lördag 29 oktober 2011

Svar på tal

Även om vissa politikers inlägg har ett tag på nacken, så är de omöjliga att låta bli att kommentera, när de är så totalt tokiga, inte bara vad det gäller varghatet,  utan även det de resonerar kring som de påstår sig stå för själva:


Du är med ett parti som normalt sett är för plågsamma djurförsök, men inte i det här fallet, och du talar lite som du har förstånd till ;)
Fårstängsel, eller vilken typ av stängsel du vill med eller utan el, är stängsel som begränsar i lika hög grad som rovdjurssäkrade stängsel. Värst är de stängsel som skyddar nyplantering som är upp till tre meter. Vill du att skogsägarna ska förbjudas att använda dem så att det lilla fåtal människor som vågar sig utanför stig och väg kan gå där också? Den typen av stängsel hindrar t o m mig som är orienterare och ute oftare i skog och mark än de flesta är.

Den samlade rovdjurspolitiken kostar skattebetalarna 150 miljoner. Älgarna själva kostar via olyckor samhället 1 miljard. Lägg till det höjda försäkringar och självrisker, samt dödsfall som orsakar personligt lidande. Skogsägarna kostar det nästan 1,5 miljarder per år. Frågan är varför man ska lägga så mycket pengar och lidande på en art som inte ens är hotad i Sverige, än mindre i övriga världen?

Du hänvisar till hur vargen ”plågar” djur när den agerar naturligt för att få mat och ändå tillhör du ett parti som inte vill skärpa lagstiftningen för när människan, som kan välja, plågar djur.

Frågan är vilka mer rovdjur du vill ta bort, för det är så vitt jag vet inget rovdjur som avlivar sitt byte smärtfritt. Värst är sannolikt det vanligaste husdjuret i landet, katten, som är en mästerlig jägare, men som mer än gärna leker med sitt döende byte.

Jag förväntar mig en plan från dig och centern som går ut på att utrota huskatten omgående.
Värst av allt är dock att du pratar om naturen och ändå inte är medveten om att det behövs en toppredator, som vargen, för att få balans i naturen. Vi människor klarar inte av att skapa den balansen.
Tyvärr får jag säga att du verkar ha valt att sova dig igenom stora delar av din högskoleutbildning…


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 28 oktober 2011

Motion om ökad demokrati

Motion om ökad demokrati i Älmhults kommun

Flera kommuner och landsting har olika sätt att nå ut till medborgarna, med politiska beslut och diskussioner.

Vänsterpartiet tar intryck av det här för att öka demokratin och föreslår några olika varianter som har visat sig framgångsrika på flera andra ställen i landet.

Många kommuner har tv-utsända kommunfullmäktigemöte på sina hemsidor. Sist ut med det här i vår närhet är Tingsryds kommun.

Enligt ansvarig för deras hemsida är det enkelt och snabbt att hantera för hennes del. Det är även enkelt att använda för besökarna och går att gå direkt till specifika frågor som behandlas, om man inte vill se ett helt fullmäktige.

Det finns även andra varianter, som via Öppna Kanalen, som i dagsläget inte Älmhults kommun är medlemmar i, som även visar fullmäktige via kabel-tv, utöver via internet.

Landstinget Kronoberg är på väg att genomföra en Medborgarpanel. Tre gånger per år skickas det ut en enkät med aktuella frågor via e-mail. Det bedöms ta cirka 10 minuter att besvara frågorna och svaren är anonyma.

Resultaten sammanställs och redovisas på landstingets hemsida och redovisas för den politiska ledningen i landstinget och synpunkterna kan bli en del av underlaget när nya beslut fattas.

De här två förslagen går dessutom att knyta till den allt för lugna debattsidan på kommunens hemsida, för att få en mer aktiv, aktuell och levande debatt.

För att levandegöra demokratin yrkar vi att:

Man börjar tv-sända kommunfullmäktigemötena i efterhand, via kommunens hemsida.

Man inrättar en Medborgarpanel, för att få in mer synpunkter från allmänheten och låter synpunkterna bli en del av underlagen när nya beslut fattas.

Man kopplar ihop de här två förslagen till Debattsidan på kommunens hemsida för fortsatt debatt och demokrati.



Jerker Nilsson Vänsterpartiet
28 Oktober 2011



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 27 oktober 2011

Några tankar kring talande och Medborgarpanelen hos Landstinget Kronoberg


(fotona är tagna av Fanny Battistutta från Landstingfullmäktige i Kronoberg 25 oktober 2011)

Jag vet egentligen inte riktigt vad människor tror, eller inte tror, om mig. Men jag kan ju berätta några saker.

När jag var barn, och säkert minst 10 år till därefter, oavsett när man nu räknar med att man slutar vara barn, så hatade jag verkligen att stå inför människor och prata. Jag menar hata på riktigt. Så där riktigt jävla illa att jag inte bara fick magknip och allmän ångest, utan även valde att stanna hemma och sjukanmäla mig eller som vid ett par tillfällen fejka svimningsanfall, vilket jag antagligen fått om jag försökt gå fram och göra något inför klassen, för att klara mig ur situationen där allas blicka var riktade mot mig.

Igår var första gången jag stod inför ett fullmäktige och talade, efter snart 3 års politisk aktivitet. Någonstans känns det som om jag gick bakvägen, eftersom jag gjorde det i landstingsfullmäktige, där jag kom in som ersättare efter rätt många timmars fullmäktige och tyckte jag hade något att säga, lagom tills alla ville gått hem för flera timmar sen. Det var, lustigt nog, så att människor redan rest sig och börjat packa ihop innan jag valde att anmäla intresse för att faktiskt ställa en fråga på ledarmöternas frågestund, som var sista programpunkten för den nästan 11 timmar långa fullmäktigedagen.

Nu är jag inte riktigt så nervös som då, även om det var lite pirrigt. Jag lärde mig i slutet på 90-talet, när jag gick på KomVux, denna underskattade studiemöjlighet, att hantera det här. Jag minns egentligen inte riktigt varför det gick bra då, när det inte så många år tidigare inte alls funkat, utan att jag varit i princip som när jag var barn.

Den enda skillnaden jag märkte hos mig själv, var att jag faktiskt hade möjligheter att välja ämnen att berätta om som jag var intresserade av och, kanske framförallt, faktiskt kunde väldigt väl. Dessutom var man där på mer jämnbördig nivå med läraren och jämfört med grundskola och gymnasie så fanns det ingen egentlig hierarki som gjorde att man kände sig som sämst i världen redan från början.

Därför var jag inte särskilt nervös igår, för jag visste vad jag skulle fråga om, nämligen om hur man tänkt hantera de som är mest sjuka i landstinget och har mest kontakt med sjukvården, vilket är de äldsta generellt sett angående den nya Medborgarpanelen.

Jag tycker det är ett jättebra förslag, men risken är att eftersom det sköts via internet så är det möjligt att det inte alls fångar upp de som är inte bara pensionärer, utan ytterligare några år äldre och som är de som har mest erfarenhet av sjukvården i vårt landsting.

Visserligen är det en fråga som kommer att lösa sig, i vart fall vad det gäller åldern, men även de som är på en socioekonomisk lägre skala använder internet mindre men är mer sjuka, så risken är att den fortsätter slå lite snett.

Oavsett vad så hoppas jag att alla ni som bor i Kronobergs Län anmäler er till Medborgarpanelen, som beskrivs så här:


Vad är en medborgarpanel?

Medborgarpanel är en möjlighet för dig att framföra dina synpunkter i aktuella frågor till politikerna i Landstinget Kronoberg. Det är ett rådgivande forum som ska bidra till att utveckla demokratin.
Du som bor i Kronobergs län, är äldre än 15 år och som inte är politiskt aktiv i Landstinget Kronoberg är välkommen att vara med i medborgarpanelen.

Så här går det till

Du anmäler dig genom att lämna din e-postadress. E-postuppgifter hanteras enligtpersonuppgiftslagen (PuL 1998:204). Du kan avanmäla dig precis när du vill på denna sida.
Tre gånger per år får du sedan en enkät med aktuella frågor skickat till din e-postadress. Det tar ungefär tio minuter att svara och du har två veckor på dig. Dina svar i enkäterna är helt anonyma. Vi kan inte spåra dina svar tillbaka till dig.
Viktigt för dig att veta är att du inte binder dig att svara på alla enkäter. Du väljer själv vilka enkäter du vill svara på.

Din medverkan är betydelsefull

När enkäten stängts och resultatet sammanställts får du information om det via e-post. Resultatet redovisas också för den politiska ledningen i Landstinget Kronoberg samt publiceras på landstingets hemsida. Målet är att detta ska vara klart inom ett par veckor efter att enkäten stängts. 
Resultatet från enkäterna ska sedan användas för det fortsatta arbetet med att utveckla hälso- och sjukvården i Landstinget Kronoberg.

Anmälan gör man här, och består enbart i att skicka in sin e-mailadress.

Idag var jag på ett föreberedande möte inför budgeten, "budgetkickoff"och vågade även där ställa en fråga angående vad man gör åt att läkemedelsföretag som tjänar stora pengar och vad man kan göra åt det. Jag tycker i och för sig inte att jag fick ett bra svar, och av fel person dessutom, landstingsdirektören, och inte de som satt i "expertpanelen".

Men, för att travestera ett känt uttryck, de här två sakerna var stora steg för mig personligen, men ett väldigt litet steg för mänskligheten :)





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Insändare

Det var skönt att se den liberalt borgerliga ledarskribenten i Smålänningen, Lars Davidsson, ställa sig bakom, om än indirekt, Vänsterpartiets strävan efter en folkomröstning i regionfrågan.

Det vore trevligt om de som vanligtvis står på samma sida som honom i politiken också vågade vara lika innovativa. Fast jag misstänker att det är som växjömoderaten Bo Frank uttryckte det på lunchen efter regionfullmäktige i Ljungby för någon vecka sen: Folket kan ju rösta fel  om man har omröstningar.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 24 oktober 2011

Moderata lögner

Det är i vanlig ordning inte utan att man blir förvånad över moderaternas agerande och hur extremt oprofessionell Arkelsten i sin roll som partisekreterare är.


Det jag talar om är naturligtvis deras historieförfalskning om hur moderaterna varit för fria val och kvinnlig rösträtt och mot apartheid, vilket naturligtvis inte stämmer. 


Internet är fullt av varianter av texten nedan, som dessvärre stämmer:


1916 Var högern emot allmän olycksfallsförsäkring i arbetet.
1918 Var högern emot allmän och lika rösträtt för män.
1919 Var högern emot kvinnlig rösträtt.
1919 & 1923 Var högern emot 8 timmars arbetsdag.
1921 Var högern emot dödsstraffets avskaffande.
1927 Var högern emot folkskolereformen.
1931 Var högern emot statliga bidrag till sjukkassorna.
1933 Var högern emot beredskapsarbeten.
1934 Var högern emot statliga bidrag till arbetslöshetskassorna.
1935 Var högern emot förslaget om folkpensioner.
1938 Var högern emot två veckors semester.
1941 Var högern emot sänkt rösträttsålder.
1946 Var högern emot fria skolmåltider.
1946 Var högern emot allmän sjukvårdsförsäkring.
1947 Var högern emot allmänna barnbidrag.
1951 Var högern emot tre veckors semester.
1953 Var högern emot fri sjukvård.
1959 Var högern emot ATP.
1963 Var högern emot fyra veckors semester.
1970 Var högern emot 40-timmars arbetsvecka.
1973 Var högern emot möjligheten till förtidspensionering vid 63 år.
1976 Var högern emot förslaget om en femte semestervecka.
1983 Var högern emot löntagarfonderna.
Det finns mer märkligheter att läsa här.

Egentligen är jag inte helt förtjust i den här typen av listor, i synnerhet inte när man börjar gå nästan 100 år tillbaka i tiden. Det enda man vet om saker som hände för lång tid sen är att det utspelade sig i en värld som inte är samma värld som idag och därför inte kan dömas enligt samma grunder som vi gör idag.

Det finns självfallet märkligheter att gå på alla partier med som har varit med i tillräckligt många årtionden.

MEN, vilket är ett stort men, det är oerhört märkligt när nya moderaterna plötsligt ska bli så distanserade från de gamla, att de likt vilken diktatur som helst vill skriva om sin historia. Det blir en stor pinsamhet eftersom egentligen nutiden är illa nog.

Att högern mer än andra varit Brysselturister för EMU är ingen nyhet. Se hur "bra" det gick. Till och med ledande politiker hävdar att det är tur att vi faktiskt står utanför och kan föra vår egen penningpolitik. Jag gillar naturligtvis inte Anders Borg, men jag ska inte förneka att vi haft många betydligt sämre finansministrar också...

Vi har de fängslade svenska journalisterna, som försökte undersöka Bildts vandel via Lundin Oil, som inte får särskilt mycket hjälp att ta sig ur sin situation. Bildt själv klarar inte av att vara rak och ärlig ens hos Skavlan, trots att han måste varit mycket väl medveten om vad programmet skulle handla om.

Nedmonteringen av psykvården kostar liv och lidande och anledningen till den är naturligtvis att man behöver finansiera jobbskatteavdragen på något sätt. För visst är det viktigare med att rika får mer lön och sjuka mindre vård?

Libyen formar nu sin demokrati och moderaterna och regeringen var mycket sent ute med att våga stödja de frihetskämpar som dog inför tv-kamerorna. Vilket säkert beror på de affärer regeringen gjorde med dem och som om demokratianhängarna skulle förlora hade riskerat att slänga grus i maskineriet för framtida affärer med diktaturens ledare.

Och var det inte hela regeringen så var det, igen, vår utrikesminister som hade ekonomiska intressen där...

Deras utförsäljningar av vård och skola har låg kontroll, vilket gör att skattepengar trillar ur landet hur lätt som helst, med allt för liten kontroll.

Till och med moderaternas egna kritiserar partiets mörkade bidrag, något som öppnar upp för mängder av märkliga lösningar för moderaternas del, som kan tyda på korruption, trots att man påstått att man ska förbättra sig.

Någonstans är det tur för moderaterna att sossarna är så stukade, eftersom moderaterna gör så lite rätt och borde utsättas för mycket mer kritisk granskning än vad de råkar ut för nu.

Ja och då har jag ändå inte tagit upp varken de senaste årens moderata skandalerytterligare några av de jag hittade tidigare, hur moderater agerar odemokratiskt.

Och inte heller har jag nämnt Sveriges Nationella Förbund, som det sägs följande om:

Sveriges Nationella Förbund grundades 16 oktober 1915 på hotell Kronprinsen i Stockholm under namnet Sveriges Nationella Ungdomsförbund (SNU) och blev med tiden i praktiken ett fristående ungdomsförbund tillAllmänna Valmansförbundet (nuvarande Moderaterna).

media gp ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn hd exp gp smp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vargen är ingen stor kostnad för allmännheten

Svar på  insändaren på den skärmdumpade bilden nedan.



Vargen är ingen stor kostnad för allmänheten (publicerad något förkortad i Smålandsposten 25/10)

Jag håller delvis med Svensson om att det inte är en lätt fråga med vargens existens. Jag har förståelse för att LRF vill företräda medlemmarna.

Däremot kan man inte bortse från demokratiskt tagna beslut, eftersom det inte är en fråga enbart för dess medlemmar, utan en fråga rör allmänheten.

Svensson oroar sig för livsmedelsproduktionen. Eftersom vargen i princip enbart ger sig på får, så påverkar det knappast livsmedelsproduktionen alls eftersom vi äter lite får, vilket inte verkar bekymra LRF.

På sikt är det inte omöjligt att stängsla in en majoritet av den betesmark som berör fåren. Att stängsla in all betesmark, som LRF försöker få att framstå som nödvändigt är inte relevant eftersom vargar endast i yttersta undantagsfall ger sig på t ex kor, eftersom de inte beter sig som bytesdjur enligt vargen.

Ett grundkrav är dock en bra stängsling. Redan bra traditionell fårstängsling, som många tyvärr sett brister på i landet över, kanske framförallt för att stänga ute räven som framförallt tar lamm, men ibland även får. Menar Svensson att fårägarna inte har råd med en stängsling alls så sköter de inte sina får enligt lagarna.

Väljer man att rovdjursstängsla också, och använder sig av godkända stängsel och människor som vet hur de ska sättas upp, så stänger man inte bara ute varg, utan även hunden. Förra året så fanns det många exempel landet över på hur hund bet ihjäl får, på samma sätt som vargen. Det värsta exemplet var 30 får som dog på Gotland. Dock utan krav på skyddsjakt på alla hundar.

Jag delar Svenssons åsikt om att fårägare inte ska behöva ta ansvar för de extra kostnader som kommer till rovdjursstängslingen i sig, utan tycker statsbidragen ska öka till minst 50 kr per löpmeter. Varför inte utnyttja er konstakter med regeringen till det?

Svensson påstår att man stänger ute allmänheten via stängsling, från "skog och mark". Vill LRF ha lösdrift av får, för även traditionella fårstängsel förhindrar, av det lilla fåtal av befolkningen som går utanför stigar, att ta sig fram? Där gör rovdjursstängsel, ingen skillnad. Man stängslar betydligt högre vid nyplantering än för får, för att freda skog från vilt. Lider inte allmänheten av den stängslingen?

Svensson avslutar med ett märkligt resonemang kring kostnaderna för varg? Varför bara ta upp varg?

Den sammanlagda rovdjurskostnaden är idag 150 miljoner. Enbart älgen kostar, beroende på källa, över 1 miljard för skattebetalarna tack vare trafikolyckor och skogsägarna närmare 1,5 miljarder eller 80 000 kronor i medel per olycka av de ca 5 000 älgolyckor per år som sker.

Förra året så skedde 2720 anmälda viltolyckor eller 7,5 olyckor per dag i Kronoberg, som orsakar död, skador och lidande för människor, djur och kostnader för alla skattebetalare, bil- och skogsägarna.

Jag instämmer med att frågan är minst lika mycket allmänhetens, fråga. Hur mycket är skattebetalarna villiga att betala och riskera, när de är ute på vägarna och löper stor risk att krocka med en älg? Älgstammen är på en halv miljon individer innan älgjakten. Att försöka föra fram att vargen med i bästa fall något hundratal individer är ett större och kostsammare problem för allmänheten är helt enkelt en lögn.

Bilden som följer med är från Kynna-tikens område och visar på hur man från vissa fårägares håll inte bryr sig om vanliga stängsel trots att man haft varg länge i området. Det stängslet på bilden hade knappt stängt inne fåren ens.



Jerker Nilsson, Vänsterpartiet i Älmhult

Föregående insändare för vargens existensberättigande, mot annan motpart än här och till annan tidning, finns att läsa Här.


Dagen efter det här inlägget las upp var jag med i Radio Kronoberg


media smp smp smp smp smp smp smp smp 



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!