måndag 22 oktober 2012

10 000 färre högskoleplatser med moderaterna


(publicerad i Smålandsposten 22 oktober 2012)

10 000 färre högskoleplatser med moderaterna

Svar till Johan Hultberg

Sen Hultberg skrev sin insändare så har det både i tv-debatter, lokalradiodebatter och övrig media bevisats att hans påståenden inte stämmer.

Det finns ingen neutral bedömare som verifierar det JH påstår om jobben. Att välfärden har ökat stämmer inte, ej heller att utanförskapet skulle ha minskat. Det gör det inte med ökade inkomstskillnader.

1991 hade 7.3% ha låg ekonomisk standard. Idag är det, enligt JH:s egen regering, 14% Den största ökningen har skett sen alliansen kom till makten. De tio procent som är rikast, har fått 76% högre inkomst.

Alliansen lånar till bolagsskattesänkningen. Det är endast ca 10 storföretag som kommer att dela på den sänkningen. Vi får samma bolagsskattenivå som Grekland. Man genomför den trots att många kritiker, även långt från Vänsterpartiet, anser att det inte påverkar antalet jobb.

JH nämner att man har satsat på utbildningen. I själva verket så är det en minskning med 10 000 högskoleplatser.

Arbetsförmedlingarna skickade tillbaka mycket pengarna regeringen satsade på jobb. I Kronoberg skickades 140 miljoner tillbaka. Regelverket för att få utnyttja pengarna var mycket snävare och det var svårare att använda pengarna enligt AF. Självfallet, för alla utom moderaterna, behövs det olika regler för utbetalningarna till satsningarna beroende på var man befinner sig i landet. En stockholmsförort och Kronoberg, med mycket industri, kan skilja sig mycket åt i vad för satsningar som behövs.

JH nämner en "historisk satsning på infrastruktur". Ett exempel är järnvägarna som trots alla problem får hälften av summan som läggs på vägarna. Mycket av satsningarna är geografiskt bundna till en liten del av landet. I övrigt så permanentar man det extraanslag som funnits de senaste åren, och kallar det för satsning. Det ger inte en enda ny krona i praktiken.

Till sist så finns det förändringsvilja från Vänsterpartiet vad det gäller dagens regler för deltidsjobben. Till skillnad från moderaterna anser vi att det är bättre att ha 75% deltidsjobb och stämpla 25%, än att vara helt arbetslös. Om det missbrukades som JH påstår vore den rätta vägen att gå via företagen och AF och om det alls fanns erbjudande om tjänster på 100% att välja.

Vänsterpartiet driver sen länge lagstiftning kring rätt till heltid, och att deltid ska vara en möjlighet, inom inte minst kvinnodominerande yrken. När ska JH inse att vi alla måste ha en inkomst att klara oss på?

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet ÄlmhultInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar