résume skriver om bilden som Sydsvenskan stoppar, en bild (som ni ser om ni klickar på någon av länkarna) som innehåller tre kvinnor tätt ihopslingrade.

Jag håller med Lars Johansson på HD, som säger att det handlar om vad syftet är med själva bilden. Handlar det om reklam för en porrklubb så blir budskapet något annat än det blir när det är RFSL som är avsändaren.

Till viss del förstår jag även Daniel Sandström på Sydsvenskan som hävdar att det förmedlar en klichébild av lesbisk sex, och bilden kunde onekligen varit tagen från en mer traditionell herrtidning.

Det vore bättre, om man nu verkligen vill bryta med just klichén av hur lesbiskas kärlek ser ut, att välja människor med mer vanligt utseende, eller med annan ålder än så relativt unga människor.

Fast man kanske kan hoppas på en fortsättning, som både byter kön, ålder och utseende på de inblandade?

Lustigt nog så tycks inte Sydsvenskans webupplaga alls skriva om det, så här långt.

Frågan är om den 10 sekunder långa reklamfilmen är så mycket bättre?

Reinfeldt säger emot sig själv

Jag skrev tidigare i morse om ett bra inlägg av Ohly och just nu pågår det en debatt mellan partiledarna i riksdagen.

Sjukförsäkringarna är inte oväntat i topp bland ämnena som så  här långt har berörts i det valet som benämns som ett ödesval.

Och visst är det ett ödesval. Inte bara för de politiker som av olika anledningar inte kommer att vara kvar vid nästa valrörelse, utan kanske mest för de människor som hamnat orättvist vid sidan om på grund alliansens politik.

Det mest komiska av de saker som sagts, om än snarare tragikomiska, är det Reinfeldt sa om motstånd mot våld och droger, som en av tre viktiga punkter för nästa regering, oavsett partifärg, vilket får honom att säga emot sig och sitt partis egen politik.

Det är självfallet en mycket märklig sak att framhålla för en regering som ökat tillgängligheten för alkoholen, som jag bland annat nämnde i Att ta från de fattiga och Empatibrist. Den alkohol som i princip alla bedömare anser vara en av de mest påverkande faktorerna till det våld som utövas överhuvudtaget.

Nåväl, än så länge är oppositionen i ledning enligt den senaste mätningen från Novus, där även alla mindre partier visar att de kan hålla sig kvar i riksdagen, även om några balanserar lite på slak lina...

Jag tror som sagt fortfarande att det åtminstone ordnar sig för vänsterpartiet. Men jag är säker på att inom ett par vals tid så kommer Kd att åka ur. För min del går det utmärkt att göra det redan vid detta valet.

Edit I övrigt är det naturligtvis mycket anmärkningsvärt att regeringen gör så stora förändringar för Försäkringskassan och så pass sent, att Fk inte vet hur de ska agera.

I slutändan blir det självfallet så att de som råkar värst ut är de som i slutändan får vänta på att alls få några pengar...

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab hd sds dag svd dn

Fortfarande inte så enkelt som de fördomsfulla tror

Jag skrev ett inlägg tidigare, What goes around comes around, som handlade om hur extremreligösa och extrema nationalister, som Sverigedemokraterna, väljer att hetsa mot varandra och har ett behov av varandra för att berättiga sin existens.

Sverigedemokraterna är snabba på att lyfta fram gruppen muslimer som en enda grupp, som är extrem, vilket jag var snabb att visa att det inte stämmer, utan att de är som alla vi andra, olika även om det finns några få ledare som säger en sak.

En sak som tydligt visar på det är hur det verkligen är så är när muslimer protesterar mot delad bön. Jag har personligen ingen uppfattning om vad som är rätt eller fel, och vet att om exempelvis svenska kyrkan vore riktigt traditionsbunden, som många exempelvis sverigedemokrater tycker den ska vara, så vore det mer uppdelning där mellan kvinna och man också. Men jag undrar om någon idag önskar det, ens bland Sd:arna?

Tio muslimer - tio olika sätt att tro är en lysande artikel fortfarande, och läs gärna min egen berättelse om när jag sist träffade en muslim som inte alls stämde in på myterna Sd försöker odla.

Vi i Sverige förklarar också bra och jämför med att vi alla i Sverige inte är Jehovas Vittnen eller ens kristna, trots att vi anses vara ett kristet land.

Jag berörde liknande tankar tidigare även i Inte så enkelt som de fördomsfulla tror.

Mer media smp

Bra inlägg av Ohly

Jag skrev två inlägg igår om hur det lämnades ett bra rödgrönt förslag om sjukvården och om hur jag fortfarande tycker det är ett bra förslag, även efter det har lämnats kritik från högerhåll mot den.

Den åsikten har jag fortfarande idag.

Det tycks också komma mer kritik från både allianshåll och kristet håll, i form av , som jag uppfattar vanligtvis står nära Kd, vad det gäller regeringens politik, inte minst vad det gäller pensionerna som syftar till hur man borde hedra sin moder och fader med bättre pensioner. Eller varför inte, som jag skrev tidigare, tänka på vad bergspredikan sade. Som SPI  framför så påminner det om diskriminering att låta pensionärerna beskattas hårdare...

Frågan varför man som troende röstar på ett alliansparti ter sig än mer konstigt i mina ögon.

Det bästa inlägget, som motpart till alla de kritiska (i huvudsak länkade under "Med media" sist i inlägget) gör Lars Ohly i Sydsvenskan idag under rubriken Sluta slösa med skattepengarna:


Inför valet 2006 var Fredrik Reinfeldts ambition för Sverige tydlig. En borgerlig regering skulle minska antalet människor som lever i utanförskap. När vi nu kan summera resultatet av den borgerliga regeringens politik ser vi att fler människor lever i utanförskap och att inkomstklyftorna är de största sedan Statistiska centralbyrån började mäta dem på 1970-talet.
Mitt nyårslöfte är att jag lovar att göra allt jag kan för att vi i år skall få en rödgrön regering och en helt ny politik som kan minska klyftorna i Sverige. En rödgrön regering som återupprättar människovärdet och som blåser av den jakt på sjuka och arbetslösa som Reinfeldts regering bedrivit de senaste tre åren.
Tidigare har Sverige varit känt för sin välfärd. Sverige var ett land som många såg upp till och drömde om. De som åldras i vårt land idag visade att det går att skapa ett bättre samhälle och att jämlikhet är bra för alla. Men det var länge sen.
Nu är det dags att åter göra Sverige till ett föredöme. Vi skall ha världens bästa välfärd, utan vinstintresse.
Då kan vi inte fortsätta med dagens orättvisa politik med stora skattesänkningar till högavlönade. Vi måste istället satsa våra gemensamma resurser på bättre kvalitet i vården, skolan och omsorgen.
Det skall finnas personal som hinner städa sjukhussalarna, förskollärare som ser varenda unge i dagisgruppen och undersköterskor som kan hjälpa demenspatienten som får värk på kvällen.
Välfärden måste få kosta. Det är en insikt som vi i Vänsterpartiet delar med det svenska folket. Nio av tio föredrar bättre kvalitet i vård, skola och omsorg före sänkt skatt. Åtta av tio säger:
Höj skatten om det behövs.
Det visar en stor undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting har låtit göra.
Vi måste också sluta att slösa med skattebetalarnas pengar. Idag går stora summor av våra skattepengar, som vi betalar för att få en bra välfärd, istället till vinster i stora vård- eller utbildningsföretag.

Jag hoppas verkligen att Ohly får fram det här budskapet på fler ställen än på Sydsvenskans debattsida. Den har ju inte riktigt samma sak som att synas hos på DN:s debattsida, som ofta och gärna citeras överallt.

Jag är övertygad om att det Ohly säger stämmer väldigt väl, vem vill skänka bort skattepengar till vinster åt vård- och utbildningsföretag och att de flesta verkligen betalar hög skatt, om de ser att de får något för det. Det gäller för de rödgröna att bevisa det efter valsegern i höst. Jag tror att de kommer att klara av det!

Mer media dag svd svd svd hd hd smp kb nsk sds ab dn sds

tisdag 19 januari 2010

Fortfarande ett bra förslag...

Jag skrev i morse om att de rödgröna lämnade ett bra förslag om förändring av sjukförsäkringen. De får nu lite mothugg från Reinfeldt som kallar den för ofinansierad och fusköverenskommelse.

I själva verket så går sjukförsäkringen med vinst, eller snarare har gjort fram tills år 2009 enligt artikeln Myten om de dyra sjuka. Så frågan är hur svårfinansierad det rödgröna förslaget är egentligen? Och frågan är om alliansens hårda tryck mot sjuka människor går ihop sig, när allt man tjänat varit tre timmar?

Det låter snarast som diskussionen om att låta försäljningen av apoteksvaror bli fri, som skulle bli så mycket bättre. I själva verket blev varorna dyrare då priserna höjdes, precis som förutspått och nu lägger ledarskribent hos SvD ett förslag som mycket väl kan göra uppkörningarna för körkort dyrare också. Att lönsamhet blir allt mer ett krav när det gäller något så viktigt som sjukvård är skrämmande, vilket även påverkar så att läkemedelsbolagen inte utvecklar inte lönsam, men nödvändig medicin.

Sahlin noterar att de onödiga jobbcoacherna inte kostar mer än deras förslag för sjukförsäkring, och med andra ord så blir det finansierat om de plockas bort.

Så finansieringen är jag inte det minsta rädd för...

Mer media ab ab svd dag

Ingen är rädder för vargen här, eller...?

Ser att sambon är glad över vargen som har synts till i grannbyn, och vem är inte det? :)

Jag gav mig ut för att springa direkt när jag kom hem från jobbet, trots att jag sprang bara några kilometer från där vargen siktats i söndags, utan en tanke på att råka illa ut.

Sen slog det mig, tänk om jag råkar illa ut och det finns något verkligt farligt ute i skogen?

Har jag blivit rädd för vargen, efter alla inlägg mot vargjakten, där jag hävdat att jag vill ha en större vargstam, även i mina trakter av Småland?

Nix inte alls. Tanken som slog mig var den om det i själva verket var en stor hund, som det oftare är när människor tror sig se varg i våra trakter, om det nu inte är en förrymd skånsk djurparksvarg det handlar om?

Med tanke på vad som hände för några månader sen i Virestad, så undrar jag om folk verkligen inte borde vara mer rädda för okopplad hundar än vargen?

Så sent som i lördags så blev jag utskälld av en hund när jag var ute och sprang. Jag ska inte påstå att jag blev påhoppad, men det var en väldigt aggressiv, eller snarast rädd, hund som rusade fram mot mig och skällde som om jag var jordens största hot mot den.

Det var lite obehagligt innan jag insåg att den var räddare än vad jag var. Jag tyckte till och med synd om de två barnen som var ute och gick med den och inte hade kontroll alls på den och inte klarade av att fånga in den heller. Så fort de sprang efter den så sprang den i väg.

Jag brukar visserligen skälla ut hundägare med okopplade hundar, i synnerhet där de inte ska vara utan kontroll. Men i detta fallet så höjde jag inte ens rösten mot barnen eftersom jag inte tyckte det var deras fel. Däremot ställer jag mig tveksam till hur föräldrarna tänker som släpper ut barnen med en hund som inte var särskilt lätthanterlig.

Apropå hundar så läste jag i Helsingborgs Dagblads ledarblogg om vildhundar i Moskva, som påstås uppgå till 10 000 stycken, och de är på väg att förvildas igen. Där kan man tala om ett faktiskt problem, som vida överstiger de som uppstår med en varg här och lite drygt 200 i landet...

Till helgen ska jag försöka åka skidor och springa igen. Det hade jag inte gjort med 10 000 förvildade hundar i min närhet kan jag ju säga...

Ja om det finns några spår gjorda här vill säga... Inne i Älmhult finns det säkert men det är en bit att ta sig. Men kan andra göra egna spår så kanske jag ska försöka också? Utmed tomtgränsen måste bli säkert närmare 160 meter med typ 1 600 kvm tomt :)

Det ser i varje fall ut att gå bra för honom när  man ser filmen på Sydsvenskans web-tv. Han lär i vilket fall som helst få vara rätt själv där, vilket gör risken för att han ska behöva ropa Ur spår är rätt liten. Jag vågar inte tänka på hur ofta han hade behövt göra det med en åkare till som höll annan hastighet :)

Mer media hd dn hd

Bra rödgrönt förslag!

Vad skönt att få läsa ett gemensamt, och bra, förslag från de rödgröna om Sjukförsäkringen ifall de vinner höstens val.


• En individuell bedömning av den sjukskrivne ska göras av Försäkringskassan senast sex veckor efter första sjukskrivningsdag. Det ska under hela sjukskrivningsperioden finnas möjlighet att sjukskrivas på deltid i den omfattning som passar den enskilde individens situation.
• Senast efter tre månader ska den sjukskrivne ha rätt till en individuell plan som utformas av Försäkringskassan tillsammans med arbetsgivaren och den enskilde. Planen ska innehålla de insatser som krävs, vem som ansvarar för att insatserna utförs samt inom vilken tidsram de ska vara påbörjade. Vi vill se över krav och incitament riktade mot Försäkringskassan och ansvariga myndigheter för att den enskilda ska få de insatser de har rätt till.
• Vi vill redan under 2011 avskaffa dagens stelbenta prövning mot en fiktiv arbetsmarknad efter 180 dagar. I stället ska det senast efter sex månader göras en fördjupad utredning om möjligheterna till att återgå i arbete. Olika alternativ ska finnas. Den som inte bedöms kunna återgå till sin arbetsgivare inom en rimlig tid ska erbjudas andra möjligheter. Arbetsförmågan ska då prövas bredare än hos den befintliga arbetsgivaren mot en för individen verkligt existerande arbetsmarknad. För detta krävs en ny definition av arbetsförmågebegreppet som är ändamålsenlig.
• Vi vill göra det möjligt att bedriva deltidsstudier och få sjukpenning på deltid, i ett första skede på halvtid.
• Vi vill ge en rehabiliteringspenning i stället för sjukpenning för den som behöver rehabiliteringsinsatser. Rehabilitering ska kunna pågå i förslagsvis ett år med möjlighet till förlängning efter individuell bedömning. Vi vill inrätta MOA-kontor – Människor och Arbete – och samla Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och delar av kommunens insatser för sjuka och arbetslösa i en och samma organisation på lokal nivå. Människor ska ha en dörr in.
• För att säkerställa att människor verkligen får tillgång till rehabiliterande insatser vill vi satsa statliga resurser i en ny rehabiliteringsfond. Hur fonden ska utformas och finansieras ska utredas och preciseras efter valet. Den som efter individuella rehabiliteringsinsatser inte kommer tillbaka i för individen lämpligt arbete på den reguljära arbetsmarknaden ska på sikt kunna erbjudas olika möjligheter på en utvidgad arbetsmarknad.
• Förtida pension ska bara kunna vara ett alternativ för den som är över 58 år först när inga åtgärder återstår som kan öka en persons möjligheter till anställning på den öppna arbetsmarknaden och när det heller inte är möjligt med en anpassad arbetssituation. Det ska alltid vara möjligt att bryta en förtida pension för att arbeta.
• Där så är nödvändigt ska individen kunna få sjukpenning även under längre tid. Det finns sjukdomstillstånd, till exempel vissa psykiska sjukdomstillstånd men även andra, där människor under perioder kan behöva få fortsatt sjukskrivning när återkommande prövning kan påverka sjukdomstillståndet negativt.
• Vi vill erbjuda de människor som utförsäkrats och lämnats i sticket av regeringen en rehabiliteringspenning, aktiv rehabilitering eller andra insatser från Arbetsförmedlingen så att de ges reella möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden igen.
Vi vill vara tydliga med att flera av de förändringar vi skissar ovan inte kommer att vara möjliga att genomföra direkt efter valet. Vi tänker inte som den nuvarande regeringen hasta igenom ett nytt system. Vi vill därför se en bred utredning, där riksdagens partier och parterna på arbetsmarknaden ingår, som tar fram förslag till stabila regler.



 Det är självfallet även bra att de är tydliga med att det inte går att genomföra förändringarna direkt. Till skillnad från nuvarande regeringen så tycks de inse att man inte kan göra radikala förändringar för snabbt. De "revolutioner" som fungerar bäst är de som görs med eftertänksamhet och först när det är ordentligt genomtänkta.

I övrigt är jag väldigt glad för att de vill satsa på rehabilitering, och inte ha så stelbenta regler som dagens regering satt, att man kan tvingas att gå från rehabilitering till arbetsförmedlingen, vilket självfallet gör att man riskera att inte bli frisk alls, alternativt få vänta längre tid på att bli det.

Det gäller definitivt att man lever upp till att skapa möjligheter för folk att få möjlighet att rehabiliteras. Jag kan tyvärr inte säga att tidigare socialdemokratiska regeringar alltid varit så bra på den punkten. Det är sannolikt den punkten jag tror är viktigast och det kräver självfallet att landstingen, oavsett politisk färg, prioriterar rätt då regeringen inte har total makt över den typen av frågor.

Det påstås hos Hd:s ledare att försvaret inte är en valfråga, men jag vet inte om jag håller med om det när media ofta skriver om det, som t ex idag när Aftonbladet skriver om att det är dags att enas om Afghanistan,  DN om att tala klarspråk om alliansfriheten och S som tar strid för värnplikten.

Givetvis förstår jag om det är logiskt att småföretagande och politiken kring det är större och intressantare för en majoritet. Men jag är övertygad om att många anser att vi ska ha ett försvar och att det finns en nytta med det även i fredstid, inte minst i samband med naturkatastrofer som i Haiti.

Men frågan är om det är något man ska satsa skattepengar på vid lågkonjunktur?

Dessutom så behövs de här frågorna, bland annat, för att skapa skiljelinjer mellan de olika partierna, så att man inte är överrens om ALLA frågor. Då är vi på väg mot ett tvåpartisystem, vilket inte kan gynna demokratin på något sätt.

Ett förslag från Fp om stöd till avhoppade islamister, i paritet med de som görs med avhoppade nazister, låter bra. Men frågan är om de är tillräckligt många för att det ska löna sig så att säga och om det som gjorts med avhoppade nazister verkligen fungerat bra. När en avhoppad nazist nämns som delaktig kring stölden av Auschwitzskylten så börjar det kännas som om det inte fungerar alla gånger...

Läs gärna DN:s eminenta Valet 2010 - Frågor och svar om du har några funderingar kring valet  och hur det genomförs.

Mer media dn dn dn hd hd hd dag dag svd svd svd svd smp kb nsk ab sds

måndag 18 januari 2010

Debut

Idag var det dessutom första gången jag gjorde debut som faktiskt aktiv politiker (jag räknar inte några få möten med det egna partiet) som ledamot av den parlamentariska kommittén i kommunen.

Det var kanske inte riktigt den absolut lättaste kommittén att slinka in i så jag får erkänna att jag var rädd för att sitta som ett fån och le sött och försöka se ut som om jag faktiskt förstod vad som sades...

Riktigt så illa blev det inte gudskelov, så jag vågar definitivt gå dit igen :)

Det är ju så det är...

Det anses tydligen uppseendeväckande nog att göra en artikel och rubrik av att tusen söker jobb som p-vakt i Malmö.

När jag bodde i Malmö så sökte jag jobb i hamnen för att köra av importerade Toyotabilar (har jag för mig det var) när alla skandinaviska Toyota skulle lastas av i hamnen i Malmö inte allt för långt ifrån där jag bodde då.

Det var 1 800 sökande. Ett tusen åttahundra. Lite drygt. Och så säger folk att arbetslösa inte söker några jobb. Jag hade dessutom vissa meriter för jobbet, men jag blev självfallet inte ens kallad till intervju ens. Även om jag haft de bästa meriterna i världen så är oddsen goda att man försvinner i mängden.

Till ett jobb i lilla Klippan (visserligen bara 5 mil norr om Helsingborg) på DHL:s lager så var det 800 sökanden. Där hade jag inte, vad jag minns, några direkta meriter att hänvisa till. så där var utgången mer självklar.

Att folk inte söker jobb då eller nu stämmer inte och många är beredda på att flytta på sig om det behövs.

Men nästa gång någon hävdar att arbetslösa är lata och inte tar var som helst, så tryck ner 1 800 sökande i halsen på dem. Om det inte räcker med de tusen i Malmö som söker till ett så utsatt jobb som p-vakt.

Jag läser att det inte är så lätt för de som har arbeten heller, när en bloggande MacDonaldsanställd fick sparken.

Nu vet jag inget om exakt vad hon sagt, men generellt sett så tycker jag självfallet att man ska vara försiktig med att skriva ut för mycket om namngivna, eller lätt identifierbara personer, som är kränkande.

Men nog fan måste man få vara kritisk mot sin arbetsgivare? Jag menar vem har en perfekt arbetsgivare? Lojalitetsplikten i all ära, men någonstans borde även yttrandefriheten vara viktig.

Det märkliga är att den anställde inte kunnat sparkas om hon valt att berätta vad hon nu gjorde för en tidning, utan det hade snarare blivit problem för företaget om de försökt efterforska vad hon sagt, eller inte sagt. Någonstans tycks den nya tidens media vara lite i otakt med dagens...

Vad värre är att driftschefen på ett hånfullt sätt skriver om den sparkade på sin facebooksida, utan att få sparken.

Självfallet så måste alla anställda behandlas likadant, och det är svårt att se att så  har gjorts här.

Mer media dn ab ab ab ab sds

Pensionärerna får knappast hjälp från Kd...

Varför skulle S plötsligt gynna pensionärerna? frågar sig Rayman på SvD:s ledarsida retoriskt.

För att inte ens kristdemokraterna gör det, än mindre alliansen i övrigt är mitt svar. 

De har alla att lära av både Lars Ohly och bibelns Psaltare eller varför inte Bergspredikan, som de alla tycks ha tappat bort totalt...

Mer om girighet och problem med empati: sds ab ab

Inte så enkelt som de fördomsfulla tror

Skrapa på ytan och du ser sverigedemokratens lögn skrev jag om igår.

Ytterligare en artikel som visar på hur deras retorik inte riktigt stämmer är den om oro i förorter - het säkerhetsfråga som lyfter fram, tvärtemot vad sd, och deras politiskt sett relaterade bloggare påstår, att muslimska grupper är en samlad helhet som mer eller mindre enbart består av farliga människor, för att inte säga terrorister.

I själva verket så finns det de som vågar säga ifrån, trots att de är väl medvetna om att det finns några få i de här grupperna som kan vara potentiellt farliga.

Och som jag sagt innan, vilket även svenskan kommer in på, så behöver Sd extremisterna på den andra sidan, för att kunna motivera sin egen retorik, som jag nämnt tidigare när jag skrivit om just sverigedemokraterna och deras lögner.

Bra är naturligtvis att det hela tas upp på den konferens i Sälen om säkerhetsfrågor som varit de senaste dagarna.

Mer media svd

söndag 17 januari 2010

Det är nästan så jag tycker synd om Alcala...

Det är inte utan att jag tycker lite synd om Jesús Alcala som varit i det närmaste persona non grata sen han blev dömd, trots att han alltid var en god journalist på DN, som märkligt nog kommer fram i en i det närmast pro-israelisk artikel i Svenska Dagbladet, samtidigt som Guillou i Aftonbladet publicerar Israel erkände – då höll de liberala dumstrutarna tyst, som svar på det höga tonläget om Aftonbladets infamösa artikel om organstölder.

Det brukar oftast påstå att svenska journalister är vänstervridna, vilket påstås påverka media. Men som Guillou säger så borde frågan vara om det inte är märkligt tyst nu om det som var världsnyhet över resten av världen för att svenska medier är liberala och högervridna? Det  har konstaterats flera gånger att de journalister som skriver om politik och ekonomi i själva verket inte är de vänsterjournalister som det tydligen finns många av på de andra delarna av mediesverige...

Edit Jag rekommenderar alla kritiker att även läsa Åsa Linderborgs Nu får ni ger er - Om liberalernas empatistörning som igen visar att det finns fog för att kritisera Israel och hur de hanterat organtransplantationerna.

Partipolitik och inte personpolitik

Hur når man väljarna bäst frågade jag mig igår.

Samma sak frågar sig Hägglund och Ohly som intervjuas i SvD idag och förstår den senaste förvåning över att man inte får igenom sin politik, när det är en vänstervind och samtidigt som alliansen är konstant och hårt kritiserad, inte minst för socialförsäkringarnas haveri.

Hägglund verkar i vart fall inse att det är de som gör att hans parti faller, även om han ihärdigt försvarar dem. Men till och med skribenten på SvD håller med om att ett sjukförsäkringssystem ska vara generellt och långsiktigt, även om jag till skillnad från henne inser att de fall som lyfts fram visar på att det systemet inte fungerar nu när tydligt sjuka människor dör av de omändrade reglerna.

Så nej, det är inte märkligt att Kd tappar när de stödjer inhumana förslag, tvärtemot den politik de säger sig stödja.

Vad det gäller mitt eget parti, Vänsterpartiet, så önskar jag att Ohly haft lite mer självinsikt och avgått i god tid, då jag tyvärr tror det är han själv som drar ner partiet till stora delar då få tycks ha förtroende för honom. Själv hade jag, som jag sagt tidigare, helst sett Josefin Brink som partiledare, som bör inte bara inge förtroende, utan även upplevs som kunnig.

Även om politiken i Sverige är partipolitik, så tycks det vara oerhört viktigt att partiledaren är någon som människor kan ta till sig, och till viss del verkar det vara ett pedagogiskt problem eftersom få verkar inse det. Men partierna och media hade kunnat välja att lyfta fram några andra än just partiledarna och förklarat hur det fungerar, och att det sällan är så att partiledaren är den som bestämmer.

Skrapa på ytan och du ser sverigedemokratens lögn

Sluta skylla på de mobbade skriver två debattörer och konstaterar att det bara är våldtagna och mobbade som ifrågasätts och får ansvaret lagt på sig, även om det är de som är de utsatta.

Det är definitivt illa nog att det är så, för tyvärr stämmer det de säger allt för väl vid många fall. För vem hör exempelvis talas om en berusad man som får skylla sig själv som var så full så att han blev rånad eller ännu vanligare blev misshandlad?

Jag vill nog gå emot skribenterna lite med att hävda att det är samma sak när det kommer till invandrare och invandring, där det stora kollektivet får försvara sig mot vad det fåtal invandrare som begår brott gör.

Ett exempel är från Danmark där man haft en stor och hetsig debatt om burkor, när det sen visar sig att inga danskor bär burkor och alla argument Sd:s kompisar haft faller platt till marken.

Ett annat exempel är från den som Carina och Stefans SD Blogg, om hur ett invandrat par får rådet att åka över till Norge och ta ett foto, för att komma utanför EU för att få ett uppehållstillstånd.

Man väljer att lyfta fram det som ett "unikt fall i Sverige".

På ett sätt  har de rätt, vilket de inget nämner om alls.

Att man ska behöva åka utanför EU för att söka uppehållstillstånd, trots att man har fast jobb i form av butikschef och inte ens får bidrag i form av barnbidrag, trots att alla tre barnen är födda i Sverige.

I sådana fall borde det vara självklart att man får stanna här.

Dessutom så flydde han på grund av hedersrelaterade hot, något som annars Sd hävdar att de vill bekämpa. Men i vanlig ordning så är de bara intresserade av att göra politik av det. Inte att hjälpa människor i behov av beskydd från varken hedersrelaterat- eller annat våld

Edit: Mer lögner får man se i den långa och välgjorda intervjun med en känd sverigedemokratisk bloggare och känd svensk fotbollsspelare, som även han bloggar på ett sätt som får som får sd:arna att krypa tillbaka in i hörnet han kröp ut från...

Media dt dag dag ab