lördag 26 mars 2011

Rossana Dinamarca ny Vice Ordförande i Vänsterpartiet

Vänsterpartiets riksorganisation har fått en ny vice ordförande i form av Rossana Dinamarca.

Rossana är mest känd för sin roll som skolpolitiker och har suttit i riksdagen sen 2002 och i partistyrelsen sen 2006 med flera olika poster under sin riksdagstid.

Jag säger Grattis till Rossana och jag tror det är ett bra val!

Vill ni läsa vad Rossana skrivit så rekommenderas hennes twitter eller följande debattartiklar:

Blogg hos Kommunalarbetaren - Maj 2010
I Björklunds skola råder kolonialtid - Juni 2010
Inför läxhjälp i skolan - November 2010
Barnen får gärna betala när friskolorna går med vinst - Mars 2011


Media dag svd dn hd gp dag ln gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Från regionfullmäktige igår

Jag var på regionfullmäktige igår som ersättare, och det var en rätt långdragen, men ändå rätt intressant, diskussion kring regionfrågan. Det vill säga om Kronobergs län ska gå tillsammans med Skåne, försöka jobba för en gemensam region med övriga småländska län och Blekinge, samt även eventuellt Östergötland.

Carin Högstedt höll ett oerhört bra anförande , där hon tydligt tog ställning för en sammanhållen småländsk region.

Det var ett intressant fullmäktige, men det är fortfarande märkligt att man inte vill renodla den Småländska regionen. Oddsen att Skåne ska känna för att göra reklam för Kronobergs län känns små och inget säger att exempelvis redan inledda och välfungerande samarbeten ska sägas upp.

Skåne har redan sin syn mot Danmark och Köpenhamn, samt stora städer i Lund, Malmö och Helsingborg. Oddsen att Kronoberg med omnejd ska bli prioriterade är oerhört små, därför borde valet vara självklart.

Vad som händer i slutändan har ändå med regeringen och övriga regioners åsikter att göra, så vad för beslut som än tas i Kronoberg. Skåne kommer under våren att ta ett beslut och först då får vi se mer tydligt vilka alternativ som finns.

Regionförbundet Södra Smålands hemsida finns här, Vänsterpartiets program för Regionförbundet Södra Småland finns här och Vänsterpartiet Älmhults hemsida finns här.

Jerker Nilsson, ersättare för Vänsterpartiet i Regionfullmäktige

Media smp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En tydligare opposition

Säga vad man säga vill om den nye socialdemokratiske partiledaren, men han verkar åtminstone känna på ett helt annat sätt än att vad jag skrev om finansminstern känslor kring sitt jobb, vilket onekligen är ett stort framsteg.

Det är onekligen oerhört stor förhoppning som läggs på en persons axlar, trots att det egentligen handlar om ett parti med många medlemmar och ett antal medlemmar högst upp i hierarkin.

Frågan är vad som händer om han inte alls lyfter partiet?

Klart är att många förändringar behöver ske i samhället och det är inte alls här som exempelvis i London, där det blir stora protester vid nedskärningar, vilket gör det svårare att pressa aktiva politiker i ledande ställning till en tydlig förändring mot ett rättvisare samhälle.

Därför behövs det, som jag varit inne på flera gånger tidigare, en stark och tydlig opposition som syns och tar plats. Det har inte varit särskilt lätt sen Sahlin annonserade sin avgång, men nu hoppas jag på att det ska ske en förändring.

Privatiseringarna måste ha nått vägs ände, där inte något visat sig vara heligt. Vi i Vänsterpartiet kan skrika bäst vi vill om det, men när vi på det nationella planet är så små så är det svårt att få något gehör för åsikterna.

Om Juholt är den frälsare som många har väntat och hoppats på vet jag inte, om  han är den som kan ena ett vilset parti, vet jag inte heller. Men det måste till en stark och tydlig opposition omgående och så långt ska vi åtminstone ha kommit nu.

Nedmonteringen av de demokratiska landstingen har börjat tydliggöras i Stockholm och det sprider sig ner även till vårt landsting i Kronoberg, där politikerna får färre och färre saker att besluta om. Det är en demokratisk brist, för hur man än vänder och vrider på det så går det att rösta bort politiker som tar dåliga beslut, i demokratisk anda. Men hur röstar man bort företagen och tjänstemännen som idag i allt högre grad tar besluten?

Reinfeldts Sverige får uppenbart klara sig själv bäst man kan. Det hoppas jag att man slipper i Juholts Sverige. Det är en betydligt viktigare fråga att ta tag i än att några få branscher får skattefinansierat stöd.

Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag hd hd hd hd exp skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 25 mars 2011

Verkligen illa

Jag har verkligen ingen annan tro än att de flesta poliser som anmäls för felaktigheter i tjänsten är felaktiga, antingen det är okynnesanmälningar eller att anmälaren har missförstått polisens rättigheter att faktiskt bruka våld som är den största orsaken till anmälningarna.

Men de gånger det verkligen handlar om övergrepp som inte borde förekomma av de som inte bara har rätt, utan även skyldighet, att använda våld under vissa förutsättningar i tjänsten, så är det oerhört allvarligt att de inte blir fällda ändå.

Det är inte bara just att de använder övervåld och tvingar killen med mobilen att radera, utan även hoten och anklagelserna mot honom som är allvarligt.

I det här fallet så ogillas åtalhet i sin helhet och uppenbarligen så kan i princip polisen uppföra sig över gränserna utan allt för stora problem och frågan är då varför människor tappar tron på polisen?

Jag hoppas att domen överklagas och att hovrätten i högre utsträckning inser allvaret i den här typen av domar och att det är ett märkligt samhälle om man måste välja filma i smyg istället. Frågan är vad polisen gjort om det varit en man som filmade med en större och mer professionell kamera?



Läs även Polis i tunnelbanan var gammal sd:are

En sen Uppdatering, men det kan vara värt att läsa Smålandspostens ledarsida, som oerhört väl väljer bort att tala om ett antal saker för sina läsare för att få filmaren att framstå som mer klandervärd, trots att man med samma argument kan påstå att polisen som varit sd:are också hade en politisk agenda med sitt agerande.

Media svd gp skd hd sr sr cr ltz svt ab dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Illavarslande

Jag noterar att vår finansminister inte tycker att politik är lustfyllt, utan att det är ansvarsfullt och fyllt av plikter.

Nu befinner jag mig politiskt sett, ur alla aspekter, miljontals mil från hans politiska uppdrag, men nog borde det väl vara möjligt att hitta viss njutning i att se att man tar beslut som förändra världen till det bättre, oaktat exakt vad man anser är det som faktiskt gör världen bättre, trots allt ansvar? Annars är jag inte säker på att man verkligen är rätt person på rätt plats.

Men visst, men en politik som både i landet och kommunerna är en politik som drar ner på behoven för den lilla människan, som akuta sjukdomar och skolan, så hade jag också haft svårt att känna någon som helst glädje...

Ett tydligt exempel är nerdragningarna hos Försäkringskassan, något som tar bort det personliga mötet för de människor som har en livsnödvändig kontakt med försäkringskassan.

Det är lätt att tro att det ska kunna ersättas med internet och telefonkontakt, men du glömmer direkt den lilla människan bakom ett sånt beslut. Den äldre personen som har svårt för internet eller invandraren som inte kan språket bra nog är några exempel på människor som definitivt redan utsatta grupper som nu utsätts ännu hårdare för diskriminering och får det svårare att ha den typen av kontakt med myndigheter som en medborgare i ett demokratiskt land defintivt ska ha rätt till.

Det finns redan en uppfattning, som jag i många fall delar, att det är svårt att nå myndigheter. Genom att lägga ner lokalkontoren så kommer de problemen att öka.

Artikeln länkad ovan, från GP, missar dock en poäng. Även om beslutet att lägga ner många lokala kontor är Försäkringskassan, så är den ett resultat av regeringens politik och ovilja att ge FK resurser nog att driva lokalkontoren för, och det trots att det är under en tid de får oerhört mycket kritik för deras  hantering av sjukskrivna.

Det ökar knappast rättssäkerheten eller tryggheten för någon av de som Försäkringskassan är en livsnödvändighet, där möjligheten att mötas av ett ansikte är något som gör vardagen lättare.

Eftersom regeringen uppenbarligen lämnat över skapandet av nya jobb till media och sjukvården till privata intressen i hög grad, så förväntar jag mig snart att det kommer fler tv-program av samma typ, som ska göra dig frisk som underhållning, istället för att ta det på så stort allvar att det kommer alla människor till del, som behöver det.

Eftersom det är flera partier som har eller är på väg att byta partiledare/språkrör så finns det en förhoppning om förändring i opinionen och ett tryck från oppositionen att man ska kunna förändra den idag allt mer orättvisa välfärden och få folks medvetande att vakna till liv om det.

Men tyvärr, så krävs det krafttag från flera partier och bättre ledning, för att nå ut till väljarna och inte låta sig styras av alliansens retorik, trots övertag i media. Jag hoppas på en tydlig och snar förändring på många plan, men jag är inte säker på att den kommer.

Media exp exp dn dn gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag ab svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd skd skd nsk nsk nsk ab smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 23 mars 2011

Många nackdelar med privatisering

Det finns många nackdelar med att sälja ut och privatisera verksamhet.

Ett tydligt exempel är hur människor lätt, utan någon kontroll, kan starta företag som tar hand om barn, utan att det, till skillnad från seriös verksamhet, behöver visa upp om de är dömda för sexbrott eller inte.

Svenska Dagbladets undersökning visar flera obehagligheter om hur lätt det är att bli anställd eller starta upp en verksamhet som betalas av skattepengar, direkt eller indirekt, utan någon som helst kontroll om vilka de anställda är.

RUT som den nya barnvakten är ett sorglig scenario som på sikt naturligtvis inte alls gynnar barnen. Även om man många gånger tror att högerpartierna enbart vill ha förvaring av barn, med tanke på hur mycket nedskärningar de gjort genom åren inom barnomsorg och skola, så är det inte bara viktigt med just förvaringen, utan även utbildningen av personalen.

Här är det som vanligt snabba vinster av våra skattepengar som är intressant, utan någon som helst kontroll över var de försvinner till.

Jag vill verkligen rekommendera Svenska Dagbladets satsning SvD-Granskar, som undersökt ett antal olika saker kring avregleringarna, som visat på orimligheterna kring att göra det på det sättet den nuvarande regeringen har gjort det. Läs gärna deras reportage om slumvärdarapoteken och vården och hur vi alla förlorar på de nya tiderna.

Jag har hela tiden tyckt det är ytterligt märkligt att man är så noga med vad vanliga fattiga bidragstagande "socialfall" får för pengar, men så glatt skänker ut pengar till bolag vars enda intresse är mer pengar.

Det är lätt att glömma det, men svensk barnomsorg, äldreomsorg, skolor, sjukvård m m har under hela 1900-talet i huvudsak utvecklats under ett samhälleligt ansvar och har ansetts att vara en av världens bästa. Det är inte det samma som att det varit felfritt hela tiden, men att det ansetts vara en av världens bästa under väldigt många årtionden och att det hela tiden  utvecklats tycker jag talar för den typen av system, där inte vinstintresse går först.

Som resonemangen går idag så är det som att det enda som fungerar är privatiseringar. Så är det naturligtvis inte, och det får vi nu snabbt se konsekvenserna av.

Media svd svd ab




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det finns fler länder som behöver hjälp

Varför upptäcks det först nu att Libyen har gömt miljarder i Sverige, när det hela tiden varit känt att de har haft gott om investeringar i övriga europa i allt från mediekoncerner, fotbollslag, aluminiumsmältverk, fastigheter och olja?

Precis som danska venstre (som jag sällan håller med av naturliga skäl), så är det dags att någon agerar för att se till att de tillgångar som påstås vara diktaturens och Gadaffi-familjens personliga tillgångar hamnar i befolkningens händer.

I övrigt så noterar jag att det fanns tydliga och nära relationer mellan diktaturen och sd:s galjonsfigur Jörg Haider. Eller före detta får jag väl säga, för det är få gånger jag har sett ett partis anhängare så snabbt sluta tala om Jörg Haider och länka till de saker som var relaterade till honom som sd gjorde när det kom fram att Haider haft nära relationer med andra män...

Vad som är sant eller inte sant i propagandakriget kring Libyen är en annan sak, och frågan är om vi någonsin får reda på allt?

Det främsta målet tycker jag är att de faktiskt får en demokrati, där de själva får  utforma hur den ser ut.

En annan viktig aspekt tycker jag tas upp i Därför agerade omvärlden i Libyen. Det är ett problem när det bara är i vissa större kriser med våld som omvärldens länder agerar och reagerar, vilket gör det lätt att tro att det enbart är självändamålet för sina egna länders ekonomi som är anledningen till att det händer något.

Det borde, om FN fungerat väl, snarast handlat om behovet av hjälp. Artikeln ovan nämner Elfenbenskusten, som knappt nämnts i svensk media överhuvudtaget. Innan alla kriserna började i norra Afrika och nu sist Japan, så fick de lite uppmärksamhet från media och omvärlden, men nu finns det risk att det igen glöms bort.

Apropå sd, så brukar deras anhängare och politiker raljera över att Libyen skänkt pengar till en svensk moskée. Men är det inte mer uppseendeväckande att framstående forskare och välkända politiker hjälper dem oerhört tydligt med att få en bättre bild av sin egen diktatur i omvärldens ögon? Det måste till ett Europa med ledare som går att lita på är intresserade av en riktig demokrati i alla världens länder, även om det är till det sämre ekonomiskt för de europeiska länderna.

Att sen andra försöker prata bort det hela med Libyen - Vänsterns vånda, när det är många som behöver känna vånda är snarast genant för skribenten ifråga.

Senast jag skrev om situationen i Libyen var i Svårt att se en annan lösning.

Media ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp gp gp gp gp dag dag dag dag hd hd hd hd hd hd exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 21 mars 2011

Låt stenmuren stå kvar


Jag noterar i tidningen idag att det råder olika åsikter om en stenmur, som finns i ytterkanten av det kommande handelsområdet i Älmhult, där Ikeas nya varuhus ska ligga.


Tjänstemännen på miljö- och byggnadsförvaltningen anser, precis som jag, att den tillför ett värde i området, ur flera synvinklar.


Naturligtvis ska man hedra våra tidigare generationer och visa på både vårt lokala ursprung och historia, samt visa på vad som gör Småland och Älmhult unikt, precis Ikeas VD lyft fram i flera sammanhang. 


Att de tidigare generationerna hade problem med sten är ingen nyhet, och det borde vara självklart att behålla en äkta stenmur där det ska vara ett företag som som använder stenmurarna i sin marknadsföring.


Ikea VD:ns presentation vid förra kommunfullmäktige innehöll, enligt någon som räknade, sex stycken stenmurar och jag tycker det är märkligt om inte Ikea vill behålla en liten del av det ursprung de så ofta hänvisar till i andra sammanhang.


Om jag inte minns fel så är handelsområdets yta på 30 hektar och en stenmur i ytterkanten borde kunna få stå kvar, med tanke på hur mycket plats som det finns över till resten av handelsområdet.


Jag hörde någon som berättade att den kallas för torparmur och att det antagligen är en del sten plockat från den till vägbyggen, något som var vanligt första halvan av seklet, och som även det är ett kulturarv att bevara för framtiden.


Jag och  Annika var och tog några bilder på stenmuren för några veckor sen, i början av mars månad, som finns här nedan.













Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Hur ökar man medborgarinflytandet i en kommun?

Jag fick med mig en sak från Allmänna beredningens förra möte som jag gärna vill ha respons på.

Hur gör man för att få invånarna i kommunen att lättare komma till tals och tala om vad de tycker fungerar bra eller fungerar dåligt här?

Oavsett om ni som läser det här är politiker någonstans, älmhultsbor, boende någon annanstans eller hatar politik överhuvudtaget så blir jag glad f
ör all respons!



Några av de saker som har testats som inte fungerar här är allmänt utlysta möten i kommunhuset, som mycket få kommer till och någon av de få saker som funkat är att politikerna valde att ringa upp invånarna slumpmässigt och fråga dem. (Dock är det tidsödande och man når relativt få människor per tillfälle).


Det finns flera fördelar med att öka medborgarnas inflytande i samhället. Utöver de rent demokratiska fördelarna så är det viktigt för folkhälsoarbetet, något som Kartläggningen av Folkhälsoarbetet i Kronobergs län 2010 tar upp.



















Enligt Statens folkhälsoinstitut är delaktighet och inflytande i samhället en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan. Hälsan hänger samman med hur mycket inflytande man känner att man har och vilka möjligheter att påverka den egna livssituationen man upplever sig ha. En upplevd brist på inflytande och påverkansmöjligheter av de egna livsvillkoren och utvecklingen av samhället gör att en känsla av maktlöshet kan infinna sig. Alla människor i ett demokratiskt samhälle ska ha lika värde, med jämlika möjligheter att vara delaktiga och ha inflytande. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Ur ett övergripande folkhälsoperspektiv ska därför särskild vikt läggas vid att stärka förmågan och möjligheten till social och kulturell delaktighet för ekonomiskt och socialt utsatta personer samt vid barns, ungdomars och äldres möjligheter till inflytande och delaktighet i samhället. (Statens folkhälsoinstitut 2008)

Hälsa är alltså inte bara den rent kroppsliga hälsan, utan även de möjligheter man upplever att man har att påverka sitt eget liv.


Så hur gör man för att få människor i ett samhället att bli mer delaktiga i det och hur får man dem att få det lättare att tala om vad som är bra och vad som kan bli bättre i en liten kommun som Älmhult?


Kontakta mig gärna via en kommentar här, som inte behöver publiceras om du inte vill, men lämna gärna mailadress om du vill ha en fortsatt kontakt. Det går självfallet bra att kommentera anonymt också eller skicka ett mail till jerker@mac.se



söndag 20 mars 2011

Flera fall framåt för S - När kommer de för V?

Jag skrev om Juholt som ny S-ledare för ett litet tag sen och att jag tror det var ett bra val, en ledare som är ny och inte är behäftad med något av alla de gamla problem som partiet dragits med under de senaste åren, sen Göran Perssons sista mandatperiod. (Även om man blir lite bekymrad när Göran Persson ser sig själv i Juholt, vilket knappast gynnar någon om det är en allmän sanning.)

Utbytet av toppolitiker, det vill säga "ansikten" som "alla" känner igen och har en relation till under en period som varit den sämsta i deras existens, fortsätter nu med Östros och Johansson och det är naturligtvis rätt väg att gå. Byt i toppen, för i botten finns fotfolket som är för många för att byta ut och vi lever i en allt för mediestyrd värld, där personen tyvärr betyder mer än politiken i sig.

Jag ska inte sia om hur mycket bättre sossarna i sig har potential att bli opinionsmässigt. Men det lär knappast fortsätta gå nedåt.

Jag önskar att Vänsterpartiet och deras Framtidskommission hade verkat lite mer intresserade av att göra liknande förändringar i toppen, för att få fram för allmänheten nya ansikten och lite nya idéer. Men jag känner mig, tyvärr, rätt skeptisk till att det kommer att hända eller åtminstone föreslås från deras håll...

Som jag skrev tidigare på Vänsterpartiet Älmhults hemsida, så ska jag iväg idag för att lyssna på en av representanterna från Framtidskommissionen, och sen om några veckor vidare för att lyssna igen och på fler personer vid ett större och mer officiellt möte än det här korta på ett par timmar.

På DN-debatt idag skrivs det om att S måste hitta en riktning för samhällsomvandlingen och frågan är om det samma inte gäller för Vänsterpartiet? Någonstans måste man försöka hitta en politik som sneglar mer mot besvikna vänstersossar än något annat, om man inte är intresserad av att fortsätta att vara ett 5-6%-parti.

En av GP:s ledarskribenter skriver för några dagar sen att Ohlys tid snart är ute och att han lär få svårt att vinna över Jonas Sjöstedt. Jag hoppas det stämmer, men ibland tycker jag att det känns som om stödet för en partiledare som inte ökat väljarantalet särskilt mycket under 10 år känns orimligt stort inom Vänsterpartiet.

Det borde vara självklart för ett parti som vill ha Världens bästa sjukvård istället för, skatterabatterade trädgårdar, att först sträva efter att få så många som vill rösta på partiet, så att man faktiskt kan genomföra en av de viktigaste sakerna i landet: Att ha en så bra sjukvård som möjligt.

Det får man svårt att göra om man inte fördubblar, helst mer än trippla, väljarstödet vid nästa val. Arbetet med det borde börjat redan direkt efter det gångna valet, med en ledning med självinsikt som valde att gå ut med att de inte kommer att fortsätta, utan lämnar rum för nya människor som inte är behäftade med gamla problem, att stiga fram och ta plats.

Det förnyelsearbetet mot fler röster och en framgångsrik politik har Socialdemokraterna så här långt hanterat betydligt bättre än vad Vänsterpartiet har gjort.

Media dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp gp dag dag dag dag dag dag ab svd svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd hd gp gp gp gp gp gp gp smp skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!