lördag 9 juli 2011

Regeringens hållning mot diktaturer

Jag var inne på hur man hanterar vissa diktaturer jämfört med andra från vår regering och övriga västvärlden i gårdagens inlägg.

Idag noterar jag att en svensk bloggare får lämna Kina efter att ha uppmanat till flashmob för demokratin.

Frågan är om regeringen kommer att på något sätt kommentera det här? Sannolikt inte och blir det något så blir det knappast några större uttalanden, trots att det är ett absurt skäl att bli utslängd för...

Mer om det hos advocacy.globalvoiceonline.org

media dn dag hd hd gp gp exp exp ab




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Valfrihet för den som kan kontrollera allt

Igår skrev jag om Alliansens olika ansikten och naturligtvis går det att säga det samma om den röda sidan också, att det kan skilja sig en del från rikspolitiken och den mer lokala politiken, även om jag tycker att skillnaden mellan stad och land var exceptionell i exempelna igår.

Frågan är om det samma gäller Sd? Oavsett vad så har de på de i kommunerna och i landet i huvudsak röstat med allianspartierna, vilket gör det oerhört märkligt att läsa om hur de ska kapa sossarnas politik.

Även om jag nu tycker att det naturligtvis är bättre att alla partier tar flera steg åt vänster, även sd, så undrar man ju onekligen hur de förändra hur de ska rösta? Det kan ju knappast fungera att göra som man gjort tidigare, till 90% rösta på de borgerliga förslagen...

De lär, till skillnad från kd, aldrig behöva fundera på någon gemensam valsedel med några av de övriga riksdagspartierna.

Jag förstår mycket väl hur man tänker kring det här från alliansens sida, och jag förstår Alf Svensson och Kd ännu mer när de, för hur många år sen det nu var, hade ett samarbete som gjorde att Svensson kom in på ett centerpartistiskt mandat. Det finns risk annars för de mindre partierna att de försvinner helt och det blir svårare att hålla ihop alliansen.

Själv tror jag att det är en stor nackdel för demokratin i det långa loppet, eftersom man inte ökar demokratin med färre partier att välja mellan än att ha fler, även om det självfallet finns en smärtgräns för hur många partier som kan samarbeta om makten.

Sen är det en annan sak att jag av rent egoistiska skäl gärna hade sett att i synnerhet Kd och sd hade åkt ur riksdagen för gott. Jag tror helt enkelt det är bättre för demokratin att få bort de två mest extrema partierna ur riksdagen...

Från gårdagen finns det flera kommentarer till sossarnas utspel om lagstadgad rätt till heltid. Det tycker jag är ett mycket bra förslag, som ger människor möjlighet att välja om de vill jobba heltid eller inte, eftersom det idag är nästintill omöjligt att klara sig på ens heltid med de sämst betalda jobben. Får man då inte ens möjligheten till heltid så känns det absurt att förvänta sig att människor ska kunna överleva på det hela, utan istället behöver stressa sig till sjukdomar och svårigheter.

För några månader sen skrev jag om allemansrätten, och om hur den innebär skyldigheter också och var i stort sett positiv till inskränkningar i den för kommersiell verksamhet för stora grupper människor med hänvisning till den.

Jag har insett att jag på vänstersidan är rätt ensam om den synen på det hela, så står jag fortfarande kvar vid min åsikt, även om man måste passa sig för mer inskränkningar i den som påverkar privatpersoners rätt till naturen.

Ett bra inlägg, med en annan åsikt än min, är Stukad allemansrätt missar målet:

Skulle en kommersiell aktörs verksamhet orsaka slitage eller skador som överstiger vad markägaren anses få tåla, kan markägaren redan i dag utverka förbud för verksamheten. Det framgår av en dom från HD 1996, där en näringsidkare förbjöds hyra ut flottar och kajaker för forsränning när kunderna trampade sönder stränderna nedanför forsen. En markägare som är missnöjd till exempel med att ett ridföretag orsakar beaktansvärda skador på hans mark skulle alltså redan i dag kunna hota med ett förbud om han inte får ersättning för slitaget. Någon lagändring behövs inte.
Jag kan egentligen hålla med skribenten ovan, som är verksam inom turismen i Sverige, att det borde räcka. Problemet är egentligen bara att upptäcka problemen som skapats i tid och att polis och domstolsväsende har tid och möjlighet att ta hand om det här problemet också. Den möjligheten tror jag inte finns i Sverige idag, tyvärr, när man inte ens kan prioritera smuggelsprit...

Min främsta förhoppning med ett förslag av den här typen är att få stopp för bärföretag som utnyttjar fattiga människor och dessutom väljer att beskatta verksamheten någon annanstans. Det är illa nog med alla privatiserade företag som gör det idag och det finns ingen anledning att låta företag som inte sköter sin verksamhet att inte låta dem bidra till naturskötseln via skatterna. Och det samma gäller enligt mig för de företag som sysslar med annan privatiserad verksamhet inom exempelvis skola och sjukvård, där man i flera fall inte har samma krav på sig som de skattefinansierade motsvarigheterna.

Även om det påstås att det inte är vinsten som är huvudsaken för friskolorna, så är det för alla de skolor som drivs som företag, att de som alla andra företag naturligtvis måste och vill göra en vinst och det har visat sig bli betygsinflation och andra märkligheter för att vinna över eleverna till sin skola, vilket inte alls känns något som fungerar för att hålla ungdomsarbetslösheten nere i längden...

Tyvärr känns det fortfarande som om alliansen inte bara var naiva om problemen och riskerna med alla  utförsäljningar,  utan även att de är relativt handlingsförlamade kring de problem och risker, även när det handlar om hälsan, som när det visar sig att de receptfria medicinerna inte är så harmlösa som man kan tro.

Eller som jag var inne på i slutet av gårdagens inlägg, att skattepengar går till icke-vetenskaplig sjukvård.

Hela det här tänket kring valfriheten kan se bra ut på papperet. Men i själva verket så förutsätter man att man ska kunna bli expert i mängder av olika ämnen för att kunna göra rätt val hela tiden, och det tror jag inte stämmer att så många har den möjligheten.

Det behövs betydligt fler än att alliansen på landstingsnivå i ett landsting backar om färdigmat, i synnerhet när den visar sig vara näringsfattig. Kan inte ens de som är satta att sköta om den här typen av upphandlingar få in att det ska vara så näringsrik kost som möjligt som ett självklart val, så är ju frågan hur vi vanliga dödliga ska kunna välja det bästa för oss?

Det är svårt nog med telefon- och elektricitet, för att ta några exempel, där det ändå borde vara relativt lätt att lista ut vem som är billigast...

media smp smp smp smp smp svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd ab ab ab ab ab ab ab ab nsk nsk skd skd dag dag dag dag gp gp exp exp exp dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 8 juli 2011

Alliansens olika ansikten

Det känns som att det är lite låg nivå på retoriken, när man väljer att lansera en Juholtsajt från moderaterna, för att visa att han är ekonomiskt oansvarig... Tala om att man har tappat tron på sin egen förmåga som parti att övertyga människor utifrån sin egen politik att man själv är de som känner ansvar...

Ska man tala om bristande ansvar hos motparten, så sågas regeringens friskoledirektiv och den får ändå ses som en viss förbättring med hur det varit tidigare, där det gått att på mycket kort tid tjäna stora summor pengar, som inte beskattas alls, på våra skattepengar tack vare den moderata politiken.

Annat är det med borgerligheten som styr i Älmhults kommun, som nu får ta över satsningen på Orangeriet och kunskapscentrumet, som inte var tänkt att det skulle drivas i kommunal regi, men som från första början var en vansinnessatsning som så här i efterhand känns mycket svår att förstå att någon kunde låta sig luras till att tro på. (Jag har skrivit mer utförligt om det i Ett dåligt beslut på både lång och kort sikt och Det blir knappast bättre).

Jag kan i sak förstå och tycka om att man från kommunalt håll satsar skattepengar både för turismen och för de egna medborgarna, som det handlar om i farsen som ska sättas upp på gamla Silverdalsområdet. Det handlar om, i sammanhanget, rätt små pengar. Inte tiotals miljoner kronor som orangeriet. Det går att någonstans se som samma typ av kärnverksamhet som att skolelever och deras kunskaper ska hålla en bra nivå. (Jämför exempelvis med grannkommunen Ljungby som har haft mycket artister i deras hembygdsparker som dragit mycket folk, som är en kul satsning även Älmhult borde ta efter).

Fast det är ju oerhört märkligt att se att den borgerligt styrda maxialliansen går in med pengar i det här, när de så ofta, både i Älmhult och på andra ställen, gärna anammar att låta privata intressen driva vad som brukar vara kommunal verksamhet. Något deras moderpartier normalt sett inte alls verkar tycka bra om.

Jag rekommenderar även Gustav Fridolins text Vi måste lyssna på företagen på opinionssidan hos SvD. Det är något som Vänsterpartiet periodvis varit rätt dåliga på att göra, men ibland har det glimtat till, även om det fått för kort medieuppmärksamhet, trots att Vänsterpartiets företagspolitik är mer populär än alliansens.

Att låta bli att satsa på t ex järnvägarna har gjort att Ikea i Älmhult har fått problem att få fram både varor och anställda i tid, vilket borde gälla många företag och jobbskatteavdraget gynnar mest de som är mer välbetalda, vilket i högre grad sparar pengar istället för att spendera dem. Jämför med människor som levt ekonomiskt begränsade en tid, de har alltid ett uppdämt behov av att köpa saker och får mer snurr på företagsamheten än de som sparar pengarna.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab exp exp smp exp exp exp gp gp nsk nsk dn dn dn dn dn dn hd hd smp smp smp svd svd svd svd kvp dag skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 7 juli 2011

Det borde vara självklart

Det är märkligt att läsa om hur Polisen inte prioriterar smuggelförsäljning av alkohol och inte prioriterar knark på krogen...

Som en expert säger så borde polisens satsningar på att få bort olaglig alkohol vara mycket högt prioriterad eftersom allt missbruk startar med alkohol och sen ger mängder av ringar på vattnet bakefter för de som inte kan hålla sig från missbruk. Något som påverkar både oss själva och de resurser polisen har tillgång till för att kunna få våra liv och våra skattefinansierade verksamheter att fungera.

Det är lätt som vuxen att tänka på hur skönt det att kunna köpa lite billigare alkohol smidigt, men vad säger att du inte gynnar annan kriminalitet eller att samma person även säljer till unga och till de personer som du senare riskerar bli utsatt av kriminella handlingar av?

Att tullens drogbeslag har ökat är skönt att läsa, och jag hade gärna sett mer resurser till dem. Men utan den lagliga drogen alkohol som inkörsport i unga år så hade övriga droger per automatik också minskat.

Folkpartiet i Helsingborg, väljer istället att, vilket är märkligt för ett påstått liberalt parti, att agera mot de som rökar i närheten av barn.

I grund och botten ser jag inget fel med det, om det är något som görs regelbundet. Men jag är övertygad om att även här är alkoholen en större del i barns skador och det känns märkligt att upp till 30% av barnen utsätts för passiv rökning, när det blir färre och färre som faktiskt rökar.

media gp gp gp dag svd svd dn ab ab hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alliansen - ett hot mot landets svaga grupper

I gårdagens inlägg, Ett fall framåt för Vänsterpartiet, så pratade jag lite om de mindre allianspartierna Centern och Folkpartiet och om deras behov av profilering och förmåga att haka upp sig på några frågor de gör till sina. Bland annat så var jag förvånad över att folkpartiet inte alls nämnde något om skolan... Men det var tydligen den media jag läste som inte nämnde det, för självfallet hade de gjort det :)

I vanlig ordning så försökte Björklund även att lura folk att de är ett liberalt parti som inte tycker om diktaturer, i synnerhet inte socialistiska... Men han är naturligtvis i vanlig ordning totalt omöjlig att ta på allvar, eftersom han vill att vi ska lära oss "kinesiska" i skolan, för att kunna öka kultur- och handelsutbytet mellan Sverige och Kina. Han är inte rätt person att detaljstyra läroplanen, det är experterna som ska göra det. Inte en man utan högre utbildning...

En riktig liberal hade naturligtvis inte velat stödja den kinesiska diktaturregimen, även om den på många sätt går att se som en ekonomiskt liberal diktatur, utan istället insett att inkomster till en diktatur enbart gynnar diktaturen. Det är ingen slump att Sovjet och östblocket föll samman så snabbt som de gjorde, eftersom deras ekonomier var så oerhört dåliga. Det är ingen risk alls att det kommer att hända inom den närmaste tiden för Kina, eller att västvärlden ens vill det, eftersom det finns så mycket pengar att tjäna på diktaturen.

Centerpartiet är på gång att byta partiledare och det finns en barnläkare, en it-minister och ett par smålänningar som Annie Johansson, som anses vara favoriten, och Eskil Erlandsson, som är landbygdsminister, som utses av en av Smålandspostens skribenter, som goda kandidater.

En barnläkare, vars namn är relativt okänt, har möjligheter bara av sin profession att dra cred för ett parti som stött alliansregeringen i deras nedmontering av sjukförsäkring och sjukvård, men jag tror likväl att den visuellt sett mediala fullträffen Annie Johansson kommer att bli den som får rollen som partiledare, som kommer att tillsammans med Gustav Fridolin bli de yngsta partiledarna. Något som gör att de kommer att, i teorin, kunna sitt kvar länge på sina poster, om de lyckas med sin politiska gärning.

Hennes debattartikel om sparande, som jag kommenterade i Sparande kommer att fortsätta vara en klassfråga, tycker jag dock tyder på en del brister hos hennes politiska retorik. Går man till kommentar nummer två, av Magnus, i Åt vilket håll går Centerpartiet? så verkar det finnas ett visst fog för att hon inte kommer att dra så många röster heller, trots att hon ser trevligare ut än den traditionella gubbmaffian inom politiken:

När Annie deltog i en debatt om sms-lån i SVT med ungdomar och några yngre politiker, bankrådgivare m fl såg jag en broiler som snackade i soundbites och slår dövörat till för alla andras argument. Hennes vinkel på frågan "Kan sms-lån i praktiken utgöra ocker, och hur ska man isåfall hantera det?" var helt enkelt att de inte faller inom lagbokens definition av ocker idag (lagen skrevs långt innan någon hört talas om mobiltelefoner och långt innan vare sig kostnaderna för att leva eller arbetslösheten pressats upp till dagens nivåer) och då var det, enligt AJ, inte legitimt att ens ställa frågan. lagbokens definition är den enda definition som existerar. Uppenbarligen har hon aldrig behövt tänka utanför läroböckerna eller se politik som ett försök att hantera det som inte är kodifierat i lagar och direktiv, att vara proaktiv och realistisk.
Stämmer det att det är på det sättet hon agerar, vilket gärna läsare får kommentera, så kommer det inte att bli någon förbättring för partiet. Det riskerar att bli lika illa som om man sätter Eskil Erlandsson som partiledare, en man som sannolikt bara drar män från landsbygden i samma ålder som  han själv, som inte heller bryr sig om ifall barn får äta gift fisk, som inte ens får användas i kattmat...

Det kommer onekligen att göra att alliansen blir än mer pressad och någonstans så lär det gå en smärtgräns för hur mycket stödröster man är villig att ge märkliga mindre borgerliga partier, även om det är Kd som är mest omaka i allianssamarbetet...

Jag hoppas att pressen fortsätter och att befolkningen i Sverige inser att alliansen är de som gjort mest för att försämra möjligheterna för utsatta grupper, där barnomsorgen inte är anpassad efter dagens verklighet, där regeringen bedriver propaganda för sig själva med skattemedelprivat sjukvård kommer undan med att inte göra sitt jobb, där privat sjukvård får ge dig ovetenskapligt utpröva medicin utan verkan, där arbetslinjen går över lik, där utförsäljningar gör att våra skattepengar blir oskattade i skatteparadis, där barnen inte får lära sig simma och där sjukhusen överbeläggs med risk för patienthälsan.

Är det verkligen så långt vi vill ha försämringarna för landets svaga grupper?

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag dag dag exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp skd skd skd nsk nsk nsk e24 e24 kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 6 juli 2011

Ett fall framåt för Vänsterpartiet

För någon vecka sen så skrev jag Illavarslande siffror för Vänsterpartiet och att det var dags för att börja agera.

Nu känner jag ärligt talat, efter de senaste dagarnas diskussion kring om Lars Ohly ska vara kvar som partiledare, att det börjar lossna.

Jonas Sjöstedt har, efter visst velande och efter att han har känt att han har ett stort stöd för den posten, valt att stå kvar som en kandidat för posten som partiordförande och nu kommer det även inofficiella uppgifter på att Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiske talesperson, också är intresserad.

Vad bättre är att båda två är för språkrörsvarianten, till skillnad från Ohly som är mer kritisk, som alternativ till partiledarskapet.

Båda två är i mina ögon mycket väl lämpad för uppgiften, är mycket erfarna och fungerar bra i media och kan på ett helt annat sätt lyfta fram partiets politik, istället för som nu, man skjuter budbäraren i form av Ohly så fort han får en chans att yttra sig.

Naturligtvis är det horribelt på många sätt att man väljer att inte lyssna på budskapet alls, trots att vi egentligen har partipolitik. Men tyvärr är det nu så här politiken och media i Sverige av idag fungerar och så länge ingen kommer på något sätt att förändra det, så finns det inget annat än att försöka förändra sig som parti efter den norm som råder.

Det går att dra diverse paralleller till Mona Sahlin, som inte fick en ärlig chans som partiledare, eftersom hon blev dömd för gamla försyndelser, trots att många andra gjort saker som varit illa nog att få sparken för långt efter henne.

Det spelar alltså ingen som helst roll att Ohly verkligen är en god retoriker och håller ett lysande tal och på många sätt bra politiker, när man gjort för många felbedömningar tidigare och inte fått upp siffrorna alls på många år.

Jag har noterat att vissa inom Vänsterpartiet inte tycker att man ska föra debatten i media, utan internt. Men de allra flesta väljarna, och framförallt potentiella väljarna, är  inte med Vänsterpartiet och  har inte tillgång till de interna diskussionerna. Därför finns det all anledning att se till att få media och visa på förändringsbenägenhet där möjligheten finns.

Läs även Olsson betalar och Jonas Sjöstedt, om ämnet ifråga.

Samtidigt så tycker jag politiken känns spännande, med spänningar inom alliansen, som kan få centern och övriga mindre partier att behöva profilera sig för att inte försvinna helt. Det tror jag är en nödvändighet för alla mindre partier, både centern  och V, i synnerhet när regeringen förhandlar med S och Mp och Mp nobbar rödgrön budget.

Allt är dock inte så spännande utan som det brukar, som att Folkpartiet lägger förslag som berör invandring och säkra Gotland mot ryssen... Mest förvånande är nog att jag inte läst ett enda förslag om skolan från deras håll...

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk dag dag dag dag dag dag dag gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp smp smp hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!