lördag 11 juni 2011

En pinsam historia

Att kungahuset inte är något jag tycker om, i synnerhet när de inte sköter sitt jobb, har jag berättat om förut. Senast i Olämpligt uppträdande är illa nog.

Men nu tycker jag nästan synd om prins Daniel som får skämmas över att få köpa till sig en plats på en utbildning för 200 000 kronor, eftersom han inte kom in varken på betygen eller på sitt resultat till högskoleprovet.

Det som gör att det är synd om honom är att han har så lågt resultat på högskoleprovet som 0.1...

Jag gjorde det själv för ett antal år sen vid ett par tillfällen, och det finns självfallet de som är smartare än mig och mitt resultat på 1.4. Men så lågt som 0.1 har jag aldrig hört någon som har fått.

Men naturligtvis är det allvarligt om en man på en positionen inte är mer allmänbildad än att han får 0.1 poäng och att skattebetalarna ska betala en utbildning för någon som inte tycks ha förutsättningarna att klara av den med de förutsättningar som ges för alla oss andra att få gå och klara en utbildning.

media ab exp gp ab ab ab ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alliansen i svårigheter

Att regeringen led ett välförtjänt nederlag skrev jag om för några dagar sen, när de fick hela oppositionen mot sig när det gäller Fas3 och hur det har hanterats.

Även om det är som jag och flera andra konstaterat innan, att regeringen får igenom 90% av sin politik, eftersom det är så ofta som sd stödjer dem, så finns det ändå ett antal inte oviktiga frågor som gått emot dem, som Aftonbladet listar idag:

Kontanthantering
Oppositionen fick igenom krav på att en lag för sluten kontanthantering i detaljhandeln ska införas.
Arbetsmiljö
Trots att alliansen reserverar sig får oppositionen igenom att hänsyn till arbetsmiljö måste tas vid offentliga upphandlingar.
Försvaret
Oppositionen ger regeringen i uppdrag att tillsätta en luftförsvarsutredning.
Datalagring
Mot regeringens vilja bordläggs förslaget om att genomdriva EU:s datalagringsdirektiv i ett år.
Stalkning
Oppositionen drev igenom ett skydd för personer som upprepade gånger utsätts för hot och trakasserier.
Regeringskansliet
Oppositionspartierna tvingar regeringen att spara in 300 miljoner på Regeringskansliet.
Jordbruk
Mot regeringens vilja införs förbud mot att kastrera griskultingar utan bedövning.
Statliga bolag
Oppositionen sätter stopp för regeringens planer på att sälja Vattenfall.
Även andelar i Nordea, Posten, Telia Sonera och SBAB.
Skolan
Opositionen får igenom krav på utredningar av de senaste årens skolreformer.
Arbetslösa
Två gånger har regeringen fått stryk i frågan, först genomdrevs att arbetslösa ska slippa söka jobb utanför sin bostadsort och yrkeskompetens de första 100 dagarna. Sedan krav på att göra det lättare för deltidsarbetslösa att stämpla.
Fas 3
Inga nya personer ska överföras till den sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin.
Därför är det märkligt att läsa, vilket var en nyhet för mig, att Ärenden kan förhalas i flera år hos regeringen och att det är oerhört svårt för riksdagen att påverka regeringen att lyda de demokratiska beslut som har tagits, eftersom regeringen sitter på resurserna och möjligheterna.

Oavsett vad man tycker om demokratiskt fattade beslut så är det knappast demokratiskt vettigt att fördröja dem med flera år längre tid nu än vad som var vanligt 2008-2009. Men som konstaterat tidigare så är moderaterna inte så bra på demokrati...

En trevligare konsekvens av det hela är att alliansen får svårare att samarbeta med de bakbundna småpartierna, vilket även styrs av att de har så litet utrymme kvar, innan de helt halkar ur riksdagen och därför hela tiden måste synas vara egna och inte, som tidigare, helt uppslukade av de stora moderaterna.

Det är ingen avundsvärd sits moderaterna är i, men även stora buffliga partier behöver lära sig samarbeta.

Till sist noterar jag att en av SvD:s ledarskribenter ondgör sig över LAS. Men som alla vet så existerar det numera så många undantag, att det är svårt att se att LAS verkligen fungerar som det var tänkt, eller så "illa" som skribenten försöker göra det till. Ett exempel på det är från landstingsvärlden i dagens GP.



Vad står det i Las? Jo, att en uppsägning ska vara sakligt grundad. Men det finns ett kryphål. I Las  39 § står att en arbetsgivare kan köpa sig fri från fällande dom. För att göra det svårare att bli av med en anställd sattes ett högt pris, 32 månadslöner.

Anställningsskyddet kan alltså sättas ur spel på helt laglig väg. Om landstinget gått vidare med avsked och fått stryk i AD hade man kunnat köpa sig fri från en fällande dom på prislistan i Las. Landstinget hotade med uppsägning. Låtsades som att man skulle gå vidare med avsked. Att man var beredd att ta en tvist i AD. Och om man förlorade skulle läkaren ändå inte få tillbaka sin anställning.
Det är dessutom inte det enda undantaget, utan det finns exempel på fler...

Mindre företag kan undanta två från LAS och Facket godkänner många undantag, vilket gör att Undantagen från LAS är onödiga i de flesta fallen, eftersom de flesta företag inte ser några problem med uppsägningsreglerna.

Eftersom jag själv tycker trygghet för den anställda individen är viktigare, så tycker jag att den här utvecklingen är allvarlig och en ännu mer urholkad LAS gynnar knappast tryggheten för de anställda.

media svd svd svd svd svd svd dn dn ab ab ab exp exp gp gp dag hd



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Droger - ökade kostnader för samhället som minsta konsekvens

Apropå Vems frihet det är som är viktig, när det gäller alkohol och andra droger, så är det svårt att låta bli att undra hur fria alla de människor under natten som blivit knivskurna och misshandlade på andra sätt känner sig idag?

Även om alkoholen inte ursäktar, så är den onekligen en stor orsak till majoriteten av alla de brott som ger skador eller dödsfall i slutändan.

Frågan är, med facit i hand av alkoholens verkningar, vilka konsekvenser en legalisering av narkotika får? Det vill jag helst inte veta, för det lär bestå av minst markant ökade kostnader för samhället...

media dn dn dag dag dag hd hd hd hd gp gp gp svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 10 juni 2011

10 år sen Göteborgskravallerna

Jag ser att Uppdrag Granskning ska visa ett reportage om Göteborgskravallerna på onsdag, eftersom det gått tio år sen de ägde rum (trailer sist i inlägget).

Då var Uppdrag Granskning ett av mycket få medier som på allvar vågade granska och gå emot övriga mediers väldigt ensidiga och märkliga rapportering av kravallerna, som var helt på polisens sida, trots att det fanns mängder av rapporter från människor som blivit bedrövligt behandlade trots att de inte alls varit i närheten av att ha agerat som ligister.

Jag betvivlar naturligtvis inte att det finns åtskilliga människor som förtjänade straff för de händelserna. Men eftersom det är ett rättssamhälle vi lever i så kan man inte bestraffa människor kollektivt, trots att det blev resultatet för många.

Göteborgs kommunstyrelseordförande då verkar med tiden ha insett att polisen bar sig konstigt åt och artisten Stefan Sundström blev desillusionerad efter att ha varit på plats.

Jag rekommenderar varmt Anders Svenssons blogg och 10 år sen Göteborg och kanske främst Sex dagar i Göteborg år 2001, som visar på att det finns en annan historia än den som de flesta tror sig veta vara sanning.

För sakens skull kan det påpekas att Anders Svensson inte varken då eller idag är något annat än en medelålders med barn och barnbarn och inte någon stenkastande ung ligist.

media smp gp gp gp svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn kvp ab ab 





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte demokratiskt alls

Jag var i föregående inlägg inne på att regeringens agerande inte är så demokratiskt, om de på allvar inte förändrar FAS3, när de inte har majoritet i riksdagen för det.

I vanliga fall så brukar jag, med rätta, påpeka att Sverigedemokraterna inte är demokratiska. Men det finns ett antal moderater som är ytterst tveksamma demokratiskt sett också.

Läs igenom Sydsvenskans artikelserie om hur en toppmoderat kuppar in sig på Sverigedemokraternas lista för att själv ta sig tillbaka in i fullmäktige. Naturligtvis är det både odemokratiskt och oetiskt, i synnerhet när det görs så väldigt medvetet och beräknande av en sen länge aktiv politiker, vilket för att moderaterna där kör över väljarna. (Läs även Så gjorde vi granskningen av valet i Staffanstorp).

Moderaten det gäller var den man som tidigare lät en pojke bo i uthus och statsvetaren Björn Johnson, boendes i Staffanstorp, anser att det är en valskandal och mannen borde avgå.

Och sen så undrar en del politiker varför politikerförakt existerar? De flesta är naturligtvis inte förtjänta av det, men de som förtjänar det hamnar genast i medierna och får så stor uppmärksamhet att de som håller de klandervärda bakom ryggen, genast borde sluta med det eftersom det drar ner även deras egen verksamhet i smutsen...

Naturligtvis blir det inte bättre med politiker som dricker med elever på drogfri resa eller berusade lärare på studieresa, eftersom vi i vuxenvärlden måste föregå med gott exempel, inte minst i samband med alkohol.

För hur ska vi annars kunna klaga på barn och unga när de gör som vi har lärt dem eller att de tappar förtroendet för politiker som inte följer normala och förväntade regler?

De här händelserna får räknas in till mina gamla inlägg: de Moderata skandalerna och Fler moderata skandaler och fortsätter klistra fast sig på att moderterna på många ställen ha problem med den interna demokratiska diskussionen...

media gp dag hd hd hd gp skd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Gratis- och låglönejobb skapar fattiga barn och föräldrar

Jag skrev igår att det var ett Välförtjänt nederlag som regeringen led igår vid omröstningen kring FAS3.

Gratisarbete är inget svar, som Aftonbladets ledarskribent skriver, men trots att det inte finns majoritet för FAS3 så verkar regeringen, tvärtemot att de demokratiskt sett har blivit nedröstade ifråga, så verkar det i bästa fall bli mindre kosmetiska förändringar, istället för något nytt och bättre fungerande.

De tycker uppenbarligen att det är bättre att tvinga utförsäkrade in i en skuldfälla eller i famnen på kommunernas socialtjänst, som är den sista möjligheten att fånga upp de som är för sjuka för att klara av att jobba, men inte är sjuka enligt de de facto sjuka reglerna kring ersättningar idag...

Ingen kan visa upp något alternativ till låglönejobb, eller som i det här fallet jobb som företagen får betalt för, hävdar SvD:s ledarskribent. Det finns det alltid och en av de sakerna är utbildning, som är ett område som dagen regering har minskat på att ge möjligheter inom.

Det mest absurda är att man i FAS3 enligt nuvarande regler inte kan studera något alls och inte ens får möjlighet under sin tid i åtgärd att söka jobb. Trots att möjligheten att få ett riktigt jobb är det absolut viktigaste av allt i den här situationen, både för samhället och individen. Och det till en lön som faktiskt går att leva på.

Det är onekligen ingen slump att fattiga barn finns, när det finns föräldrar som hålls i fattigdom och med tanke på nerdragningarna inom skolan så blir det påfyllning av fler fattiga, något jag var inne på mer igår och det spelar ingen roll om man som Maria Larsson (kd) hävdar att det är föräldrarna som är fattiga, eftersom det i vanlig ordning blir barnen som är mest utsatta.

Läs gärna Lena Sommestads utmärkta debattartikel i GP Regeringen förstår inte vad fattigdom innebär eller i hennes blogg i Barnfattigdom kräver en kunskapsmobilisering inom socialdemokratin:

Den politiska striden inför valet 2014 kommer att handla om verklighetsbilden. Det kräver stora insatser från Socialdemokratin när det gäller kritik mot borgerlighetens politik, men det kräver också stora insatser när det gäller att lansera ett väl underbyggt politiskt alternativ. Håkan Juholt är på helt rätt väg när han lyfter barnfattigdomens problem och de sociala investeringarnas betydelse. Vad jag ännu saknar är ett kraftfullt initiativ för att stärka partiets forsknings- och utredningsverksamhet. De senaste 20 årens kunskapsutveckling har visat att borgerlighetens samhällsanalys är otillräcklig och i långa stycken felaktig. På svenska universitet finns en lång rad världsledande forskare vars resultat ger starkt stöd för en omläggning av svensk politik – mot ökad social rättvisa och en hållbar samhällsutveckling. Partiledningen har dock hittills inte gjort något för att stärka den egna kapaciteten att strategiskt utnyttja forskningens resultat för utveckling av den egna politiken. Varför?? Utan en kunskapsbaserad politik riskerar partiet att slarva bort ett unikt tillfälle att skapa en progressiv samhällsmodell för 2000-talets värld. Barnfattigdomen är ett av många områden som nu kräver en kunskapsmobilisering inom socialdemokratin!

Vänsterpartiet har kräver fortsatt stopp för FAS3 och har lämnat en stark skuggbudget för välfärd och sysselsättning, som rekommenderas!

media svd gp skd skd nsk nsk dn dn dn hd hd ab ab ab smp smp smp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 9 juni 2011

Vad är det för fel med att fråga medborgarna?

Jag hörde hur den moderata landstings- och regionpolitikern i Kronobergs län Roland Gustbée talade i Radio Kronoberg för några dagar sen, och inte alls tyckte att vanlig folk skulle få säga sin mening om vilket sammangående Kronobergs län ska göra när det ska skapas en region, istället för att behålla Kronobergs län.












Har ni gjort någon egen medborgarundersökning för att se vad kronobergarna vill?
– Nej, det har vi inte, men däremot så har vi moderater haft detta på vårt valprogram länge sedan flera mandatperioder tillbaka, att vi vill bilda region tillsammans med Skåne. Och det tycker vi att vi har fått ett väljarstöd för.
Roland Gustbée säger att regionfrågan inte har tagit stor plats i valrörelsen och han tror inte att väljarna anser att frågan är en av de viktigare.
– Vi politiker har gjort den bedömningen att vi måste ta politiskt ledarskap och bestämma i denna fråga. Men vi har heller inte försökt att överrumpla väljarna.
Alltså, man har inte talat om för väljarna från knappt något parti att frågan finns och kommer bli av vikt under mandatperioden och att fråga väljarna är inte aktuellt, vilket ger att man egentligen inte har något väljarstöd, trots påståendet citerat ovan.

Jag tycker precis som jag har tyckt hela tiden, att det som gäller är en folkomröstning om regionfrågan, eftersom sammanslagningen ändå inte kommer att ske innan år 2019 och att alla de politiska partierna informerar om alternativen och de olika för- och nackdelarna med dem.

Det är i sista minuten, men Radio Kronoberg har startat upp en debatt kring regionfrågan, som rekommenderas för den som vill sätta sig in i den.

Den visar tydligt, via undersökningar, att Kronobergarna själva inte vill till Skåne, tvärtemot vad politikerna anser, och för demokratins del är det illavarslande att inte vilja lyssna till invånarna.

Jag har fortfarande väldigt svårt att se att fördelarna för smålandslänen ligger i ett sammangående med Skåne.

Läs därför även Folkomröstning i regionfrågan, som jag skrev för ett tag sen.

Uppdaterat Läs framförallt Ja till storregion från Sydsvenskan, men läs inte bara det första inlägget från de kronobergska moderaterna, utan framförallt den andra strax under på samma sida, där fyra skånska och socialdemokratiska toppregionpolitiker uttalar sig negativt om samgåendet, något för våra kronobergska sossar att ta fasta på.

media smp smp smp smp smp smp smp hd hd hd nsk nsk skd skd skd kvp kvp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett välförtjänt nederlag

Det långsiktiga tänkandet jag efterlyste tidigare i veckan, kan redan nu bli lite tydligare. Inte för att vår regering är det minsta intresserad av att det ska förändras, utan för att de kommer att bli tvingade av den samlade oppositionen.

Anledningen är enkel, och det är att sd kommer att rösta med de rödgröna partierna i en av det lilla fåtal frågor de vågar gå emot regeringen, i form av sjukförsäkringarna, där Vänstpartiet kräver stopp för FAS 3.

Det är lätt att raljera över hur de rödgröna hamnar i sd:s knä, men snarare är det så att alliansen konstant sitter i sd:s knä, utom i ca 10% av de omröstningar som görs.

Naturligtvis gör sd en bra avvägning som väljer att i den här frågan ställa sig på de rödagrönas sida. Frågan är vad som hindrar dem att göra det i fler frågor? Ett exempel där regeringen också är ute och reser är i gymnasiereformen som hotar att dra tillbaka tusentals lärartjänster i gymnasiet, trots att det behövs fler lärare för att få fler elever att klara av skolgången.

Att ha den nedbantande synen på behoven inom utbildningssektorn blir en fortsatt del av regeringens misslyckade jobbpolitik, eftersom utbildningar, i synnerhet så grundläggande som gymnasieutbildningarna är idag, är en självklarhet för att minska antalet arbetslösa i landet.

Som det är nu vet även företagarna att kunskapsbristen är stor. Frågan är när regeringen inser det? Även det påverkar att föräldrar får svårare att betala för utbildningarnas extra kostnader, vilket fortsätter undergräva möjligheten att få ett rättvisare samhälle.

Jag noterar att det kommer fler och fler opinionsundersökningar som visar att regeringen tappar mark, precis som de mindre partierna gör.

Regeringen får helt enkelt skylla sig själv, när de prioriterar de för de flesta människor så livsviktiga frågor som grundtrygghet och skola och istället prioriterar att skumma företag kan tjäna pengar på skattepengar.

Lite lider jag med de mindre partierna som tappar mark och inte riktigt får plats. Naturligtvis tycker jag det är tråkigast för Vänsterpartiets del och naturligtvis ser jag gärna de borgerliga mittenpartierna åka ur riksdagen, även om jag tyvärr tror att det blir stödröstningar igen.

Men för demokratin så är det sämre med ett tvåpartisystem, oavsett om det är instiftat med lag eller om det är en konsekvens av hur den politiska debatten förs.

Även Kaj Ravings Nej FAS3 behövs verkligen inte och Vänsterpartiets Ett stort steg mot en mänsklig sjukförsäkring.

media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag hd hd hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 8 juni 2011

Jag är kluven

Jag skrev tidigare om att det var ett brett politiskt stöd för flygförbudszonen i Libyen, som alla partier i riksdagen var för, trots att bland annat mitt eget Vänsterpartiet hade många individer som var emot det beslutet.

Idag verkar det ha tagits ett beslut om en utökad och fortsatt insats i Libyen, som allianspartierna och miljöpartiet  har kommit överens om. Däremot är Vänsterpartiet emot den insatsen.

Själv är jag, trots att jag är Vänstpartist, kluven till insatsen och har svårt att känna att jag varken är för- eller emot den.

Likaväl som att jag fortfarande själv i princip är pacifist (och inte gjort militärtjänsten som en konsekvens av det) och emot t ex Sveriges närvaro i Afghanistan, likaväl har jag svårt att se hur Libyerna skulle klara sig själva om den militära hjälpen nu hade uteblivit, och jag tycker inte att man lämnar ett land åt sitt eget öde, där en revolt mot en diktatur har startat och kommit en bit på vägen.

Dessutom så vill socialdemokraterna skicka svensk militär till fler länder. Jag hade onekligen föredragit mer humanitär hjälp, framför militär hjälp, eftersom den alltid behövs där det finns krig, oavsett vilka som strider. Men frågan är vad man ska göra när man läser om hur kvinnliga syrier flyr från utsatt stad?

Jag vet inte hur det hela kommer att påverka opinionen, om ens något, men det är skönt att se att de rödgröna partierna fortsatt är störst och att regeringen fortsätter att lida några få förluster i ett antal viktiga frågor.

media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn gp gp gp gp gp dag dag dag hd hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 7 juni 2011

Långsiktigt tänkande efterlyses!

  Tack ni rödgröna partier för att ni ser till att oppositionspolitiken fungerar i den viktiga frågan om utförsäkringarna! Få grupper har blivit så felaktigt behandlade och argumenterade mot som den grupp med sjukskrivna som påståtts varit så orimligt många och plötsligt ansågs kunna bli friska inom en specifik tidsram. (Läs även om det på Vänsterpartiets hemsida)















För den på allvar är intresserad av sanningen bakom den här frågan så rekommenderas boken "Kampen om sjukfrånvaron" av forskaren Björn Johnson, som visar att den påstådda höjningen av sjukskrivna i princip enbart bestod av fler långtidssjukskrivna som inte fick rehabilitering i tid jämfört med tidigare.

Den som inte orkar det kan läsa DN-debattartikeln "Missvisande mediebilder om den höga sjukfrånvaron" från 30 januari 2010.

Det är fascinerande hur flera regeringar kan så totalt ignorera fakta kring varför sjukskrivningarna tycktes öka. Det är inte bara ovärdigt utan skapar en helt felaktig politik kring hur man ska lösa de problem som uppstår, när man inte ens vet var orsaken beror på.

Den ökade ojämlikheten mellan fattig och rik är en mycket starkt bidragande orsak till att barnfattigdomen alls behöver existera i dagens Sverige, och den har verkligen drivits på under alliansregeringarna. 

Kristdemokraterna, som påstår sig vara det partiet inom alliansen som tar hänsyn till svaga grupper, väljer att istället strida internt mot andra utsatta grupper, istället för att engagera sig där de bäst hade behövts, vilket också påverkar deras opinionssiffror nedåt och ut ur riksdagen på sikt.

Centern, som jag inte uppfattat som något annat än ett oerhört borgerligt parti, sen det senaste partiledarbytet för tio år sen, fortsätter att driva påstått liberala tankar kring alkohol, utan en tanke på alla de som istället får ett större tvång påtvingat sig direkt, eller indirekt. Något som även det kommer att öka utslagningen och fattigdomen, eftersom alkohol onekligen är en bidragande orsak till att många har dålig ekonomi och hälsa.

Viktigare har hela tiden varit att öka tveksamma affärsidéer, som att för skattepengar tillåta oseriös sjukvårdsverksamhet, kring antingen det som antingen kan göra dig sjuk eller som ska göra dig frisk, när du väl är sjuk, för att tjäna pengar är viktigare än att människor får en chans att vara, bli eller förbli friskare på sikt.

Det enda som förvånar mig här är att även en centerpartistisk ledarsida insett problemen till viss del:















 I dag finns det till exempel två apotek på köpcentret Kronprinsen i Malmö, med kanske 60 meter emellan. Bägge har nästan exakt samma öppettider. På lördagar har det ena har öppet en halvtimme längre. Söndagar har de stängt. Allt annat lika – men om man ska plocka ut dyra läkemedel gäller det att hålla reda på vilket av apoteken man går till. Kedjorna har olika avbetalningssystem och möjligheten att slinka in på vilket apotek som helst för att hämta ut astmamedicinen tycks vara avskaffad för alltid. 

Det privata sjukhusapoteket i Malmö säljer numera choklad och stänger klockan 14 på söndagar. Därefter hänvisas patienterna till det statliga jourapoteket, som ligger där det alltid har legat. När jag var där för några dagar sedan möttes jag av totalt kaos och av vänlig, kompetent men utarbetad personal. "Det skulle ju bli så bra", sade damen som expedierade mig. Uppenbarligen hade personalen på jourapoteket hoppats på avlastning i och med att alternativen blev fler. Men i stället blev det tvärtom, en stor anstormning och förvirring.
Mataffärerna säljer receptfria läkemedel. Men det finns så många försäljningsställen att läkemedlen inte alltid räcker, utan ofta är slut, vilket gör kunderna irriterade. Hur många försäljningsställena är vet ingen riktigt, eftersom företagen själva ska anmäla till Läkemedelsverket att de tänker sälja läkemedel och många struntar i det. Andra larm talar om att affärerna inte rapporterar hur mycket läkemedel de säljer, att de inte sköter sin egenkontroll och att kommunerna inte heller sköter tillsynen.
Det ligger i farans riktning att alldeles för mycket läkemedel tillverkas, hanteras och slängs. Det minskar inte kostnaderna och inte priserna heller. Däremot ökar det påfrestningen på miljön, risken för felanvändning och antagligen läkemedelskonsumtionen. 

Med 60 meter mellan
 apoteken måste entreprenörerna fokusera på att få sin ekonomi att gå ihop. Det är säkert inte lätt och det är därför sjukhusapoteket säljer choklad, inte för att chokladen är en nyttigare sort. Ingen kedja har däremot specialiserat sig på särskilda sjukdomar eller krävande målgrupper.
Vi ser mycket reklam om hygienprodukter (som till skillnad från läkemedel har bra vinstmarginal) men ingen reklam om bättre servicenivå i form av nischad farmaceutisk kompetens.
Vilket apotek är särskilt bra på att ta hand om sjuka och gnälliga barn? Diabetes? Eksem? Antagligen det statliga, tänker jag som så många andra och så går vi i flock till jourapoteket.















Nästa gamla trygga bastion som riskerar att få stryka på foten är Public Service-tv, som till sist riskerar att sluta i samma fåra som allt annat som sålts ut, där det som inte prioriteras är kvalitén...

Även om det kan tyckas som långsökt, så finns det en koppling till den så omtalade EHEC-smittan. Det som diskuteras främst är hur de felaktigt utpekade odlarna ska kompenseras av EU. Men istället borde man välja att diskutera antibiotikan av idag inte verkar bita på den smittan som det handlar om, och som har dödat ett antal människor och smittat flera tusen till.

Det finns en tydlig risk med mer fri sjukvård och medicinförsäljning, och det är att de företag de gäller ger människor det som de efterfrågar, istället för det som är bäst både för individen och samhället. På sikt kan det innebära betydligt värre saker, eftersom de flesta av oss inte är specialister på medicin eller sjukdomar, samtidigt som samhället kräver att vi ska vara friska helst igår, istället för att som med många sjukdomar där pencillin kan snabba upp läkningsprocessen. 

Samma typ av ökad produktionshets som också påverkar förväntningarna på byggarbetare, vilket gör att de löper stor risk att dö på sina arbetsplatser, något Vänsterpartiet vill ha en nollvision kring.

Det finns all anledning att på många plan ändra om tankesättet till att bli något som först och främst sätter människors väl och ve i första rummet och kortsiktiga vinster i andra eller till och med tredje hand.

När kommer det tänkandet få det främsta utrymmet, istället för kortsiktig ekonomisk vinst?

media hd smp smp smp smp smp 
 skd skd skd nsk nsk nsk gp gp gp gp gp gp gp gp gp hd hd hd hd hd hd hd hd hd ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd 

















svd svd svd 








dag dag dag dn dn dn dn dn exp exp exp kvp








Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!