lördag 5 mars 2011

Årskonferens för Vänsterpartiet Kronoberg 2011



Precis som förra årets Årskonferens (som då även var Valkonferens) så tyckte jag att det var intressant och främst kul att få träffa de andra vänsterpartisterna i länet.

En tråkig nyhet, för vår del, var att Alice Åström fått förhinder eftersom hon var tvungen att vara barnvakt åt en dotter som var på väg in på BB för att föda barn.

Men det blev två andra bra och intressanta talare, i form av Mikael Hallberg från Vänsterpartiets valberedning och Eva-Britt Svensson, som sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet och Sverige.



Mikael berättade bland annat om hur de jobbar med att få en så bred grupp som möjligt, för att få så många olika människor med så många olika idéer som möjligt, för att främja en diskussion inom partiet. Han och de andra i valberedningen åker runt till de olika distrikten för att rapportera tillbaka till partistyrelsen om vad för åsikter man har och diskuterar.

Apropå att det ofta diskuteras om partistyrelsen borde säga upp sina uppdrag, så nämnde han att de väljs på en period åt gången, apropå den diskussion som finns kring att partistyrelsen borde ställa sina platser till förfogande.



Eva-Britt Svensson, som var en oerhört bra och energisk talarinna, så nämnde hon ett antal intressanta saker, utöver det i videoklippet efter texten.

Några av de sakerna som hon berättade om som fastnade hos mig var hur de konservativa inom EU inte är intresserade av att diskutera något annat kvinnovåld än i form av könsstympning, trots att det är oerhört tydligt att feminiseringen av fattigdom gör att även barnen blir drabbade.

För som Eva-Britt sa så föds aldrig barn fattiga. De blir det via fattiga föräldrar.

Hon har varit med om att skriva Förslag till betänkande om prioriteringar och utkast till en ny ram för EU-politiken för att bekämpa våld mot kvinnor, som kommer att behandlas och ändras i EU-parlamentets jämställdhetsutskott och parlamentets plenum under detta året, som hon skriver mer om i sin egen blogg i En ny EU-politik mot våld mot kvinnor.



Hon nämnde också om hur roligt det var att få vara den enda svenska ordföranden i ett eu-utskott. Inte bara för att påverka, utan även för att det retar politiker från allianspartierna, att hon på många sätt är närmare makten och kan påverka den än vad de är, trots att det gäller politiker som är konservativa och inte alls särskilt vänsterorienterade.

En bra sak som hon nämnde att ta med sig inför diskussionen om varför Vänsterpartiet som är kritisk till EU alls ska vara med där, var att det är självfallet att Vänstern ska vara där makten finns. Oavsett vad man tycker om det, så påverkas politiken och vardagen i Sverige mer och mer av EU:s beslut och även de som är kritiska ska försöka påverka den till det bättre.

Hon är själv kritisk till EU på grund av den bristande demokratin där. Men precis som att Vänsterpartiet inte tycker om kungahuset, men inte driver aktivt att vi ska göra oss av med det, så tycker hon att vi inte behöver driva aktivt att gå ut ur EU idag.

Jag håller med henne om det, och tycker det finns flera andra områden att lägga tid och kraft på.



Utöver det så var det sedvanliga årskonferensförhandlingar, med diverse val och diskussioner. Det mesta flöt på snabbt och bra, och vi fick en mycket god sallad till lunch, fixad av den nye ombudsmannen Daniel Liffnér.

Det var egentligen först på slutet det blev lite mer på allvar politisk diskussion om Vänsterpartiet och framtiden. Men i grund och botten så verkar vi alla ha samma mål, även om vi har olika idéer om hur vägen dit ska se ut.



Det roligaste för mig personligen var att Eva-Britt berömde och berättade att hon fått många frågor om Vänsterpartiet i Älmhult var stora och om vi gjort ett bra val, med tanke på hur mycket vi syntes på facebook, bloggar och på ett antal andra ställen på internet.

Att vi märks är ett bra betyg, för där börjar grunden till demokratin och att få fler att få upp ögonen för vår politik, oavsett om vi talar om det kommunala planet i den lilla kommunen eller om vi talar om nivån Eva-Britt själv befinner sig på i EU-parlamentet.




Fler bilder från Årskonferensen för Vänsterpartiet Kronoberg 2011:










Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Bara det inte är den svenska staten...

När jag läser om nya Volvo-ägarens nya agenda så tycker jag det är märkligt att konstatera att få, i synnerhet inte Maud Olofsson som var med och avvecklade stödet till svenska landsbygden, stödjer att staten ska äga en biltillverkare, oavsett vilken bil vi talar om.

Men det går tydligen utmärkt att den kinesiska diktaturstaten "äger" Volvo...

Här avgörs din framtid skriver en av svenskans ledarskribenter. Fel. Den avgjordes för längesen i Sverige och flera andra västländer, när vi valde att ställa oss i diktaturens ledband, den här gången av strikt kapitalistiska skäl och struntade i demokrati och mänskliga rättigheter.

Moralen är full av blinda fläckar och Den röda vurmen är i praktiken, som självfallet ska kritiseras där det behövs, betydligt mindre stödjande än den "blå", som ger diktaturer ett ekonomiskt stöd ingen annan lyckats ge dem hur gärna de än velat...

Gäller det pengar, så är demokratin plötsligt oviktig, oavsett om det gäller vapen till diktaturer i norra Afrika eller världens största diktatur Kina.

Läs gärna Gaddafiregimen – EU:s yttre gränsvakt, av Eva-Britt Svensson, som tar upp hur Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström och hennes kollega Stefan Füle till Libyen, och kom hem med ett avtal där Libyen utlovades 50 miljoner euro under tre år. Avtalet innebar bland annat effektivare gränskontroller.

Läs även En Orwellsk kampanj och Att inte se bjälken i sitt eget öga.

Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab exp svd svd svd svd svd svd svd gp gp gp gp gp dag dn dn dn dn dn dn dn dn skd nsk dag hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 3 mars 2011

En Orwellsk kampanj


Så var vi då där igen i svenskans kampanj med att sopa det egna landets och den egna moderatstyrda regeringens vurm för diktaturer under mattan...

Att ledarsidan har en annan åsikt än min i de flesta frågor är en sak. Det ska de ha. 

Men att de inte ens är intresserade av att kritisera alla som agerar till förmån för diktaturer är illa. För precis som jag sagt tidigare, så gäller det idag också. 

Det är värre att en regering både godkänner andras affärer och väljer att göra vapenaffärer med diktaturer, som idag kan användas mot de demokratikämpar i de fallande diktaturerna.

Första träffen på google på "Handelsminister Björling besöker Libyen och Tunisien" ger följande text från hösten 2009:











"Ewa Björling reser till Libyen och Tunisien för att utveckla handelsrelationerna och ytterligare bredda kontaktytorna. Med sig har hon företagare från ett brett spektrum av det svenska näringslivet. Hon kommer att delta i två affärsseminarier, ett i Tripoli och det andra i Tunis, där svenska och libyska företagare får tillfälle att träffas och knyta kontakter.


















Tunisien har en av de mer öppna ekonomierna i regionen och har lockat till sig investeringar från flera svenska företag. Förutsättningar finns att utveckla utbytet ytterligare. Libyen har sjösatt stora satsningar på infrastruktur inom bland annat bostadsbyggande och hälso- och sjukvårdssektorn. Sektorer där svenska företag har ett stort kunnande.






Handelsministern kommer vid sitt besök att särskilt lyfta fram svenska miljökunnande och frågor som berör företagens sociala ansvar, CSR."

Företagens sociala ansvar? Som att övervaka oppositionen då eller för att få fördelar från staten?

Men vad att vänta i ett land som inte kriminaliserat tortyr? Antagligen ingen vettig hjälp för de som flyr dårskapen! 






Det är inte att vänta med en alliansregering som får stöd av sd, även om det handlar om de som kämpar för den demokrati även sd påstår sig gynna och som på sikt antagligen fått ner antalet flyende människor.

Men jag hoppas att jag har fel i det ovan och att uppgörelsen med miljöpartiet ger något vettigt i ett läge i världspolitiken där stöd behövs!

Svenska Dagbladets konstiga hållning har jag skrivit om i Efter diktaturen tar vi hycklarna, där jag kritiserar Svenska Dagbladets mycket märkliga hållning, där man påstår sig vara kritisk till diktaturer, men väljer att sälja resor till Kina. En för oss andra rätt känd och hård diktatur som jag inte ser någon poäng med att gynna, eftersom det knappast gör något bättre i världen med att de satsar mer pengar på sitt försvar.

Läs även gårdagens inlägg Att inte se bjälken i sitt eget öga och Eva-Britt Svenssons eminenta inlägg Nej till fort Europa i flyktingbloggen, om hur folkpartiets Malmöström mutar diktatorn Kaddaffi för att få honom att stänga gränserna...


Uppdaterat Dessvärre så blev det ett steg i fel riktning vad det gäller alliansens och miljöpartiets uppgörelse om migrationen... Dock tycker jag det är, och borde varit sen länge, självklart med sjukvård och skola för barnen.


Men visst finns det en risk med att låsa papperslösa starta företag, vilket absolut kan öppna upp för mer trafficking i form av arbetskraft.


Här har jag kritiserat Svd och deras ledarsida ett bra tag på goda grunder. Men de har rätt i en sak: Anser man att de som uppehåller sig i landet ska få skolgång, sjukvård och till och med starta företag, så ska man ge dem uppehållstillstånd eller asyl. Två parallella system blir oerhört märkligt och hur fan ska man kunna starta företag utan ett personnummer?


I övrigt noterar jag att den sämsta svenska jag har läst någonsin, och då har jag ändå umgåtts och jobbat med invandrare, är i kommentarerna till nyheten om beslutet ovan i en välkänd sverigedemokratisk facebook-grupp. Många av skribenternas hot är dessutom direkt obehagliga och hycklande med tanke på vad de anser om hot från andra...


Och det understryker bara vad jag sa för ett litet tag sen, sd och deras anhängares retorik piskar upp stämningen mot mer våld.

Media dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag dag skd skd nsk hd hd hd hd ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd gp gp gp gp gp 
gp gp gp gp gp exp exp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 2 mars 2011

Erlandsson hånar konsumenter och producenter


(Skickad som insändare. Publicerad 4 mars -11 i Smålänningen)

Erlandsson hånar konsumenter och producenter

Jordbruksminister Erlandsson uppmanar,  i tidningen Smålänningen den 1 mars, "konsumenter som värnar den svenska matproduktionen att välja mat med omsorg" och nämner ett antal fördelar med att köpa svensk mat, som djurskydd, miljöhänsyn, bevarande av öppna landskap, levande landsbygd, gynna biologisk mångfald och den svenska matkulturen.

Han nämner även hur han tycker det är "oroande" att grisnäringen i Sverige dras med problem efter dioxinskandalen i Tyskland och hur den konkureras ut, samtidigt som han kämpar för att öka svenska bönders förutsättningar i Tyskland.

Inför valet 2006 så ville Centern ha ursprungsmärkning av allt kött. Efter alliansen kom till makten så har de bytt fot. Enligt Ekot den 30 maj 2009 så anser Erlandsson att det krävs ett regelverk, vilket innebär kostnader och att det blir för dyrt.

Obligatoriet för märkning av nötkött kom p g a galna kosjukan, men det finns inget som säger att det inte finns eller kommer att komma andra problem för andra typer av kött, där ursprungsmärkning varit ett stöd. Som nu med grisköttet efter dioxinskandalen i Tyskland, där köttet kan ha hamnat i Sverige.

Flera företrädare för grisuppfödare i Sverige gick i slutet av januari ut med att kräva ursprungsmärkning, eftersom konsumenter idag inte kan göra ett aktivt val och välja kött från Sverige. De konstaterade att det varit en ökning av kött med låga djurskyddskrav.

De rödgröna krävde inför valet 2010 ursprungsmärkning, vilket vi gör fortfarande. Hade vi haft det så hade dioxinskandalens verkningar, både för hälsan och de svenska lantbrukarnas möjligheter, varit mindre illavarslande än den är idag.

Att Erlandsson uppmanar oss att välja mat med omsorg, när han tagit ifrån oss redskapen att göra det, är ett hån mot både konsumenter och producenter.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet i Älmhult

(Apropå Socialdemokraternas debattartikel Dags för Sverige att byta spår i jordbrukspolitiken)

Media hd svd svd gp dag



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Att inte se bjälken i sitt eget öga


Det finns onekligen en del av de som kallar sig för vänster som har märkliga vänner, precis som Smålandspostens ledarsida skriver idag om Den diktaturkramande vänstern.

Men det går att säga några saker, som att vad man än tycker om Hamas (eller sverigedemokraterna eller det nazistiska parti som blev invald i en kommun i Sverige), så blir man invald i ett riktigt val så bör man få vara vid makten. Börjar man välja bort demokratiskt valda partier så är man illa ute. Hamas vann valet, och där handlar det om en reaktion mot Israels förtryck.

Sen vore det klädsamt med någon tydlig kritik mot högern och alliansen, som nu visats med byxorna nere i form av att man under de senaste åren haft omfattade affärer, till och med vapenaffärer, med de diktaturer, som Tunisien, Libyen, Egypten, som nu faller. Och då har jag ändå inte nämnt världens största diktatur, Kina...

Ledarsidan här verkar lida av exakt samma blindhet som de med rätta kritiserar andra för. 

Tidningens grund beskrivs så här:

"Tidningen verkar enligt Stiftelsen Barometerns stadgar för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande".

Det är knappast liberalt eller kristet att inte kritisera en politik som hjälper till med att öka förtrycket mot just kristna i många av diktaturerna jag nämnde ovan, via att göra affärer med de som har haft makten och gett dem inkomster.

När vill ni diskutera den? Några få svenska vänsteranhängare med liten makt och korkade tankar påverkar betydligt mindre än ett lands regerings undfallande politik mot diktaturer, där utrikesministern inte kan säga annat än att stabilitet är viktigt...



Till och med Svenska Dagbladets ledarsida, som aldrig kritiserar alliansregeringen, vågar sig på ett halvt steg framåt när de konstaterar att Sverige inte har i detta gäng att göra, syftandes på FN:s råd för mänskliga rättigheter. Läs även Extremism får inget fäste i ett rättvist samhälle


Det har de naturligtvis rätt i, om man inte tror att man kan påverka diktaturmakterna där. Men det är knappast det största problemet, vilket ger mitt svar till artikeln:


Det var ett halvt fall framåt. Nu väntar vi bara på att ni på allvar kan kritisera exporten och importen med diktaturstaterna, inte minst vapenexporten, ni nämner i artikeln, som alliansregeringen inte gjort ett dyft för att göra sig av med. Den är betydligt mindre klädsam...

För inte gynnar det de mänskliga rättigheterna, snarare tvärtom, det gynnar diktaturerna att få ekonomi i att bryta dem och behålla diktaturen levande.
Läs även Extremism får inget fäste i ett rättvist samhälle, om samma ämne och läs gärna moderaten Gunnar Hökmarks inlägg som visar på noll självinsikt om sitt eget partis förda politik.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 1 mars 2011

Motion angående två närvarande i förskoleverksamheten


Så här såg motionen ut som vi i Vänsterpartiet lämnade in på gårdagens kommunfullmäktigemöte.


Motion angående två närvarande i förskoleverksamheten

Vänsterpartiet i Älmhult vill öka tryggheten för barn, föräldrar och personal  genom att införa att personalen inom barnomsorgen aldrig schemaläggs till ensamjobb, utan att det alltid ska finnas minst två personal närvarande när det finns barn i verksamheten.

Det finns många  fördelar: Barnen blir tryggare med fler vuxna, mer möjlighet till mer pedagogisk verksamhet över en större del av dagen, mindre risk för att barnen ska utsättas för övergrepp, skapar en större vilja hos män att söka jobb och utbildning med barn.

Förslaget kommer att tilltala den grupp som är, enligt både den undersökning som presenterades vid mandatperiodens första fullmäktige och Thomas Carlzon VD för IKEA AB, mest benägna att vilja flytta till en ort som Älmhult, nämligen småbarnsföräldrar eller de som planerar att bli det inom kort.

Älmhult har inga män inom förskolan, vilket är en brist, eftersom barn behöver kontakt med både kvinnor och män under förskoletiden. 

Flera personer inom barnomsorgen som vi har pratat med tror att ett förbud mot ensamarbete ökar möjligheterna för att få män att våga välja ett yrke inom barnomsorgen, eftersom det minskar riskerna att bli misstänkliggjorda som pedofiler.

Danderyds kommun införde dubbelkommando efter att en pedofil avlöjades och enligt lärarförbundets ordförande där så har en utvärdering visat tydligt att personalen känner betydligt större trygghet i sina jobb när de slipper vara själva.

Att helt kunna stoppa övergrepp är omöjligt, och oss veterligen har inga övergrepp inom barnomsorgen i Älmhult rapporterats. Men det måste vara en självklarhet att förebygga så långt det går och vi tror att det här förslaget fungerar förebyggande.

Vi föreslår därför att fullmäktiges ger i uppdrag till Barn- och grundskol nämnden att utreder möjligheterna för att ha minst två personal schemalagda när det finns barn inom barnomsorgen, både den kommunala och eventuella privata, i syfte att skapa större trygghet och få fler människor med barn intresserade av att bo i Älmhults kommun.





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sverigedemokratisk politik i verkligheten?

Jag har varnat för det förut, att mycket av det som fanns under Ny Demokrati-tiden, som hittade näring i de hatiska stämningarna som de spred kring sig det partier, form av bränder mot flyktingförläggningar och lasermannen, ska  komma igen med sd:s intåg i riksdagen.

Det började med skytten i Malmö förra året och nu verkar risken stor för att det kommer mer i form av att Islamska förskolan i Växjö brann ner under natten.

Det Obehagliga scenario jag skrev om innan verkar med andra ord fortsätta. Även om jag hoppas att jag har fel.

Notabelt är varifrån många sd:are hämtar sin inspiration. Nynazismen är knappast borta från sd-politikernas tänk...

Uppdaterat En annan sak som deras politik påverkar är Varför vi är världens oroligaste folk, vilket en oseriös och skrämselpropagandsbaserad politik som sd:s skapar, som talar i termer om inbördeskrig och med retorik som får det att låta som att alla invandrare är kriminella våldsbrottslingar...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sexköpslagen behövs uppgraderas

Kammaråklagaren Ulrika Rogland kommer några mycket bra invändningar i Barns perspektiv saknas i rättsalarna, apropå den Bisarra domen mot en 14-årig utvecklingsstörd flicka, där förövarna till stora delar friades.

Det är naturligtvis inte den enda händelsen, utan det är snarare så att Många utsatta unga har sålt sex och att det ofta är bakomliggande orsaker som sexövergrepp som ligger bakom att de gör det.

Veronic blev våldtagen av en populär och omtyckt kille och vågade inte anmäla det, är ett exempel.

Personligen tycker jag det är självklart att ha en sexköpslag, men uppenbarligen så borde kanske den, och kanske ännu mer våldtäktslagen, uppgraderas, om barnens perspektiv glöms bort så tydligt som Rogland visar.

Det ska knappast vara så att barn behöver bevisa mer än vuxna, i synnerhet inte när det finns tydlig bevisning.

Media svd svd svd dn dn dn hd nsk dag dag ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dagens skratt

Dagens skratt får jag när jag läser artikeln Falsk tysk sida vann över sd:s.

Det handlar inte så mycket om att sverigedemokraterna.de  hamnade över sd:s hemsida ett antal månader, vilket i sig var roligt, inte minst för att sd, klantade sig själva.

Nä det roligaste är citatet från partiets pressekreterare:

– Men det är tråkigt att personer som sökte vår officiella hemsida under valrörelsen inte hittade dit. Vi vet att många hamnade på .de och trodde att det var vår riktiga sida.
Vet verkligen inte deras potentiella väljare mer om partiet än att de tror att de hamnat på den officiella sidan när de är på sverigedemokraterna.de så är det ett rätt dåligt betyg för deras väljare...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 28 februari 2011

Är det bättre att tillbe mammon?

Jag noterar att Maria Ludvigsson från Svenskt Näringsliv är upprörd över att Svenska Kyrkan bryr sig om fattiga människor i Sverige och i andra länder och att politiskt uppror inte hör hemma i svenska kyrkan.

Vari ligger det politiska i att bry sig om medmänniskor som råkar illa ut på grund av den förda politiken? Det spelar knappast någon roll om varför människor råkar illa ut och är det på grund politiska beslut så ska man självfallet agera mot det.

Jag misstänker att det är så att människorna bakom det hela möter vanliga människor som råkat illa ut på grund av den politik Maria Ludvigsson stödjer och att skribenten själv inte möter andra än de på hennes nivå.

Det vore bättre att det var hon som skrev om FAS 3 för jag tror inte det på något sätt går att se hur det skapar rättvisa förutsättningar  för olika företag, där vissa får betalt för att anställa och andra får betala överdrivet dyrt för att göra det...

Det vore med andra ord bättre att Maria gjorde sitt jobb som representant för Svenskt Näringsliv och kom med lite innovativa förslag till jobb för fler människor. Regeringens politik drabbar även företagare negativt.

Media hd ab exp dag dag dag




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte alltid sex, drugs and rock'n'roll som är viktigast

I en rätt lång intervju med Pernilla Andersson, så nämner hon sitt giftermål med Dregen och om hur de erbjudits 75 000 kronor av en kvällstidning, men hur de valt att låta rättigheterna gå till Situation Stockholm istället.

Ett mer än vällovligt och vackert beslut från dem, till skillnad från andra kändisar som gifter sig, och ett fint beslut att stanna kvar i Thailand efter Tsunamin.

Dregen känner jag inte, men är ett av alla fans som har pratat med honom vid ett flertal tillfällen. Det gjorde att jag visserligen var medveten om att han är trevlig och att jag inte upplevt några divalater från hans sida. Men det här var ett snäpp bättre än så.





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Du är redan inkvoterad Jessica!

Jag undrar om den unga kvinnliga riksdagsledamötens inlägg om hur hon inte tänker låta sig kvoteras in är lite väl mycket ofrivillig komik för hennes eget bästa?

Moderaterna gick innan valet ut med att de vill ha hälften kvinnor. En sak jag tycker är bra. Men som uppenbarligen inte Jessica tycker, vilket i praktiken kunde inneburit att hon inte suttit i riksdagen alls idag.

Jag tycker däremot det är utmärkt med viss kvotering, eftersom män i alla tider fått gå före kompetenta kvinnor, och att det behövs något som vägs upp mot det. I synnerhet när det gäller riksdagsmän som är tänkta att motsvara ett genomsnitt av befolkningen.

Det blir svårt att nå utan att det även finns unga kvinnor med där. Men kanske vore det bättre att göra som Kristdemokraterna, att tvinga in dem i hemmen igen, med bidrag som enda inkomst?

Jag skrev för ett litet tag sen om Utbildning och kompetens prioriteras inte inom idrottsvärlden, så varför ska vi vara så naiva att vi tror att det alltid  prioriteras annars?


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Palmes utrikespolitik saknas extra mycket nu

Det är 25 år sen Palme mördades idag och det sammanfallet med kollapsen av ett antal diktaturer som den i JemenOman och Libyen och förhoppningsvis till sist även Kina, så är det omöjligt att inte undra över vad han hade sagt, gjort, reagerat och framförallt agerat med anledning av detta.

Det är svårt att se att han, även vid aldrig så god hälsa, hade varit partiledare fortfarande, men att han varit tyst betvivlar har jag svårt att se. Han hade varit betydligt mer pratsam och agerat mycket tydligare än de som borde vara tydligast och högljuddast i hela landet, vår för en gångs skull tyste och försiktige utrikesminister, mannen som borde göra som frankrikes utrikesminister - Avgå! Men som istället lindar in sitt stöd för diktaturverktyg när det gäller övervakning...

Krav på sanktioner hade kommit långt tidigare än nu, för att stödja de som på allvar vill ha frihet och demokrati.

Jag, som alla andra som är lite äldre, minns oerhört väl när Palme dog och vad jag gjorde då. Det är nästan svårt att tänka sig att det har gått 25 år sen och att han exempelvis inte fick se östeuropas fall heller, något jag också är övertygad om att han hade tyckt om, trots att han blev anklagad för att vara "kommunist", trots att hans mamma var från Lettland.

Trots att jag tyckte att Palme var en stor politiker här, så var hans politiska gärning mot utrikespolitiken betydligt större och betydligt bättre och någonstans så har Sverige inte varit i närheten av en politiker av hans kaliber.

Möjligen kan jag tycka att hans inrikespolitiska gärning, i synnerhet under de sista åren av hans levnad, är lite överskattad, eftersom han tyvärr var en av de jag upplevde var de som började på den liberalisering av socialdemokraterna som skulle drivas framåt hårdare efter hans död, och göra partiet till något annat än ett arbetarparti.

Däremot är jag glad om sossarna på allvar får en renässans för Palme och hans politik, så att de driver tillbaka åt vänster, från 90-talets nyliberala tänkande. En Palme i livet hade kunnat vara mycket större hjälp vid en nytändning för socialdemokraterna, på ett annat sätt än hans efterföljare, som snarare är orsaken till att raset började.

Att Palme är ett trauma som inte läkt är jag böjd att hålla med om. Men samtidigt så upplever jag många gånger att de som argumenterar för att utredningen har fått för mycket resurser glömmer att det är en attack mot demokratin.

Ett mord på den främste representanten för det demokratiskt Sverige och att det inte är ett "vanligt" mord. 25 år är ändå en lång tid och det är inte bara glömska utan även något som de yngre generationerna inte har upplevd att vara med om, vilket också påverkar resonemangen. Utredningen måste leva, åtminstone tills den dagen det är bortom allt rimligt tvivel att mördaren inte lever.

Jag skrev om Palme-mordet förra veckan, och jag vet inte vem mördaren är, men jag skriver däremot om varför jag är rätt säker på att det inte är Christer Pettersson.

Vad det gäller revolterna i diktaturerna runt om i norra Afrika så smittar de av sig. Jag har tidigare varit tveksam om att något alls ska hända i Kina. Men även om jag inte tror att det styret kommer att försvinna på överskådlig tid så verkar åtminstone något hända där, men tyvärr tror jag att den diktaturen är "bättre" på att kväva de revolterna alternativt göra reformer så att merparten av befolkningen är tillräckligt nöjda för att inte vilja offra sina liv.

Det är nog egentligen bara Nordkorea jag inte har något som helst hopp om någon förändring mot revolt, för det landet är för stängt för att det ska hända. Det finns ingen inspiration utifrån att få.

Egypten och övriga revolter, samt den svenska regeringens hyckleri, skrev jag sist om i Sluta samtycka.


Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn smp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag gp gp hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd skd skd skd skd skd skd skd  skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!