lördag 9 oktober 2010

Göran Skytte har fel

I några dagar gamla inlägget Hur tänkte man nu skrev jag om hur det är naturligt att tala om vad som faktiskt står i bibeln i kyrkan, oavsett vad man anser om det som politiker och att man naturligtvis borde stannat hemma om man ändå planerade att gå ut...

Göran Skytte ondgör sig om att bara viss politik anses vara okej i kyrkan. Men läser man vad biskop Brunne faktiskt sa, som finns på Svenska Kyrkans hemsida så är det oerhört svårt att förstå hans kritik.

Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.
Det går inte att, som Skytte gör, först hävda att kyrkan ska lägga sig i samhällsdebatten och sen komma och gnälla över att man gör det på ett sätt som är fullt i paritet med det kristna budskapet.

Problemet tycks istället vara att Eva Brunne är socialdemokrat...

Mer media smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Förnyelse på gång

Det är förnyelse på gång i flera partier, och det kan behövas inom hart när alla partier, utom möjligen moderaterna och miljöpartiet som båda gjorde relativt bra val.

Viktigast för min del är naturligtvis att Socialdemokraterna och främst Vänsterpartiet lyckas med att förnya både politiken och människorna bakom politiken, något jag tror är en nödvändighet för att alls få politiken att förändras så att fler människor röstar på partierna till vänster.

Men precis som SSU tror, så tror jag att i synnerhet sossarna behöver reformeras rejält och att det inte räcker med det relativt lilla antal som bytts ut.

Läser man analysen om varför S sluter leden bakom partiledaren så syns det tydligt att det är ett parti som agerar som om det var ett parti som fortfarande är ett parti med stor marginal till nästa parti sett till antalet anhängare.

Men precis som att Ohly var en orsak till att vänsterpartiet gick sämre än väntat, så är Sahlin och ledningen kring henne en tydlig anledning till S gör sitt sämsta val någonsin. Dags för förnyelse är ett understatement för båda partierna, och det krävs en riktig förnyelse, även om V slipper att fundera på den mycket intima, och impopulära, kopplingen till LO.

Även om ledarna behövs bytas ut så behövs det mer förändring än så och det finns, som jag var inne på tidigare, ställen där Vänsterpartiet går oerhört bra där det finns mycket att lära sig ifrån, och ett ställe där även S som gammalt arbetarparti kan lära sig.

Att det är samma gamla moderater vet vi sen länge. Är det inte dags att se till att det inte blir samma gamla röda partier?

Som man agerar nu så agerar man som allianspartierna som säger sig byta ut någon minister mot en annan. Men ärligt talat, att byta ut Krantz mot Björklund, är det ett bra byte på något sätt? Sverige måste vara det enda landet i världen som har en forsknings- och högskoleminister som varken är utbildad på förskola eller intresserad av forskningsvärldens resultat...

Istället för en rödgrön regering får vi en regering som lovar mer än vad de har täckning för och hur anpassningen till sd:s intåg i riksdagen går snabbt...

Undrar då hur det blir om det ska bli ännu värre när 40-talisterna blir riktigt gamla? Fast de kanske förväntas rensa ut sig själva efter det ökade intaget mediciner...

Mer media ab ab ab dn dn dn hd hd smp smp skd nsk sds sds exp kb svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 8 oktober 2010

Välförtjänt fredspristagare

För det första så vill jag säga att detta årets fredspristagare, till skillnad från förra årets, är betydligt mer välförtjänt av det.

Det är dessutom helt rätt att kritisera den kinesiska regimen som man gör på det här sättet, för att de fortsätter med sin förhatliga diktatur.

Men, och det är ett viktigt men, det är minst lika viktigt att inse övriga världens skuld i att Kina kan fortsätta driva handel, med extremt stor framgång, och göra stora inkomster, som i mina ögon riskerar att cementera diktaturen tydligt.

I övrigt så är inte Sverige utan skuld heller på något sätt. Själv skrev jag om händelsen i Göteborgs hamn i våras, där den samlade borgerligheten uppträdde som kinesiska stödtrupper.

När kommer kritiken mot alla som inte sätter tillräckligt hård press på Kina för att inse att de förlorar ekonomiskt på diktaturen?

Till skillnad från andra så tror jag snarare att den förbättrade ekonomin, för vissa grupper, snarare gör att människor blir mer egoistiska och rädda om det de har. Jag är övertygad om att många grupper, säkert även utanför diktaturer, hellre såg egen personlig rikedom som något de prioriterar, framför att de har demokrati och få rösta i val.

De grupper som i vanliga fall kunnat förändra Kina intellektuellt till en demokrati är sannolikt människor med goda förutsättningar att tjäna pengar i ett land som många tidigare varit fattiga i, och där det fortfarande är lätt att bli det.

Vad skulle de tjäna på en demokratisering som kanske gör att de själva riskerar bli fattigare?

Mer media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds dag dag dag exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp hd hd hd hd hd kb kb kb smp skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 6 oktober 2010

Hur tänkte man nu?

Hur tänkte man nu egentligen?

Jag vet att jag redan igår var lite inne på det här i Det gick som väntat, men jag förstår inte alls vissa tankegångar hos varken riksdagspartierna eller sd...

Reinfeldt går ut med sin nya regering och väljer in personer som gjort bort sig så kapitalt förr att det är lite lätt magstarkt att man orkar kritisera Sahlin för vad hon gjorde för över 15 år sen.

Ulf Kristersson som fick en lägenhet billigt som skulle vara till utsatta kvinnor känns knappast som någon som har den minsta möjlighet att göra det bättre för de av sjukdom hårt utsatta människor, som är en av poängen med att byta ut hans företrädare som socialförsäkringsminister.

Och varför vill man ha en minister som inte vågar stå kvar när det blåser snålt kring honom? Inte känns han som mannen som kan ställa felaktig hantering av gravidas möjligheter till sjukskrivning rätt.



Jag tror inte det är sista gången den mannen råkar i blåsväder...

Sen förvånas man verkligen över sd:s så totalt osvenska beteende, som att gå ut ur kyrkan när någon håller en predikan.

Märkligt nog så väljer man sen att be om ursäkt med riktning åt kungen, trots att man kan tolka hans tal som sd-kritiskt också. Men att sd skulle kritisera kungen också är för mycket begärt...

Självfallet så borde man, precis som skolbarn som slutar skolan förväntas göra, accepterat att biskopen predikade något som är fullt i paritet med vad hon ska predika om och vad kristendomen handlar om, när man nu har den här traditionen inför den nya mandat- och regeringsårsperioden, även om man inte har så goda svenska traditioner så att man väljer att hålla med om det som sägs i prediksstolen.

Hur osvenskt kan ett parti egentligen bli?

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds dag smp exp exp exp exp exp exp exp gp gp skd skd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 5 oktober 2010

Det gick som väntat

Bortsett från att jag naturligtvis tycker det är olyckligt inte bara med sd i riksdagen och fler högerpolitiker än rödgröna politiker i riksdagen, så kan jag inte låta bli att tycka att det var lite spännande med talmansröran under gårdagen.

Frågan är däremot varför allianspartierna och de rödgröna någonstans tycks falla i en fälla som sd måste gilla väldigt mycket, att få ännu mer uppmärksamhet, som inte nödvändigtvis är negativ?

Någonstans tycks det ändå ha varit uträknat att de, vilket jag i sak tycker är riktigt, skulle gå miste om talmansrollen och de får plats i utskotten till sist ändå. Alla andra lösningar skulle varit, inte minst ur demokratisk synvinkel, oerhört märkliga. Ännu bättre hade det varit om man inte nominerat Härstedt från S-sidan, utan varit tydligare med att man accepterade moderaternas förslag.

Däremot så, vilket svenskan är inne på, kan det på sikt innebära en mycket rörig politik, som givetvis väljarna har valt in och som måste genomföras. Men frågan är hur rörigt det måste bli i slutändan för att det ska bli nyval? Det är och förblir den sämsta lösningen på valresultatet och kommer enbart att ge att sd får fler röster, precis som alla demonstrationer mot sd...

En liten tröst är dock att den misslyckade Husmark-Pehrsson försvinner ut ur riksdagen, med sina misslyckade försök att hantera sjukförsäkringen och alla de människor som drabbats av dem.

Frågan är vem som blir ersättaren? Det finns ju, tyvärr ingenting som säger att det blir någon som faktiskt är bättre på det området och faktiskt bryr sig mer om de drabbade.

Hur man än vänder och vrider på det så är och förblir det hela moderaterna och deras ledning som ligger bakom de hårda nya reglerna. Även om det här, på ett rätt oklädsamt sätt, väljer att halshugga en enda person, som egentligen bara för fram vad som är regeringens politik.

Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn sds sds sds sds exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp hd dag smp smp skd kb nsk nsk  


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 3 oktober 2010

På tiden!

Jag noterar att Vänsterpartiet ska tillsätta en Framtidskommission för att förnya partiet. Det tror jag är ett måste!

Men jag vet i katten, som underrubriken till SvD:s artikel i länken ovan säger, att "valet var ett stort misslyckande".

Det var i paritet med föregående val, om än ett par tiondels röster lägre och fullt i paritet med vad man legat på mellan 1973 och 1994, det vill säga innan Gudrun Schyman kom och gjorde Vänsterpartiet till ett betydligt mer populärt parti.

Med tanke på förutsättningarna och historien så var det ett resultat som var som det brukar, varken bättre eller sämre.

Och det är i höjd med det man bör utgå ifrån, om man vill fortsätta driva en politik som uppenbarligen få gillar och av företrädare som allt för få känner förtroende för, eller om man vill bli ett parti som på allvar vill ha del av makten i Sverige?

Min tanke är att man börjar snegla på vad som gör Vänsterpartiet populärt i Degerfors och Fagersta och försöka kopiera det som finns där till rikspolitiken där det går att göra.

Missförstå mig inte nu. Jag gillar Lars Ohly och jag gillar Vänsterpartiet, annars skulle jag aldrig blivit aktiv politiker för just det partiet.

Men det är ibland lite svårt att förstå hur man tänker när man väljer att köra ut budskap på ett tidigt stadie som få av väljarna är intresserade av, både när det gäller de rödgröna och Vänsterpartiets egna budskap.

Let's face it. Hur bra och vettigt det än är med 49 öre högre bensinskatt och delad föräldraförsäkring, båda något jag egentligen är för, så skrämmer det bort väljarna. Varför inte dela upp det i tredjedelar och låt folk själva välja hur den sista tredjedelen ska fördelas, som i Norge?

Jag minns hur det var efter förslaget om bensinskatten och hur det var efter det som tappet av opinionssiffrorna kom.

Jag minns också hur många gånger jag fått försvara både Lars Ohly, att jag inte är kommunist och hur mycket jag slet mitt hår över att valmaterialet var undermåligt, hur vi inte fick svar av den som höll i valmaterialet och framförallt att det först anlände när förtidsröstningen hade börjat...

Jag menar några t-shirts med texten Vänsterpartiet och med loggan på kunde ju skickats ut redan i början på året, istället för t-shirts där V-loggan knappt syns, som kom sent... Och varför inte jackor att använda under hela valrörelsen i röd färg där "Vänsterpartiet" syns tydligt, istället för en svart jacka med ett litet tygmärke på med ett rött V?

Vi konstaterade i Älmhult att det är dags att trycka egna t-shirts istället och i god tid så att vi står i startgroparna i god tid vid nästa val.

Precis som Jonas Sjöstedt vill så är vi för ett delat partiledarskap, som Miljöpartiet har det och det är, hur bra jag egentligen tycker om Ohly och i 9 fall av 10 tyckte han var en mycket god retoriker, i synnerhet när han talade i Växjö, så går det inte att behålla en partiledare som inte höjt partiet någonting sett till valsiffrorna och som få väljare känner förtroende för.

Tyvärr kommer människor mer ihåg alla de dåliga sakerna som politiker på vänstersidan gör, i rak motsats till när det gäller politikerna på den högra sidan. Jag tycker inte om det och det är naturligtvis inte rättvist någonstans.

Men det är så verkligheten i dagens Sverige ser ut och då är det tyvärr bara en djupare förnyelse som fungerar.

Om vi i Vänsterpartiet inte vill fortsätta vara ett litet parti runt 5%, som ibland hotar att helt åka ur riksdagen.

Jag vill inte det. Vill ni andra det?


Mer media dag dag hd hd dn sds sds gp kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Den moderata bananrepubliken

Nu är jag egentligen lite väl trött och seg för att få något vettigt sagt, i den här halvt oplanerade pausen från bloggen efter valets jäkt och stress.

Men till sist var jag tvungen att säga något...

Jag skrev för ett antal månader sen om att det är lätt att bli miljonär på skattepengar, när man starta privata verksamheter som tidigare varit kommunala. Vilket självfallet är illa.

Men det här landet och de här utförsäljningarna börjar likna en bananrepublik utan dess like och egentligen värre än de sakerna Expressen skriver om angående debaclet med rösterna.

Utförsäljningarna var olagliga, men En fällande dom får inga följder, vilket gör att de ansvariga moderata politikerna inte kan ställas till svars för att de bokstavligt talat skänkt bort verksamhet.

Exemplet i artikeln, där man betalat 69 000 kr för inventarier, alla kunder och all personal och sen kan göra 4 miljoner i vinst på 9 månader talar om en korruption utan dess like.

Det är pinsamt på alla sätt och vis och det är märkligt att man när det handlar om människor som behöver hjälp jagar utgifter med skattepengar, men så fort det är i den andra änden så tycks det totalt ointressant att fråga vad skattebetalarna får för sina pengar.

Alliansfritt Sverige tar upp ett annat exempel, Tibble gymnasium, där statsministerns fru Filippa Reinfeldt finns på den moderata toppositionen, där moderaterna hellre blockerar mot att följa lagarna i privatiseringarnas namn.

Bananrepublik och diktaturfasoner utan något som helst intresse av skattebetalarnas hårt intjänade pengar och ingen kommer att behöva ta personligt ansvar för något. Det är de nya moderaterna i sin prydno...

Tidningen Dagen pratar om etik och värdegrund... Det lär inte de nya moderaterna lyssna på nu heller.

Mer media dag smp skd kb kb kb kb sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!