lördag 23 april 2011

Är sänkta skatter värda människors liv?

För några dagar sen så skrev jag Privatisering fungerar inte inom sjukvården och det som mer och mer framkommit angående vad som hände den unge man som inte fick en ambulans skickad till sig, trots akut sjukdom understryker det faktumet.

Det enda som är viktigt är att hålla nere kostnaderna. No offence, men hur ofta har ni tidigare hört talas om att man inte skickar ut ambulanser till de som verkar vara akut sjuka?

Det är ingen slump att en annan, fast mindre uppflyttad rubrik, är skatterna sänkta med 100 miljarder. Är det på allvar ingen som tror att så mycket pengar inte kommer att märkas på något sätt? Det finns många exempel på att det märks i de berättelser människor berättar om när de försökt få en ambulans att kostnaden är ett problem.

Det förvånar mig fortfarande att så många inte verkar göra kopplingen mellan vad man får i trygghet via sjukvården och vad man betalar i skatt eller om de allra flesta tror sig fortsätta vara så friska som de är idag att de aldrig riskerar att drabbas?

Själv väntar jag bara på att något skrupellöst privat vårdföretag eller riskkapitalbolag ska komma på de numera lysande affärsidéen om att ha en privat organisation, gärna understödd av vanliga skattepengar, som prioriterar ambulanstransport för de som betalar ur egen ficka först och främst.

Jag noterar att Medhelp tar över efter SOS-alarm på många ställen. Även om de sägs förändrat sig nu, så gjorde de sig (ö)kända för ett par år sen med sitt bonussystem för att få personalen att korta ner samtalen så mycket som möjligt:

I maj 2009 avslöjade DN att Medhelps sjukvårdsrådgivning var uppbyggt efter ett bonussystem där sjuksköterskorna fick extra betalt för att korta sina patientsamtal. De som klarade att hålla snittiden 3 minuter och 48 sekunder, mot övriga landets 7 minuter, fick 1.000 kronor extra i månadslön. Efter DN:s artiklar stoppade Medhelp systemet. Då hade en pojke hunnit dö på grund av att en sköterska sagt sig känna stress för att hålla nere samtalstiden.

Det är svårt att se att ett företag som resonerat så cyniskt så att människor dör, för att en hårt pressad anställd ska tjäna 1000 kronor åt sig själv, och gissningvis åtskilliga tusenlappar per förkortat samtal åt företaget, ska kunna göra en bättre insats än SOS-Alarm.

Historierna ovan går även att överföra på hur illa ansatta sjuka människor blivit under de senaste åren, för att några få väbetalda ska tjäna stora pengar på sänkta skatter och på hur resurser till skolan fördelas på helt andra sätt än efter behoven, något jag berörde även i Konstiga prioritereringar.

Det är ett sjukt system som inte alls gynnar de som har störst behov av samhällets hjälp och det är den nuvarande regeringen som ligger bakom den här accelererande utvecklingen.

Lagom tills jag ska posta det här så läser jag Vi har inte resurser att följa lagen, som några socialarbetare skriver.

Om det är så att det är resursbrist som är orsaken till att en lag inte kan följas, så bör de skyldiga politikerna straffas för det.

I normala fall så finns det straff när lagar inte följs, och det borde det finnas även här, när det är resursbrist som är orsaken.

media ab ab ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp hd hd hd hd hd gp gp gp hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Allemansrätten innebär skyldigheter också

Som av en händelse så har två av de tidningar jag läser online artiklar angående allemansrätten idag, både Svenska Dagbladet i artikeln Finns det någon allemansskyldighet? och Helsingborgs Dagblad i artikeln Inte bara en rätt.


Börja med att förbjuda kommersiell verksamhet utan någon form av tillstånd, i synnerhet när det gäller större grupper. Jag har svårt att se att exempelvis en eller ett par bärplockare som är egenföretagare riskerar förstöra så mycket mer än exempelvis en ensam campare, jämfört med de som väljer att dra ut stora grupper med campare i naturen.


Sen kan vi dessutom se till att reglerna om hundar med övervakning (helst koppeltvång) faktiskt används under sommarhalvåret när de vilda djuren har ungar. Om inte annat för hundens eget bästa så att de inte blir påkörda eller mat för vargar och andra vilda djur...


I övrigt tror jag att man ska akta sig noga för att förändra för mycket i allemansrätten, för ett tu tre så är även naturen privatiserad och den gamla sedvanerätten att fritt få vistas i naturen försvunnen.


media gp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 21 april 2011

Som om skitjobb inte finns...


Smålandspostens ledarsida försöker sig på att förklara vad som är skitjobb, men missar vad som är faktiska skitjobb, för de finns de också och det är naturligtvis inte de som Svensson här ovan försöker få dem till. Man behöver inte ens gå till Thailändska bärplockare som blir blåsta när de kommer hit.


Dagens ledarsida hos Aftonbladet belyser det hela väldigt bra i dagens ledarinlägg Vi måste tala om skitvillkoren:




Men det finns branscher med usla anställningsvillkor. Det existerar yrken där arbetsmiljön är bristfällig, där lönen är kass eller oförutsägbar och anställningstryggheten bortprioriterad. Allt det här måste man kunna prata om utan att anklagas för att förakta de anställda.
Därmed är etiketter som ”skitjobb” inte vad de anställda i den av Wanngård kritiserade callcenterbranschen behöver.
Det är i stället dags att tala om skit­villkoren.
Enligt fackförbundet Unionens rapport ”Callcenterbranschen – fabriker för kundkontakter eller strategisk kundservice?” är genomsnittåldern bland de anställda 28 år och mer än hälften är under 25. Runt 70 procent är kvinnor.
Bara 20 procent har högskoleutbildning.
Samtidigt dras branschen med tunga arbetsmiljöproblem.
De anställda upplever att deras arbete är slitigt och påfrestande. Man sitter i bullriga kontorslandskap, ska nå uppsatta mål, det ska gå snabbt och man ska överträffa sig själv.
Inte sällan använder sig arbetsgivare av prestationsmätningar där de anställda tävlar mot varandra. Detta upplevs av många som en kontroll som gör att man känner sig övervakad, kontrollerad, stressad och nervös.
Samtidigt ska man i sina kundkontakter ständigt vara glad, fokuserad och serviceinriktad.
Medianlönen för en heltidsanställd uppgår till 16 700 kronor i månaden och avtalad lägstalön är 14 700 kronor. Unionen uppger samtidigt att det här är det avtalsområde där flest medlemmar ligger nära lägsta lönen.
Många företag i branschen saknar också kollektivavtal vilket gör att årliga löneökningar, pensionspremier och extra föräldralön uteblir.
För många unga är en anställning på ett callcenter det första riktiga arbetet, den första bilden av hur arbetslivet ser ut.
Det är viktigt att hyfsa den bilden.
Mycket viktigare än att fortsätta låtsas som om lågstatusjobb inte finns.


Ett gäng länkar, någon även från Smålandsposten, som i huvudsak är tagna från Alliansfritt Sveriges "Detta är skitjobb - Vi har hela listan":


Får ingen semesterersättning: http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/article1303970.ece



Dålig arbetsmiljö och ingen anställningstrygghet: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=902911


Arbetsgivare betalar inte ut lön: http://www.sesam.nu/artikel/18/jag-fick-ingen-loen


McDonalds fuskar med ungas löner, bl a via obetalda tvångsraster vid lågförsäljning: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/393898-mcdonalds-fuskar-med-ungas-loner


Sexuella trakasserier: http://www.journalisten.se/artikel/11081/usla-villkor-i-tv-branschen


Förnedrande arbetsuppgifter: http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article12622367.ab


Obetald övertid: http://svtplay.se/v/2015540/obetald_overtid_allt_vanligare


Provjobb utan lön: http://www.svd.se/naringsliv/jag-provjobbade-ocksa-utan-lon_4989715.svd


Ofrivillig deltid: http://www.moderat.se/web/Debattartikel_22.aspx


Inga anställningsbevis: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/usla-villkor-for-sommarjobbare_59237.svd


Sparken för fackligt engagemang: http://www.dagensarbete.se/home/da/home.NSF/unid/13370828B3EE6D7BC125745C002EE4CC?OpenDocument


Tio timmars jobb utan rast hos Phonehouse: http://svt.se/2.149972/1.2321560/saljsekten


Vad det gäller Fas3-jobben så måste det självfallet vara ett problem när man inte får möjlighet att aktivt söka jobb eller utbildning under den tiden man är på plats. Hur kommer man därifrån då till ett icke-bidragsfinansierat jobb? - http://www.nyheterna.se/1.1984295/2011/01/20/minister_skarpt_kontroll_av_fas_3


Någonstans så borde även en moderat och kristen ledarsida tycka det är ett problem att skattepengar används för att betala företag att anställa människor, där det i vissa fall varit så dålig ledning i t ex arbetsmiljöfrågor att människor dött av det: http://svt.se/2.22620/1.2361872/kritik_mot_bristande_handledning_i_fas_3










Jag noterar att Sala, som första kommun, inför förbud mot tiggeri. Frågan är om det inte vore bättre att låta Fas3:are gå ut och tigga istället? Du träffar människor av olika sort och får frisk luft, samt kan söka andra jobb när du vill utan att någon blir sur för att deras företagsidé, att ta hand om skattepengar och förvara dig, försvinner.

Jag menar, det är väl bättre att tigga öppet av människor än att tigga via skattepengarna som Fas3-företagen gör?

media svd svd svd svd svd svd dn gp ab ab ab ab exp exp



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 20 april 2011

Utvecklingen stannar av i Älmhult med Svenssons idéer



Jag börjar morgonen med att läsa en mycket märklig ledartext av Smålandspostens ledarskribent Marcus Svensson, som visar sig vara uppvuxen i Älmhult. Jag rekommenderar hela texten enligt länken, men citerar nedan några saker.



Så gäller frågan om bostadsplanerna på Yttre Näset inte bara hushållen i Möckeln, som protestlistan på drygt 500 namn ger sken av. De 40 så kallade LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära läge) där kommunens tjänstemän ser bostadspotential i är en fråga som berör kommunens samtliga, och framtida, invånare. Det betyder inte att man från politiskt håll ska negligera protesterna. Här måste förankring och samtal prioriteras. Men grannars synpunkter väger faktiskt inte mer än andras i detta avseende.

Naturligtvis måste man när man gör förändringar i samhället, inte minst när det gäller stora oåterkalleliga förändringar som att göra sig av med skogs- och rekreationsområden, ta extra hänsyn till de som i slutändan direkt drabbas, som grannar gör, negativt av förändringarna. Är det dessutom många som drabbas så borde man tänka ännu fler gånger. Lägg till det möjliga turistsatsningar, som kan försvåras av att man bygger ut i strandnära lägen.

Om inte, varför ska vi då ha demokrati? Det Svenssons förespråkar låter som något direkt hämtat från en totalitär diktatur där man glatt kör över folk om det gynnar några få.

Exklusiva boenden ska man heller inte snäsa åt. Med nyproduktion och husförsäljningar rullar hela bostadsmarknaden igång, vilket gynnar alla inkomstgrupper. Det går också att förena grönytor och natur med exploatering. 

Exklusiva boenden i all ära, på många håll så finns de i för hög grad och Älmhult lider främst brist på hyreslägenheter. Vi ställde oss i kö hösten 2008 och har sen dess fått ETT förslag på lägenhet, vilket gjorde att vi köpte hus med kort varsel istället. En lägenhet som då kostade ca 10 000 kronor i månaden...

Man behöver inte leta efter metaforer för att skildra det delade Älmhult. Vi har kommunhuset på ena sidan, och entreprenören på andra. Rälsen går rakt igenom samhället, både bildligt och bokstavligt. Med ett perspektiv från ovan ter det sig utstuderat dumt. Med Ikea som draglok har Älmhult haft alla förutsättningar att bli en intressant handelsstad. Ändå band man inte ihop, utan skiljde åt. 

Mer metaforer finns som delar in Älmhult, det är Haganäsleden som kommer att omgärda och låsa in de kvarter med gamla hyreshus där människor har lägst medelinkomst i kommunen, tvärtemot kända fakta om hur man ska planera liknande bostäder.

Svensson fortsätter med att man ska bevara torget för att det en gång infördes som marknadsplats och så ska få vara, istället för att vara till för en lekplats och att den därför ska få fortsätta vara det samma.

Jag återvänder till torget, och ställer mig frågan vad det symboliserar. I folkrörelsernas Sverige, som inte längre finns, var det själva sinnebilden för demokratin. När sången tystnat och talen flyttat in i de sociala medierna söker man en ny funktion för denna stenöken som är så representativ för landets mindre orter. Men det finns ingen anledning att återuppfinna hjulet. Torget, i vid mening, uppstod en gång som en marknadsplats. Funktionen är således redan given. Alltså, inte som en ickekommersiell kommunal lekplats för barnfamiljer. Jo, det finns sådana förslag.
Nu går Älmhult in i ett nytt skede. Alla förändringar skapar såväl förväntningar som ängslan. Centrumhandlarna kan till exempel oroa sig över en ny stor marknadsplats. Men oroar man sig för rätt saker? I någon mening är alla etableringar utanför ett tecken på att något inte fungerat inuti.

Det är en sak att torgen hade den funktionen för flera hundra, för att inte säga flera tusen, år sen när handelsplatserna uppstod. Idag handlar man någon annanstans, i butiker och handelscentran. Den som har varit på torget i Älmhult inser att den i sig knappast är något dragplåster, vilket jag tror alla vi politiker som någon gång varit där för att ha möten för att träffa allmänheten inser. Folk är helt klart någon annanstans än på torget i Älmhult.

Att då hävda att "funktionen redan är given" är ett oväntat banalt argument för en ledarskribent och jag är glad att utvecklingen går framåt, för med Svenssons argument skulle vi fortfarande vänta på att uppfinna hjulet. Den framåtsträvande och visionära kan istället välja att hitta fler användningsområde för saker som konservativa trodde bara hade ett användningsområde, för att fortsätta utvecklingen mot ett bättre och mer funktionellt samhälle.

Däremot är det oerhört märkligt att Svensson så totalt ignorerar möjligheten en lekplats ger. En stor kommunal lekplats i Älmhults centrum kan fungera lika bra som vilken kommunalt understödd turistverksamhet som helst, som drar folk till centrum och dess butiker, något som i stort gynnar hela kommunen och inte minst butikerna i centrum.

Inte för att jag eller Vänsterpartiet i Älmhult har något emot en ny handelsplats, tvärtom är det bra om fler i både Älmhult och från andra orter kan göra inköpen här. Men man måste, tvärtemot vad Svensson verkar göra, också bry sig om de handlare som finns i centrum. Det gör man exempelvis med förslaget om en större lekplats på en centralt belägen plats, som Ikea lovat att stödja med en summa av halva kostnaden, oavsett hur hög den blir.

Den gör att fler människor inte bara ser Ikea och den nya handelsplatsen, utan även resten av Älmhult, något som i alla år varit svårt, trots att Ikea idag ligger relativt centralt.

I går skrev Marcus Svensson att Sverige stannar utan Älmhult, och idag har han själv föreslagit saker som fått Älmhult att stanna upp och därigenom påverkat Sverige att sakta ner och hävdat att det är ett politiskt ansvar att driva näringslivsfrågor.

Det har han fullkomligt rätt i. Personligen är jag dock glad att just Svensson inte är politiker, utan bara ledarskribent, för något ansvar över näringslivsfrågor verkar han inte intresserad av att ta. Med hans förslag hade utvecklingen i Älmhult stannat av.




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 19 april 2011

Lågt demokratiskt tänkande hos sd

Jag har flera gånger fått massor av kritik när jag hävdat att sd inte är bra på demokrati.

Nu är det ett bråk på uppsegling som igen visar att de inte ens är särskilt bra på sin interndemokrati, där en ledande sverigedemokrat i skåne hotas av uteslutning för kritik av partistyrelsen.

I övriga riktiga demokratiska partier är det naturligtvis en självklarhet att man ska få kritisera den egna organisationen, som exempelvis vi i Vänsterpartiet i Älmhult gjorde när vi gick ut med att vi inte vill ha kvar Lars Ohly som partiledare efter så många val utan bra valresultat. Vi hörde aldrig några hot om uteslutning, eftersom Vänsterpartiet, trots vad många försöker tillskriva oss, är ett demokratiskt parti även internt.

Det syns i artikeln hos hd.se att det finns gott om partikamrater som inte håller med om sd-ledningens agerande och det finns fler som kritiserar att flera i partitoppen både har lön från partiet och riksdagsarbetet, vilket ger dem uppåt 100 000 kronor i lön som mest.

Det är inte lite för en person som Jimmie Åkesson som aldrig haft ett riktigt jobb, utan gått från skolan till att bli heltidspolitiker, som vilken gammal unken politikerbroiler, på ett sätt som sd tidigare kritiserat.

Det finns mycket skrivet om varför sd lever i en värld långt ifrån sina egna väljare och lokala politiker och inte alls som de själva försöker lära.

I den här bloggen finns Jimmie Åkesson ljuger och Sverigedemokrat agerar illa.

Jonas Sjöstedt skriver om när han debatterade med Åkesson i Köpenhamn i Åkesson på defensiven och "Folklige" Jimmie Åkesson har blivit pamp.

Läs även Jan Rumes kritik och Kågerödsmurveln, som båda är eller varit sympatisörer till sd, men som även de verkar inse den bristande moralen hos sd.

media dn hd hd hd dag svd gp ab




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 18 april 2011

Svar till Eskil Erlandsson

Insändare och svar på en krönika av Eskil Erlandsson i tidningen Smålänningen den 13 april. Den handlade om hur regeringen, via Erlandssons agerande, låter oss få ett undantag för EU-reglerna över dioxinförgiftad fisk. Det går att läsa mer om det härhär och här.




Erlandsson struntar i barnens hälsa

Det är minst sagt oerhört märkligt att se en minister försvara och få igenom ett undantag från EU:s regler kring dioxin i fisk. Den fisken anses vara så skadligt att "kvinnor i fertil ålder" och barn inte bör äta det mer än högst ett par gånger per år, även enligt Erlandsson själv.

Drygt 1000 personer arbetar med fiske idag och omsätter 0.03% av BNP och det anses vara viktigare att behålla än att måna om befolkningens hälsa. Det är svårt att se att det kan utvecklas som Erlandsson påstår, eftersom det råder exportförbud på fisken ifråga, på grund av hälsoskäl.

Dioxin är ett gift som lagras i fett, vilket gör fet fisk betydligt farligare. Det gör också att det lagras i människors kroppar och framkallar cancer, hudsjukdomar och nedsatt fertilitet.

Kontentan blir att det tycks som att regeringens åsikt är att våra höns är viktigare än våra kvinnor och barn, för hönsen får vi inte mata med östersjölax på grund av dioxinet...

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Konstiga prioritereringar

En viss tröst så nämner jag bristerna på mer resurser till skolorna.

Vanligtvis så diskuterar man kvalitén på lärarna eller lärartätheten. Men jag har hela tiden hävdat att det också behövs fler vuxna överhuvudtaget i skolan, som inte nödvändigtvis har en direkt och mycket tydlig pedagogisk uppgift.

Det är något som generalsekreteraren för Mentor Sverige (som är en ideell organisation som kämpar mot våld och droganvändning bland unga) lyfter fram i Unga saknar vuxna att prata med:








Organisationen Mentor, som arbetar med att förebygga våld och droganvändning hos ungdomar, har låtit göra en Sifo-undersökning bland 1000 tillfrågade yngre tonåringar (13–17 år). Den visar att:







• 30 procent av ungdomarna är rädda för att bli hotade eller bli utsatta för våld i skolan.
• 35 procent av dem känner sig stressade i skolan.
• Varannan säger att de inte har någon vuxen att tala med.
• Var femte tycker att föräldrarna inte har tid för dem.
Vi vet sedan tidigare att ungdomars psykiska ohälsa ökar. Närmare hälften av alla flickor i övre tonåren besväras av ångest eller oro, jämfört med en fjärdedel av pojkarna. Problemen har ökat kraftigt sedan 1980-talet. Konsumtionen av alkohol stiger bland vissa grupper av skolungdomar, mer än var fjärde flicka och nästan var tredje pojke dricker alkohol på ett sätt som kan ge ohälsa eller sociala problem.
Vidare har antalet anmälningar om våld i skolan ökat. 27 procent av pojkarna och 21 procent av flickorna i årskurs nio har utsatts för våld. Antalet skolbränder i Sverige har fördubblats på tio år. Vi ser frustrerade ungdomar som slutar gå till skolan och gör uppror mot vuxenvärlden.
Hur har vi kunnat hamna här? Det beror i alla fall inte på lärartätheten, den ligger på samma nivå som för 25 år sedan. Enligt Mentors mening får vi söka svaret drygt tjugo år tillbaka då politikerna beslutade om en rad nedskärningar som barn och ungdomar får lida för i dag.
Fritidsgårdarna lades ner och de fritidsledare som fanns ute i skolorna plockades bort. Skolorna runt om i landet hade varit väl försörjda med kuratorer som kunde ge barnen professionellt stöd när de behövde en vuxen att tala med. Med ett penndrag ströks en del av kuratorerna från skolornas lönelistor. Även antalet timmar med skolsköterska drogs ner. Skolvärdar som hade rört sig bland skolungdomarnas och fanns till hands när något hände i skolan försvann också.
...







Börja med att:
• Rusta upp elevhälsan i skolorna. Både skolsjuksköterskor och kuratorer i skolan kan hjälpa till att se om något börjar gå fel. De är också en vuxenkontakt som kan lyssna och slussa vidare en ungdom i behov av stöd.
• Satsa på fritidsaktiviteter för ungdomar. De har ingenstans att ta vägen.
• Ge alla ungdomar en vuxen att tala med. Även rapporter från Bris visar att unga saknar en vuxen att tala med. Förutom föräldrar behöver ungdomar fler positiva förebilder när de frigör sig. Det finns många goda exempel på kommuner och privata initiativ som jobbar aktivt med mentorskap för unga.
• Ge föräldrastöd till dem som behöver, särskilt tonårsföräldrar. Föräldrarna är de viktigaste förebilderna för unga och de som främst kan påverka sina barn till sunda värderingar och självkänsla. Tonårstiden är en osäker och vilsen tid för många. Då upplever många det extra svårt att vara en bra förälder.
Vi som dagligen arbetar med ungdomar vet att de insatser som behövs för att få ungdomar i riskzonen att få en positiv utveckling är långt mer kostnadseffektiva än de som behövs när det väl gått illa. Självförtroende, självkänsla, framtidstro, hopp, studiemotivation, att bli tagen på allvar, lyssnad på och respekterad. Självklarheter? Ja, om alla får tillgång till allt det som de idag saknar.
Ibland får jag känslan av att vuxenvärlden tror att unga lever i ett vakum och inte påverkas utanför lektionerna och att andra vuxna, som föräldrar, hela tiden finns där och har tid och möjlighet att ställa upp, trots att vi lever i en tid där det blir viktigare och viktigare att ställa upp för sin arbetsgivare i första hand, oavsett hur mycket tid det stjäl från det som är viktigast: barnen.

DN:s ledarsida skriver samtidigt om en otydlig skolplikt och om hur det kanske kan behövas en Lex Sarah för skola och barnomsorg. Det krävs naturligtvis att det finns människor som får en chans att se och agera för att det ska fungera och allra helst inte ens behövas användas om det införs. Hur går det med alla nedskärningar?

Ofta hör man om att det är föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn och att felet ligger där, när det går fel för unga.

Självfallet kan det vara en orsak. Men minst lika stor är skulden på de, både föräldrar, politiker och politiska partier, som inte alls agerar när det blir nedskärningar på skolorna, istället för exempelvis skattehöjningar, vilket ofelbart drabbar barnen.

Givetvis har barnen också, i synnerhet när de blir lite äldre, ett eget ansvar. Men det är märkligt att det så sällan lyfts fram och diskuteras ansvar för vuxenvärlden. Hur ska barnen må bättre, när ni tänker på er själva först? Är det livskvalité? Blir det bättre med friskolor som drivs med snabb kortsiktig vinst som mål?

Men vem vet, kanske till och med moderaterna kan tänka om nu när de i något fall verkar inse vikten av kommunala bolag när det gäller bostäder?

media gp gp hd hd smp ab ab ab ab ab dn dag skd nsk svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 17 april 2011

Hund anföll annan hund?

Att hundar anfaller hundar blir sällan några större rubriker. I vanliga fall handlar det om en ansvarslös, eller två, hundägare som inte förstår att oddsen att den egna hunden råkar illa ut om den är okopplad. Här vet vi inte ens om det verkligen är vargar, utan det kan mycket väl vara hundar som är stora och okopplade också.

Jag skrev för ett tag sen om hur hundar anföll 30 får och det var en nyhet som dog fort, trots att många djur blev skadade. Ingen höjde röster om hårdare regler för hundägande.

Nu görs det stora rubriker av en påstådd Vargattack mot familj. Men som den minnesgode vet så är de flesta vargattacker utförda av vargliknande hundar, då vargen är ett ovanliga djur, i synnerhet i södra delarna av Sverige.

I det här fallet kan man dessutom läsa följande:

Attacken inträffade på söndagsmorgonen. Kvinnan var ute på en morgonpromenad med sin lilla dotter och familjens hund av rasen wachtel. Hunden var lös och sprang cirka tio meter från familjen.
– Plötsligt dök två vargar upp från skogen och omringade vår hund Tyson. Den ena grep tag honom i nacken och sprang in i skogen, berättar kvinnans man för Aftonbladet.

Sprang från platsen

Den andra vargen stod kvar och började springa mot barnvagnen. Kvinnan handlade blixtsnabbt och sprang från platsen samtidigt som hon skrek.
– Vargen avbröt då attacken och sprang in till skogs igen, berättar mannen.
Kvinnan återvände chockad hem, men Tyson är försvunnen.
– Han är förmodligen död. Det här hände bara några hundra meter från vårt hus. Jag vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt vår
dotter, säger mannen.
Polisen och länsstyrelsen undersökte platsen för attacken på förmiddagen.
– Vi måste fastslå att det verkligen var vargar och inte lösspringande hundar, säger Hans-Erik Karlström, inre befäl på polisen i Norrtälje.

”Världens gladaste hund”

Ett vargrevir har tidigare upptäckts i området och vargarna som kommitatt kallas Rialavargarna har tidigare attackerat hundar.
– Tyson var världens gladaste hund, han trodde säkert att det var några lekkamrater som dök upp från skogen, säger mannen.
Då ska vi se...

Vi har ett par icke-ansvarstagande hundägare som har en hund lös. Hunden är av rasen Wachtelhund som beskrivs som en utpräglad jakthund, vilket gör det tveksamt om den trodde att det var lekkamrater... Det gör det också sannolikt att någon eller några i ägarfamiljen är jägare och vad de vanligtvis har för åsikt om vargar vet vi.

På hundsport.se så kan man läsa om hundägare och allemansrätten, apropå kopplade hundar i skog och mark:

Självsäkra hundägare gör gällande att det är fritt fram för dem att släppa sina hundar lösa var som helst och när som helst. Vissa hundägare som vill verka mera pålästa känner till den generella hundförbudstiden 1 mars – 20 augusti och säger sig endast behöva respektera den tiden.
Med principiella uttalanden av Naturvårdsverket och några uppmärksammade rättsfall kan det vara på sin plats att informera om vad som verkligen gäller.
Den som med rätta påpekar felaktig och otillåten hundhållning på sin mark blir inte alltid vänligt bemött. Arrogans och nedlåtenhet mot markägande och jakt är mycket vanligt. Även hot och rena misshandelsincidenter förekommer.

Naturvårdsverkets inställningNaturvårdsverket hänvisade både till Lagen om tillsyn av hund och katt och § 6 i Jaktlagen. Av den förstnämnda lagen framgår det bland annat att hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.
När det gäller jaktlagstiftningen hänvisar Naturvårdsverket till några aktuella rättsfall, som närmare beskrivs nedan.

Jakträtten knuten till markägandet – allemansrätten en sedvanerätt
För användning och träning av jakthundar krävs alltid jakträttshavarens medgivande. Samma krav gäller verksamhet med exempelvis spårhundar.

Man kan däremot inte förbjuda någon att ta med sig hund, som hålls i lina som förhindrar att den driver eller förföljer villebråd. Gör däremot kopplad hund ändå skada på vilt är ägaren ansvarig och brott mot tillsynen med åtföljande skadestånd kan åberopas.
Naturvårdsverket berör också den kollektiva hundhållningen och påpekar att en större ansamling av hundar, även om de är riktigt kopplade får anses utgöra en allvarligare störningsfaktor. Naturvårdsverkets inställning till jakträtten respektive allemansrätten är följande.
Inte för att vara sån, men att ha en jakthund utan koppel i naturen, när den både ska och bör vara kopplad är oerhört ansvarslöst mot alla vilda djur, samt mot hunden själv. Dessutom gör det att man riskerar dra, som i det här fallet, vilda rovdjur mot både sig själva och dottern. Hundar, när de blir skrämda, kan i många fall välja att springa tillbaka till husse och matte och dra rovdjur med sig. Det finns flera exempel på hur hundar dragit med sig björnar som anfallit jägare, när hunden vänt tillbaka av rädsla.

Har hunden gjort skada på vargen, eller annat djur, så kan det vara ett brott som är skadeståndsskyldigt.

Men som sagt så tror jag det blir som när någon här i mina krokar ropade på varg: Det visade sig vara något annat.

Och jag kan påpeka att både den gången och de andra gångerna när varg faktiskt har passerat här, så har jag inte varit rädd, utan valt att springa, gå och vistas i naturen precis lika mycket som annars.

Argumentet, som man ofta får som kommentar, att det är lätt för mig att ha åsikter som bor långt ifrån varg-land och i stockholmstrakten eller någon annan stad, stämmer inte. Vår närmaste granne är, som det står under Om mig-profilen, att vi bor granne med skogen.

Ett mycket bra citat kommer från Extrem revirkänsla bakom vargattacken:










Vargar är normalt sett mycket skygga för människor. De flesta hundar som tas av varg befinner sig därför långt ifrån sin ägare.
– Varje år dödas 20-30 hundar av vargen och ytterligare 20 skadas, säger Olof Liberg.
Olof Liberg konstaterar att vargarna var ute efter hunden och inte kvinnan och hennes barn.
– Det som hänt visar egentligen hur ofarliga vargar är, säger han.

Jag konstaterar att om det gäller hund som biter ihjäl hund, så är det möjligen landsortspressen som skriver kort om det. Det är ingen risk att riksmedia gör det.


Uppdaterat: Av bilden att döma på Facebook så är mannen ifråga jägare.

(Normalt sett så länkar jag inte till privatpersoner och hänger ut dem, men gör ett undantag eftersom mannen är nämnd vid namn hos bland annat Svenska Dagbladet.)

Uppdaterat 2 Nu kommer det en undersökning, där man inte får veta något om hur den utförts eller hur många som fått svara på den, som påstår att det finns ett stort stöd för att begränsa vargstammen.

Men det finns sen tidigare en seriös rapport som talar om motsatsen...

media svd svd svd svd svd svd svd dn dn exp exp exp exp dag dag dag dag dag dag dag dag hd hd hd gp gp gp gp gp ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab gp gp gp skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En viss tröst

Det är 3 1/2 år kvar innan nästa val, vilket är ohyggligt lång och obehaglig tid. Men det är en liten tröst att allianspartierna tappar mark och att centern och kd är i princip utanför de 4% som behövs för att de ska få komma tillbaka till riksdagen, något som plötsligt ger ett tapp på 4%-8% och gör alliansen betydligt mindre.

Fram tills dess så blir det mer privatiseringar och mer orättvisor,  färre utbildningar, till förmån för irrelevanta regler för den skolan som hade behövt mer resurser i form av välutbildade lärare och ingen medicin till svårt sjuka, eftersom den blir för dyr...

Det är inte riktigt lika korkat som sverigedemokraterna som vill ha färre grupparbeten i skolan, men det är banne mig inte långt ifrån...

Det är dock en viss känsla av välbehag som infinner sig varje gång regeringen får stryk och får lägga fra lagförslag för lagar som de är emot.

Det närmaste fallet kommer att komma inom kort i form av Förbud mot smärtsam griskastrering, en lag som är självklar i ett land där alla tror att svenska djur behandlas så mycket bättre än i utlandet.

Inom kort kommer Eskil Erlandsson att främträda i medierna och hävda att det hela förstör möjligheterna för de svenska grisbönderna (däremot kommer han inte säga ett dyft om djursexförslaget, trots tidigare försök att vara emot ett lagförslag mot tidelag).

Men han har flera gånger försökt agera mot grisbönderna och knappast agerat för deras bästa...

Läs gärna följande inlägg noga: Erlandsson hånar konsumenter och producenter, där jag visar hur han tidigare ignorerat förändringar i regler som gjort det mycket bättre för de bönder som har grisproduktion.

media svd svd svd svd svd dag dag hd hd hd gp gp gp gp gp ab dn skd nsk nsk nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!