lördag 28 augusti 2010

Sossarna tar över en långsiktig arbetslinje

Det är skönt att höra att de rödgröna gör något som behövts i många år, satsa på den faktiska arbetslinjen, via fler högskoleplatser och höjda studiemedel.

I torsdags skrev jag Allianspolitiken avslöjad och berättade om hur jag försökte vidareutbilda mig som arbetslös inom den typ av yrke jag redan hade viss erfarenhet, men hur alliansen valde att lägga ner den, vilket definitivt gjorde mig arbetslös längre.

Hur man än resonerar så skapar utbildning, generellt sett, allt fler möjligheter för anställning. Att inte öka utbildningsplatserna och öka summan de studerande har att röra sig med, som inte ändrats på över 10 år gör att de som inte är bland de med bäst förutsättningar att klara studier får det särskilt lätt, då de måste lägga mer tid än andra just på studierna.

Jag har inget emot att de som orkar jobba och plugga gör det, tvärtom, det blir bättre för allas ekonomi. Men man måste självfallet också öka förutsättningarna för de som har det lite svårare.

Det gör nu de rödgröna via sitt förslag om höjda studiemedel, vilket faktiskt är ett förslag som vänder sig till de yngre, något som efterfrågats.

Apropå allianspolitik som avslöjas, som lögn, är konstaterandet att tjuvjakten ökar ett sådant. Centerpartisten Carlgren hävdade att det skulle minska och skapa acceptans för vargen. Att så inte blev fallet är för alla andra självklart och förväntat, och visar igen att det inte handlade om någon form av vetenskaplig bakgrund för hur vargstammen ska skötas.

Inte undra på att EU undrar över hur vi sköter våra rovdjur...

Mer media svd svd svd dn dn sds sds exp exp exp exp gp gp gp gp kb kb kb hd hd hd hd hd dag ab ab smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vallöften Vänsterpartiet Älmhult

Vallöften har jag skrivit om tidigare i följande inlägg

Tryggare barn i Älmhult - Ett löfte från Vänsterpartiet

Upprusta alla kommunens motionsspår - Ett löfte från Vänsterpartiet

Idag finns vi och delar ut flygblad på Älmhultsdagarna, som ser ut som den klickbara pdf-filen nedan.


Det kommer att komma annonser i Smålänningens Veckoblad, samt i Smålänningen, som ser ut som den klickbara bilden nedan.


Det är lite märkligt att läsa i dagens Smålandposten om hur så många av de borgerliga politikerna idag påstår sig ha varit tveksamma till antalet besökare till Kunskapscentrum Carl von Linné. Så där lät det knappast då...


Undrar egentligen hur de menar att nästan tio gånger fler besökare än idag ens skulle kunna köra på den alldeles för smala vägen ut dit?


Målet med 100 000 besökare per år går att jämföra med Huseby bruk, som är Kronobergs mest besökta turistmål. Huseby ligger mer i närheten av en stor väg och och närmare Växjö och har mer förutsättningar att alls bli hittade, samt att jag upplever att de har mer marknadsföring, inte minst i samband med julmässan som drar mycket folk.


Den enda jag upplever som ärlig i sin analys nu med facit i hand är Vänsterpartiets ordförande Predrag Jankovic.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 27 augusti 2010

De flesta svenskar tycker inte om dagens sjukförsäkring

Jag hade Lite svårt att förstå i morse, men jag är uppriktigt förvånad att inte fler inser vikten av att rösta rätt när 64% av väljarna anser att sjukförsäkringen i moderaternas tappning som vi har idag, och som utförsäkrat 30 000 människor, är dålig.

Säga vad man vill om sjukdomar, men det är något som kan drabba oss alla, även om det tyvärr känns som om många känner sig om än inte odödliga så i vart fall svåra att få riktigt sjuka...

Det som stör mig mest är att det dessutom drabbar människor som redan har problem och som det sägs ibland, så för att orka kämpa mot orättvisor och en hård försäkringskassa, som styrs av regeringens regler, behöver man vara frisk.

Radiodebatten idag mellan Reinfeldt och Sahlin har fått flera olika omdömen om de båda, även om det tycks som en övervikt för att Sahlin verkade lite trött...

Även om jag är av åsikten att Sverige inte har att göra militärt sett i Afghanistan, och att det uppenbarligen inte fungerar om det inte gjort det under så många år, så delar jag en tvekan om ett för snabbt tillbakadragande, om det inte ersätts av något annat eller möjligen någon annan, som kan driva utvecklingen i landet framåt.

Själv känner jag mig också lite trött och sliten, delvis på grund av valet och allt kring det. Men mest trött är jag på att det är så mycket fokus kring just de två största partiernas partiledare.

Det borde vara mycket rimligare att lyfta fram alla småpartierna i regeringen också och i lika hög utsträckning. Något jag tror kunnat påverka valet att göra demokratin och möjligheterna att välja mer fritt större.

I övrigt noterar jag hos Ett hjärta rött att det är överklassproblemen som styr valdebatten. Kanske ska man inte bli så förvånad med tanke på ett antal höjdare inom media som utnyttjar det hela..

Det är då inte landsbygdspolitik som styr debatten och centern gör, oavsett vad Maud säger, allt för att utplåna sig själva, för särskilt trogen sina tidigare ideal har de inte varit...
Mer media ab ab ab svd svd svd dn dn dn exp exp skd kb nsk hd gp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jäkla mail...

Just nu har min mail lagt av och har inte funkat alls sen i morse, mig veterligen...

Märkligt att man kan känna sig lika avskärmad från omvärlden som man gör när telefonerna lägger av...

Hoppas att ingen sagt något av intresse om morgondagen på Älmhultsdagarna då Vänsterpartiet och de andra partierna kommer att vara där för att sprida valmaterial och prata med väljare...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Lite svårt att förstå...

Jag skrev igår om att allianspolitiken är avslöjad och hur de inte lyft fram i princip några nyheter överhuvudtaget. Det var visserligen inte så illa som med centern på hemmaplan, som i princip nedvärderar sitt eget styre genom att föreslå förändringar mot sin tidigare politik, när man inte brytt sig mycket om annat än låga skatter den senaste mandatperioden, men nu går till val på att bland annat ordna lekplatser, åtminstone i centrum... Men rätt illa var det för allianspartierna.

Därför blev jag lite förvånad över att sossarna under utfrågningen av Sahlin igår på tv inte hade lagt sitt valmanifest, vilket måste gjort Sahlin lite bakbunden sett till vad hon kunde säga och inte säga. Visserligen är det bra att retorikexperter ger henne bra betyg, men varför har man inte valmanifestet färdigt till en så stor utfrågning som i teorin når alla i hela landet?

Jag noterar också lite gnäll över att en folkpartist tycker det är dålig stil när LO annonserar. Med tanke på att LO inte är ett parti, utan en intresseorganisation, så måste det stå dem betydligt friare, precis som när skattebetalarnas förening, som ett exempel, annonserar på ett liknande sätt. Klicka på de olika flygbladen hos denna länken på skrattretande.se och förklara vilken som är skillnaden?

Den enda skillnaden är naturligtvis att folkpartisten ifråga står längre ifrån LO än vad hon står skattebetalarnas förening...

Det är betydligt mer upprörande att Sverige anses riskera problem med korruption och får kritik från EU, eftersom moderaterna och kristdemokraterna inte vill redogöra ifrån varifrån deras bidrag kommer. Att de kommer från skattebetalarnas förening som ett exempel betvivlar jag inte alls på, då deras flygblad lika gärna kunde haft moderaterna som avsändare...

Till sist noterar jag att EU kräver svar om svensk vargjakt och vilken vetenskaplig grund som ligger bakom den. Med tanke på hur Andreas Carlgren resonerat kring det tidigare så undrar jag om de får något svar alls, för något med vetenskap hade det inte alls att göra...

Mer media ab ab ab ab ab ab svd svd dn dn dn dn dn dn dn dag exp exp exp exp gp gp gp nsk hd hd hd hd hd hd hd sds smp skd kb kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 26 augusti 2010

Allianspolitiken är avslöjad

Oavsett vad allianspartierna försöker säga, så är det rätt avslöjande när man börjar läsa om vinnarna av allianspolitiken och att man igen kan konstatera att det är inte de arbetslösa och inte de sjuka, trots att Borg Borg pratar om att gynna låginkomsttagarna.

De rödgröna kallar deras valmanifest för arrogant och Östros kallar det för kallt och hårt, vilket verkligen stämmer. Vad vill man ha, barn som får bra omsorg eller sänkta skatter?

Deras valmanifest tycks inte innehålla några mängder av nyheter och jobbfrågan tycks de försöka lösa på samma sätt som tidigare: Inte alls.

Jag menar jobbskatteavdraget... Det har de redan kört en gång och oavsett om de förändrar siffrorna i det avdraget så är det konstaterat att det inte ger fler jobb. Det ger möjligen mer sparade pengar för de som har jobb. Och inga mer pengar för de som inte kan jobba...

Hade man på allvar velat gynna låginkomsttagarna så hade man självfallet höjt grundavdraget framför att gynna de som redan har en inkomst....

De pratar dock om lärlingssystem... tänk om de inte skurit ner så mycket på riktade utbildningar som de gjorde direkt efter vinsten vid förra valet, så hade människor inför krisen som kom kunnat utbilda sig vettigt. Men istället var det enbart jobb som gällde, som om alla människor ens då, eller för evigt, skulle kunna få jobb utan utbildning.

Själv försökte jag, med erfarenhet av kyrkvaktmästeri, få gå en utbildning via AMI (tror jag det var?) i Malmö, som innebar lång pendling, som fastighetsskötare. Det hade definitivt fått mig i jobb tidigare eftersom det inte är vad jag är bäst på, men som det definitivt hade gått att ha nytta av i den typen av jobb jag sökte då.

Men det var precis efter moderaterna satt igång och den lades ner och själv fick jag gå arbetslös ett tag till... Men man kanske ska säga det var på tiden åt deras nya satsning på just utbildningar?

Jag noterar att Dagen försöker göra en rubrik av att alliansen vill höja alkoholskatten och att IOGT hyllar det. Synd bara att de hyllar de rödgröna ännu mer som vill höja det än mer...

Själv är jag visserligen medlem i IOGT och i princip för en höjning. Men med tanke på de öppna gränserna och stora införselkvoterna av idag så behövs något radikalt göra åt det inflödet också...

I övrigt så är det intressant att läsa hur en avhoppad moderat före detta polis uttrycker sig i Aftonbladet:

Jakten på ett fåtal fuskare används som rättfärdigande för att försämra för hederliga människor som drabbats svårt av sjukdom. Det är inte rätt.
När Moderaternas politik i riket leder till att allt fler tvingas till att söka socialbidrag, och när moderat politik på lokal nivå handlar om att till varje pris hålla nere kostnaderna så är det inte fuskarna man kommer åt utan handikappade, sjuka och arbetslösa som hela sitt liv velat göra rätt för sig.

Tydligen verkar många tycka det är okej att trycka ner de som behöver hjälp...

Mer media ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag dag exp exp exp exp gp gp gp gp kb kb kb hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Råddjur tycker om äpplen :)

Att älgar och hästar tycker om äpplen visste jag men det var en nyhet att även rådjur gör det. Åtminstone tills igår kväll.

Inte de bästa bilderna men fotat genom fönster och hönsnätet till kattinhägnaden så det blir som det blir :)

Även om vi bor nära skogen så är det ändå i kanten av ett villaområde, men jag tror att den hårda blåsten igår gjorde att både lukt och ljud från oss människor fick dem att komma så nära inpå husen.




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mat- och missbrukspolitik

För ett par veckor sen så skrev jag ett inlägg som heter Flumpolitik från alliansen, som handlade dels om hur missbruksvården inte alls fungerar, tvärtemot vad många, inklusive jag själv, trodde vad det gäller förmågan att hindra missbruk via att förbjuda bruk och eget innehav av narkotika.

Själv har jag, som sagt tidigare, varit för det men man måste inse när det uppenbarligen inte fungerar i verkligheten, eftersom polisen prioriterar de mer lättfångade missbrukarna, än att försöka få tag på de större skurkarna bakom det hela.

Det som påstods då av bland annat Björn Johnsson och Björn Fries, visar sig idag stämma sett till att missbrukarna ökar i antal.

Det understryks idag i en debattartikel i DN idag, Bara en av fem missbrukare får vård idag, av regeringens utredare Gerhard Larsson som konstaterar att missbruket av både alkohol och droger har ökat explosionsartat under de senaste 15 åren och att det är väldigt svårt att få vård.

Att alkoholbruket har ökat under de senaste 15 åren förvånar mig inte och jag tycker fortfarande att det är dags att försöka driva en politik mot eu:s införselregler som kom för just 15 år sen och som förstörde mycket.

Inom alkoholområdet finns en tendens till att inte betrakta missbruk och beroende som behandlingskrävande sjukdomstillstånd, utan som beteendeproblem hos individen eller sociala problem. I vissa landsting anses inte behandling av missbruk eller beroende vara ett ansvar för hälso- och sjukvården, utan för kommunens socialtjänst, vilken saknar möjlighet att ordinera behandling med läkemedel. Detta kan vara en orsak till att personer med problem alltför sällan eller sent söker professionell hjälp.
Vänsterpartiet i Kronobergs driver att man ska försöka få mer organiserat och bättre samarbete mellan just landsting och kommunerna så att ingen faller mellan stolarna och det går naturligtvis inte att behandla missbrukare på socialtjänsterna utan det måste ske ett samarbete som är bättre mellan de som faktiskt kan föreskriva medicin som hjälper och de som snarast hjälper till med mer praktiska saker i form av socialtjänsten...

Vänsterpartiet centralt konstaterar också att Kampen ska vara mot narkotikan och inte narkomanerna, som naturligtvis ska få hjälp i första hand.

samma gamla inlägg som jag nämnde ovan så nämner jag även om hur kd och centervridna ledarsidor driver att man ska få bättre mat på bland annat äldreboenden.

Det fortsätter även jordbruksministern från centern med idag. Synd bara att han inte alls verkar ha koll på vilka regler som gäller, utan att de regler han själv tidigare varit för, som är styrda från eu. Vilken är poängen med att lägga förslag som är ogenomförbara, eller menar karln att han vill att vi ska gå ur EU?

Bättre vore att driva möjligheter att i upphandlingar, om vi nu alls ska ha den formen vid större inköp, att få specificera både hur maten tas fram och varifrån den köps in, just av miljöskäl, som också borde få vara en del i vad som vägs in i vad som är viktigt för maten.

Centern brukar ju annars hävda att de är alliansens miljöparti, men här vet de uppenbarligen inte ens på ministernivå vad som gäller... Det är riktigt allvarligt.

Mer media sds sds dn dn gp gp ab ab hd hd gp gp skd nsk svd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En påminnelse om vården


Jag läser om Ge den fattige samma vård som den rike får i svenskans och undrar varför jag behöver påminna om USA, som inte bara är oerhört ojämlik vård, utan även den mest avreglerade i västvärlden, som också innebär att de har den klart dyraste, bra mycket dyrare än i Sverige?


Vårdvalet i all ära, men det gör även vården mer ojämlik sett till var det finns vård att välja på. I storstadsområden med få allvarligt sjuka finns det gott om, men i mindre kommuner och områden med hög medelålder och fler sjuka så utarmas vårdcentralerna.


Hur vore det att satsa på vården där den faktiskt behövs och inte som nu, mer vård där det redan finns? 





Det hela påminner om situationen med det avreglerade apoteksmonopolet...




Inte ens den så omhuldade vårdgarantin fungerar väl, utan är odemokratisk för att den enbart fungerar för den som klagar enligt några allergiläkare:





Stockholms läns landsting har infört en vårdgaranti. Just tillgängligheten har man sagt sig vilja satsa på, vilket även staten gjort med införandet av den så kallade kömiljarden som ska fördelas mellan de landsting som lever upp till vårdgarantin.

 För en patient som av sin läkare, vanligtvis husläkaren, blivit remitterad till en specialist innebär vårdgarantin i Stockholm att patienten maximalt skall behöva vänta 30 dagar på ett specialistbesök.
Väntetiderna till allergimottagningar och för den delen många andra specialistmottagningar är i själva verket betydligt längre. Se väntetider på www.vardguiden.se. Vid flera allergimottagningar har väntetiden de senaste åren varit 10–17 veckor för oprioriterade nybesök.
Vi har påtalat detta missförhållande för de tjänstemän på landstinget vi har haft kontakt med de senaste åren och begärt att bli tilldelade ökade medel för ökad produktion så att vi kan leva upp till vårdgarantin. Svaret vi då fått är att det inte finns ekonomiska resurser för att beställa mer allergisjukvård för att korta köerna så att alla patienter får träffa en specialist inom 30 dagar. I stället träder vårdgarantin in på följande vis: När vi får in en remiss till vår mottagning bedöms den och sedan får patienten ett brev där den beräknade väntetiden anges. Om patienten vill utnyttja den garanterade rätten till vård inom 30 dagar måste patienten själv kontakta en person på vårdgarantikansliet och påtala det. Då får vår eller någon annan allergimottagning extra pengar för att ta hand om just denna patient.
Vårdgarantin är alltså i praktiken inte en garanti för alla, utan bara för dem som klagar. Det är väl känt att det inte alltid är de som klagar som har de största behoven. Detta dubbelspel med garanterande av tillgänglighet som inte kan uppfyllas mer än för vissa är knappast demokratiskt eller jämlikt. Vi tycker att politikerna i Stockholm bör tala klarspråk och säga som det är. Vill vi att vårdgarantin ska gälla alla så måste det anslås mer resurser till allergisjukvården och andra specialistmottagningar med orimligt långa väntetider.









Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 25 augusti 2010

Vänsterpartiets landsbygdspolitik





(från Vänsterpartiet centralt i något förkortad version)


Ta tillvara utvecklingskraften!




Vänsterpartiet vill bidra till att ta tillvara den kreativitet och folkliga handlingskraft som finns i landet. Vi vill också demokratisera den regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Det handlar om makt och fördelning av resurser, men också om att mobilisera utvecklingskraften överallt i landet. Landsbygdens människor är i mångt och mycket kreativa mångsysslare. 


Vänsterpartiets politik för miljö, klimatpolitik och turism är intimt förbunden med möjligheten till utveckling av svensk lands- och skogsbygd. Ökad användning av bioenergi och förädling av skogsråvaran samt ekoturism och attraktiva boendemiljöer ger förutsättningar för inflyttning och utveckling av landsbygden.

Staten måste ta ett övergripande ansvar för att garantera likvärdiga förutsättningar i hela landet. Att upprätthålla god kvalitet i vård, omsorg och skola är en grundförutsättning för att annan service och arbetstillfällen skall stanna kvar och utvecklas på orten. De generella statsbidragen och ett väl fungerande skatteutjämningssystem är en grund för att detta skall fungera. 

1. Håll ihop skattepolitiken

Vänsterpartiet vill höja utjämningsgraden i det nuvarande skatteutjämningssystem så att vi når den regionalpolitiska målsättningen fullt ut. Alla kommuner och landsting ska ha likvärdiga förutsättningar att erbjuda sina medborgare bra välfärdstjänster och service.

2. Håll ihop infrastrukturen

Vänsterpartiet vill göra en storsatsning på infrastruktur i hela landet. Det handlar om nya järnvägar, som Norrbotniabanan, och kraftfullt ökat banunderhåll i hela landet. Särskilt viktigt för landsbygden är våra satsningar på lågtrafikerade banor och kapillärspår samt underhåll och tjälsäkring av befintliga vägar.

Vänsterpartiet vill dessutom satsa en miljard extra för att utveckla kollektivtrafiken i landsbygd, öka stödet till bredbandsutbyggnaden och anslå 50 milj för att stimulera lösningar i landsbygd som minskar den digitala klyftan 

Vi föreslår stöd till efterkonvertering av bilar till miljöbilar, stöd till miljöbussar och sänkt bussfordonsskatt.

3. Håll ihop bostadsbyggandet

Vänsterpartiet vill även öka bostadsbyggandet på landsbygden. En nyproduktion av hyresrätter kan skapas genom ett investeringsstöd på 1,4 miljarder, men vi vill också stödja renovering och energieffektivsering av bostäder och lokaler med 4,6 miljarder. 

Vänsterpartiet kräver obligatorisk avgiftsfri bostadsförmedling med möjlighet för kommuner att söka dispens.

Kommunerna måste få ökad tillgång till mark att bygga på. Kommunernas detaljplaner bör kunna villkora byggandet för att säkerställa att det finns bostäder i hyresrätt att tillgå i framtiden.

Staten bör ta upp diskussioner med SKL och SABO om hur risken för höga kostnader för outhyrda lägenheter kan minskas.

4. Gröna näringar ger jobb

De framtida jobben finns inom de gröna näringarna. Vänsterpartiets politik för miljö, klimatpolitik och turism är intimt förbunden med möjligheten till utveckling av svensk lands- och skogsbygd. Ökad användning av bioenergi och förädling av skogsråvaran samt ekoturism och attraktiva boendemiljöer ger förutsättningar för inflyttning och utveckling av landsbygden.

Klimat-, hälso- och miljöhänsyn ställer nya krav på bl.a. kommunal upphandling. Vänsterpartiet vill underlätta för människor att få tillgång till närproducerad, hälsosam och miljövänligt producerad mat. Det finns en stor potential inom lokal livsmedelsförädling och småskaligt mathantverk. En miljöanpassad upphandling i offentlig sektor gynnar lokalproducerade och ekologiska livsmedel och skapar jobb lokalt.


5. Satsa på turismen 

Vänsterpartiet vill satsa på besöksnäringen. Speciellt måste fjäll- och landsbygdsturismen uppvärderas och ses som en viktig näring i ett regionalpolitiskt perspektiv och få en större andel av de framtida infrastruktursatsningarna. 

Staten, i samarbete med kommuner, föreningar och företag, bör ta ett ökat ansvar för att locka besökare till hela Sverige. Gemensamt arbete för en positiv bild av Sverige skapar jobb och intäkter i hela landet. 

6. Rikt kulturliv

Kulturen har en given roll även för landsbygden. En ort med rikt kulturliv skapar engagemang och trivsel för boende och besökare. Ett rikt kulturliv är viktigt för landsbygdskommunernas framtida utveckling. Teater och dans ska finnas i hela landet där den regionala spridningen är ett nationellt ansvar och staten måste garantera finansieringen. 


Digitalbio i hela landet bör främjas, så att även mindre orter kan ta del av den bredd i filmutbudet som finns i de större städerna. En annan viktig fråga för Vänsterpartiet är kultur- och musikskolorna, som ska hålla en god kvalitet och vara tillgänglig för alla, oavsett var man bor i landet.

7. Landsbygden behöver småföretagen!

Vänsterpartiet menar att möjligheten till statligt riskkapital bör skapas även för småföretag på landsbygden. Undersökningar visar att särskilt två problem finns när småföretag på landsbygden behöver skaffa kredit. Det ena är att fast egendom, som fastigheter, har så låga värden att det är svårt att belåna dem för annan verksamhet. Det andra är att ju längre från kreditgivarna småföretagaren är, desto svårare är det att skaffa kredit. Vi vill stärka möjligheterna att bedriva företagsamhet i hela landet genom att utökade riskkapitalmöjligheter med 5 miljarder kronor

Vi vill också ta bort sjuklönekostnaden för småföretagare och sänka arbetsgivaravgiften för soloföretag vid nyanställningar. Möjligheten till schablonbeskattning i vissa branscher, som restauranger och frisörer, och utökat stöd till olika gröna näringar förbättrar också möjligheten till företagsamhet. Vänsterpartiet vill satsa på Industriella Utvecklingscentra (IUC) för att få fart på industrin på landsbygden. 

Arbetsavgifterna bör sättas ner med 2 miljarder kronor 2011 och 6 miljarder kronor 2012. Det betyder en totalt sänkt kostnad med cirka 50 000 kronor för ett litet företag med 2–3 anställda.

8. Lokala banker 

Vänsterpartiet stöttar utvecklingen av fler bankkontor, och särskilt de lokala sparbankernas möjlighet att konkurrera. Landsbygden behöver banker med lokal närvaro, stor personkännedom och samhällsengagemang. 


Vi ser gärna att Sverige följer Norges exempel med ett flertal fristående sparbanker med egenkapitalbevis som haft en stark positiv regional påverkan. Bankkonkurrensen behöver också breddas med fler alternativ till de stora affärsbankerna. 

9. Håll ihop stödresurserna

Vänsterpartiet vill att det ska finnas lokala servicekontor i varje kommun. Där vill vi samla Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och delar av kommunernas service i en enda organisation på lokal nivå. Vi kallar det MOA-kontor (Människor Och Arbete). 

Resurserna ska kunna användas gemensamt för att erbjuda aktiva, individanpassade insatser som leder till arbete. En person som t.ex. har ersättning från sjukförsäkringen ska självklart kunna få hjälp med arbetsmarknadsåtgärder och insatser från arbetsförmedlare om det behövs för att kunna återgå till arbete. Det ska inte krävas att personen först måste omdefinieras som arbetslös.


10. Minst ett servicekontor i varje kommun
Vänsterpartiet menar att det på sikt behöver byggas upp kompletta servicekontor i varje kommun för att samordna statlig, kommunal och privat service. De kan kompletteras med servicepunkter i vissa orter utanför centralorten. Vi vill skapa en ny anda av samverkan mellan stat och kommun där MOA-kontorens aktörer (punkt 9), men även t.ex. polis och skattekontor, kan samsas med kommunal verksamhet för att skapa styrka i servicen till medborgarna. Medborgare och företag har rätt att få del av offentlig service på ett likvärdigt sätt.

11. Håll ihop skolpolitiken

Vänsterpartiet står för det livslånga lärandet. Det betyder att vi slår vakt om rätten till skola och utbildning oavsett var man bor i landet. 
I många landsbygdskommuner är utbildningsnivån låg och här är det viktigt att det finns en decentraliserad vuxenutbildning och ett studiehjälpssystem som ger möjlighet till vuxenstudier och kompetensutveckling. Vänsterpartiet ser utbildningssatsningar som en av de viktigaste politikområdena för att bekämpa arbetslösheten, minska regionala klyftor och hålla ihop Sverige.


Vänsterpartiet vill se en skolpolitik som bygger på samverkan i stället för dagens konkurrensmentalitet. Friskolesystemet är ett svarte petter-spel som har sitt ursprung i storstadsområdena och riskerar att utarma små landsbygdskommuners gymnasie-, grund- och förskolor.

Vänsterpartiet vill också införa ett skol-ROT (reparation, ombyggnad, tillbyggnad). Sveriges skolor har stora behov av renoveringar. På grund av krisen är arbetslösheten i byggbranschen hög och det är ett gyllene tillfälle att tidigarelägga renoveringsprojekt som både skapar nya jobb, leder till bättre arbetsmiljö för lärare och elever och minskar energianvändningen i våra skolor.

12. Vård och läkemedel i hela landet

Vänsterpartiets grundsyn är att vård ska ges utifrån behov och inte vara beroende av plånbokens storlek. Därför vill vi hålla marknad och vinstintressen utanför vårdsektorn. Samhället måste stå som garant för en likvärdig vård och omsorg. Marknaden kommer aldrig att kunna garantera tillgång till vård och omsorg på landsbygden. För att säkra vård och omsorg också i befolkningssvaga områden krävs att vi solidariskt via skattesystemet tillför nödvändiga resurser.

Kommunernas roll inom hälso- och sjukvården måste stärkas. Hela hemsjukvården, även den i ordinärt boende, bör vara ett obligatorisk kommunalt ansvar. Det är viktigt att det även finns distriktssköterskemottagningar på landsbygden.

Vänsterpartiet anser att tillgången till läkemedel ska säkras även på landsbygden. På sikt görs detta bäst genom att återskapa det statliga apoteksmonopolet kombinerat med en basförsäljning i lanthandeln eller liknande.

13. Landsbygden behöver bra polisservice!

Vänsterpartiet har i många år drivit frågan om polisnärvaro i hela landet. Nu måste det tas till krafttag för att frågan ska få en lösning. 
Servicebussar som kan hantera tillståndsansökningar, stöldanmälningar, pass, rådgivning och annat kan vara ett alternativ för att öka allmänhetens tillgång till polisen. Ett annat är servicekontor bemannade på särskilda tider. Utvecklad verksamhet och utbildning på landsbygden kan också få yngre personer att söka sig till tjänster ute i landet. 

Vi anser att en utredning ska ge förslag på hur polisservicen ska komma även landsbygden till del.
Vi vill underlätta för gränsöverskridande samverkan mellan polisen i de nordiska länderna. 

14. Lanthandel och drivmedel

Vänsterpartiet vill stärka den lokala privata servicen i landsbygd. Lanthandeln och drivmedelsmackarna är nyckelfunktioner. Idag tar de stora grossisterna ut så höga priser av lanthandlarna att dessa inte klarar konkurrensen. Vänsterpartiet menar att regeringen bör ta initiativ till en samorganisation för de små landsbygdsbutikerna för att ge möjlighet till de storinköpsrabatter som de idag inte har del av. 

De mackar som finns kvar på landsbygden står inför liknande problem. De stora bensinbolagen inskränker sin service och ställer allt hårdare krav på volym. Norge har genom en flexibilitet och påhittighet lyckats hejda utvecklingen mot färre mackar i många landsbygdsdistrikt. Denna fråga måste vara en av de viktigare i en ny regerings landsbygdspolitik. Under tiden föreslår vi ett särskilt stöd om 50 miljoner per år för att trygga tillgängligheten till viss grundläggande kommersiell service i landsbygd, t.ex. till biogasmackar.

15. Ta tillbaka en del av kraftbolagens vinster!

Vänsterpartiet vill återföra pengar till de kommuner och bygder som har vattenkraft, vindkraft och gruvor inom sina kommungränser. Det bör ske genom ett lokalt utvecklingskapital.

Vi föreslår bl.a. att 1 öre per producerad kw återförs till de vattenkraftsproducerande kommunerna.
Vänsterpartiet vill se över beskattningen av kooperativt ägda vindkraftverk. Vi vill uppmuntra lokalt engagemang och lokalt ägande – som är en av drivkrafterna för att utveckla landsbygden.

16. Lokala entreprenörer

Vänsterpartiet vill öka landbygdsbefolkningens möjligheter att själva bygga upp lokala strukturer för viss service, entreprenörskap och finansiering, men även ha stort inflytande vad gäller investeringsmedel för infrastruktur och offentlig service. 

Vi är starka anhängare av ett underifrånperspektiv och vill uppmuntra till eget engagemang och kooperativa lösningar för att nå lokala och samhälleliga mål.

Media exp exp exp dn





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!