måndag 23 mars 2015

Moderater, Sverigedemokraterna och näringslivet - Diktaturkramare

Moderater, Sverigedemokraterna och näringslivet - Diktaturkramare

Vänsterpartiet har varit ett av flera partier, som historiskt sett haft problem med att inte kunna ta ett kraftfullt avståndstagande mot diktaturer. Partiet har förändrat sina åsikter kontinuerligt, och har i många år varit partiet som tydligast med att var emot vapenexport till diktaturer.

Tvärtemot vad många tror om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, så blir det inget totalstopp av vapenexport.. Däremot minskas exporten när man inte kommer att fortsätta de militära utvecklingsarbetena, som t ex den vapenfabrik, som både Alliansen och tidigare socialdemokratiska regeringar beslutat om. Men vi fortsätter sälja t ex stridsflygplan och automatvapen, eftersom det regleras i andra avtal.

Tyvärr är inte Saudiarabien själva om ett demokratiskt underskott, bland länder Sverige tillåter vapenexport till. Bahrain, Oman, Kuwait, Thailand m fl kommer att få fortsätta köpa svenska vapen. 

Trots att det inte är ett totalstopp, så har ändå flera moderater, som Carl Bildt, och företrädare för näringslivet, som Jacob Wallenberg, valt att uttala stöd till samarbetet. Sverigedemokraterna har sen tidigare talat sig varmt för vapenexport till även islamistiska diktaturer. Med tanke på att dessutom mycket av stödet till religiös terrorism kommit via Saudiarabien så är det obegripligt.

Utan motstycke var den debattartikel som 31 näringslivsstoppar publicerade på DN-debatt, som vädjade om att inte bryta handelsavtalet, därför att Sverige ”bidragit till utvecklingen av landet” och att det kan ”främja utvecklingen av mänskliga rättigheter och demokrati”.

Utrikespolitiska institutet beskrivning av Saudiarabien:

”Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många. Tortyr och bristfälliga rättegångar är några.

Äktenskapsbrott, homosexualitet och hädelse kan leda till dödsdom. 

Makten är samlad hos den välbärgade kungasläkten Al Saud. Politisk verksamhet är förbjuden och yttrandefriheten kraftigt beskuren. 

Saudiarabien saknar inrikespolitik. Landet kan ses som ett utvidgat klansamhälle, styrt av kungafamiljen som genom oljan blivit exempellöst rik. Staten drivs i princip som ett familjeföretag.” 

Vapenexporten har inte gjort annat än motsatsen till vad SEB:s, Volvos, Nordeas Vd och de moderater som uttalat sig kritiskt mot påstår: Man har istället cementerat diktaturen.

Genom att motarbeta att avtalet sägs upp, inte minst via en obegriplig KU-anmälan, så väljer Moderaterna att stödja en stat som är en av världens värsta diktaturer. 

Struntar Moderaterna och Näringslivsförträdarna i demokrati, bara de får tjäna fler miljarder? Är det så, så verkar de vara omedvetna om att det finns gott om vetenskap som visar att en demokrati som kan syssla med riktig frihandel skapar mer inkomster inte bara för sig själv, utan med andra länder också som plötsligt kan sälja mer produkter.

Media i USA och England hyllar Sveriges nya kritiska hållning och frågan ställs varför inte andra länder bör följa vårt exempel. Hur kan inte svenska politiska högern och näringslivet tycka det samma?

Jerker Nilsson, ordf Vänsterpartiet Älmhult

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar