lördag 21 januari 2012

Avgång Juholt

Som jag skrev tidigare idag så blev det verkligen en Ny Dag för socialdemokratin när Juholt meddelade sin avgång.


Det var ärligt talat skönt, oavsett vem eller vilka man anser bär skulden för att det var omöjligt för honom att sitta kvar.


Personligen tycker jag det sällan är "en persons fel när två träter" och inte i det här fallet heller. Den som förklarar det bäst, och mycket bättre än mig, är Paul Ronge i Mediedrevet som fällde Håkan Juholt: 



Håkan Juholts avgång är i hög grad självförvållad. Efter mindre än ett år som partiledare – en bedrövlig parantes i Socialdemokratins historia –som kantats av dåligt omdömepolitiskt schabbel, lustiga oneliners och en kritiserad brist på värdighet och stringens.
Men också av ensamhet, av att inte få stöttning i partiledningen, av långa knivar från hämndlystna fiender och anonyma källor där alla interna hemligheter läckt som hos ett såll.
Jag har i min långa verksamhet som medierådgivare och krishanterare ofta använt mig av mina kunskaper inifrån av journalistiska ”drev” för att hjälpa mina kunder. Jag var själv med och ”fällde” Hans Ericson, Mona Sahlin och Stig Malm. Liknelsen med en älgjakt där allt går ut på att fälla tolvtaggaren är slående och jag har använt den i min bok ”NärJanne Josefsson ringer”. Men ingen vill skadeskjuta eller plåga en älg, det är tabu.
Men det mediedrev som varit mot Håkan Juholt går utanför allt jag tidigare upplevt. Jag vill snarast likna det vid en tjurfäktning, av det slag som nu förbjudits i delar av Spanien. Ett blodigt, njutbart djurplågande. Banderilleros med sina hullingförsedda spjut.Picadorerna som utmattar tjuren med ett antal välriktade stick. Utgången är given och irritationen har stegrats allteftersom tjuren har gjort motstånd och vägrat lägga sig ner.


Nu hoppas jag på en bättre och starkare opposition så att vi kan fälla Reinfeldt! Och tydligen finns det starka S-krafter som vill välja partiledare som Vänsterpartiet har gjort, med en öppen process.


Och på bättre media som driver drev mot de som gjort värre saker än Juholt, som Bildt som misstänks för folkmord och så vidare..



media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab  svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag kvp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd  


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En ny dag för socialdemokratin

Det förvånar mig lite, men uppenbarligen verkar läckornas källor vara så säkra att det inte råder någon tvekan om att Juholt avgår idag.


Som jag skrev igår så finns det ingen annan väg än att lyssna på folket, och välja att byta partiledare långt i förväg, om man vill behålla sina möjligheter inför valet 2014.


Många, främst på den vänstra sidan politiskt sett, är benägna att skylla på media. Jag instämmer i att det varit ett drev som på många sätt saknat motstycke och i viss mån kan det ses som att nästa drev redan påbörjats, att döma av DN:s ledarsida idag om att det "kan bli värre". Det har jag svårt att tänka mig att det kan bli...

Men man är rätt blind om man väljer att helt bortse från alla de tillkortakommanden och dumheter Juholt har visat, sagt och gjort själv också. Hade inte de funnits så hade det funnits en möjlighet att rädda kvar honom.

Problemet är inte att Juholt jagats, utan att allianspartierna tycks granskas mindre och eventuella nyheter för deras del glöms bort mycket snabbare, så att något faktiskt drev inte uppstår.

Det gör ju någonstans att det blir problem för S att hitta en felfri partiledare, eftersom felfria människor knappast finns.

Personligen delar jag samma favorit som så många andra gör, Margot Wallström, som lär sluta sitt FN-uppdrag i mars 2012, som har handlat om att förhindra sexuellt våld mot kvinnor i samband med konflikter.

Tidigare så har hon alltid tackat nej till den posten, men med tanke på krisen för S, som med rätta beskrivs som den största i det partiet någonsin och hennes eget arbetsliv så är vägen öppen för henne.

Själv hörde jag talas om henne i slutet på 80-talet första gången, och då som kyrkominister (och någon post till, ungdomsminister?) och kan inte komma ihåg att jag hört något negativt om henne eller att hon farit med osanning.

Skulle jag vara strikt egoistisk så kanske inte Wallström är den bästa för Vänsterpartiets del, eftersom jag tror att hon är den enda partiledarkandidaten jag kan komma på inom S som kan locka folk både från Vänsterpartiet och från borgerliga partier.

Men jag har svårt att se att Vänsterpartiet i dagsläget, ens med Jonas Sjöstedt, kan bli så starkt att ett maktskiften vid 2014 är möjligt. Därför är det naturligtvis viktigt med rätt S-partiledare även för vår del.

Samtidigt är det bara att konstatera att både Wallström och Sjöstedt, som frälsare, får oerhört mycket tyngd på sina axlar, att bära hela partier och förhoppningar om lyft i opinions- och röstsiffror. De måste självfallet få stöd underifrån av en bra politik, som de knappast själva bär ansvaret för.

Det är dags att vi börjar prata om politik och inte politiker. Oavsett vad media och motståndare försöker få ut för budskap. Låt dem inte få något budskap som ger negativa rubriker.

Ska jag rekommendera någon text idag så är det Vi bevittnar nu slutet på partiets hegemoniska makt, av professorn i statskunskap, Leif Lewin. Han går visserligen att se med viss skepticism på, eftersom han har, om än långt tillbaka i tiden, högerpolitiska anor. Men det ligger mycket i hans debattartikel hos DN, med åsikter som även ursossen Göran Greider i viss mån delar:


Det borgerliga kravet på en statlig, obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är själva spjutspetsen i denna förändring. Den en gång noga uttänkta socialdemokratiska strategin har varit att låta facket administrera arbetslöshetsförsäkringen, ett formidabelt instrument för medlemsrekrytering. Paradoxen att de borgerliga i denna fråga håller på statligt obligatorium och Socialdemokraterna på frivillighet ska ses i ljuset av denna intressepolitik.
Stora förväntningar knöts till den nye partiledaren. Juholt var en framstående retoriker, fick vi höra. De som säger så har emellertid inte förstått vad som är god retorik. Målande bildspråk och slagkraftiga formuleringar räcker inte. Det gäller dessutom att kunna övertyga genom att känslor, engagemang, ideologi knyts ihop med konkretion och handling. Det är just precis i detta avseende Juholt brister. Hans utspel är dåligt förankrade, både sakligt och opinionsmässigt, och åtföljs av pinsamma dementier. Juholt saknar med andra ord politiskt handlag. Ord och handling bör följas åt.
Ändå är det så att socialdemokratins svårigheter handlar om mycket mera än om partiledaren. De började långt före Håkan Juholt. Problemet är den vacklande socialdemokratiska hegemonin.
Det råder nästan något ödesdigert över den scenförändring som nu pågår i Sveriges politiska liv. Men är den alldeles oåterkallelig? Eller kan Socialdemokraterna förnya sig ideologiskt? I så fall räcker det inte med nya ”utspel”. I så fall duger ingen ”popcorn-maskin”. Socialdemokraterna måste ge sig tid att tänka efter och gå tillbaka till sina ideologiska rötter.
Ska det gå framåt för S så behövs det en verklig förändring, trots att man haft så svårt för det, när deras självinsikt saknats sen Göran Persson var partiledare. Men både då och nu så väntar man lite för länge för sitt eget bästa med förändringar av både partildare och politik, även när det går nedför.

Vänsterpartiet och S är och bör förbli de partier som står upp för de med minst makt, sämst ekonomi och som inte orkar jobbar upp till en ny höjd pensionsålder, även i fortsättningen

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag kvp nsk nsk nsk skd skd skd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 20 januari 2012

Välj att lyssna på folket

För ett par dagar sen skrev jag Spelet är förlorat för Juholt - Jonas Sjöstedt ny oppositionsledare. Den känsla förstärks onekligen efter de senaste dagarnas harvande i media för stackars Juholt, som knappast förstärkt hans och sossarnas möjligheter att resa sig ur askan igen.

Att stå enig bakom en befintlig partiledare är nästan alltid en bra handling, för att visa enighet utåt.

Men i det här fallet och för sossarna så tror jag bara det signalerar en sak: Att man inte har förstått allmänhetens tveksamheter över honom som partiets främste företrädare och att ett parti som inte förstår det löper risk att inte lyssna på väljarna vid andra tillfällen heller...

Det viktigaste i en demokrati borde alltid vara väljarna, inte de egna partikamraterna.

Frågan är om det är det man har tänkt sig eller om man har någon annan i bakfickan? Som till exempel Wallström eller Eneroth, två personer som jag tror hade blivit mycket bra som partiledare som har eller har lätt att få folkligt stöd.

Bakåt i tiden upplever jag att S har haft problem att inse när de borde gjort sig av med sina partiledare, och det mest tydliga exemplet är Göran Persson, som VU inte vågade gå emot, vilket fortfarande ligger dem till last.

Jag hoppas att det omgående kommer tydliga signaler, om än så läckta, att det är en annan partiledare på ingång. Även om jag inte är annat än Vänsterpartist idag heller så är det svårt att se att Vänsterpartiet i dagsläget ska kunna få så stort följe att vi kommer att kunna hamna i regeringen och vinna nästa val enbart via egen kraft och med ett socialdemokratiskt parti som inte når över 25%...

Riktningen behöver ändras på bred front så att vi slipper lägga skattepengar på skönhetsoperationer och arbetslösheten tas på allvar igen och att de som förtjänar det får de resurser de behöver, som inom skola och vård, istället för krigsleksaker, som ingen ifrågasätter hur de ska finansieras och får en tydlig utrikespolitik.

För det är väl politik vi ska diskutera och inte partiledarnas eventuella tillkortakommanden?


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd vd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag gp dag dag dag dag dag dag nsk nsk nsk skd skd skd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 19 januari 2012

Tre olika motioner från Vänsterpartiet, Älmhult

Jag och/eller Vänsterpartiet i Älmhult är involverade i tre olika motioner. Två till kommunfullmäktige och en till regionfullmäktige, som jag inte tror jag presenterat tidigare.


Det går att läsa om dem på Vänsterpartiet Älmhult Hemsida


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 18 januari 2012

Spelet är förlorat för Juholt - Jonas Sjöstedt ny oppositionsledare

I går skrev jag om återreglering av marknader som inte fungerar och det är något som hade kunnat diskuterats under dagens partiledardebatt. Men oppositionen kommer att stå radikalt försvagad, vilket märks med S mycket dåliga siffror.


För allvarligt talat, vad Juholt än kommer att säga och hur bra han än kommer att vara så kommer folk inte alls höra vad han säger, utan mer säga på alla de saker han inte alls borde ha sagt...


Det finns bara två vägar att gå som jag ser det. Dels ett snabbt byte av partiledare för deras del eftersom situationen är ohållbar. Eller att han träder tillbaka ännu mer och låter andra ta större ansvar, både inom sossarna och inte minst Jonas Sjöstedt för Vänsterpartiet. För vem vill ha en sosseledare vid makten som inte förstår vikten av en fungerande A-kassa?


Frågan är varför Jonas Sjöstedt inte borde få kliva fram rejält som oppositionens ledare nu? Det är i vart fall partiledaren hos oppositionen som har bäst möjligheter att vända den moderata skutan som styr rakt ner i avgrunden och fortsätter klara sig undan alla typer av felgrepp, lögner om vårt överskott och utnyttjande av den hårt utsatta befolkningen. Reinfeldts jobb är enkelt, enklare än någonsin och till och med en komiker vore bättre som oppositionsledare...


Jag har inget emot att lärare ska få högre löner. Men på vilkens bekostnad? När sjuk- och äldrevård fungerar dåligt (och då ska vi ändå komma ihåg att äldrevård lever betydligt mer på gränsen än vad den nyheten idag om hur akutsjukhusen har det) och strävan hela tiden är mot lägre skatt, så är frågan vem som ska betala för deras höjningar? Inte är de skattebetalare med högst löner eftersom den inte ska öka...

En sak jag saknar och inte tror jag kommer att få höra något om under dagens debatt är hur man ska försöka få hela Sverige att leva, som en gång var centerpartiets devis. I längden blir det på alla sätt att ha ett så avlångt land och bara ha verksamhet i städerna. Både för att landsorten utarmas och för att storstäderna lider av brist på yta att bygga bostäder på och resurser för att bygga ut kollektivtrafiken, för att inte tala om övrig trafik.

Då är det ändå inte den totala landsbygden vi talar om, utan mindre orter, där jag noterar att min egen kommun, Älmhult, ligger bland de som ökat minst, men som ändå ökat, trots att de är en liten ort, under den mätta tidsperioden.

Här hade knappast något krogliv hjälpt till, men Ikea och det nya Ikea-varuhuset kommer att göra det, trots de nackdelar det också ger. Frågan är bara när kommunen ska våga satsa på de saker som får människor att flytta till landsorten, utöver jobb, bostäderskola och kulturliv?

Nä just det, det är samma saker här, låga skatter som prioriteras istället för faktiska behov.

Mest av allt är jag glad för idag att det är långt till nästa val, något jag aldrig trodde jag skulle säga under en sittande borgerlig regering!

Klicka på den här länken om du vill se dagens partiledardebatt.

Här kan du höra Ekots lördagsintervju med Jonas Sjöstedt

Lyssna: Ekots lördagsintervju




media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp dag gp gp gp dag dag dag dag nsk skd e24 e24 sr svt svt svt svt svt


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 17 januari 2012

Återreglera marknader som inte fungerar

Skattepengar till andra än medborgarna, så förvånades jag inte över att det gick skattepengar som inte kom medborgarna till godo ut till privata företag.


Därför blir jag lite glatt överraskad när jag ser en borgerlig tidning, nämligen centeranknutna  Skånska Dagbladets ledarsida ha rubriken Jo, det finns för mycket valfrihet, apropå möjligheterna att sälja rätten driva skola. 


Sen spelar det ingen roll att Björklund blir provocerad, för den här typen av spekulation kring utförsäljningar av säkra intäkter kan inte säljas ut hur som helst, utan att det får konsekvenser, lika lite som försäljningen av kontrollen av lärarlegitimationer har. Någonstans så tycks inte bara Björlund utan  hela regeringens fall vara konstant i sina hjärtefrågor: Utförsäljningar eller frågor de ändå varken kan eller bör få påverka.


Det är bättre att Folkpartiet fortsätter hålla sig till sin främsta källa till anhängare: Att slå på invandrare... Visst stämmer det att språket är viktigt, men det är oerhört populistiskt att tro att det är det enda viktiga och att det inte alls är viktigt för infödda. Frågan är vad man gör med de infödda som inte klarar ett eventuellt språktest?


Det är ju skönt att någon till vaknat, utöver vänsterpartister, som hela tiden insett att den ansvarstagande kapitalismen allt som oftast lyser med sin frånvaro...


Det behövs självfallet minskade kostnader och ökade anslag, om något ska fungera. Däremot är det inte det samma som att det enda svaret är att sälja ut offentlig verksamhet, eftersom det inte är en naturlag att det då blir billigare att driva. Det är inte det samma som att sänka momsen för företag som säljer ohälsa, eftersom vi likt andra länder riskerar att få betala surt i vård.


Men så länge den viktigaste delen av oppositionen, är ett konstant haveri och man inte byter ut ledargestalterna, så lär protesterna klinga rätt ohörda och slagen mot unga och arbetslösa kommer att fortsätta att genomföras, trots att regeringen inte ens har majoritet i riksdagen.


Därför blir jag inte helt förvånad att för första gången, mig veterligen, så ser jag hur sex nordiska vänsterledare, med svenska Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts i spetsen, uttalar sig unisont om hur storbankernas verksamhet måste regleras. 


Om inget annat har det visat sig att total oreglerade marknader inte fungerar bättre än totalt reglerade och när det kommer just till bankerna så kan deras krascher orsaka betydande påverkan på vårt land och våra grannländers ekonomi.


Vi kan självfallet inte påverka USA eller världsekonomins makt över vårat land, trots att de har stor påverkan. Men vi kan påverka hur våra egna storbanker får och kan agera. Det är tröttsamt att skattebetalarna ska behöva vara de som sopar upp efter deras storsatsningar, så att de kan gå så gott som skadefria ur varje kostsamt misstag de gör.


media ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd exp exp exp exp exp gp gp gp dag dag dag nsk skd smp smp kvp kvp nsk nsk skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Tjänstegarantier - SD-Älmhult visar sin rätta sida

Igår las det upp en text på Vänsterpartiet Älmhults hemsida, om hur Sd inte tycker att kommuninvånarna ska få någon ersättning alls, om kommunen inte sköter sina åtaganden med att se till att vi får vatten, avlopp, sophämtning med mera.


Den går att läsa här: Inget avlopp? Ingen ersättning om Sd får bestämma


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 16 januari 2012

Skattepengar till andra än medborgarna...

Äntligen ett borgligt parti som förstår en sak, kunde man känna någon slags hopp om ett uppvaknande.


Fast så långvarigt blir nu inte hoppet om förändring, eftersom det krävs lite mer press bakom för förändring. Kanske kan just centerns utspel om Palestina påverka något parti till i alliansen, även om det är tveksamt...


Men alla övriga fel som regeringen stått med tjänst till kommer inte att förändras, så länge sossarnas moras i opinionssiffrorna fortsätter.


Det var som jag läste för någon dag sen, Juholt är körd och om han ljög eller inte är en passerad gräns eftersom för få tror på honom Det är bara det att ingen vill hålla i yxan och själv verkar han, så här långt, ha samma syn på att vara partiledare längre än nödvändigt som så många andra. Om media benämnde det som En lång uppförbacke för socialdemokraterna i oktober förra året så är frågan vad det är nu?


Undantaget, under de senaste åren, är lite oväntat Mona Sahlin, som hade självinsikt  nog att avgå snart efter förra valet. Är man ett uppenbart sänke för sitt parti så finns det inte mycket att välja på. Inte ens i det här fallet, där i bästa fall Mp och Vänsterpartiet, märkligt nog, i slutändan kan dra upp de rödgröna partierna.


Det gäller dock hela tiden att inte bara hålla i huvudet vem som är avsändaren, utan ännu mer hålla ordning på hur avsändaren kommit fram till sina uppgifter. Frågan är hur  man kan ta webundersökningar, där man anmäler sig frivilligt, kan tas på stort allvar?


Jag vet ett antal som försöker tjäna lite extra pengar genom att svara på enkäter åt t ex företag som Gratis Bio. Men å andra sidan så brukar det handla om för allmänheten lite mindre allvarliga saker, som nya produkter och inte väljarundersökningar där man måste kunna lita på resultatet som ett tvärsnitt för hela befolkningen.


Å andra sidan så kanske man inte ska vara så förvånad att det här tänket, med att slarva med vem som gör vad, i tiden när till och med regeringen låter bemanningsföretag hantera godkännandet av lärarlegitimationen avgöras av bemanningsföretag. Som tar fyra minuter på sig per lärare för att avgöra deras framtid. 


Grattis, det blir allt annat än rättssäkert! Ungefär som med alla andra utförsäljningar. I slutändan lär det inte bara påverka lärarna, utan även statskassan eftersom fler lärare behöver utbildas jämfört med att vilja betala för en seriös undersökning av lärarnas tester. Som kanske, hör och häpna, behöver ta både 8 och 16 minuter på sig för att bli vetenskapligt väl rättade...


Det enda relativt bra som kommit från högerhåll på länge är Bo Könbergs utredning, över hur man behöver göra läkemedel, vårdbesök och sjukresor som något som finns under ett gemensamt högkostnadstak. Det låter oerhört logiskt.


Däremot låter det som vanlig högerpolitik när han fortsätter med att höjningarna bör komma oftare och mindre, vad det gäller egenavgiften.


Det har han visserligen rätt i. Men det gäller också att den hålls på en vettig nivå för de som drabbas och ha låga inkomster. Sett till hur snedvridet det har blivit mellan de som har, och gynnas av jobbskatteavdragen, avdrag för gåvor som få vill ha och momssänkningar för restauranger som inte ger mer anställda, och redan har pengar så de klarar sig, och de som är sjuka, barn och äldre och inte får motsvarande mer pengar i plånboken, så kommer det på sikt att fortsätta slå på de som redan ligger.

Som grädde på moset blir det sista jag läser, som skattepengarna hellre ska gå till, Sverige stödjer afghansk milis, på ett sätt som påminner om hur USA stödde, och gravt misslyckades, talibanerna så länge Sovjet existerade... Suck!

media ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn hd hd hd hd hd gp gp gp gp gp dag dag dag dag smp 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 15 januari 2012

Äntligen ett borgerligt parti som förstår en sak!

Sagan från igår, ni vet den om Ansvarstagande kapitalism, går vidare idag mot att Centern tycker att Sverige ska erkänna Palestina.


Egentligen är det, inrikespolitiskt sett, en liten fråga som allt för få bryr sig om. Tyvärr...


Men det visar på behovet av att det dels finns lite gnissel i allianssamarbetet och att centern inte trivs med att vara ett litet parti som ingen bryr sig om. Frågan är bara vilka de tror sig attrahera här?


Dock har de rätt i vad de säger på DN-debatt, och är det första borgerliga partiet som tar det ställningstagandet. Att de än mer hopplösa och mindre liberala folkpartiet har en annan åsikt är inte oväntat...


Övriga partier tycks fortsätta med ledarproblem eller ledarframgångar, som för Vänsterpartiet. Centern som redan bytt till den unga och vackra Annie tycks få det svårare, när inte det innebar något lyft. Till skillnad från S kan de knappast byta ut henne redan, men tvärtemot vad som sägs så tror jag tyvärr att ett utbyte av Juholt är det enda som fungerar för S nu. Men vem vill hålla i den yxan?


Vi andra bryr oss mer om att vården fungerar, en fråga som engagerar nästan alla väljarna och som är betydligt viktigare och nyttigare än rut-fiaskot för allas ekonomi (LÄS den artikeln!). Den befäster enbart det klassamhälle, som Jonas Sjöstedt pratar om i arbetarbladet idag. Samma klassamhälle som gör att över 600 barn blir vräkta, bara i Göteborg.


Ps: En annan glad nyhet om oväntad förståelse: Sd-politiker avgår pga SD:s lögner! Själv har jag en färdigskriven text om Sd i Älmhult, som jag väntar på ska publiceras i en av tidningarna, som visar på att de inte är ett parti som värnar om de små människorna ens på det lokala planet.


media ab hd gp gp gp gp dag dag svd hd hd skd nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!