lördag 17 april 2010

Underbar recension av Patti Smith bok

Jag skrev för ett litet tag sen om en underbar recension av en bok skriven av en Livets Ord-medarbetare.

Men en ännu finare och vackrare recension är den som Göran Greider gör av den nyligen svensköversatta Patti Smith-boken "Just kids"

Att jag alltid gillat Greider rent politiskt är inte så konstigt och att jag gillar det jag läst av honom, vilket i huvudsak är det journalistiska han har gjort förvånar mig inte heller.

Men att få till så vackert språk av en bokrecension gör mig nästan tårögd. Och framförallt så längtar jag väldigt mycket tills jag får läsa boken om Patti Smiths liv och jag längtar så efter att få se henne i Roskilde även om jag inte tror att jag kommer att ha möjligheten att göra det, eller att det kan toppa den underbara spelningen på samma festival 1996.

Uppdaterat Ytterligare en bra text om en bra bok i Aftonbladet.
Mer media: skd ab hd kb nsk kvp gp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!



Live från fågelholk i Liatorp i Älmhults kommun

Jag ska absolut inte ta åt mig något av äran för det här projektet, mer än att ha borrat upp fågelholken.

Sambons pappa har byggt holken och sambon har satt in och installerat den billiga webkameran och det fungerar bättre än väntat, så här långt. Förhoppningsvis fungerar det bra även när det regnar och blir fuktigt.

Ska försöka ta några bilder utifrån sen på hur det ser ut. Den sitter på utsidan av vårt hus, mot skogen.

En nackdel med en billig kamera är att den inte sysslar med någon form av infraröd kamera, utan har ett rätt hårt vitt ljus för att alls få fram en bild och ingen av oss har en aning om fåglar alls trivs med det, eller om de vill ha det så mörkt som möjligt. Men det finns där från början och trivs de inte där så utgår jag ifrån att de inte flyttar in.

Lägg till det att i vart fall myten om fågelholkar säger att de ska vara en säsong gamla för att någon ska vilja flytta in där.

Men redan nu, bara några dagar efter holken kom upp och kabeln drogs så är det en talgoxe som sent igårkväll och nu tidigt på morgonen ser ut som den är på väg att flytta in! Bara på en timme nu på morgonen så har det, som ni ser av stillbilderna under livefeeden, blivit bra mycket mer bomaterial. Bild nummer två och den sista bilden är tagna med mindre än en timmes mellanrum mellan varandra.

Observera att det här väldigt amatörmässigt gjort med billiga prylar och en gammal billig dator och med en gratislösning för att sända ut det hela, så det finns inga garantier att sändningen kommer att fungera problemfritt.


Jag hinner inte alls med att uppdatera den här sidan som var tänkt från början och som jag gjorde ett tag, så jag rekommenderar sambons blogg som är mycket flitigare uppdaterad och använd än detta inlägget är: Fågelholk - Birdhouse in Liatorp

Stillbilder från webkameran

Uppdaterat 14/5


De senaste dygnen så har honan rumstrerat runt rejält med äggen vilket kanske kan tyda på att hon känner att äggen börjar innehålla något som rör sig.

Vi räknade ut att det kan bli kläckning, om det stämmer med 12-14 dagars ruvning, tidigast på söndag den 16:e maj!



Uppdaterat 7/5

Någon vi inte alls känner att skapat en facebookgrupp för fågelholksprojektet :)

Uppdaterat 5/5

Under natten kom ytterligare ett ägg. Tydligen kan de lägga upp till 12 ägg så det kanske blir ännu fler? :)



Uppdaterat 4/5


Ytterligare några stillbilder från de senaste dagarna. Nu har hon lagt 7 ägg! Det måste vara dags att börja värpa på allvar nu så att det blir några ungar...

De sista bilderna är på äggen själva och på en matning av henne från hannen.



Uppdaterat 30/4 


Ändrat om så att videobilden blev större och några bilder nedan från 30 april, trots att det är 1 maj idag, men idag vaknade jag efter hon flugit sin kos.



Uppdaterat 29/4 ca 6.10


Just nu tycks tyvärr kameran ha låst sig,  men tittar ni på den sista bilden i dagens uppdatering så ser man minst två ägg en bit ner i redet! :)




Uppdaterat 25/4 ca 19.55


För en liten stund sen så kom en trött pippi och bökade runt för att sen lägga sig till rätta för att sova en välbehövlig sömn efter att ha kämpat hårt med pälsliknande material för att få lagom värme för sig och förhoppningsvis sina kommande ägg och ungar.



Uppdaterat 25/4 ca 07.35

Hon var mer morgonpigg än mig, som ändå steg upp strax innan 05.30 för hon var utflugen när jag kollade första gången. Dröjde tills strax innan 07.30 innan hon kom tillbaka med näbben full med hästhår. Tyvärr hann jag bara med en snabb och dålig skärmdump innan hon försvann igen.



Uppdaterat 24/4 ca 21.10

För första gången fågeln sover över i sitt bo. Bilden nedan är den första bland de som är här som är manipulerade, med lite mer ljus så att man ser att det alls är något som ligger där :)



Uppdaterat 24/4 ca 7.30


Några bilder från igår, men de flesta här nedan är från idag. Det är den gången hon varit här längst, som jag har sett, i 3-4 minuter och kom ett par gånger med mycket bomaterial.

Efter en stund så provlåg hon, vilket jag inte sett alls innan och det ser ut som om hon gjort ett fint hål att ligga i. Det är dessutom väldigt mycket mjukt byggmaterial och inte bara mossa som innan, som dessutom är i så tjockt täcke att det gungar som om det vore flytande när hon rör sig i holken :)



Uppdaterat 21/4

Jag ska i fortsättningen göra som sambon gör i sin blogg, lägga de nyaste fotona överst direkt under livesändningen. Nu har jag dock varit hemifrån hela dagen och har inte haft möjlighet, mer än på morgonen, att se vår vän talgoxen och har därför inte hunnit med några bilder. Därför rekommenderar jag de bilder sambon har fått idag: http://birdhouseinliatorp.blogspot.com/2010/04/bilder.html



Uppdaterat Några nya stillbilder från morgonen som visar på skillnader. Talgoxen har varit här ett antal gånger under morgonen, under högst fem minuter för att sen försvinna längre stunder.

Det syns tydligt på den under bilden att hon byggt på en del jämfört med bilderna ovan.


Uppdaterat 19 april

En kort stund ca 6.40 på morgonen så var talgoxen inne igen och "boade" 5-6 minuter. Den här gången så var de dessutom två stycken under ett fåtal sekunder, men tyvärr så lyckades inte fågel två fastna på skärmdumparna nedan. Har ingen aning om det är samma fågel eller om det är olika.


Ytterligare några bilder från samma morgon:



Uppdaterat 20 april

Irriterande att jag missade när det var två fåglar i holken med bara någon tiondels sekund...




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!