lördag 10 juli 2010

Dålig hantering

Jag skrev ett långt inlägg tidigare idag om alla de moderata skandalerna, som jag kunde komma på, och inte minst om det senaste som gällde Littorins sexköp.

Efter allt det här så kommer mer analyser om hur moderaterna hanterat det hela, och ärligt talat så verkar de inte riktigt kunnat hantera någon av de skandaler som hänt särskilt väl, utan snarast ha förvärrat dem, genom att i det närmaste vända Littorin ryggen. Jämför det med hur situationen av Schenströms fylla hanterades, som Scaber Nestor lyfter fram.

Det, i kombination med den mycket snabba avgången, gör ju någonstans att Littorin och hans omgivning agerar som om de anser att han är skyldig till vad han anklagas för, oavsett vad han själv nu påstår. Det hela förstärks onekligen, som Göteborgsposten påpekar, av den moderata justitieministern Asks tidigare utspel om färgade kuvert till misstänkta torskar.

I förlängningen så finns det en diskussion till som är värd att diskutera, som Per Westberg/Kyrkoordnaren är den första jag ser notera i detta sammanhanget.

Det är frågan om det räcker med straffskalans längd för sexköpsbrott, när det nu visar sig att Littorin inte alls kan hanteras av rättsväsendet tack vare preskribtionstiden på två år. Hans förslag är böter eller fängelse i högst två år, istället för 6 månader.

I skenet av händelsen här så är jag böjd att hålla med honom om en höjning.

Mer media gp svd svd svd dn dn dn sds sds sds dag dag vg hd hd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Miljöpartiet sista partiet i Almedalen

Idag är det, som sista parti, Miljöpartiets tur i Almedalen. Undrar om de får så mycket uppmärksamhet som de kunnat få, med tanke på sista dagarnas Uppståndelse kring den nya moderata skandalen om Littorin?

Någonstans känns det som att det kännetecknat Almedalen i högre utsträckning detta året än vad jag kunnat påminna mig om att det gjort förut, att andra saker händer som stjäl uppmärksamheten från "huvudpartiet" för dagen. Här var det dock inte särskilt välplanerat till skillnad från andra dagar då andra partier gör utspel...

Miljöpartiet får dock hyfsat med media med sitt utspel om att de inte vill ha det som i USA, med förbud mot köpcentra för att bland annat påverka så att det blir mindre beroende av bilen.

I grund och botten tycker jag det är positivt, men jag undrar om det drar några röster? Det känns svårt att tro att det ska gå att förändra den boll som rullar, vilket naturligtvis påverkas av hyreskostnaderna i samhällena.

Självfallet kan man göra en stopplag som förbjuder nya köpcentran, men frågan är om man får så många med sig på det förslaget?

Frågan är om det är samma typ av fråga, och inställning hos väljarna som hos kristdemokraterna, där man har en åsikt om bensinskatten i partiet som inte alls stämmer överens med vad väljarna anser? Det är svårt att se att ett faktiskt miljöparti argumenterar för sänkta bensinskatter, trots att det naturligtvis vore vällovligt ekonomiskt för alla oss som bor på landet eller mindre orter.

Däremot tror jag att många kan glädjas åt att det kommunala självstyret stärks mot företag. Främst tänker jag på Markaryds kamp mot företaget som tjänar pengar på Bolmentunneln och som gör det svårt att ha företagsverksamhet i närheten av tunneln. (Den innehåller dricksvatten till Malmö-Lundområdet).

Dessutom var det trevligt att se en talare beskrivas som retoriskt perfekt. Det är svårt att se att så många varit det innan.

Mer media dn dn dn svd svd sds hd dag dag dag dag exp exp ab gp gp gp gp gp gp skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

De moderata skandalerna

Jag skrev tidigare om hur Aftonbladet "outar" vanligt folk men inte minstrar, apropå debaclet kring Littorins avgång och ytterligare något tidigare skrev jag att jag tycker hans avgång med påstådda trakasserier av hans barn var Tråkigt för Littorins anhöriga.

Fast ärligt talat så är det naturligtvis ännu mer synd om Littorins anhöriga nu. Inte nog med att han tycks ha gått till minst en prostituerad kvinna, han valde dessutom att gömma sig bakom sina barn på ett betydligt värre sätt än jag tyckte att han gjorde tidigare.

Jag har absolut ingen uppfattning eller kännedom om sakförhållandena i vårdnadstvisten han är indragen i, mer än det jag läst i media och att han tycker att den f d frun inte är lämplig som vårdnadshavare på grund av en kriminell ny respektive.

Stämmer det, beroende på vad för brottslighet det handlar om, så kan han ha viss relevans i sitt påstående.

Men är man en bra vårdnadshavare som väljer att dra in sina barn som sköld när det är man själv som har gjort bort sig?

Jag tycker fortfarande att hans påstådda examina i sig var ett skäl nog att få honom att avgå.



Sederade dagsedlar tar upp hur Littorin verkade uppåt och glad kvällen innan och allt verkade vara fullständigt normalt innan Aftonbladets intervju och det var omöjligt att se av hans agerande att han skulle avgå snabbt.

Jag tycker för övrigt fortfarande att Aftonbladets agerande och förklaringar, även nu i efterhand, är märkliga, men å andra sidan så lär historien sälja reklam och oavsett vad man tycker om kvällstidningar så är det just reklamen de tjänar pengar på, så rent ekonomiskt är det självklart en fördel att göra på det här sättet. Journalistiskt sett känns det tveksamt däremot...

Frågan är sen hur det påverkar realpolitiken? Nu tycker jag definitivt att prostitutionslagen är en utmärkt lag och att det defintivt är värt en avgång som minister om man gått till prostituerade. Men hur jag än vänder och vrider på det så är Bildts inblandning i Lundinaffären betydligt värre.

Jag har sagt flera gånger tidigare att all skit tycks rinna av moderaterna, utan att påverka väljarna. Frågan är om även det här gör det? Jag tror dessvärre det, trots att prostitutionslagen tycks fungera och vara populär, att det ytterligare en gång blir en händelse som borde få människor att tappa förtroendet för moderaterna. (Jag hoppas att alla som inte vill ha den läser att kvinnan ifråga har behövt psykologhjälp för att hantera tiden som prostituerad, vilket igen visar att "den lyckliga horan" i huvudsak är en myt).

Alla minns Sahlin och tobleronen, men hur många minns alla moderata skandaler? Jag tror inte ens jag minns dem alla..

Suspekta avdrag och porrsamtal: Helle Kleins blogg
Valfusk hos moderaterna: Kent Perssons blogg och Expressens ledarsida
MUF-fuskar med bidragen: Motvallsbloggen
Svarta pengar vid renovering av sommarhus: Sveriges Radio
Skriven i Malmö men bor i Stockholm ger 120 000 kr i bidrag: Expressen
Drygt en halv miljon i sjukersättning åtalas för bl a bedrägeri: Göteborgsposten
Ansvar för krisberedskap och packad på krogen: Dagens Nyheter
Hänga ut och skicka färgade kuvert till möjliga torskar: Min egen blogg (tips från kommentarerna nedan)

Björn Anderssons blogg nämner även följande:

14 oktober 2006. Handelsminister Maria Borelius (m) avgår efter bara åtta dagar. Hon erkänner att hon trots miljoninkomster haft svartbetalda barnflickor och att sommarstället ägs av ett företag i skatteparadiset Jersey. Borelius har inte heller betalat tv-licensen.
Cecilia Stegö Chilò

16 Oktober 2006. Kulturminister Cecilia Stegö Chilò (m) avgår efter medgivanden om svartbetalda barnflickor. Hon erkänner att hon inte har betalat tv-licensen de senaste 16 åren. 
Anders Borg

17 oktober 2006. Finansminister Anders Borg (m) erkänner att han anlitat både städhjälp och barnvakt svart. Även migrationsminister Tobias Billström (m) medger att han under flera år struntat i att betala tv-licensen. Båda sitter kvar trots massiv kritik.

Carl Bildt

8 januari 2007. Utrikesminister Carl Bildt (m) hamnar i blåsväder för sina aktier i bland annat rysk gas. Överåklagare Christer van det Kwast inleder en mututredning av hans optionsaffärer i Vostok Nafta. Bildt erkänner att ”det kan ha uppstått missförstånd” men får sitta kvar. Utredningen läggs ner.
Mikael Odenberg
5 september 2007. Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgår i protest mot nedskärningarna i försvaret.

Ewa Björling

13 september 2007. Handelsminister Ewa Björling (m) har gjort sig skyldig till byggfusk genom en generös tolkning av ett bygglov. Länsstyrelsen beslutar att hon måste återställa huset på Ekerö. 
Och då är jag övertygad om att alla glömt att det moderata paret Cederskiöld som haft svart städhjälp i 13 år och där igenom lurat sin arbetsgivare på pengar eftersom deras löner betalas även i någon mån av deras egna skatter.

Jag är övertygad om att det finns många fler saker och här kommer ytterligare några, som jag glömt eller till och med missat:

Moderat politiker åtalas för barnpornografibrott
Rattfull moderat åker fast för andra gången
Moderat låter fosterbarn bo i uthus på sin gård
Moderat misstänks ha lurat psyksjuk på hans hus
Moderatpolitiker misstänks för miljonsvindel
Facket jagar svartjobbare hos moderat politiker
Moderat politiker dömd för misshandel

Minns ni fler än mig? Fyll på i kommentarsfältet!

Läs även Jonas Sjöstedts inlägg om en Allians i förfall och några tretton rätt är mycket svåra att finna hos regeringen, så här i andra halvlek inför valet.

Uppdaterat De politikerkamrater som vågar säga något om Littorin visar ingen förståelse och gör som vi andra, förstår varför det gick så bråttom att försvinna. Flera konstaterar att Reinfeldt inte hanterat det hela särskilt bra och det måste kännas oerhört pressande så här nära valspurten.

Mer media hd hd dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag gp gp gp gp gp ab skd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn ab nsk sds exp exp exp exp exp exp sds sds sds sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 9 juli 2010

Verklighetens folk vill inte ha kd

Jag skrev om  hur Välfärden är på allas läppar i morse och då hade ändå inte kristdemokraterna riktigt kommit igång... Men det har de nu och även de ska försöka slå sig in där det redan är så trångt som det någonsin kommer att kunna bli, eftersom alla andra partier redan är där.

Kd har visserligen tidigare kunnat dra på sig lite sympatier eftersom de hela tiden framstår som ett trevligt kristet parti som värnar om medmänniskorna.

Men det är svårt att hitta hur det har påverkat realpolitiken i en mer människovänlig riktning. Snarare tänker man mer på hur det blivit hårdare för de som hade det svårt innan och hur exempelvis kommunerna fått betydligt fler socialbidragstagare, för att inte tala om alla enskilda fall, som den sörjande pappan i morse.

Känns det verkligen som en god kristen gärning Göran Hägglund, och alla andra kristdemokrater, att ligga bakom ökade självmordshot och faktiska självmord (även om jag inte hittar länken just nu) och att barnen i Afghanistan glöms bort?

Förslaget om VIP-fil till sjuka äldre må låta som ett bra förslag, men är det inte bättre att alltid ge förtur efter hur akut sjuka människor är, oavsett ålder? Det måste inte vara så att det per definition alltid är sjuka äldre som lider mest.

Frågan är om de två överflödiga partierna jag pratade om innan inte borde vara tre?

Det roligaste av allt angående kd är att deras hasplande om "Verklighetens folk" och undersökningen som bland annat Dagens Nyheter och Göteborgsposten publicerar, som Synovate gjort, visar snarare att kd står LÅNGT ifrån det faktiska verklighetens folk, vilket självfallet är deras största problem, som citatet nedan visar:





”För att få de potentiella väljarnas röster bör KD framstå som mindre religiösa, mer toleranta, ändra sin syn på homosexualitet och familjepolitiken”, skriver Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.
Å andra sidan är det familjepolitiken och partiets grundläggande värderingar som gör att väljare finner det värt att rösta på KD.
Människor har inte något emot homosexuella generellt sett och alla vet att vad kd som parti står för är en annan sak än vad många enskilda politiker och medlemmar står för. Att betona sina konservativa sidor är knappast något som fungerar i ett land som aldrig varit konservativa i sitt sätt att leva.

Inkomstklyftorna har aldrig varit större i Sverige och Kd är i hög grad en av de som är medskyldiga till detta faktum. Kom ihåg det på valdagen, så att vi inte får ett valresultat som opinionen av idag visar!

Ursäkter som att de fått fram fler vårdcentraler må stämma. Men de flesta har också kommit där det finns minst behov, i storstäderna och inte på exempelvis landsorten.

Kd är ett parti i motvind och de kommer så att fortsätta vara under överskådlig tid. Jag minns att jag tidigare förutspått att de kommer att åka ur riksdagen vid valet 2014. Det tror jag fortfarande och jag ser fram mot den dagen.

Mer media ab ab ab ab svd svd svd svd svd gp gp gp dn dn dn nm dag dag dag smp exp exp exp hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Välfärden på allas läppar

Att de Rödgrönas vård är mänsklig skrev jag om för ett kort tag sen.

Plötsligt, och lite oväntat, så tycks välfärden vara det som alla vill ska förändras och bli bättre, oavsett vilket parti vi talar om.

Samtidigt så måste man komma ihåg att det är alliansen som har styrt landet i snart fyra år och valt helt andra prioriteringar än just välfärden. Varför ska vi tro på dem nu?

Det finns gott om exempel på hur de prioriterat direkt omänskligt. Det senaste jag har läst om är hur en sörjande pappa, vars 3 månaders barn dog, behandlas helt annorlunda än mamman och förväntas börja jobba efter några veckor, när mamman blir sjukskriven i 8 månader.

Vem säger att pappan är den som hanterar den uppkomna händelsen bäst?

Vid den här typen av händelser får jag ofta kommentarer att samma regler gällt innan. Skillnaden är dock, som jag brukar svara, att man via praxis och signaler från de styrande, gjort reglerna betydligt hårdare i praktiken.

Självfallet ska man som förälder få sörja den tid det tar och omänskligheten är total när man inte tillåts att ens få sörja sin döda bebis, utan förväntas kunna jobba istället för att ta hand om både sig själv och resten av sin familj.

Tala om att det här är ett ödesval mellan mänsklighet och omänsklighet, oavsett om det gäller människor eller djurens bästa, som hamnat helt vid sidan om utan djurskyddsmyndighet i händerna på jordbruksverkets underbemannade tak.

En märklig sak som jag noterat under detta valet, men inte märkt av tidigare, inte ens under Almedalsveckan, är att man väljer att göra utspel på "fel" dagar. En rätt billig politisk fint, men antagligen rätt effektiv och ett sätt som kanske främst påverkar de mindre partierna att få mindre utrymme. Sahlin tycktes igår få rätt mycket utrymme trots nyheten om Littorin...

Det mest komiska av allt är dock moderaternas förbud mot att lyssna på Sahlin... Bortsett från att det känns oerhört tveksamt demokratiskt sett så är det naturligtvis vettigt att lyssna på sina motståndare också, om inte annat för att kunna argumentera emot och stjäla goda idéer.

Sen går det alltid att diskutera hur man använder siffror. Jag noterar att problemet med arbetslösa ungdomar överdrivs och det påminner om diskussionen kring sjukförsäkringen och dess överutnyttjande, som inte heller användes på ett seriöst sätt. Vore det inte en klar förbättring att faktiskt argumentera med giltiga och vetenskapliga argument, istället för att bara gå mot känslorna?

Mer media ab ab ab ab ab ab skd svd svd svd svd svd svd gp gp dn dn sds sds sds sds exp exp exp exp gp gp hd hd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 8 juli 2010

Aftonbladet "outar" vanligt folk men inte ministrar...

Igår skrev jag Tråkigt för Littorins anhöriga, och tyckte uppriktigt synd om dem, om än inte om Littorin själv.

Men när det mer och mer rullas upp att det hela snarare tycks handla om vad Littorin själv gjort och att en för svår fråga från Aftonbladet får honom att löpa amok och välja att hoppa av politiken, trots att han är en av landets absolut högsta politiker, så börjar man undra.

Frågan är om det inte verkligen är synd om Littorin själv nu? Något verkar det helt klart ha varit som han har gjort, som han inte vill kännas vid...

Spekulationerna pågår för fullt i bloggar och på diverse nätforum och jag har ingen möjlighet att alls bedöma sanningshalten i något påstående.

Däremot funderar jag rätt mycket över Aftonbladets resonemang, som väljer att inte gå ut med nyheten för att Littorin nu är en icke-offentlig person.

I grund och botten tycker jag det är oerhört negativt att gå ut med brottsmisstankar mot någon som inte är en offentlig person.

Men Littorin var offentlig och välbetald politiker när han begick brottet och Aftonbladet har flera gånger gått ut med identiteten på misstänkta brottslingar innan de är dömda, även om det är för allmänheten totalt anonyma personer.

Ett exempel är den misstänkte mördaren som bara för några dagar sen friades för åtalet om mord på sin sambo i Falu tingsrätt, men dömdes för brott mot griftefriden, vars straff han redan suttit av under häktningen och vars namn varit känt sen länge.

Jag ser ingen som helst anledning att vara tyst denna gången, när man väljer att hänga ut människor som inte är dömda.

Nu upplever jag inte Aftonbladet på något sätt som att vara den tidning som är värst med att hänga ut ickedömda och okända människor, utan snarare är Expressen värre. Men det är ett absolut oskick att riskera att hänga ut människor för tid och evighet som dömda i allmänhetens ögon, även om de sen visar sig vara oskyldiga i lagens mening.

Nåväl, i slutändan så har det nya bunkergänget splittrats och med tanke på hur mycket skit som har regnat under mandatperioden på moderaterna så är det en skandal i sig att det i så liten grad tycks påverka opinionssiffrorna.

Så hade det aldrig sett ut om det gällt de rödgröna... I synnerhet inte när det handlar om en minister som istället för att skydda barnen tycks gömma sig bakom dem.

Uppdaterat Aftonbladet hävdar så här dagen efter att Reinfeldt måste berätta vad han vet, och att det är misstänkt att det gick så snabbt att godkänna Littorins avgång. Det är sant. Samtidigt så måste Aftonbladet sköta sin bevakning och berätta vad de vet.

Mer media ab svd svd svd svd dn dn dn gp skd re dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

De rödgrönas vård är mänsklig

För några dagar sen så skrev jag om en viss besvikelse över de rödgrönas betygsförslag.

Igår, trots centerpartiets dag, som egentligen togs över av Littorins tårar, så sipprade det ut lite saker från det rödgröna hållet också.

De rödgröna är överens om vårdfrågorna och Maria Wetterstrand tar upp en ytterligt viktig sak:


-I dag finns en möjlighet att öppna särskilda spår för människor med privata försäkringar, inrätta särskilda avdelningar för det. Vi vill stoppa det innan det etablerats. Det finns en stor risk för att man tar små, små steg genom att börja sälja extratjänster, få köpa sig lite bättre mat eller bättre rum. I slutändan leder det till en vård där inte behoven styr utan plånboken, säger hon.
S-ledaren Mona Sahlin slår fast att försäkringspatienter inte ska inte kunna ta sig in på offentligt finansierade sjukhus.

Risken är i slutändan att det blir som med bland annat sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, att de som har jobb och pengar kan försäkra upp sig till en vettig nivå, men att de som inte har råd, trots att de också betalat skatt, inte har möjligheten, vilket skapar ett ojämlikt samhälle.

Att driva samma tes vidare med att låta sjukvårdsföretagen på plats sälja extra tjänster, vilket dessutom kan vara svårt att säga nej till när man väl är där i ett utsatt läge, låter i mina öron som om man driver det hela ännu längre.

Alla ska få den bästa sjukvården som går att få, utan att behöva diskutera penningfrågor. I slutändan finns risken att det blir som i andra länder, man tittar i plånboken på patienten först, och väljer sätt att behandla den sjuka på sen.

I övrigt så hoppas jag på att Wallström ger rejält med draghjälp åt det sargade S och att alla inser att det är hos de rödgröna möjligheten för mer jämställdhet finns!

Mer media ab dn 



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 7 juli 2010

Tråkigt för Littorins anhöriga

Det är självfallet oerhört tråkigt för anhöriga att bli drabbade, vad det än gäller som de blir drabbade av, som när det kommer till Littorins barn som oförskyllt blir inblandade via medier, som tillbakavisar kritiken, för vad deras pappa gjort eller inte gjort.

Så ska det naturligtvis inte behöva vara.

Men frågan är var alla kritiker var när Lars Ohlys barn valde friskola, trots att pappa och vänsterpartiet är emot friskolor?

Det kanske vore läge att hylla honom för att vara en så bra pappa att barnen får göra sina egna val, även om de är emot vad pappa står för?

Nu var, av naturliga skäl, inte Littorin någon favoritpolitiker hos mig på några sätt och det blir inte hans ersättare heller, så saknaden är marginell, även om han var en viss frisk fläkt bland de övriga moderaterna.

Naturligtvis så borde Littorin fått sluta sitt jobb för längesen, i samband med att han avslöjades med bluffexamen i sitt CV.

Läs även Jan Kallbergs alternativ förklaring till Littorins avgång och Kennet Andreassons Det är inte synd om Littorin.

Mer media ab ab gp gp gp skd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn sds dag dag nsk sds skd smp exp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mer bakslag för Maud

Maud lyckas bara få negativa rubriker och igår skyllde hon på Peter Eriksson, som antydde att hon avgår.

Avgå är naturligtvis var hon bör och kommer att göra, inte minst när det nu visar sig att hon tappar en av de mest välkända centerpartisterna Solveig Ternström, som hoppar av efter centerns omvändning i kärnkraftsfrågan.

Undrar om det kommer att bli någon annans fel det också?

Mer media ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Folkpartiet är knappast liberala

Jag skrev ett rätt långt inlägg igår om bland annat folkpartiet och F!, och om hur Fp är allt annat påstår sig vara ett liberalt parti, vilket flera skribenter tar upp.

Sanna Rayman på svenskan är snäll mot Björklund som tycker att han kom närmast ordets betydelse, inte minst enligt väljarna i den undersökning angående vem och vad som uppfattas som liberalt.

Själv tror jag det är enkelt. Ett parti med ordet "liberalerna" i sig uppfattas per definition som liberalt, även om de inte alls är det.

Närmare sanningen kommer däremot Sydsvenskans ledarsida i Spetsa till liberalismen:

Något centralt saknas alldeles för ofta hos Björklund – och hos hela Folkpartiet. 
Nerv. Glöd. En liberal lidelse för att förändra.
Det handlar om jämlikhet, en jämlikhet som svenska liberaler slogs för när de en gång i tiden tillsammans med socialdemokrater kämpade för allmän och lika rösträtt.
Björklund visade på tisdagskvällen glimtar av en sådan glöd. Som när han konstaterade att socialdemokratisk skolpolitik svikit främst arbetarklassens barn.
Det handlar om personlig integritet.
Folkpartiet är knappast bäst på att försvara – ursäkta valet av uttryck, Carl-Henric Svanberg (BP) – de små människorna. Det är genant att FP överlåtit rollen som individens vän i kampen mot de stora systemen till Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Piratpartiet.
Visst tog FP-ledaren i sitt tal upp de 80-åriga makarna Alice och Sune som efter 60 års äktenskap inte längre fick bo ihop, för kommunen. Men Björklund borde kunna bättre än så.
Det handlar om frihet för individen.
När statsminister Fredrik Reinfeldt i söndags gjorde sig extra bred och hävdade att Moderaterna minsann står för allmänintresset, och att Moderaterna skall bli ett ”samhällsbärande” parti, då behövs en Folkpartiledare som biter ifrån, som trots alliansmyset ryter till om att partierna och politiken har sin plats men att människor måste vara fria att själva utforma stora delar av samhället.
Inte ett ord om detta i Jan Björklunds tal.
Eller för att läsa vidare om undersökningen hos Norra Skåne och skånskan, så kan man konstatera att "Vi gillar det men vi vet inte vad det är". Bättre än så kan man inte uttrycka svenskarna OCH folkpartiets syn på liberalismen.

Att inte ens folkpartiet vet det är dock betydligt allvarligare, för deras del, och som sagt så saknas det ett faktiskt liberalt parti som syns och hörs.

Annan rekommenderad läsning är "bloggaren som förut kallade sig Blogge", som hävdar att folkpartiet är ett av de mest auktoritära partierna i svensk politik, om inte det mest auktoritära av alla – det finns inte ett uns av liberalism i folkpartiet.

Bättre än så kan det inte sägas. Det krävs betydligt mer än ordet "liberalerna" i partinamnet för att vara liberala. Konstigt nog så upplever jag att sossarna, i perioder, varit det mest liberala av de partier som finns i riksdagen.

Mer media gp svd smp dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En kul nyhet, tror jag...

Jag noterar att det sägs att unga super allt mindre, vilket naturligtvis är en kul och bra nyhet, till motvikt från nästan alla andra nyheter.

Men det är just det, att unga säger att de super allt mindre... Det är svårt att avgöra hur mycket allvar det går att ta den här undersökningen på, som dessutom visar att när de unga blir något äldre dricker betydligt mer ändå.

Visserligen är det naturligtvis bättre att skjuta upp alkoholdebuten så länge som möjligt. Men det är omöjligt att komma fram till något annat än att det fortfarande vore bättre om betydligt färre drack överhuvudtaget...

Mer media sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 6 juli 2010

Apropå Mauds vara eller ickevarande

Det går rykten om att Maud Olofsson ska bytas ut, frivilligt eller ej är oklart, efter valet, även om man försöker skylla på Peter Eriksson.


På många sätt är det dock oerhört logiskt om hon avgår. Dels så har hon varit partiledare länge och dels så är oddsen att centern gör ett bra val så här långt oerhört små.


En nackdel är dock att det naturligtvis kan komma någon bättre, som inte gör det som Maud är bäst på, skrämma iväg kärnväljarna.


Fast blir det som Expressen påstår att Maud själv vill, att Carlgren efterträder, så tror jag det blir bra ändå. I vart fall för alla som som helst ser centern utanför riksdagen.


Jag vet inte vilka väljare Carlgren kan tänkas locka och hur jag än vänder och vrider på det så lär flykten av väljare fortsätta med honom. Tack så mycket för det! Det lär i vart fall bli helt omöjligt att ta en enda av miljöpartiets väljare med tanke på allt elände Carlgren ställt till mig.  Något han belönats för med ett antipris från Miljöförbundet Jordens Vänner.


Mer media svd svd dn exp gp hd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Viss besvikelse över betyg från sjuan...

Vänsterpartiet och Lars Ohlys tal skrev jag om igår.

Ohly dyker upp idag igen, när de rödgröna gör ett  utspel om hur de vill ha betyg från sjunde klass.

Naturligtvis är det lite av en besvikelse eftersom det är en fråga som jag personligen är emot och som vänsterpartiet i sig är emot också. Anledningen är helt och hållen vetenskaplig och jag hade gärna ändrat mig om vetenskapen kommit fram till något annat.

Dock förstår jag poängen med att vänsterpartiet väljer att vika ner sig i den här frågan, dels för att de är ett litet parti och dels för att de konstaterar att svenska befolkningen inte delar vår åsikt.

Däremot så är alla tre partiledarna på det klara med att det behövs fler lärare. Som jag nämnde tidigare ikväll, i det långa inlägget om Fp och F!, så är det snarare fler lärare och fler vuxna överhuvudtaget i skolorna och förskolorna viktigare, mycket viktigare, än betygen, efter alla årtionden av nedskärningar.

Då tycker jag nästan att det är olyckligare med de skriftliga omdömena från årskurs ett. Det gäller verkligen att de blir väldigt väl formulerade så att de inte alls påminner om något som går att jämföra med ett betyg.

Min invändning är att ett kvartssamtal, eller liknande, måste kunna fylla exakt samma uppgift och antagligen göra det bättre. Risken är att det blir mer jobb för lärarna och att det i slutändan går ut över undervisningen.

Sämst är dock, vad det gäller diskussionen om skolorna, att man inte kan ha en enhälligt negativ syn på friskolorna, utan att man väljer att låta den frågan hänga i luften, enligt Dagen.

Läs även Två överflödiga partier, som jag skrev tidigare ikväll, som tar upp en del av folkpartiets politik och skolpolitiken.

Mer media svd dn dn nsk gp gp svd svd sds dag dag ab hd hd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Två överflödiga partier

Jag skrev i morse om att jag inte vet vad som är värst av uppeldade pengar eller ökade orättvisor.

Jag var inte riktigt säker på att Schyman och F! verkligen skulle elda upp så mycket som 100 000 kronor, men det visade sig att hon faktiskt gjorde det till sist ändå.

Anledningen var för att visa symboliskt hur mycket kvinnor förlorar varje minut i lön jämfört med männen, även om Aftonbladet hävdar att det borde varit betydligt mer pengar, till skillnad från svenskan. Hon berättar själv med egna ord hos Newsmill

Jag tycker i grund och botten att det fortfarande är idioti att elda upp pengar som hade kunnat göra bättre nytta, på kort sikt, nästan oavsett var man hade satsat pengarna i.

Men nästan oavsett vad de gjort med pengarna så hade det fått mycket mindre uppmärksamhet, nu även utomlands och reklamvärdet är omöjligt att veta eftersom hon plötsligt får mycket mer rubriker än exempelvis vänsterpartiet igår eller folkpartiet idag.

Oavsett vad man tycker om det hela så hade det inte gått att köpa bättre reklam, oavsett summan pengar och 100 000 kronor tror jag inte ens räcker till en helsida i enbart Dagens Nyheter.

Så på längre sikt så kan det, i teorin, vara det smartaste draget under hela valkampanjen och kanske kan påverka jämställdheten mot större steg än den tar idag.

Sen går det självfallet att diskutera om det lockar väljare eller om de biter sig själv i svansen? Jag har uppriktigt sagt lite svårt att se att det kommer att locka några nya väljare.

Men kanske får man vara glad för att hon gjorde så att fokus till stora delar försvann från Fp?

Fp försöker lansera att äldre ska få bo ihop och få ut och gå. Naturligtvis är ingen emot det och det är en skandal att de inte får det redan.

Men är det inte lite så dags att komma med det nu, när folkpartiet, tillsammans med kd som driver den här frågan också, när man haft nästan fyra år på sig att genomföra det?

Roligast av allt är att väljarna inte bara tycker illa om Björklund, vilket i sig inte förvånar mig. Det mest märkliga av allt är att väljarna inte tycker bra om flera av partiets kärnfrågor. Att enbart skolfrågorna upplevs som positivt förvånar mig inte. Någonstans har Fp känts som ett enfrågeparti de senaste åren, trots att de driver frågorna om skolan på fel sätt.

Men det är de kanske på väg att förändra nu genom att stjäla kd:s frågor?

Själv undrar jag hur de ska finansiera det hela, efter alla kommunala nedskärningar, för att få igenom de här frågorna i verkligheten också? Höjda skatter?

Konstigt nog så frågar inte många just folkpartiet den frågan, trots att man tjatar på vänsterpartiet så fort de lovar minsta lilla förbättring... (lägg till det att folkpartiet vill öka det dyra försvarets kostnader), trots att det kommer hotfulla varningar mot de som vill satsa på välfärden.

Och naturligtvis så säger ingen att alliansen har svårt att samarbeta, trots att folkpartiet och moderaterna har olika syn på A-kassan. Hur många tror ni hade sagt det om det gällt de rödgröna?

Konstigt nog så blir känslan av att ha läst om Fp och F! bara en enda: De är två partier som är överflödiga och inte behövs. Vad de än säger sig vilja göra, både idag och de vanliga politiska dagarna, finns det flera partier som gör betydligt bättre.

Folkpartiet och framtidens idéer är två saker som aldrig kommer att mötas.

Det som saknas i Sverige är ett på allvar liberalt parti. Nog för att jag tycker att kvoterad föräldrarledighet är bra. Men att kalla det liberalt, det hade aldrig ett verkligt liberalt parti gjort...

Läs även inlägget jag skrev efter det här, som går in lite i vartannat, i och med att det tar upp de rödgrönas betygsförslag: Viss besvikelse över betyg från sjuan

Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn nsk nsk nsk nsk nsk exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp skd skd skd skd skd hd hd sds sds dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag vet inte vilket som är värst...

Jag vet inte vilket som är värst, ett parti som eldar upp 100 000 kronor eller en allians som stillatigande ser på när orättvisorna ökar, här i form av fortsatt mer ojämlikhet i skolans värld, där det fortsätter att göra skillnad på barn och barn.

SCB:s undersökning sträcker sig från 1990 till 2008. Under början av denna period blev ungdomsskolan till stor del en kommunal angelägenhet och senare genomgick friskolan en explosiv ökning. Det är också här de främsta förklaringarna till betygsklyftan ska sökas, anser Lärarfacket. 
Att det finns stora kommunala skillnader på skolområdet är ingen hemlighet. Skolverket har också slagit larm om sprickor i likvärdigheten. Tydligast kan nog ändå senare tids utveckling ses i spåren av friskolevurmen. Splittringen av det svenska skolsystemet i en allt mer utarmad kommunal skola och AB friskola, har ändrat utbildningsförutsättningarna på ett dramatiskt sätt. Här har forskare kunnat konstatera tilltagande segregation och klasskillnader. Ett slags bekräftelse av forskning som tidigare till exempel funnit att elever från välbärgade miljöer får högre betyg än elever från arbetarhem, även när deras begåvning gett anledning att vänta ett annat utfall.
Regeringen påstår att de ska satsa miljarder på skolan nästa år, men frågan är om det i huvudsak kommer att handla om en satsning på att få fler företag inom skolbranschen att kunna tjäna pengar, eller om det handlar om att se till att det i slutändan faktiskt blir en bra skola som ger alla samma möjligheter att lära sig och gå vidare med sina kunskaper mot högre mål?

Den enda trösten är att Borg säger sig vilja ha en bred politisk lösning och jag hoppas verkligen att han, eller vem som än styr finanserna i landet efter valet, står fast vid det. Det ger antagligen mer långsiktighet än andra lösningar.

Missförstå mig rätt, jag vill självfallet har rödgröna lösningar på allt. Men å andra sidan så ser man tydligt hur snabbt mycket kan rivas upp vid ett regeringsskifte...

Vad det gäller F! pengareldande så går det att konstatera att de pengarna, så länge vi inte talar om monopolpengar, naturligtvis gjort mer nytta på många andra ställen än som förkolnade rester.

Mer media sds dag exp gp gp dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!