lördag 2 april 2011

Det var på tiden!

Jag har flera gånger tidigare, senast i Äntligen ett steg framåt, efterlyst att fotbollsklubbarna och deras supportrar får betala den dyra skattefinansierade övervakningen som deras ofta inkomstbringande verksamhet kostar, i form av polisbevakning.

Nu är vi där, och polisen börjar ta betalt, vilket kan bli dyrt för klubbarna. Men precis som med inlägget tidigare, så verkar det ibland bara vara plånboken som fungerar att slå mot när man vill förändra något.

Personligen tycker jag det här systemet ska tas vidare till andra saker som tydligt kostar samhället mycket pengar, som med alkoholen, som även ofta är en orsak till läktarvåldet. Förhoppningsvis är fansen fans och inte intresserade av att kosta sina klubbar massa pengar, även om jag tvivlar i många fall...

Det diskuteras visserligen hur mycket alkoholen kostar samhället per år, men oavsett den exakta summan så är det åtskilliga miljarder.

Jag såg en karta för ett tag sen, troligen i Accent magasin, som jag tyvärr inte hittar online, om var polisen får göra flest ingripande i Stockholm. Inte oväntat var det kring krogtätaområden, vilket drar med sig kostnaderna uppåt, i synnerhet om man räknar in även sjukvårdens kostnader för alkoholrelaterade skador.

Nu väntar jag bara på att nästa förslag i samma lysande riktning är att börja låta alla som tjänar pengar på alkohol ska få betala för de kostnaderna de polisinsatserna drar med sig.

Media dn dn svd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Välkommen till 1800-talet!

Jag blir, tyvärr, inte förvånad över att någon väljer att håna, trakassera och slå ner en kvinna för att hon kysser en annan kvinna, trots att det inte är 1800-talet längre, utan 2011.

Vilket i sig är beklämmande eftersom det är för jävligt.

Jag blir däremot ännu mer rädd när försäkringsbolag inte kommit längre än till 1800-talet de heller, när de vägrar att betala ut pengar, trots att mannen som slog blir dömd och inte kvinnan ifråga.

Det är omöjligt att förstå resonemanget när mannen blir dömd och inte kvinnan och varför man inte går efter rättens dom.

Men det finns ju andra försäkringsbolag och ibland känns det tyvärr som det enda som hjälper är att slå mot plånboken och ge dem så mycket "badwill" som möjligt. Vilket verkar fungera i det här fallet...

Men jag kommer trots det naturligtvis inte skaffa försäkringar i det bolaget och trots deras förändring under galgen så tycker jag att ingen annan heller ska göra det.

Även Sven-Erik Alhems blogg (där det inte oväntat finns fler 1800-talstankar bland kommentarerna, om än inte hos honom själv.)

Media dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 1 april 2011

Sd vill ha fler människor som söker asyl

Det är skönt att se att det är en bred uppslutning kring landets partier om landets insats och hjälp i Libyen, trots att risken är uppenbar för att samma sak händer som i Afghanistan, att även svenskar dödas.

Det är bara sd som röstar emot.

Det för mig märkliga i det beslutet är inte att de ställer sig vid sidan om, utan att deras politik snarare ökar risken för att det blir fler människor på flykt, fler människor som söker asyl och i slutändan fler människor som invandrar av de humanitära skäl som de påstår sig acceptera som invandringsskäl.

Vill verkligen deras väljare att de för en politik som innebär mer invandring istället för att skapa demokratier på hemmaplan, så att människor vill fortsätta bo i sina hemländer?

Media svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn exp exp dag ab ab ab ab hd hd hd hd hd hd gp gp gp  


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En minister utan empati har ansvar för de som behöver empati

Det är klart... Det finns ju alltid de som inte litar på läkarna, som protesterar mot bestraffningarna av patienter, som socialförsäkrings minstern Ulf Kristersson. Jag undrar om han inte litar på dem när de möter honom som patient heller?

Inte litar han på forskningen, så jag borde inte bli så förvånad. För inte vill han ta del av de vetenskapliga förklaringarna till varför sjukskrivningarna var höga i Sverige, och på sätt och vis förstår jag honom. För att ge mer pengar till rehabiliteringsmöjlighetern hade kostat skattepengar och det är ju som alla vet viktigare med låga skatter än människor som blir friska snabbare...

Kristerssons egen vandel, genom att han fick en lägenhet som skulle gå till människor i nöd, är så befläckad att oddsen att han känner empati för utsatta människor är små, så det är fullt i paritet med den politik han bedrivit tidigare: Att ta från de fattiga och ge till de rika...

Att det han säger i dagens debattartikel hos SvD inte stämmer är enkelt att ta reda på. Ett ställe att börja på är hos katolskakyrkan.blogspot.com, som listar upp mängder av länkar på hur uppmärksammat det är på många håll att människor som inte får den hjälp de borde ha rätt till, där ett av de senaste inläggen är ett öppet brev om hur Ulf Kristersson tar livet av en ung flickas mamma.

En minister utan empati har yttersta anvaret för de som verkligen behöver empatin....

Hoppet står till en politisk förändring på sikt, för oddsen att det ska ske en förändring med nuvarande politiker och politik är lika med noll. Om det är lång väg att gå för den nya S-ledaren, så kommer vägen vara betydligt längre för alla sjukskrivna och lidande människor...

Och då är ändå förutsättningen att det blir ett nytt S och inte samma gamla liberala parti som det varit under allt för lång tid. På S-fronten intet nytt, läser jag och det låter illavarslande nog i sig och blir inte bättre av ekonomiska talesmän med idolerna från helvetet...

En faktiskt trygg sjukförsäkring är ett minikrav i ett modernt samhälle.

Allt ovan förklaras dock på något sätt av regeringens upprördhet över att EU vill momsbelägga idella organisationer.

Det är naturligtvis dit som sjukvården och omsorgen av utsatta människor ska gå, till de som gör det gratis och av god vilja, i mån av tid och lust, så att A-kassa, sjukförsäkring och Villaskatten (eller avgiften som den är omdöpt till) kan fortsätta vara dolda skatter eftersom de sen flera år är överfinansierade...

Media ab ab ab ab exp exp ab ab svd svd svd svd svd dn smp exp exp exp gp skd nsk hd hd hd hd dag dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Etanolen har varit billigare ett tag

Att Etanol är billigare än bensin, som rubrikerna säger idag, stämmer.

Men det har det varit ett bra tag, i vart fall på det billighetsbolag jag tankar på, även om man räknar med det faktumet att etanolen har ca 30% lägre energiinnehåll.

Undrar om det bara är just bolaget som går ut med nyheten, Statoil, som sänkt priserna tillräckligt nu för att det ska vara ett faktum även där? Själv betalade jag under 10 kronor litern för E85 även när bensinen var uppe och vände vid 14 kronor för några veckor sen, och även om E85 inte är problemfri miljömässigt, så är det svårt att se något annat än att den är mindre dålig än bensinen.

Jag ångrar inte att vi gjorde ett snabbt köp av en lite äldre bil som någon annan hade etanolkonverterat, varken vad det gäller drivmedelskostnaderna heller.

e24 e24 gp ab dn skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

För idag är ingen vanlig dag...

Med tanke på dagens datum är det ett litet helsike att veta vad man läser som är sant eller inte sant.

Visst, en del saker är rätt klara, som samarbetet mellan Linnéuniversitetet och Växjö Lakers, i form av ett projekt och en professor i "läran om konstis",  "zambonistik". (Läran om is heter f ö Glaciologi), Ingen fet mat på jobbet för vårdanställda skåningarstolar som gör kvinnor gravidasms-röstning i val, gratis hårvård för alla på Sweden Rock-festivalen eller att man ska sänka ostindiefararen Götheborg.

Men allvarligt talat så har jag inte en aning om Elton John är inblandad i en film om trädgårdstomtar eller om det finns en vetenskaplig sanning bakom myten att män mår sämre som sjuka än kvinnor, (Något jag själv inte tycker stämmer som generalisering av mina erfarenheter) även om namnet "P-J-Osk" på en ny signalsubstans skvallrar om trovärdigheten...

Själv får jag erkänna att jag oftare blir lurad åt andra hållet, som att jag trodde det var ett påhitt att kungen ironiserar över fråga om Silvias hälsa. Men att döma av klippet så verkar så inte vara fallet... Tror jag :)

Media gp nsk re svd svd svd dag dag hd gp gp gp skd sds ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Normalt sett är jag emot uthängning av människor...

Kristna tidningen Dagen skriver idag om en hemsida som kartlägger pedofiler inom katolska kyrkan i USA.

Normalt sett är jag emot att hänga ut några människor överhuvudtaget och har inte mycket förståelse för de som väljer att lägga ut exempelvis rättegångsprotokoll, foton m m, oavsett om det gäller vanliga medier som igår eller andra, dels för att det inte är allmänhetens uppgift att agera bödel, för att människor blir oskyldigt dömda och dels för att det oftast innebär att både anhöriga till både offer och dömd, samt många gånger även de är offer, hängs ut trots att de är utan skuld.

Men poängen med att göra det här är att kunna kartlägga vilka ställen de skyldiga pedofilerna som jobbat åt katolska kyrkan har varit på, för att kunna hitta och hjälpa fler offer.

Det är oerhört märkligt att man väljer att på något sätt försöka mörka och skicka vidare människor som begår övergrepp för att skydda sin egen organisation, istället för att försöka göra gott för människor.

Det är lätt att raljera över att det bara har med katolska kyrkan eller religion i sig att göra. Så tror inte jag är fallet alls, utan det finns tyvärr gott om andra tillfällen, även i dagens samhälle där barns bästa inte är det viktigaste, oavsett vem som struntar i att bry sig om deras rättigheter.

Media skd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 31 mars 2011

En sak som äcklar mig...

Det är andra gången på mycket kort tid jag noterat ett fenomen som jag inte märkt av tidigare hos de stora tidningarna.

Att man väljer att lägga upp, via övervakningskamerornas inspelningar, vad som anses vara de sista bilderna på människor som sen blir mördade.

Av rena principskäl så väljer jag att inte länka dit eftersom jag tycker det är oerhört cyniskt och obehagligt och måste vara en sak som gör händelserna ännu jobbigare för de anhöriga.

Det får mig också att tycka att övervakningskamerornas regler måste regleras hårdare, eftersom det knappast kan vara tänkt att de ska användas på det här sättet, även om det är självklart att de måste ingå i polisens undersökningsmaterial.

Medias val att publicera dem på ett sensationslystet sätt hänger dessutom ut kvinnor som inte kan försvara sig längre på ett sätt som inte borde vara tillåtet.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det är svårt att inte bli trött...

Jag skrev om att Barns rättigheter ska styra migrationsverkets regler för någon dag sen.

Det aktualiseras defintivt igen när jag läser om hur Slagna barn avvisas med sina föräldrar, trots att de idag lever i familjehem för deras eget bästa.

Att dessutom inte socialtjänsten väljer att polisanmäla misshandel som de blivit vittne till är oerhört upprörande, dels för att det är barnens bästa de ska måna om och dels för att deras polisanmälan mycket väl kunnat påverka avvisningsbeslutet.

Media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det här med pengar...

Det här med pengar och ersättningar för politiker är ett konstant problem, inte minst för politikerföraktet och inte minst för partier som behöver fler anhängare och inte färre...

Men det är sällan man hör någon protestera mot andra personer, som får orimligt höga ersättningar. Jag förstår mycket väl att Sahlins inkomster de närmaste åren sticker i ögonen på folk.

Men det går snabbt och lätt att konstatera att privatiseringen, inte minst av vården, snabbt skapar ännu högre löner för några få i toppen, något som sällan tas upp eller diskuteras. Något jag delvis tror beror på att det handlar om normalt sett relativt okända människor, som inte skapar rubriker som är säljande, även om de sitter med stor makt, hög skattefinansierad lön och inte är möjliga att välja bort vid nästa val om människorna som påverkas av deras beslut vill ha andra beslut. Det blir med andra ord en brist i slutändan där medborgarnas åsikt löper ännu högre risk att nonchaleras.

Som jag var inne på igår, angående att finansminstern tyckte de kommunala lönerna var för höga, så är privatiseringen en del av att lönerna för vissa blir  högre. Det är inte utan man undrar om tanken är att de som är sämst betalda, i vanliga ordning, förväntas betala det med lägre löner?

Jag är inte helt säker på att socialdemokraternas nya ledning kommer att förändra synsättet ovan, med tanke på att de inte vill ha höjda skatter. Jag är visserligen inte någon förespråkare för omotiverat höjd skatt, men jag är osäker på om enbart omprioriteringar i budgeten kommer att räcka till för att stå emot utvecklingen eller kunna skapa fler jobb.

Möjligheten är att fler och fler jobb inom exempelvis barnomsorgen lämpas över på privata intressen. Inte nog med att risken ökar för barnen, de anställda löper större risk att trakasseras de också. Riskerna finns alltså inte enbart för barnen, som jag skrev om för en vecka sen, och att de ska hamna i händerna på människor utan utbildning och som är dömda för övergrepp mot barn, utan risken finns uppenbart även för de anställda.

Frågan är vem, som tänker efter, som vill skicka iväg sina små barn eller nästan vuxna barn med så stora risker?

Det går att dra paralleller till den allt mer växande marknaden som privata sjukförsäkringar innebär, som så många påstås tycka om. Det är bara synd att de kan välja bort redan sjuka personer eller människor som inte har en arbetsplats som vill betala sjukförsäkringar, vilket i högre grad drabbar de som inte har jobb eller har någon av de konstant ökade antalet tillfälliga anställningar.

Det som behövs är en sjukförsäkring som alla kan ta del av på ett rättvist och jämlikt sätt och inte att de som har råd att betala får bättre förutsättningar. Det finns oerhört många exempel att så inte är fallet, där det senaste jag har läst är en desperat dotter skriver om sin mamma: Ulf Kristersson tar livet av min mor

Inte undra på att allt fler får ångestdämpande piller och inte mer sjukvård...

Förutsättningarna finns i varje fall för att skapa ett bättre samhälle, även utan skattehöjningar. Någon annan slutsats är svår att dra av Sveriges BNP skrivs upp och OECD jämför Sveriges ekonomi med Pippis styrka. Synd bara att den är ojämnt fördelad.

I går berörde jag delvis det jag skriver om idag i Varför litar ni inte på läkarna nu?

Media svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag hd hd gp gp gp p skd nsk hd hd smp exp exp ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fortsatt hyckleri kring Kina från alliansen

Jag är förvånad över att det tog kristdemokraten Anneli Enochson så lång tid att fundera över Kina, som när hon nu tycker frihetens vind ska blåsa över Kina.

Vänsterpartiet protesterade mot deras särbehandling gentemot kristnas yttrandefrihet, bl a vid ett besök i Göteborg för ett år sen. Allianspartierna som kd samarbetar med var lika tysta då som kd var.

Jag skrev om de händelserna i Mängder av år sen jag skrev en insändare, som gav oerhört mycket positiv respons från flera olika håll, inklusive Enochsons partikamrater som skämdes över sin lednings flathet och tystnad.

Den som orkar kan googla på "Vänsterpariet Kina" och konstatera vilket parti det är som både lokalt och nationellt kräver mest mot den diktaturen, så som jag ser det så verkar Enochson befinna sig i fel parti...

"Lustigast" av alla träffar blir det i ett blogginlägg av moderaten Gunnar Hökmark, Vänsterpartiet en barlast, där han först ondgör sig över Vänsterpartiet och de kopplingar han ser till diktaturer, samtidigt som han själv i sista stycket i samma inlägg anser att vi självfallet måste ta till vara på de ekonomiska framsteg som gjorts i Kina. Framsteg som inte varit möjliga om inte landet varit diktatur.

Allianspartierna tog dessutom oerhört god tid på sig, inte minst via de ministrar som sitter i regeringen, att uttala stöd för de som slåss för demokrati i norra Afrika, något jag var inne på senast igår.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 30 mars 2011

Är det så han tänker?

Om det är så som Borg säger att de kommunala lönerna är för höga och att det är ett hinder för fler anställningar, så är det väl läge att dra samma slutsats för alla skattebetaldas löner och för den delen för alla privata anställningars löner också?

Om Borg själv börjar med att halvera sin lön, så kan vi anställa en till person att hjälpa honom, och så blir det fler som får jobb på regeringskansliet också? Eller varför inte höja skatten lite också, så blir det ännu fler som får jobb.

Synd bara att privatieringarna anses höja möjligheterna för exempelvis lärare m fl att få högre löner, med tanke på att det går stick i stäv med det Borg förespråkar nu.

Media svd svt exp hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte särskilt märkligt egentligen

Det är inte så väldigt märkligt egentligen att Polisinsatser minskar studentfylleriet och att en satsning på det har fått ner antalet brott mellan maj och juni med 75%.

Det är många som försökt, som i kommentarerna till artikeln ovan, försökt argumentera bort det hela med att det inte är riktiga brott, men listan med misshandel, grova rån och våldtäkter är mer än väl illa nog för min del.

Det är inte särskilt konstigt, för det är som det brukar vara, mycket brott kring krogarna i större städer, som oftast är betydligt otryggare än de förorter som många tror är otryggast, sett till antalet polisanmälningar. För den gamla tesen, "där alkoholen går in, går vettet ur" stämmer allt som oftast.

Läser man dessutom artikeln Minskat våld på studentskivorna, där en polis nämner det ökade drickandet bland julborden, där det handlar om vuxna människor, så är det inte särskilt svårt att koppla med hur tydligt alkoholkulturen bland vuxna påverkar de yngre negativt.

(Sen kan jag hålla en lång utläggning om hur mycket skatter det här kostar, inte bara i form av polisövervakning, utan även sjukvård och rättegångskostnader, men det har jag gjort förr, som i Det är inte värt priset, så det hoppar jag över :) )


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Varför litar ni inte på läkarna nu?

Det börjar bli många som har konstaterat det samma som jag, kyrkorna i Sverige och Vänsterpartiet har gjort länge nu. Människor blir bestraffade orättfärdigt för att de är sjuka.

Idag är det 108 läkare som inte vill se sina patienter straffade för att de är sjuka, bland annat en från mitt eget landsting, Bengt Järhult (som har skrivit flera debattartiklar på Newsmill i det här ämnet):





När vi klagar får vi ofta höra att det är vi läkare som skriver dåliga intyg. Och i vår frustration frestas vi att slå tillbaka och säga att Försäkringskassan är hård och hjärtlös.
Men låt det vara fullständigt klart – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i en lag
• ...som förutsätter att tillfrisknande även efter mycket svåra och långvariga sjukdomar sker efter tidtabell.
• ...vars hävdande att all arbetsförmåga ska tillvaratas bygger på en fiktiv arbetsmarknad.
I den verkliga svenska arbetsmarknaden har vi som arbetat länge i yrket sett hur möjligheterna att återkomma till arbetslivet krympt årtionde för årtionde.
• ...som brutalt tvingar läkare att rycka hoppet från sina patienter, när det är endast hoppet som ibland kan hjälpa patienten till rehabilitering, om inte ända till jobb så åtminstone till ett drägligare liv.
Vi tror inte att lösningen ligger i förslaget om att ta bort läkarnas roll i den särskilda arbetsförmågebedömningen. Även om vår arbetsbörda skulle lindras, skulle vår oro för patienterna öka. Ett vårdteam med flera olika kompetenser kan i dialog med patienten, och givetvis med Försäkringskassan, bäst planera för en realistisk rehabilitering.
Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu. Skrota förslaget att ta bort vårdpersonalen från den särskilda arbetsförmågebedömningen. Utred snarast om en mänskligare lag, och sätt snarast in nödvändiga resurser för att nå en verklig rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom.
Det börjar bli svårt för regeringen att fortsätta att stillatigande låta bli att alls kommentera de här mycket påtagliga faktan från de människor som faktiskt jobbar med de sjuka och ser vilka effekter det får, som att psykiskt sjuka tvingas att lämna sina hem.

Konstigt nog så brukar de flesta, av goda anledningar, lita på sina läkare. Men när det gäller vad de ser för effekter på drabbade patienter så är det inte längre relevant att tro på dem...

Vänsterpartiet driver just nu kampanjen Världens bästa sjukvård, där självfallet sjukskrivningar enligt läkarnas vetenskapliga åsikter ingår. I samband med att några riksdagsmän var i Kronobergs län under den kampanjen för en vecka sen så spelades nedanstående in.



Media ab ab dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Älmhults skolor är bäst i länet

Jag läser artiklarna Alvesta och Älmhult är bäst i länet  och Det alla tror sig veta om skolan i dagens Smålandsposten.

Jag reagerar på ledarsidans artikel som resonerar kring att lärarkompetensen blivit sämre...

Varför nödvändigtvis tro att det är lärarkompetensen i sig som blivit sämre? Varför inte sätta det i samband med att skolorna fick mindre resurser på grund av den nyliberala politiken som gjorde att det blev färre lärare? Hur kompetent du än må vara som lärare så krävs det ändå att det är tillräckligt många lärare för att du ska kunna få en möjlighet att kunna utnyttja dina kunskaper väl. Det samma gäller naturligtvis även förskolorna som bara får större barngrupper.

Jag tycker det är notabelt att kommuner, som Älmhult, ligger så högt trots att det är en kommun som så här långt har väldigt låg andel privat skolverksamhet och det ska bli intressant att se om det kommer att bli någon förbättring eller försämring under de senaste åren, med tanke på att det sannolikt blir fler friskolor här.

Vänsterpartiet Älmhults Motion om två personal närvarande på förskolor är en motion som går emot den rådande trenden på just förskolorna, men personaltätheten borde självfallet öka även inom skolorna.

Även gp dn dn




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Brett politiskt stöd för insatserna i Libyen

Förra veckan så skrev jag om att det finns fler länder som behöver hjälp, utöver det sen ett tag tillbaka ständigt aktuella Libyen.

Jag är därför mycket glad att Vänsterpartiet valt att stödja flygförbudszonen och säger Ja till Libyeninsatsen.

Hans Linde, vänsterpartiets utrikespolitiske talesman, var med Aktuellt igår och sa där som han säger i DN, att det är viktigt att Sverige bidrar till att skydda civilbefolkningen. Han säger i några kommentarer på sin facebooksida även följande (jag hoppas ni kan se texten på skärmdumparna, klicka gärna upp dem annars så bör de bli större, annars kopierar jag gärna texten):




Mycket bättre än så kan man inte förklara varför man, oavsett politisk ståndpunkt, ska vara för den här typen av aktion, trots att både jag och Linde är mot flera andra militära aktioner, som de i Irak och Afghanistan som nämns ovan.

Själv är jag i princip pacifist fortfarande, men jag har ändrat mig genom åren och inser att det går inte alltid i alla fall välja en icke-våldsprincip och det här är tyvärr ett sånt exempel.

Det är dessutom en styrka att så många partier, från höger till vänster, väljer att stödja den här aktionen för demokrati och frihet för ett dödshotat folk.

Däremot så måste den här historien lära oss en gång för alla, vilket gör Vänsterpartiet till en rak motsats mot de borgerliga allianspartierna, att vi inte kan fortsätta exportera material som kan användas för att förtrycka en diktaturs befolkning så tydligt som gjorts under allt för många år i Sverige.

Vänsterpartiet har dessutom nu på morgonen understrykt behovet av humanitära satsningar och FN-resolutionens tydliga skrivningar om eldupphör i Libyen.

Att sd är emot insatsen förvånar mig inte, trots att det på sikt kan innebära färre flyktingar och en möjlig demokrati i ett land som varit en diktatur under allt för många år. Att sd inte bryr sig om eller förstår särskilt mycket om demokrati är inte förvånande enligt mig. Det brukar de inte göra varken på lokal nivå här eller på andra ställen och i morgonens föregående inlägg så är det ett toppstyrt parti som inte ger samma typ av demokratisk frihet till sina lokalorganisationer som de andra partierna gör.

Läs även Bildt hade ekonomiska intressen i Libyen, som förklaring till varför han och alliansen tog sån tid på sig att stödja de som kämpar för demokrati där.

Media ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp kvp gp gp gp gp hd hd hd hd hd hd hd smp skd dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Barns rättigheter ska styra migrationsverkets regler

Igår skrev jag om det senaste kommunfullmäktige i Älmhult och att jag är glad över att ett gammalt vänsterpartistiskt förslag om mottagande av ensamkommande flyktingbarn går igenom, i och med att avtalet med migrationsverket över att vår kommun och Markaryds kommun samarbetar kring att ta emot fyra ensamkommande barn. Visserligen snålt tilltaget, men ändå en början.

Idag blir jag direkt beklämd när jag läser om hur migrationsverkets regler (som styrs av politiska beslut) där man, tvärtemot precis all känd vetenskap om vad som är bäst för barn, väljer att utvisa en treåring, trots att pappan anses ha skyddsbehov och har fått uppehållstillstånd, samt har arbete här.

Regler som ens gör det här möjligt visar att det fortfarande finns en lång väg att gå vad det gäller jämlikhet, jämställdhet och barns rättigheter. Barn har precis lika stort behov och lika stor rättighet till båda sina föräldrar som de har av en av dem.

En liknande historia finns i den statslösa palestiniern, vars gravida sambo och barn ska utvisas till Ukraina, ett land dit han själv blir nekad inresevisum.

Tvärtemot vad sd-partiledaren ansåg i SvD igår, så är det med andra ord inte särskilt märkligt att människor har anledning att få stanna, trots att de inte får.

Migrationsverkets regler bör förändras omgående och det måste skrivas in att barnens bästa måste gå före, som det gör nästan all annan svensk lagstiftning idag.

Allianspartierna driver gärna fram förslag som påstås skydda barnen, som i exemplet med centerförslagen som ska göra det möjligt att kontrollera även privata barnvaktsföretag. Men mot de mer utsattta flyktingbarnen hörs det inga  förslag för att få dem att få en ökad trygghet.

Apropå sd och deras partiledare, så rekommenderar jag följande läsning om partiet, som agerar så toppstyrt och diktaturlikt att till och med deras lokal organisationer och representanter mer och mer protesterar. Läs gärna följande:

Så samlar sd makten
Jimmie Åkesson gör miljonklipp
Välbetald riksdagsman får månadslön från kommunen
Trotjänare inom sd utesluts
Kritik från anhängare mot att tidigare dömda sd:are blir nämndemän
Sd-politiker hoppar av i hög utsträckning beroende på att partiet är toppstyrt och diktatoriskt

Media dn dn dag hd smp gp gp gp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 29 mars 2011

Från fullmäktige i Älmhult

Jag minns inte riktigt hur många kommunfullmäktige jag har varit på så här långt som åhörare/icke tjänstgörande ersättare, men det är som mycket annat att efter ett tag så flyter det ihop med varandra och man minns inte riktigt alla gånger när olika saker diskuterades.

Men det här fullmäktige tror jag att jag kommer att komma ihåg väldigt väl under rätt lång tid.



Det började med en timmes lång föredragning om regionfrågan av Roland Gustbee, som jag kände väl igen från Regionfullmäktige i Växjö i fredags, där han rapporterade både om hur långt man kommit, att det var rätt bråttom att bestämma sig så att regeringen inte bestämmer åt oss, samt partiernas olika ståndpunkter.

Sen fortsatte fullmäktige med några enkla frågor från oppositionen om simbassängens ombyggnad (som inte känns helt genomtänkt utan onödigt snålt resonerat kring), skolskjutsar och färdtjänst (som kommunen väljer att upphandla själv istället för via länstrafiken som har lättare att samordna med andra turer och kan det här bättre) och till sist en fråga om inte de styrande i kommunen är rädda för att få höjda kostnader om de låter den kommande friskolan hyra in sig i den gamla Blohméskolan ett år innan deras egna lokaler är klara.

Det sistnämnda bemötte kommunalrådet från centern med att det vore dumt att inte hyra ut en lokal som står tom för att få in pengar.

I princip kan jag hålla med om det, men nackdelen är att det i gengäld blir pengar som försvinner från den kommunala skolan, via skolpengen, samtidigt som du står kvar med dina egna lokaler och kanske framförallt personalen, som inte går att säga upp på hur kort tid som helst. Personalkostnaderna är som de flesta vet en hög kostnad.

Jag vet inte om siffran stämmer,men jag har hört 9 miljoner, från ett par håll, som försvinner och det är ytterst tveksamt om man ens är nära av att kunna ta ut så mycket hyra för ett års skolverksamhet.

Nästa sak att avhandla var kommunens Vindkraftsplan, som till sist antogs. (Vindkraftplanen för vår kommun går att läsa här.)

Nu är jag väl medveten om att vindkraften är omdiskuterad, både nationellt och i vår kommun. Tyvärr tycker jag att många verkar missa den insikten som ett antal människor insett, att vi måste ha flera olika sorters energikällor, både för att kunna bryta med oljeberoendet och för att inte dra på oss mer problem med dagens kärnkraft, där vindkraft är en energikälla bland flera olika.

Men, efter omändringar där människor överklagat så är det rätt få områden kvar som kan bli aktuella. Det är inte bara det att de inte ska ligga för nära bebyggelse, samhällen eller annan verksamhet som kan påverkas. Det ska dessutom ligga där det blåser tillräckligt mycket. Det gör att det bara är några få områden kvar i kommunen och inte i närheten av tätbebyggt område.

Oavsett vad så är energi viktigt och vi alla förstör så mycket energi att det inte finns någon anledning att inte bidra själva också, vilket i sig kan skapa jobb och en bättre miljö. (Läs gärna DN:s skola om vindkraft)

Det var här någonstans som fullmäktige började åka iväg så långt ut i retoriska snårigheter att det blir svårt att glömma...

De enda som egentligen var emot vindkraftplanen var sd, som reserverade sig mot den, vars ena närvarande medlem argumenterade på ett mycket märkligt sätt.

Det handlade hela tiden om hans gård som hade stora ledningar som gick över och förstörde för honom och om att han kanske vill bygga stugbyar på sin mark för sina barn och deras framtid.

Inte vet jag hur andra politiker är, men det är sällan man hör någon som argumenterar så egoistiskt och ensidigt för egen vinnings skull. Själv försöker jag driva frågor som gynnar samhället och de många och utsatta och inte mig själv personligen. Hade jag varit som sd:arna ovan så hade jag kunnat välja att argumentera för lägre skatter, vilket absolut gynnat mig, men inte samhället i stort.

Energin och miljön är så viktiga frågor att jag gärna offrat utsikt m m för vindkraftverk. Eller som man säger i DN:s skola om Vinden som energikälla: "Även om vindkraftverken förstör naturupplevelsen så räddar den vår planet. Vad är mer värt att prioritera? En miljövänlig energikälla som kan göra skillnad hur vår natur ska överleva eller en vacker utsikt?"

Nästa fråga var om att kommunen ska skriva avtal med migrationsverket om fyra ensamkommande flyktingbarn, som till en början ska placeras i Markaryd, eftersom ansökan görs gemensamt med dem.

Inte oväntat så blev det en stor debatt där och ett antal mycket märkliga argument från sd:s representant.

Att sd var emot det hela var självklart, eftersom det var vad de gått till val på och är enfrågepartiets huvudfråga.

Det var de sedvanliga argumenten som lyftes fram, bland annat om kostnaderna för invandringen. Bortsett från att det viktigaste naturligtvis är det rent humana, att ta hand om människor i nöd, så är inte det ekonomiska argumentet särskilt relevant.

Lustigt nog så citerade en centerpartist ett gammalt inlägg i den här bloggen, vilket han insåg först i efterhand, med att mediantiden för att få en invandrare i arbete är sju år och det är få svenska ungdomar som börjar jobba och bidra med skatt innan de är 20 år...

Märkligt nog så argumenterade en av sd:arna för att alla ska behandlas lika, men det verkade däremot inte gälla invandrare och att det är ett problem att avgöra vilka som är "seriösa flyktingar". Det är naturligtvis migrationsverkets uppgift att avgöra vilka som är det och inte kommunens sak att göra...

De mest horribla kommentarerna och jämförelserna kom den andra gången sd:s representant var uppe. Först konstaterade han att det gärna fick komma invandrare hit "bara de skötte sig och dansade kring midsommarstången" och sen drog han en parallell till de svenska ungdomar som åker till Norge för att arbeta under dåliga förhållanden och hur synd det var om dem.

Dansa kring midsommarstången? Det verkar som sd-politikern inte har koll på våra egna traditioner, då det främst är mindre barn som dansar kring midsommarstången. Jag har inte gjort det sen jag var 6-7 år och jag utgår från att jag borde slängas ut också.

Jag åker hellre till halvdana förhållanden i Norge, än att behöva fly från ett land i krig som kan betyda min död om jag inte åker därifrån snabbt. I synnerhet som pojke eftersom det främst är de och män som blir uttagna till att kriga och löper störst risk att dö. Att ens försöka göra den jämförelsen som sd-politikern gör, tycker jag är bland det mest osmakliga jag har hört från en politiker någonsin.


Vänsterpartiet la en motion för rätt exakt två år sen om att Älmhult skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn. Även om det tog tid så är jag väldigt glad att det på lite sikt, om än indirekt, faktiskt blev så att motionen gick igenom.

Det hade varit bättre om det varit fler barn än fyra, men det är åtminstone ett fall framåt i den här frågan.

(Vänsterpartiet Älmhult har en ny hemsida: http://almhult.vansterpartiet.se/)


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!