tisdag 12 juli 2011

Israel är ingen demokrati

Med tanke på att jag, som så många andra på vänstra sidan av politiken, är djupt kritiskt till staten Israels politik gentemot Palestina och dess befolkning är det väldigt sällan jag skrivit något om mellanösterns problem.

Sist var det om Hur Israel bombade ett svenskfinansierat kraftverk som kostat 182 miljoner i biståndspengar.

En av de saker när man argumenterar emot staten Israels agerande är att de i varje fall är områdets enda demokrati. Men det krävs mer än att man får rösta med några års mellanrum för att vara en fullvärdig demokrati enligt dagens syn på ordet "demokrati"...

En av de sakerna jag brukar lyfta fram är att ett demokratiskt samhälle måste vara en rättsstat, vilket det inte går att kalla Israel för.

En nyhet för dagen, som också tar ära och heder av Israels påstådda demokrati är den nya lagen som förbjuder invånarna att mana till bojkott av landet.

Den som ansett sig lidit skada i Israel behöver inte ens bevisa att de har lidit skada för att få skadestånd av en bojkott.

Hastigt, och allt annat än lustigt, så lyckas man i en enda lag ras samman både demokratin och rättssäkerheten som vi känner den i dagens moderna samhälle.

Det kan ju vara värt att notera att det här inte ens är en lag som direkt riktar sig mot utomstående faktiska eller påstådda terrorister som vill spränga Israel från jordens yta, utan enbart mot den egna befolkningen.

Så nej, Israel är ingen demokrati och ingen rättsstat och har inte viljan av att vara en heller och skillnaden mellan den kinesiska propagandaparaten och den Israeliska krymper...

Uppdaterat Gudmundson skriver i SvD om Ge inga bidrag till hatet. Det kan jag instämma i och konstatera att man i konsekvensens namn kan säga det samma om SvD som får statliga bidrag för sin verksamhet och låter nämnde man skriva hat på ett mycket obehagligt sätt i en rikstäckande tidning. Så ja, en tidning som tillåter såna saker har förverkat sin rätt till skattefinansierade bidrag!

Även Svensson och Bidrag till det intellektuella hatets retorik

media svd svd sr hd hd hd dn dn dn dn gp gp dag kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

 1. Så när ett parlament, dit alla landets innevånare har rösträtt, lagstiftar så är man ingen demokrati?

  Hur skall en demokrati fungera, är det när proletariatets diktatur bestämmer?

  Är det när ledaren uttolkar folkviljan?

  Lagen kommer dessutom med stor säkerhet att behandlas i Israels HD eftersom den kanske är författningsvidrig. Precis som sig bör i en rättsstat.

  SvaraRadera
 2. Mattias Blank12 juli 2011 13:18

  Ibland så snubblar man på saker på nätet. Saker som är så jävla korkade, så det är inte ens lönt att kommentera... Denna artikel är ett sådant tillfälle...

  SvaraRadera
 3. Och vad har den här texten med artikeln på svd.se om att "Filminspelning stoppades i Skåne"? Artikeln handlar om att anledningen till att inspelningen inte blev av var att Simon Wiesenthal Center avrådde judar från att besöka Malmö efter uppmärksammade hatbrott mot judar.

  Vad har detta med dina uttalande om att Israel inte är en demokrati? I artikeln talas det över huvud taget inte om Israel.
  Jag må vara lite trög ibland med det här sambandet får du allt ta och förklara.

  SvaraRadera
 4. Reaktionen - Det är inte det enda som förväntas för att ett land enligt dagens regler ska vara en demokrati.

  Mattias - Då tycker jag din kommentar passar utmärkt till det här inlägget.

  Anders - Det tycker jag inte är särskilt långsökt. Som det sägs i artikeln, av en judisk person med insikt, så är det en överdrift att det skulle vara så farligt att åka till Malmö för en jude, bortsett från ultraortodoxa.

  SvaraRadera
 5. OK, jag kan till viss del hålla med om att det inte bör vara farligt för en jude att åka till Malmö. Men vad har detta med din ståndpunkt att Israel inte är en demokrati? Malmö ligger väl inte i Israel?
  Kan du vara lite snäll och utveckla hur du ser sambandet.

  SvaraRadera
 6. Det gemensamma är de stora överdrifterna om hur farligt det är att vara jude och under vilka hot Israel lever under.

  Jag säger inte att det finns hot mot både individer och mot staten Israel. Jag är för att det ska existera en israelisk stat. Men genom att ge ut den här typen av överdrifter så tycker jag att man gör sig själv en stor otjänst i det långa loppet, både som stat och som den som varnar människor att åka till Malmö.

  SvaraRadera
 7. Tja, enligt democracy index är det det 37e mest demokraiska landet. Förvisso innan de här lagarna. Och 37 är inte så galet bra, finns få bra demokratier i världen. Och egentligen kanske 37 är lite bra plats. Och så vidare.

  SvaraRadera
 8. Det indexet som William ligger Sverige på 4:e plats, som en jämförelse för de som inte tycker att Sverige är demokratiskt: http://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

  SvaraRadera
 9. Tack för ditt klarläggande. Dock tror jag att Israel, vis av gammal skada, vill vara på den säkra sidan och därför reagerar på ett sätt som kan verka överdrivet för oss som lever i en helt annan verklighet.

  SvaraRadera
 10. Så kan det mycket väl vara, men det ger likväl en stat som inte agerar demokratiskt.

  SvaraRadera