tisdag 9 oktober 2012

Situationen inom barnomsorg, skola och äldreomsorg i Älmhult är alamerande


Vänsterpartiet Älmhult delar åsikt och har full förståelse med föräldrarna som väljer att hålla sina barn hemma eftersom de inte känner trygghet för sina barn i skolorna.


Det är synd att det inte är lika lättgenomförbart och ger samma påtagliga konsekvenser, som på en skola, om de anhöriga till de på underbemannade äldreomsorgsboende valt att plocka hem sina äldre. De som får bära konsekvenserna där är inte bara personalen, utan även försvarslösa andra äldre människor, som inte kan värja sig mot de som är i en fas i sin demens där de kan bli och tyvärr är våldsamma.

En mycket tydlig majoritet av de människor, både föräldrar/anhöriga, anställda och tjänstemän, som vi har träffat och pratat med är mycket tydliga med att det är personalbrist som är den största boven i dramat. Nästan alla lärare som varit lärare en längre tid nämner hur mycket mer tid de idag får lägga på barnens sociala mående, vid sidan om den faktiska undervisningen och utanför lektionstid.

Vi har vid flera tillfällen lyft fram att vi tycker det är ytterst anmärkningsvärt att en majoritet av de anställda inom barnomsorg, skola och äldreomsorg inte ber om högre löner i första hand när vi möter dem, utan istället nästintill unisont ber om fler arbetskamrater

Vi inser också att det finns värre berättelser som av olika anledningar aldrig når allmänheten, för att föräldrar, anhöriga och anställda faktiskt är oerhört lojala. Vi hoppas att fler ska våga komma fram, för att sätta tryck på de politiker i maxialliansen som gått ut via media och hävda att skolresultaten och omsorgen är så bra i Älmhult. Media har meddelarfrihet och får inte tala om vem de har fått uppgifterna ifrån och det är en demokratisk rättighet att vända sig till media.

Vi inom Vänsterpartiet vet att den största enskilda faktorn för bra betyg beror på föräldrarnas utbildningsnivå och lön, vilken är högre än riksgenomsnittet tack vare Ikeas tjänstemän.

Den säger däremot ingenting om hur barnen mår på vägen genom skolan och hur många som hade fått ännu bättre betyg med en mer personaltät skola.

Barn och människor på äldreboende har det gemensamt att det är i högre grad än vuxna i händerna på andra människors väl och ve. De förtjänar en omsorg värd namnet och människor som utför omsorgen går aldrig att rationalisera bort i så hög grad som maxialliansen gjort i Älmhult.

Jerker Nilsson, Ordförande Vänsterpartiet Älmhult

Går att läsa om på Smålandsposten, i följande artiklar Gemöelever vågar inte gå ut på rasternaVi kanske inte fokuserat på rätt saker och Våra barn är rädda för att gå till skolan.

Idag onsdag ävenVi hade nog inte fått resultat om vi inte strejkat och Skolinspektionen inkopplad.

Och jag håller med, hade de inte strejkat så hade inget hänt. Det är beklämmande ATT man ska behöva göra det som förälder och elev...

Och på lördagen så börjar till och med näringslivet klaga...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Det låga resultatet i skolan har absolut inte med personaltäthet att göra. Det har till största delen med otydlig ledning att göra. Att undervisningen idag ser ut som på 50-talet är ju beklämmande. Det står en Nisse/Nisselina vid en whiteboard och skriver, tekniken funkar inte, allt är undermåligt eller illa skött. Man diskuterar fortfarande kepsens och tuggumits varande. Kompetensen inom exempelvis IT är under all rimlig nivå. Vems ansvar det är behöver man väl inte vara Einstein för att förstå. Jag kommer från näringslivet och har arbetat i skolan i ca 10 år. Att vara certifierad inom kvalité, miljö och produkthantering är idag en förutsättning för att överleva i marknadens tuffa miljö. Av detta finns inte ett spår i skolan. Där sker det mesta på gehör allteftersom problem uppstår. Mycket amatörmässigt. Jag måste skratta åt eländet för att klara av att se det. Om undervisningen ändrades skulle färre lärare kunna göra samma saker som i näringslivet, dvs, producera. Och snälla, kom inte dragandes med att man arbetar med människor i skolan och därför måste tänka annorlunda. Näringslivet arbetar inte med plåtbrickor...utan med människor de också.

  SvaraRadera
 2. Nu brukar jag inte släppa igenom anonyma kommentarer, så kalla di ggärna för ett namn nästa gång :)

  Problemen som var på Gemöskolan löstes med: En resurs till på skolgården och en resurs till i ett av klassrummen. Förhoppningsvis så togs de inte från något ställe som saknar dem nu...

  Men oavsett vad så visar de vad som saknades här: Personal som kan hantera eleverna även utanför lektionstid. Exakt vad Vänsterpartiet och jag alltid hävdat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärare kan inte uppträda offentligt med sin kritik. Vi, liksom polisen får knyta handen i fickan när vi tycker något är fel. Men visst kan jag kalla mig något. Nisse t.ex =)

   Nisse

   Radera
  2. Det låter illavarslande att ni behöver det, men media behöver ju aldrig redovisa vilka som berättat om felaktigheter i verksamheten.

   Nu vet jag inte om Nisse var anonym eller inte, men jag håller verkligen med att om man tycker kepsar är ett stort problem inom skolan så har man inte förstått mycket...

   Radera