måndag 8 augusti 2011

Prioriteringar ger alltid några förlorare

Gårdagens långa inlägg, Vill vi veta hur framtiden ser ut?, hänger onekligen ihop med dagens betydligt kortare, eftersom det handlar om prioriteringar av skatter och samhällsservice.


Det är oerhört märkligt att se hur många, inte minst från högerhåll, vurmar för ökade löner för lärarna.


Formellt sett så har jag inget emot att de får ökade löner, men samtidigt så ser det märkligt ut i Sverige där det aldrig annars är politikerna som agerar för vad lönerna ska landa på, utan arbetsgivarna och de fackliga representanterna.


Eftersom inte en enda av politikerna till höger nämnt ordet höjd skatt, så börjar man ju onekligen undra om vilka som ska få betala det hela? För om det inte fördelas över alla arbetande invånare i landet och i kommunerna så kan jag bara se nerdragningar på de saker som våra skattepengar betalar.


Blir det andra som är anställda inom kommunerna kanske? Finns det någon som tycker att exempelvis de som jobbar inom äldreomsorgen verkar vara överbetalda? Eller ska det dras ner mer på några av de grupper jag nämnde igår, som de som får medicinering istället för vård eller unga självskadedrabbade tjejer som dör i väntan på vård?


Det hävadas bland annat att Friskolereformen har förbättrat resultatet, men fortfarande tycks det vara så att det i allt för hög grad handlar om just resultatet och inte kunnandet i sig.


Borde man inte satsa pengar där om man nu på allvar är rädd för att inte få tillräckligt välutbildade ingenjörer och forskare?


Fast istället så verkar centern vilja fortsätta med det totalt hopplösa projektet Matlandet Sverige, trots att man så här långt varit så kräkliberala att man gärna ser utförsäljning av matproduktionen till skolor och sjukvård till stora företag som har som största intresse att tjäna pengar, framför att se till att de som behöver det får näringsrik mat. Istället för att förändra maten så ägnade sig, som ett exempel, Sodexho åt att putsa sina svar i matenkät...


All den här egoismen påverkar hela samhällsklimatet, till och med så långt att människor väljer att trycka in gift i träd som står ivägen för deras utsikt...


media hd hd hd gp kvp nsk nsk ab dn dn exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Jerker

  Jaså,nu pratar du om prioriteringar.När det handlar om kostnaden för invandringen vill du inte medge att den innebär att andra områden får stå tillbaka.Hur får du det att gå ihop?

  SvaraRadera
 2. Det förstår jag inte hur du kan tycka att det hänger ihop?

  SvaraRadera
 3. Jerker

  "Hur kan du tycka att det hänger ihop?"

  Var det menat som ett skämt?När man pratar om invandringens kostnader påstår du att de inte påverkar andra områden inom välfärden,men när det handlar om lärarlöner så byter du åsikt.Du menar att höjda lärarlöner tar resurser från äldrevården,psykiatri mm,var tar vi då kostnaderna för invandringen?Inverkar inte den kostnaden på andra områden?

  SvaraRadera
 4. Jag syftar på att alliansen gör som väljer så låga skatter. Då räcker inte pengarna till och då får man prioritera mer än man får göra annars.

  SvaraRadera
 5. Jerker

  Påverkar invanringens kostnader andra välfärdsområden?Ja eller nej?

  SvaraRadera
 6. Jerkee

  Var tar du pengarna till kostnaden för invandringen?Är det tomten som betalar?

  SvaraRadera