lördag 13 november 2010

Inför alkolås!

Jag såg någon för ett litet tag sen som ondgjorde sig över ett förslag om alkolås i bilar och tyckte det var "så typiskt svenskt"...

Om det är så många som 1% vid en razzia i Malmö som kör rattfulla så är det oerhört tydligt för mig att något kreativ behövs, inte minst eftersom att alkohol är en bidragande orsak till många olyckor och dödsfall i trafiken.

Kör själv på en trafikerad väg och tänk att minst vart 100:e bil du möter är någon som löper en ökad risk att döda och skada dig och dina anhöriga och överväg om de tusenlapparna ett alkolås kostar inte är värt det?

Mer media dag skd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ologiska varghatare

För några veckor sen skrev jag om hur hundar attackerade får och hur det inte höjdes någon röst överhuvudtaget, i synnerhet inte från varghatarhåll, om att man ska begränsa hundars möjlighet att attackera boskap eller människor, trots att det är så mycket vanligare att det händer, än att vargar gör skada.

Det går att göra ytterligare en relevant jämförelse, den med vildsvin som sen länge orsakar stora skador. Själv fick jag för några år sen lägga över 20 timmar på att rätta till ca 200 kvadratmeter gräsmatta som vildsvinen förstört. Med arbetsgivaravgifter och liknande så kostade det minst 5 000 kronor i lönekostnad bara för mitt arbete, vid en tidpunkt då det fanns gott om andra arbetsuppgifter.

Men som sagt så brukar de vanligaste argumenten mot vargjakt röra sig om att det är farligt för människor, men nu skriver media om hur vildsvin attackerar människor och barn som går hem från bussen och ändå vet både ni och jag att den diskussionen inte kommer att komma upp där folk tänker gå man ur huse för att skjuta, gräva ner och tiga med så många vildsvin de kan, som med vargarna.

Försök hitta logiken i det den som kan.

Mer media ab



Mer media hd nsk dag exp kvp sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 11 november 2010

Lösningen finns redan Kristersson!


"Varför var ett av världens friskaste folk också ett av världens mest sjukskrivna?" frågar sig socialförsäkringsminister Kristersson på DN-debatt idag.


Den frågan finns redan besvarat!


Bland annat forskaren Björn Johnson har besvarat det i sin bok Kampen om sjukfrånvaron och beskriver det hela i en debattartikel på DN och i sin egen blogg och konstaterar att det var havererade rehabiliteringsmöjligheter vilket gav att fler blev långtidssjuskrivna som påverkade statistiken och inte att det var fler personer som blev sjuka.


Klarar man inte som minister av att ta åt sig av forskningsresultat så ska man fundera på om man är rätt man på rätt post överhuvudtaget. Det är förhoppningsvis bara Jan Björklund som har problem med just den saken...



Att sen kristdemokraterna lovar bevaka sjukförsäkringen låter visserligen bra, men med tanke på hur de har vikt ner sig den gångna mandatperioden så tror jag inte ett dyft på att de kan påverka... 


Uppdaterat Det finns fler forskare som kommer till liknande slutsatser. Fast de får inte särskilt stora rubriker hos DN...


Mer media gp svd svd dag gp hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 10 november 2010

Undrar om de vågar tänka nytt?









Det här inlägget kan ses som en fortsättning på morgonens Nu kanske jag kan tro på en förändring.

Det är ett lite överraskande förslag när Sahlin säger att Alla bör avgå eller ställa sina platser till förfogande. Men det är ärligt talat ett nästan självklart val efter flera dåliga val, trots bra opinionssiffror mellan de senaste valen.

Men när man ser hur spelbolagen väljer efterträdare som Nuder och Östberg så undrar jag om de hört mig skämta om de namnen, eftersom i synnerhet Nuder är det första namnet jag nämner som efterträdare på skämt, för att få stackars S att fortsätta i samma fåra med partiledare som få tycker särskilt bra om.

Frågan är vad jag ska skämta om i fall Nuder blir partiledare? Thomas Östros?

Jag tror oavsett vad inte att den här påstådda maktkampen bäddar för förlust vid nästa val, jag tror det är en förutsättning ärligt talat.

Men självfallet måste förändringen även ske på djupet och inte bara sett till personerna. Även politiken måste förändras till något som fungerar bättre än alliansens hårdföra politik.

Men faktum kvarstår, Partier och fotbollslag som åker på konstant stryk byter ledare och i det här fallet behöver man folk utifrån, så att man inte enbart fyller på med människor från samma typ av stam som de senaste ledarna har varit ifrån.

Behåller man exempelvis nämnde Östros så har man fortfarande problem. Hans analys är att det rödgröna samarbetet skadade S. Det gäller då att komma ihåg att de rödgröna under en period hade över hälften av väljarkåren bakom sig och det betvivlar jag att de hade haft om de inte varit i samarbetet ifråga, och att S ska nå majoritet själv igen känns milt sagt extremt avlägset.

Läser man vidare om analyserna så undrar jag hur man kan tro att halverad krogmoms var en stor fråga? Däremot så kom vändningen vid bensinskattehöjningen, som jag trots att jag tycker den var bra i sig inser är svår att alls ta upp innan valet. Man får göra som allianspartierna, låta bli att tala om det innan och sen välja att genomföra den ändå.

Att det skulle vara fel tillfälle, som Lundby-Wedin från LO säger är det inte heller. Det är nu som det stabila bygget för nästa val måste börja.

Läs som sagt även morgonens 




Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dag dag dag exp exp exp gp gp gp gp gp hd hd hd hd svt smp smp skd skd nsk nsk 



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nu kanske jag kan tro på förändring

När man läser rubriker som säger att hela partistyrelsen inom S kan få gå så kan jag känna att det kanske ändå finns någon form av hopp för sossarna de närmaste åren och inför nästa val.

Från valet 2006 så tycktes man inte har lärt sig så jättemycket, och bortförklaringarna efter det senaste valet har varit lite märkliga, som exempelvis att skylla på det rödgröna samarbetet.

Ett parti som tappat i flera val har större problem än de misstag som gjordes i den här valrörelsen och med två tyvärr så impopulära ledare och inte några andra i toppen som syns tillräckligt och kan fylla ut så är radikala förändringar ett måste.

Nu är jag visserligen den första att inte önska ett S som har runt 50% av väljarrösterna, för historiskt sett har de visat sig bli arroganta på grund av den stora makten, vilket jag egentligen tror beror på storleken och inte partiet i sig, och som sägs på DN-debatt, ett trögt och konservativt parti.

Men det går inte att från vänsterpartistiskt håll förneka att det måste till ett betydligt starkare S för att vi ska få tillgång till makten också.

Det finns ingen anledning för någon att befinna sig i opposition, för hur driver man en bra politik från det läget?

Mer media svd svd svd exp gp hd hd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 9 november 2010

Det tror jag på när jag ser det...

Att sd är berett att rösta med de rödgröna om att spara 670 miljoner på regeringskansliet tror jag på först när jag ser det...

Jag undrar om både de rödgröna och sd vågar gå emot regeringen och försvaga dem? Jag hoppas åtminstone att Vänsterpartiet står på sig och inte viker sig, även om det finns argument mot att inte ge sd för stort inflytande.

Det ska bli intressant att se vad som händer sen, eller snarare vad som händer om det blir mer nederlag för regeringen. Någonstans måste smärtgränsen gå för hur mycket, och vad, man kan bli nedröstad om.

Mer media svd svd dn exp hd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Tystnad råder ibland

Jag skrev för ett litet tag sen om Är det verkligen demokrati vi vill ha? angående avsaknad av faktisk kritik mot Kina, eftersom det skapar för mycket affärer och ekonomi med väst.

Min undran om det verkligen är demokrati ni vill ha står fortfarande fast efter att ha läst tre allianspolitiker som kritiserar alliansregeringen för sin mjuka linje mot Burma. Mjukheten mot Kina är ännu tydligare, och där är det ingen risk att varken de tre mot Burma kritiska politikerna ska yttra sig, eller någon annan.

Läs gärna även det gamla inlägget om allianspolitikernas undfallenhet mot kinesiska ledare, som går in på hur man är tyst när det gäller kristna svenskar som riskerar att bli ifråntagna sin rättighet att uttrycka sina åsikter, vilket är lika illa som den tystnaden som varit kring protesterna mot fredspristagaren från kinesiska myndigheter...

Mer media svd svd hd dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Idioter!

Jag skrev igår att jag hoppades att det var förövaren de har hittat i Malmö för de omotiverade skotten mot oskyldiga människor, vars enda gemensamma nämnare tycks ha varit att de var invandrare.

Det är, nu när det inte går att välja bort att händelserna har hänt, fortfarande så eftersom misstankarna tycks stärkas mot den misstänkte.

Men med tanke på mannens lite ovanliga namn, och att det finns närstående släktingar som far illa (vilket jag tycker man ska ta hänsyn till även om det "bara" är en pappa och inte respektive eller barn som en chefredaktör hänvisar till) och en sjukdomsbild, så mår jag direkt illa när även vanliga media börjar namnge den misstänkte förövaren.

Oavsett om han faktiskt är skyldig eller inte, så är han fortfarande inte dömd för något av dåden mer än vad någon annan av oss är, vilket gör att han, hur misstänkt han än verkar vara, kan bli frikänd.

Är det så särskilt svårt att sätta sig in i hur det är att hängas ut som skyldig för ett brott, i synnerhet av den här digniteten, som man inte alls har begått? Eller är det så svårt att tänka sig att det blir svårare att få en mördare fri för att man inte kan göra någon fotokonfrontation med ett nu så känt ansikte?

Handlar det om offentliga personer, som exempelvis kungen som jag har skrivit om, så tycker jag det är en annan sak, men en icke-offentlig person ser jag inte alls poängen att någonsin, inte ens som dömd, att publicera personuppgifterna på. Det kan inte ge något gott varken på kort eller lång sikt.

Utöver allt ovan så undrar jag om det inte är dags att fundera över licensgivningen för vapen, när det går att få licens, trots att man inte bedömdes vara lämplig för lumpen...

Man kan göra en parallell till det misstänkta terrorbrotten i Göteborg, som visar sig ha varit ett grovt polisiärt misstag och hur det hade sett ut med flera människor misstänkta och barn som behandlas mycket illa av polisen och hur det hade varit för de personerna att hamna på löpsedlarna för alla att se.

Kan SÄPO visa sig vara lättlurade, så kan det givetvis hända vem som helst och då står ni där med skägget i brevlådan...

Mer media svd svd svd dn dn dn dn dn skd skd skd skd skd skd skd skd ab dag dag gp gp gp hd hd hd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dags för att kontrollera dammbyggen mer noga?

Det är andra gången på rätt kort tid som en damm brister strax utanför min geografiska närhet.

För några månader sen var det i grannkommunen Tingsryd som en damm brast och för bara någon dag sen så var det på andra sidan Skånegränsen, en bit utanför grannbyn Osby som en bro spolades bort efter att en fördämning brustit.

Nu läser jag att externa experter ska utreda olyckan, vilket jag naturligtvis tror är en förutsättning för att det ska bli en bra och opartisk undersökning.

Men frågan är om det inte borde göras fler undersökningar, med tanke på den stora skada det kan orsaka både vad det gäller ekonomiska och rent mänskliga intressen.

Läser man Sydsvenskans artikel om tidigare säkerhetsbrister i dammen som brast nu senast, som jag hittar hos Röda Göinge, så är det lite beklämmande att det exempelvis inte finns instrument som varnar för sättningar och läckage...

Frågan är hur många fler dammar med brister nog att döda det finns i resten av landet?





Mer media nsk nsk nsk nsk dn gp hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En rätt märklig sak

Det är en rätt märklig sak att det i princip bara är ett av riksdagens minsta och sannolikt fattigaste partier som driver frågan om att Stoppa den svenska mutkulturen.

Dessutom bara genom att genomföra ett regelverk som motsvarar vad många andra länder har, som Norge och Danmark...

Hans Lindes förslag är enkelt och simpelt och det är svårt att inte alls få misstankar om varför just Vänsterpartiet enbart är för den här typen av förslag...

För inte kan politikerna i övriga partier vara då korkade att de vill att politikerföraktet ska öka?

Vänsterpartiet har tagit fram skiftliga regler som bland annat säger att "våra resor betalas aldrig av främmande stater eller privata företag" och att "vi deltar inte vid arrangemang som är så pass påkostade av vi skulle kunna misstänkas för att vara mutade eller stå i beroendeställning till arrangörerna". Men skillnaderna är stora. Vissa partier har valt att ta fram skriftliga riktlinjer som sätter tydliga gränser, andra har muntliga rekommendationer och lämnar över ett stort ansvar till den enskilda ledamoten. 

Ett första steg vore att ta fram gemensamma rekommendationer. I flera av våra grannländer finns dessutom mer långtgående krav på parlamentarikerna. I Danmark uppmanas ledamöterna i Folketinget att informera om gåvor som är värda mer än 3 000 danska kronor och utlandsresor som inte har betalts av staten, partiet eller ledamoten själv. I norska Stortinget finns det vägledande regler som säger att ledamöterna bör registrera gåvor som är värda mer än 2000 norska kronor och bjudresor. I Sverige finns redan ett obligatoriskt register där riksdagsledamöterna ska anmäla bland annat större aktieinnehav och uppdrag i bolagsstyrelser. Att utvidga detta register till att även omfatta utlandsresor och gåvor skulle kunna vara ett sätt att skärpa reglerna. 
Tyvärr har flera av de andra partierna förhållit sig skeptiska till skärpta regler. Man menar att man inte vill begränsa ledamöternas möjligheter att möta organisationer, väljare etcetera. Men man ska komma ihåg att varje ledamot utöver en grundlön på 56 000 kronor i månaden också kan ansöka om ekonomiskt stöd till enskilda utrikes tjänsteresor för upp till 50 000 kronor per mandatperiod och att partigrupperna får pengar varje år för utlandsresor. Vi riksdagsledamöter har med andra ord goda möjligheter att resa utan att privata företag ska stå för notan. 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Explosion i badrummet

Mindre än en halvtimme efter jag lämnat duschkabinen och åkt till jobbet så hörde sambon som låg kvar i sängen en smäll.

Märkligt nog så visade det sig att duschkabinen, som vi haft i ett par tre månader, hade en vägg som exploderat.

En jävla tur att ingen stod i duschen när det hände. Det hade varit så lagom kul att försöka gå på glas ut helt utan kläder. Jag trampade lätt på en kvarglömd glasbit när jag duschade nu på kvällen. Men det kändes direkt hur vass den var och hur lätt den hade kunnat tränga in om jag trampat hårdare.






Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Glömskans makt är stor

Jag skrev för några dagar sen om kungahuset och boken som bokstavligt talat klär av kungens attityd mot kvinnor, som känns väsenskild mot hans hustrus, i Märkligt att man glömmer bort vissa saker så lätt...

Apropå att glömma bort vissa saker så lätt, så verkar det vara svenskans signum. Inte nog med att man låter opinionsskribenten Gudmundson drabbas av en märklig glömska, man är milt sagt rätt glömsk när man väljer recensent till Den motvillige monarken, där det handlar om någon som normalt sett mig veterligen inte alls sysslar med recensioner och som har en historia med en behandling av unga kvinnor som inte ligger så långt ifrån det som kungen anklagas för och som enligt ansvarsnämnden på ett universitet påstås ha "utnyttjas sin maktposition för att skada sin doktorand med anledning av en privat oförätt".

Försvaret av kungahuset börjar bli lika patetiskt tydlig som när det gäller regeringens politik...

Självfallet så är det som förläggaren säger Kungen ska behandlas på samma sätt som statsministern, detaljer i privatlivet är relevanta om de står i konflikt med makthavarens uppdrag.

Makthavare som inte ser kvinnor som människor, som det till stora delar handlar om, utöver det jag skrev om innan vad det gäller att umgås med kriminella, är definitivt en sak som ger all anledning att bevaka, lyfta fram och kritisera.

Vem vet, kanske är det inte bara riksdagsmännen som behöver en bok om trafficking eller etiska regler för att stoppa utnyttjande av unga kvinnor...

Mer media svd dn dn dn dn dn dn hd gp nsk ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 7 november 2010

Hoppas att de hittat förövaren

Jag hoppas så att det obehagliga scenariot jag skrev om tidigare får ett slut och att det är rätt person de hittat nu, och dessutom kan bevisa det. Oavsett vad det här landet behöver så är det inte en efterföljare till lasermannen eller mer bevis för att människor lyssnar på sd:s politiska retorik, precis som den faktiska lasermannen lyssnade till Ny Demokrati.

Han blev tydligen gripen redan igår kväll och förhoppningsvis så blir det lugnare nu. Ingen människa ska behöver riskera sitt liv när deras enda "fel" är att de inte ser svenska ut...

Uppdatering Att polisen nu säger att man hittat fynd som stärker misstankarna tycker jag bådar gott för att det är rätt person.

Mer media ab svd dag dag dag skd sds dn dn dn dn dn gp gp gp hd skd skd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Märkligt att man glömmer bort vissa saker så lätt...

Märkligt att en kommentator som Gudmundson inte alls bekymrar sig över de politiska frågor som kungen är med om att få information om, inte minst utrikespolitiska, som utrikesnämnden där kungen är ordförande, som är utpressningsmaterial när han försätter sig i penibla situationer och blir utpressningsmaterial...

Sydsvenskans Henrik Bredberg får till det hela mycket bättre i Ingen vanlig sängkammarfars, jämfört med Gudmundson i Kungen borde stå över skvallret och Crispinson i Baksidan av att alla ska bekräftas, som försöker få det att enbart handla om att någon kanske varit otrogen...

Jag skrev mer tidigare om den här berättelsen i Medias snällhet hedrar inte, vilket naturligtvis även gäller skribenterna ovan... Men jag menar en kung som kastar pil med nazister, under VAM:s fana, kan man väl stå ut lite annat också, eller?




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag är inte förvånad...

Jag är inte förvånad och det skulle inte förvåna mig heller om det verkligen är så att svenska myndigheter  och politiker visste om USA:s övervakning från sina ambassader.

Däremot så tror jag inte alls på att det kommer att komma en bred och stark reaktion mot USA som i Norge, eftersom undfallenheten mot USA i Sverige varit pinsamt stor, oavsett vilken regering som suttit vid makten. Extra tydligt blev det under händelsen med de utvisade egyptierna för cirka tio år sen, där politikerna och myndigheterna var mycket väl medvetna om vad som hände och vad som skulle hända när de blev drogade och ivägskickade med CIA-personal i ett av deras flygplan.

Jag instämmer med Töllborgs konstaterande att det är det ultimata förräderiet att låta främmande makt övervaka svenskar. Frågan är bara om det är SÄPO eller politiker som är de skyldiga, eller både och?

Oavsett vad så kommer vi inte att få veta det och det kommer inte att bli någon som tar på sig skulden frivilligt mer än vad det är någon som kommer att bli dömd för det, ty en amerikansk lydstat har vi varit sen länge, ty demokratin är ingen tebjudning, utom när det kommer till andra länders demokratier, ur amerikansk synvinkel.

Sen kan man gnälla på hur mycket man vill att Iran inte går att lita på... Det minsta kravet man borde ha på demokratier är att de går att lita på. En diktaturstat som är opålitlig förvånar åt minstonde inte...

Undrar hur reaktionen varit om Sverige och Norge övervakat i USA på samma sätt? Man kan naturligtvis inte försvara demokratin genom att avskaffa den, för då är man ingen demokrati längre.

Andra gnäller om att försvaret av Sverige inte är viktigt. När ska svd:s skribenter säga det samma i det här fallet?

Mer media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dag dag exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp skd skd skd nsk nsk nsk hd hd hd ab ab ab ab gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!