lördag 7 maj 2011

Högerns Sverige - Ett land med lön du inte kan leva på

Det senaste inlägget här var det om Lögnerna kring FAS3 och det här knyter definitivt an till det ämnet också.

Susanna Alakoski sågar fullständigt svenskt näringsliv och alla deras företrädare jäms med fotknölarna i sin debattartikel Svenskt Näringsliv vet ingenting om fattigdom, som svar på en av deras företrädares utspel om sänkta löner för de fattiga barnens skull.

Det är lika illa när Almegas VD hävdar att löneökningar till alla är en styggelse. Det känns som om vi genast är tillbaka till 1800-talets lönepolitik, där vi inte alls bryr oss om hela samhället, utan enbart några få redan välbetalda.

Det är lite svårt att han inte alls verkar intresserad av att det, även för de företag han och människor från Svenskt Näringsliv representerar, försämrar försäljningen om man inte höjer människors löner.

Om välbetalda människor får mer pengar, så sparar de i högre grad. Människor med mindre inkomster har ofta ett uppdämt behov av varor de behöver, men inte har råd, att köpa. Får de mer pengar så förstör de mer pengar, vilket gör att företagsamheten rullar på mer.

Som Alakoski säger i sin artikel så är det oerhört illa när människor verkligen jobbar, men lik förbannat är fattiga. Där finns ett stort orättviseproblem och det finns fler poänger med att inte ha för stora löneskillnader.

En av de enligt mig viktigaste är att samhälle där det inte finns stora inkomstskillnader är att det är ett lugnare och tryggare samhälle.

Det är ingen slump att det är mer våld, mord och droger i samhällen där det finns stora grupper som lever på väldigt lite pengar. Det är ingen slump att det i länder, även i-länder, finns betydligt fler utsatta barn som far illa, eftersom föräldrarna varken har tid, råd eller ork att umgås och uppfostra dem, eftersom deras löner är så låga att de måste ha två jobb och jobba mer än heltid för att få ekonomin att gå runt.

Det blir mer och mer uppenbart att det finns starka krafter i Sverige som vill till det hållet igen, tillbaka till ett sätt som vi inte varit vana vid på lång tid i Sverige.

Ett exempel är att om vi nu haft ett lönestopp för de sämst betalda på tio år som föreslås av Almegas VD så hade de sämst betalda haft 11 000 kronor i månaden. Det önskar jag att alla med höga löner och de åsikterna försökt leva på idag. Som Per Bardh säger så måste det vara självklart att en heltidslön är något som går att leva på.

Att Moderaterna säger sig ta strid om jobb och fattigdom är bara ett skämt som inte går att ta på allvar...

Istället vore det bättre om man insåg att t ex FAS 3 snarare konkurrerar ut möjliga jobb och att den totala bristen på jakt på försvunna skattepengar skapar hål i välfärden.

Det vore en sak som hade varit ytterst önskvärt att se näringslivstoppar och regeringens högsta ministrar argumentera för, för det skapar orättvisa även för företagarna.

media gp gp ab ab ab ab smp skd svd svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 5 maj 2011

Lögner om Fas 3 från regeringen

Jag tycker verkligen att så många som möjligt ska se de direkt absurda konsekvenserna av regeringens arbetslöshetspolitik som Uppdrag Granskning visade igår och som finns ett tag till på SVT-Play.

Tvärtemot vad som påståtts tidigare och inför valen så var det samma typer av sysselsättningar som alltid funnits för de som haft svårt att hitta jobb, utöver att de drabbade får sämre betalt, men de privata anordnarna får 5 000 kronor per månad och per person. Någonstans tycks ju onekligen pengarna finnas för att få människor att kunna leva...

Eller varför inte betala ut 5 000 kronor när företagen ifråga faktiskt blivit av med de arbetslösa som hamnar hos dem och de fått ett riktigt jobb? Nu existerar det inte någon vettig morot utan en inlåsning som är betydligt värre än alla de vuxendagis som funnits tidigare, för då fanns det åtminstone inga privatpersoner eller organisationer som tjänade pengar på systemet...

I övrigt så tycks regeringens jobbpolitik påminna betydligt mer om gamla Sovjet och andra sen länge bortglömda diktaturer, där chefer får order om att ge positiv bild trots mycket kritik, inte minst av Arbetsförmedlingens interna revisionsrapport, som i slutändan gör att det blir färre riktiga jobb, som går att läsa här och här.

Historien bakom det hela finns här.

Men sen finns det ju människor utan empati som tycker att man ska sänka lönerna för de fattiga barnens skull... De fattigaste barnen finns istället där föräldrarna inte alls har några jobb, i åtgärder som riskerar stjäla jobb från seriösa företag. Märkligt nog så vill inte näringslivsrepresentanten lägga någon tid på det faktumet...

Dessutom finns det pengar. Det visar bland annat Kaj Raving i sitt inlägg om hur utförsäkringslinjen betalar för skattesänkningarna.

Ska man hårdra det så är det en extra skatt, som även de som inte alls delar min och Kajs åsikter om det här, borde opponera sig mot. Det som ser ut som sänkta skatter tas ut någon annanstans och skatten är inte alls så mycket sänkt som påstått, eftersom socialförsäkringar inte ska vara en inkomstkälla, utan gå jämt upp med sig självt i sämsta fall.

Läs även inlägget 1 maj, som tar upp samma ämne som ovan.


media gp skd ab ab ab ab dn hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 4 maj 2011

Ner ner ner ner för backen ner...

Även om vi bor i en kommun som under ett antal år i vart fall befunnit sig på den övre halvan av Svenskt Näringslivs ranking, så är det likväl ett fall nedåt från nummer 56 under 2008 till nummer 84 i årets.

Enkätundersökningen går att ladda ner från Svenskt Näringslivs hemsida och ger mig, som ny politiker några funderingar.

Vi bor i en kommun med relativt mycket mindre företag och som styrs av en borgerlig majoritet, som normalt sett brukar anses vara mest företagsvänlig. Men ändå så upplevs det att omgivningen, i form av politiker, media och kommunala tjänstemäns attityd till företagande enbart är "godtagbart".

Än mer anmärkningsvärt tycker jag det är att "Tillgången på arbetskraft med relevant kompetens" enbart "Inte godtagbart" och att det är något som bestått under snart 10 år, oavsett vilka som har styrt.

I mitt inlägg 1 maj, så kritiserar jag främst regeringen för att välja att inte satsa mer pengar på relevanta utbildningar och den kritiken understryks även via den delen av svenskt näringsliv som gäller vår kommun. Vi  har samtidigt brist på relevant utbildad arbetskraft och ett antal människor som är arbetslösa, samtidigt som regeringen satsar på nystartsjobb utan framtid.

Frågan är hur mycket vår egen kommun gör för att försöka få fram  utbildat folk, för även de kan välja att skapa utbildningar som tar bort de brister som finns på kompetens i Älmhults kommun.

Det går också att utläsa att det inte tillhör någon av de viktigare frågorna att ha låg kommunalskatt, något som man annars kan tro i lågskattekommunen Älmhult. Viktigare vore det med fler bostäder till rimliga hyror...

Ikeas VD har tidigare, som jag också har kommit in på i bland annat Märkligt om lekplats i Älmhult och i Motion angående två närvarande i förskoleverksamheten, påpekat vikten av att det finns ett utbud för barnfamiljer som lockar människor att vilja flytta hit, oavsett om det gäller en större lekplats som Ikea lovat att bidra med halva kostnaden av eller en väl utbyggd barnomsorg. Varför inte göra Älmhult till Bästa kulturskolekommun? I dagens läge ligger vi på plats nummer 242, vilket onekligen är en plats att skämmas över...

I samband med det första fullmäktige den här mandatperioden så fick vi en presentation av en undersökning som visar att de som kan tänka sig att bosätta sig här är de som har mindre barn eller är på väg att skaffa de.

Det gör också att lågskattepolitiken inte är så viktig, utan snarare kan göra det sämre. Det går inte att vänta på att riskkapitalbolag ska komma hit för att förstöra vår infrastruktur, utan det behövs egna satsningar som passar vår unika kommun, framför nolltaxerande företag.

Det hade också kunnat göra att vi hade fått tågperronger i Diö utan att låna pengar, alternativt att få låna en lägre summa pengar.

e24.se listar framtidsyrkena och det går att konstatera att många av dem är yrken som idag helt eller delvis finansieras via skatter. Även om självfallet den privata företagsamheten är ett måste, vilket naturligtvis Vänsterpartiet är medvetna om, tvärtemot vad många tror, så är en grundtrygghet och grundservice från samhället också ett måste för att dra invånare till en kommun. Har man dessutom lite service till utöver det så drar det fler människor som vill bosätta sig i kommunen.

Men tyvärr så tycks inte det inses av de borgerliga politikerna i Älmhult, utan det påminner mer om en gammal skateboardlåt...



Undersökningen i sig och vad den egentligen mäter går självfallet att kritisera, något som Alliansfritt Sverige gör på ett utmärkt sätt.

media e24 svd svd dn skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk ab ab ab smp smp kvp gp gp hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 3 maj 2011

Grattis till en välförtjänt vinnare!

För ett drygt år sen så skrev jag om en underbar recension av Patti Smiths bok "Just kids". Den boken var precis så underbar som recensionen när jag själv läste den!

Patti Smith får Polarpriset i år, som offentliggjordes nu på morgonen.

Patti Smith Citation:
The Polar Music Prize 2011 is being awarded to American poet and musician Patti Smith. By devoting her life to art in all its forms, Patti Smith has demonstrated how much rock’n'roll there is in poetry and how much poetry there is in rock’n'roll. Patti Smith is a Rimbaud with Marshall amps. She has transformed the way an entire generation looks, thinks and dreams. With her inimitable soul of an artist, Patti Smith proves over and over again that people have the power.
Det var ett av de i mitt tycke mer välförtjänta pristagarna och är en av mina genom åren absolut största favoritartister och har gett mig en av mina största konsertupplevelser, på Roskildefestivalen 1996 där jag rös mig igenom stora delar av hennes konsert.

Lustigt nog så har jag för en gångs skull även sett och hört den andra vinnande artisten, Kronos Quartet, på just Roskildefestivalen, även om jag inte minns det så väl.

Från Roskilde 14 år senare, 2010:



media svd gp gp hd dn dn skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ge ett bidrag till Resa i Gemenskap

I Älmhult så brukar några hårt ideellt arbetande ordna något som kallas för Jul i Gemenskap, för ensamma människor, under hela veckan mellan jul och nyår.

Som går att läsa i Smålandspostens artikel från den gångna julen så gick det bra ekonomiskt då.

Men de har även något som kallas för Resa i Gemenskap. Något Smålandsposten skrivit om för några år sen i Resa trots pengabrist och 160 äldre i Älmhult på skåneresa.

Precis som då 2008 så har de i år en brist på runt 30 000 kronor, om jag inte missuppfattade siffran, och behöver mer pengar för att inte behöva ta det ur egna personliga fickor.

Själv tycker jag det är märkligt att det verkar som att det är lättare att få in pengar till jul än till början på sommaren. Det handlar om samma ensamma människor som behöver något att se fram emot och det är naturligtvis lika viktigt och välgörande oavsett när på året det inträffar.

Mannen bakom det hela, Sune Svensson, träffade jag personligen för första gången i lördags på torget i Älmhult och fick tack för att både jag och Vänsterpartiet i Älmhult stött deras engagemang för de ensamma människor som finns i kommunen.

Han sa bland annat att om varje företag i kommunen skänkte lite drygt 200 kronor så hade det gått ekonomiskt i hamn direkt, men trots att han skickat ut åtskilliga hundra mail till företag, så finns det många som inte alls velat ge något.

Reklamen i den här bloggen, som jag vet några som retar sig på, går direkt till Jul i Gemenskaps kassa och jag, som det står i högra spalten, lägger till minst lika mycket av egna pengar. Självfallet så skänker jag även pengar därutöver till Resa i Gemenskap.

Det tycker jag du som läser det här också ska göra och jag tycker du ska sprida texten, budskapet och kontonumret nedan vidare.

Pengarna sätts in på Bankgiro 5268-2721 Betalningsmottagare Sune Svensson och märk gärna det hela med Resa i Gemenskap. 100% av pengarna går till resan, som i år planeras ske med fyra bussar.

Sune Svenssons engagemang har gett honom Hillesgårdspriset för Medmänsklighet 2009. Hillesgården är dit som Resa i Gemenskap går, eftersom det är anpassat för funktionshindrade människor och passar bra in i övrigt.

Det finns ett antal artiklar om den händelsen

Lokaltidningen: Godhjärtad prisas för sina handlingar
Skånska Dagbladet: Sune Svensson fick Hillesgårdspriset
Helsingsborgs Dagblad: Medmänsklighet värd att prisa

Det går att läsa om det även hos edris-ide.se och på Hillesgårdens egen hemsida.




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Flera dåliga beslut

Varken jag eller Vänsterpartiet är, har varit eller kommer att bli för Haganäsleden, vars principbeslut röstades igenom igår, eftersom det knappast är lösningen på längre sikt och inte kommer att minska trafiken genom centrum.

För tre år sen så var det 1800 personer, det vill säga mer än 10% av kommunens invånare, som skrev på för att de ville se andra alternativ än de som presenterades av Trafikverket, under väldigt kort tid. Det hade varit tillräckligt för att lyfta möjligheten för en omröstning kring Haganäsleden.



Det stora problem och den största kritiken, vilket sällan eller aldrig kommer fram i debatten, borde egentligen riktas mot de politiker som på 70-talet bestämde och planerade så att Västra Ringvägen genom Klöxhult inte användes som den var tänkt. Den är stor, rak och bred nog att utan problem kunna hantera mycket och tung trafik, fram tills man byggde hus och framförallt skola och förskola nära vägen.

Tanken var också att den skulle fortsätta över Hallandsvägen in över Majtorpsområdet, vilket hade kunnat skapa en ringled, som varit det bästa, runt Älmhult. Då hade istället Ikea-varuhuset legat vid någon av de två ut/infarter som redan finns till Älmhult och Haganäsområdet hade kunnat få vara ifred.

Som det blir nu så kommer området med de invånare som befinner sig lägst ner på den socioekonomiska skalan bli än mer avskärmade på ett sätt som snarare påminner om hur man skapa ghetton. Det är dessutom svårt att se hur man alls får bort någon trafik från de centrala delarna i Älmhult, när den mesta trafiken som kör igenom ska in till centrum.

Miljömässigt sett så flyttar trafiken som inte ska till centrum dessutom bara 100 meter norrut, vilket gör att all trafik fortfarande finns kvar i centrum.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet, vilket även Miljöpartiet gjorde samt en av socialdemokraternas politiker.

Det fanns fler dåliga beslut igår och ett annat var det som gäller skolorganisationen och att man väljer att göra Pjätteryds skola till en naturskola.

Jag har naturligtvis inget emot att varken skolan där finns kvar eller att den har naturskola. Men det är idag en liten skola och tanken är att man ska skjutsa elever från Älmhult till Pjätteryd.

Det känns dessvärre bara som konstgjord andning. Med tanke på hur svårt föräldrar idag har för att tänka sig att ha sina barn på skolor som finns på andra ställen än där de bor, med tanke på hur många röster som höjs för att rädda elever på småskolor bland annat för att barnen ska slippa åka, så känns det svårt att tro att många elever vill åka från Älmhult till Pjätteryd.

Dessutom, som sossarna påpekade, så borde naturligtvis en naturinriktad skola finnas som en direkt koppling till den uteförskola som finns inne i Älmhult. Fast då gäller det att man hittar en plats till den eftersom den ligger där Haganäsleden ligger...



Ett sista, men snabbt beslutat, dåligt beslut kom också. Det gällde ett medborgarförslag om bidrag till enskilda avloppsanläggningar.

Förslagsställaren hänvisar till att man tidigare haft ett statligt bidrag för den som vill åtgärda bristfälliga avlopp men att det inte finns längre. Han hänvisar till att det är bättre för miljön om det blir mindre utsläpp i naturen. Tyvärr avslås det bland annat med motiveringen att ett bidrag kan upplevas som orättvist för de som redan åtgärdat sina avlopp för egna pengar.

I Älmhults kommun kan man få Bidrag och stöd för ett antal olika saker som förbättrar miljön och minskar energiåtgången i ett hus. Man kan bland annat söka det för en miljögodkänd vedpanna och få max 18 000 kronor i bidrag.

Jag tycker det är oerhört märkligt att man kan motivera det bidraget, för där borde också finnas ett antal som exempelvis installerat en bra vedpanna innan det här bidraget fanns, som upplevde det hela orättvist.

Haganäsleden har jag skrivit om ett antal olika gånger och det går att läsa i följande inlägg:

Haganäsledens alternativ fungerar i Skåne
Inte oväntat att Haganäsleden blir dyrare
Siffror ur luften
Märkligt om lekplats i Älmhult
Haganäsleden (gamla bloggen)


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 2 maj 2011

Inte för att jag kommer att sakna Bin-Ladin...

Inte för att jag kommer att sakna Bin-Ladin alls, nu när han sägs vara dödad av amerikanska soldater, tvärtom.

Men jag måste uppriktigt säga att jag är förvånad att han alls har varit levande på många år. Med tanke på det extremt stora symbolvärde han har haft för de extrema talibanerna och deras anhängare, samtidigt som man verkat ha varit relativt bra på att saluföra sig själva, inte minst via modern teknologi, som stått i skarp kontrast till deras ålderdomliga och extrema åsikter, så finns det mycket märkligheter inblandade.

Det har med ojämna mellanrum kommit ljudinspelningar som inte någon kunnat avgöra om de är nya eller gamla, i övrigt har det varit relativt tyst från honom personligen. Vad det gäller hans PR-värde för sina anhängare så är jag mycket förvånad, i synnerhet med tanke på hur mycket han användes tidigare, att man inte släppt inte bara fler ljudinspelningar, utan även fler filmer.

Nä, något är lurt här och det är många som tror att han har varit död sen länge med tanke på hur tyst han har varit och det absolut bästa vore naturligtvis om han kunnat hållas levande och ställas inför rätta som man lyckats med ett antal diktatorer.

En sak är säker, med tanke på Obamas dåliga läge i inrikespolitiken och den amerikanska ekonomin så är det här definitivt det bästa som kunde hända, för en mer tydlig gemensam fiende har inte USA haft sen Sovjet och östblocket packade ihop, och oavsett om det som sägs stämmer eller inte, så kommer verkligen hans död vid en mycket lämplig tidpunkt.

media svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab kvp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 1 maj 2011

1 maj

Jag tjuvstartade helgens politiska aktiviteter redan igår, som jag skrev om i En dag med många möten - 30 april i Älmhult, men ska fortsätta idag.

För ett år sen skrev jag att jag tidigare tyckt att 1 maj-demonstrationer varit lite förlegade, men att jag började ändra mig så smått.

Efter förra årets 1 maj-firande så tyckte jag det kändes lite mer hoppfullt, men efter det efterföjande valet i höstas så vet jag inte om jag hade rätt i den förhoppningen...

Men det visar åtminstone att partierna till vänster definitivt behöver synas mer och 1 maj är ett tillfälle, även om det på många sätt fortfarande är något som vänder sig mer inåt organisationen än ut mot väljarna. I synnerhet en söndag när folk riskerar vara bakfulla eller ägna sig åt andra saker än att fundera över politik.

Vänsterpartiet landet över firar 1 maj under parollen Allas rätt till välfärd, något som är oerhört grundläggande, och vill man gå på ett arrangemang idag med Vänsterpartiet så finns möjligheten på många orter från norr till söder.

Det finns oerhört många orättvisor att protestera mot en dag som den här och Josefin Brink skriver en brinnande och viktig debattartikel i Aftonbladet om att Fasa ut FAS 3:

Fas 3 har snabbt blivit en lukrativ marknad för arbetsgivare som har som affärsidé att tjäna pengar på arbetslösa. Över hela landet vittnas om arbets givare som tar in Fas 3-deltagare för att utföra ordinarie jobb utan betalning. Andra blir sittande sysslolösa medan pengarna tickar in till företaget.
I dag är det så många som 26 000 som blivit hänvisade till denna slutstation och antalet väntas stiga med flera tusen bara i år. Arbetsmarkandsminister Hillevi Engström lovade i veckan att se över de allra värsta missförhållandena i Fas 3. Det är bra, men det räcker inte.

 
Vänsterpartiet anser inte att oavlönat arbete hör hemma i arbetsmarknadspolitiken. Vi vill därför helt avskaffa Fas 3. De tusentals människor som utnyttjas som obetald arbetskraft kan, med rätt insatser, hitta tillbaka till arbetsmarknaden. Långtidsarbetslösa är ingen homogen grupp, och därför behövs flera vägar ut ur Fas 3 och vidare in i arbetslivet. Vi satsar därför brett på olika insatser.
Vi vill inrätta 10 000 övergångsjobb för Fas 3-deltagare. Deltagaren får en anställning som pågår i högst två år med lön enligt kollektivavtal. Steget från Fas 3 till övergångsjobb är ett steg från stigmatisering till värdighet, från gratisjobb till riktig lön.
En fullständig grund- och gymnasieutbildning är helt nödvändigt för att hitta jobb idag. De Fas 3-deltagare som behöver komplettera sin utbildning ska därför få möjlighet att läsa in grundskola eller gymnasium. Vi vill också satsa på fler platser i yrkeshögskolan och de som redan har en högskoleutbildning ska kunna göra de kompletteringar som behövs för att hitta ett jobb.
Arbetsmarknadsutbildning leder i stor utsträckning till varaktig anställning eftersom den riktas in på områden där det riskerar uppstå flaskhalsar och brister. Vi vill därför  utöka antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen. Lärlingsanställning är ett annat bra alternativ för den som vill lära sig ett nytt ­yrke. Vi vill därför inrätta anställningsstöd till lärlingsanställningar för dem som lämnar Fas 3.
Jag har varit inne på liknande tankegånger flera gånger förut, att det behövs utbildningar för de som har svårt att få arbete, inte ren förvaring i brist på annat, som dessutom sköts om av företag som inte har intressen av att få bort människor från FAS3 till reguljärtarbete, eftersom de i längden inte tjänar på det själva.

Det går inte att lura sig själv att vi under de senaste åren gått framåt varken vad det gäller jämställdhet eller arbetslivet och det känns som om det är på många punkter samhället gått baklänges och drabbat många grupper som var utsatta redan innan.

media dn exp exp exp exp exp exp nsk ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp svd svd svd svd svd svd svd gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp sr dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd hd hd hd hd hd hd hd smp  nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Många sköna skattepengar åt skogen i onödan

Nästan alla vill ha lägre skatt och mer pengar i plånboken.

Det är däremot märkligt att så få verkar vara villiga att försöka påverka både sig själva, sin omgivning och samhället i övrigt för att dra ner på alla kostnaderna, som definitivt påverkar hur mycket skatt som behöver tas ut.

Jag talar naturligtvis om alla de samhälleliga kostnaderna som dras med av ännu ett valborgsfirande och ännu en högtid som dränkts i sprit, enligt gammal svensk tradition, vilket i slutändan alltid ger oerhörda kostnader på grund av de insatser som polis och sjukvård behöver göra, inte att förglömma vad som försvinner när människor inte kan gå till sina jobb rent inkomstmässigt.

Vore det verkligen inte bättre om de pengarna gick antingen i din egen plånbok eller kom barn, gamla och sjuka till godo?

En viss tröst är ändå att vissa orter tycks ha haft ett lugnt firande.

Själv hade jag en fantastisk valborg, med en dag med många nya möten och ett konstaterande att det varje år dör 7 000 människor i Sverige av alkoholrelaterade skador. Eller om man vill, nästan halva Älmhults befolkning.

media ab svd dn exp gp gp gp gp gp kvp skd skd skd skd skd nsk nsk hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En dag med många nya möten - 30 april i Älmhult



Gårdagen, den 30 april, var en intensiv dag för min och Vänsterpartiets dag, vilket egentligen är en dag för tidig, jämfört med dagens datum 1 maj som för Vänsterpartiet generellt sett brukar vara en intensiv dag.

Jag tyckte det var dumt att försitta chansen att komma ut och träffa människor och dela ut Vänsterpartiets 1 maj-tidning, samt hjälpa till lite med Naturskyddsföreningens klädbytardagar.



Lite förvånad var jag över att det var lite mindre folk än jag hade förväntat mig på torget, eftersom det var lite andra jippon, där bland annat några bilförsäljare visade sina nya bilmodeller. Torget i Älmhult kan, åtminstone ur synvinkeln att man vill dra dit folk, kännas felplacerad.

Det gick ändå att få till ett antal samtal genom dagen med både sympatisörer och icke-sympatisörer och periodvis var det kul att se att många verkade uppskatta att möjligheten att byta kläder existerade och många valde att istället skänka betydligt mer kläder än man valde att ta tillbaka.



Tanken bakom det hela är naturligtvis inte bara att spara pengar för de som behöver nya kläder och har ett antal kläder man inte använder, utan även att spara på naturresurserna eftersom det i längden inte går att producera nytt hela tiden, utan att förstöra jorden.



Så produceras plagget (från Naturskyddföreningens hemsida):


Allt snabbare trender i inredning och mode bidrar till att konsumtionen av billiga textilier ökar varje år. Men det är någon annan än köparen som betalar det egentliga priset för billiga handdukar, gardiner och t-shirts. Den indiska bonden vars mark blivit obrukbar efter orenade utsläpp från färgeriet, bomullsodlaren som fastnat i skuldfällan efter att ha köpt dyra kemiska bekämpningsmedel.
Jordens befolkning förbrukar i genomsnitt nio kilo textilier per person och år. Men som all annan konsumtion är den ojämnt fördelad i världen. I Sverige förbrukar vi idag 24 kilo per person och år, i USA betydligt mer, i Afrika och Asien mindre.

Textilfakta

  • Mer än 100 miljoner familjer arbetar direkt med bomullsodling.
  • Till ett kilo färdigt tyg används ett kilo kemikalier, bara i textilfabriken.
  • Det krävs 350 liter vatten till att bereda ett kilo tyg från textilfiber.
  • 85 procent av Aralsjöns yta är borta på grund av konstbevattning.
  • I Sverige köper vi 24 kg textil per person och år. Det är lika mycket som får rum i sex tvättmaskiner. 1994 var det 15 kg.
  • 2005 handlade svenskarna kläder för 56 miljarder kronor, det är cirka 6 200 kr per person.
  • 2006 ökade vår konsumtion av såväl hemtextil som kläder med drygt 8 procent från 2005.
  • Många av butikskedjorna har gått från att ha säsongvaror till att ha nya varor varje dag i butiken.
  • 94 procent av alla kvinnor i åldern 16-24 år handlar nya kläder minst en gång per månad. Var femte köper nya kläder varje vecka. Vi handlar kläder nästan som plockgodis.
  • 2006 importerades 309 535 ton textil till Sverige från omvärlden. Av det som importerades kom 147 316 ton från EU.


Där efter var det dags att hasta vidare till Folkets Hus och en workshop inriktad mot föreningslivet med IOGT-NTO och invigningen av skateparken i Silverdalen (som förut var det lokala utestället sommartid, men som tyvärr varit utsatt för bränder flera gånger).



Workshopen med IOGT:s förebyggargrupp var först för min del och det är omöjligt att säga annat än att det var med en viss besvikelse jag konstaterade att av ca 150 föreningar och våra åtta politiska partier som jag skickat ut inbjudan till, så var det bara 6 personer som dök upp. Jag gissar att vädret kan ha spelat en viss roll, eftersom det var varmt och fint och snudd på sommarvärme.

Det trots att många av kommunens föreningar har en drog- och mobbingspolicy, som ska uppdateras varje år, vars budskap ska föras ut till medlemmarna två gånger per år, vilket ger dem extra föreningsbidrag.

Workshopen handlade om hur man ska agera i föreningslivet vad det gäller frågor kring alkohol och att man hela tiden måste vara vaksam och tänka sig för, så att man inte accepterar mer än man borde, vilket självfallet gäller både ledare och aktiva, oavsett ålder. Det är lätt att göra det eftersom alkoholbruket  är så utbrett och accepterat.



Även om man naturligtvis inte kan förvänta sig att alla ska leva helnyktert hela sina liv, så finns det oerhört mycket att vinna på att skjuta upp alkoholdebuten så högt upp i åldrarna som möjligt. Dels gör det att man är mognare att hantera alkoholen och grupptrycket som får många att dricka vid tidiga år och det minskar riskerna att man utvecklar ett missbruk kring det.

Där kan föreningslivet vara en god hjälp som visar att man i föreningarna inte dricker alkohol, utan klarar av att ha kul utan någon form av droger.



Det sista jag gjorde var att titta på invigningen av skateparken och den öppna ungdomsgården Fenix (som tidigare hette Magazinet).



Jag såg lite på skateuppvisningarna innan workshopen med IOGT-NTO, men såg ännu mer efteråt och lyssnade på några av banden som spelade och tyckte det var kul att se att det finns ett aktivt kulturliv även bland de yngre och jag imponerades över hur duktiga alla var. (Samtidigt som jag blev oerhört nostalgisk med tanke på all musik jag själv sett och hört genom åren vid liknande tillfällen).



Skateuppvisningen var oerhört imponerande och det var med stor skicklighet som gruppen från Malmö/Lund gjorde sin uppvisning. De tjejer som fanns med i den gruppen hade lovat att komma tillbaka och lära fler, inte minst tjejer, att skejta.



Det roligaste av allt, som jag tyvärr inte fick några bilder ifrån, var visningen av Fenix (Det finns dock några bilder här). Jag fick berättat av en av de anställda där att de unga hjälpt till mycket själva och varit oerhört duktiga och att det verkade göra att alla är rädda mycket mer om sakerna där och sköter om det mer mer omsorg. Det påverkade även till det bättre att de fick nya fina saker att inreda med, istället för att som brukligt få gammalt slitet och fult som är svårare att få känslan av att man behöver vara rädd om.



Det konstaterades också att kostnaden för en ung som går över i ett kriminellt eller missbruksliv snabbt överskrider hela Fenix budget per år på ca 1 1/2 miljon, vilket gör att en fungerande och öppen ungdomsgård definitivt betalar sig självt och lite till på kort tid. Inte minst eftersom den fångar upp de unga som inte direkt har något uttalat fritidsintresse eller liknande som kan fånga upp dem.

Kort sagt en intensiv och givande dag med möten av många nya människor och kunskaper om vår kommun.

Fler bilder från dagen:





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!