onsdag 4 juli 2012

Vänsterpartiet - Ett alternativ för vanliga människor

Jag har ondgjort mig en del över de borgerliga allianspartierna i Alliansens väg utför med Sverige och dess befolkning och Sverigedemokraterna - Ett parti för de rika.


Det finns däremot ett mycket bra alternativ i Vänsterpartiet. Befinner du i Almedalen på Gotland så finns det mycket de bjuder på av framtida politiska lösningar för de många människorna.


Vänsterpartiet har ett antal frågor som går helt i paritet med vad en majoritet av den svenska befolkningen tycker. En av dem är ett totalstopp för vapenexport till diktaturer, som jag upplever att få känner till.


En annan är den att Vänsterpartiet är det enda partiet som är emot vinstdrivande verksamhet inom skola, vård och omsorg och emot att pengarna inte beskattas i Sverige, utan tas ut till länder utan skatt alls.


Bara de frågorna tycker jag gör att Göran Greider, med flera en gång för alla borde bli Vänsterpartister.


Läs gärna den utmärkta debattartikel i dagens DN, "Så skapar vi en välfärd fri från kommersiella intressen":





Ofta slår vinstintresset mot personaltäthet och utbildningsnivå. Till exempel har kommunala äldreboenden mer än 10 procent fler anställda per äldre jämfört med privata och lärartätheten är 20 procent högre i kommunala gymnasieskolor än i de fristående. När det gäller förskolan pekar statistiken på att de privata väljer en annan metod – de anställer personal utan utbildning i mer än dubbelt så hög grad som de kommunala.
En välfärd fri från vinstintressen gör det möjligt att istället fokusera på kvaliteten. De pengar som i dag försvinner som vinst till bolagens ägare innebär ett enormt slöseri med skattemedel. Om de istället användes till att anställa mer personal i välfärden skulle de räcka till cirka 20.000 nya anställda. Det är lika många som enligt Arbetsförmedlingens prognos skapas totalt i Sverige i år och nästa år.
Vänsterpartiet är det enda partiet i svensk politik som tydligt står för att välfärdens resurser ska gå till just välfärd. I dag presenterar vi en modell för hur detta kan göras.
Vi föreslår lagstiftning om att skattemedel för kärnverksamheterna inom vård, skola, förskola och äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag. Överskott ska där i allt väsentligt stanna i verksamheten och antingen sparas eller direkt återinvesteras. Ett liknande regelverk gäller i dag för till exempel fristående skolor i Norge.
...
Vinst kan inte plockas ut genom att omvandla sådant bolag till annan form av bolag och det finns även bestämmelser som reglerar fusion, likvidation och interna överföringar inom koncernen. Det innebär ett slut för riskkapitalbolagens metoder att utan vanligt vinstuttag ändå slussa ut skattemedel från verksamheten. Om så behövs för att säkra att överskottet verkligen stannar i verksamheten kan aktiebolagslagens krav också skärpas för de aktuella verksamheterna.
Ändringarna kombineras med ny lagstiftning om att huvudmannen för välfärdsverksamheterna, det vill säga kommunen, landstinget eller staten, ska besluta när och var icke-offentliga aktörer får etableras. När det finns ett behov av alternativ pedagogik, behandling eller motsvarande kan icke-offentliga aktörer ges tillstånd att driva detta. Men de ska inte själva kunna bestämma var de startar en skattefinansierad verksamhet. Vid till exempel överetablering eller bristande pedagogisk mångfald ska befintliga tillstånd kunna omprövas.
...
I dag anser mer än 8 av 10 svenskar att den som driver skattefinansierad välfärd inte ska plocka ut vinst därifrån. Men de borgerliga partierna står fast vid sina privatiseringar och andra partier famlar efter lösningar. De som är för splittrade för att ta ställning har hanterat det genom svårtolkade förslag med oklara konsekvenser. Men för att lösa välfärdens problem krävs det glasklara och konkreta förslag. Väns­terpartiets svar är tydligt: kvalitet och jämlikhet före vinstintresse.


Vänsterpartiets förslag påverkar alltså på många olika sätt till det bättre, även genom att få fler personer i arbete.


Mer går att läsa av Sjöstedt och Vänsterpartiet i den dagsaktuella chatten med Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande.


Det är inte undra på att subventioner för läkemedel tas bort och drabbar fattiga och riskerar att vi får fler aborter, när det viktigaste är låga skatter för rika och vinster för företag som inte skattar här. Det gör att det är märkligt att Kd väljer att vara kvar i alliansen...


Och det är märkligt att så många vill rösta på en allians som inte ens bryr sig om att arbetsförmedlingen inte hjälp människor att få jobb...


Sen spelar det ingen roll om alliansen är ett parti eller flera, som nu....


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp smp smp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag skd skd skd skd skd sr sr sr sr sr sr sr sr dag nsk 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

  1. Tomas Harrysson4 juli 2012 kl. 13:33

    Hej Jerker.
    Bifogar en länk till en faktasamling publicerad av friskolornas riksförbund.
    http://friskola.se/Files/Dokument/Rapporter/2012/Skolfakta3.pdf
    Detta som en motvikt till svartmålningen i debattartikeln. Intressant är kostnad per meritpoäng. Också intressant att andelen elever med utlandsfödda föräldrar är något högre i fristående skolor. Ja de flesta siffrorna talar för sig själv. Notera också ålderskurvorna hos lärarna i kommunala och fristående. Där har kommunerna en stor utmaning med pensionsavgångar.
    Ha en skön sommar!
    Tomas

    SvaraRadera
  2. Återkommer så fort jag hinner kolla dina länkar, troligen någon gång i morgon.

    SvaraRadera
  3. Tomas harrysson4 juli 2012 kl. 14:07

    Det är lugnt Jerker, läs när du har tid. Jag vill bara mata dig lite från andra hållet. Det är ungefär 20% av friskoleföretagen som plockar ut vinster och som du ser i dokumentet är rörelsemarginalen mindre i undervisningsbranschen än i det totala näringslivet. Troligen vägs detta med råge upp av allt icke avlönat arbete som sker inom många privata skolor.
    Tyvärr syftar debatten på de tio största friskoleföretagen som i sin tur driver många skolor.
    Debatten blir snedvriden då 80% inte genererar vinster och endast ett litet fåtal aktörer som borde prioritera kvalité före vinst.

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte om det är okunskap eller om du sitter och ljuger men nu är det så att Sverigedemokraterna delar vänsterpartiets syn i om man ska få ta ut vinst från friskolor eller inte.

    SvaraRadera
  5. Kul att du lever Kalle :)

    Jag är osäker på om de verkligen gör det... De har ju gått med på så mycket annat, ja 90% av allt regeringen genomfört.

    SvaraRadera
  6. Jodå jag lever men arbetar numera, något som gjorts möjligt tack vare nuvarande regering. Det känns även ganska bra att få ta del av jobbskatteavdrag med mera. Det ska löna sej att tjäna sina egna pengar. Lever man på andra får man stå ut med mindre pengar, det var okej för mej när jag var sjukskriven och det är okej för mej idag. Sen hur man ska lösa det för de som aldrig kommer att komma tillbaka till arbete är en annan femma.
    Angående Sverigedemokraterna, du vet inte så mycket om dom men du har väldigt mycket åsikter om dom. Ni på vänsterkanten skriker ofta om fördomar men hur är det nu med fördomarna och förutfattade meningar, i många frågor ligger SD till vänster och i en del ligger dom lite lätt till höger. SD är i själva verket ett mittenparti. Tyärr är det ju så att du konsekvent vägrar inse det eftersom du i stort sett bara lyssnar till förljugen propaganda och avstår att faktiskt se till vad politiken säger. Sen håller jag med om att en del individer inom det partiet behöver tonas ner eller plockas bort, Kent Ekeroth är jag inget fan av till exempel men Jimmie Åkesson, Björn Söder, Sven-Olof Sällström, Johnny Skalin och inte minst Erik Almqvist väger upp till det. Jag tror att vi har en regeringsduglig konstellation där om 10-12 år eller så när dom suttit ett tag i riksdagen. SD kan i stort sett byta ut C, KD, V och FP. Skaffar dom sej en vettig miljöpolitik kan dom även byta ut MP, MP har ju gått ifrån sin kärna om ett spetsparti inom miljö till att bli ett ultraliberalt "vi ska inte ha några gränser"-parti. Alla dessa småpartier bildar bara en fragmenterad riksdag där alla skyller på alla. Vi behöver inte ha så många individer i riksdagen, dom kostar just bara massa pengar. En fråga som jag är lite nyfiken på, tjänar alla riksdagspersoner tillhörande V exakt lika mycket per månad?

    SvaraRadera
  7. Mindre pengar har man alltid haft som sjukskriven eller arbetslös, vilket inte jag heller har något emot, trots att man inte har det i Danmark...

    Kent Ekroth är å andra sidan rätt tongivande i partiet eller hur?

    Så vitt jag vet gör de det och alla ska betala partiskatt så att de får max 27 000 av sin lön från riksdagen.

    SvaraRadera