torsdag 20 oktober 2011

Insändare angående vargar 3

(bilden från märkning av Kynna i Norge)

(tidigare svar från mig finns i Insändare angående vargar 2)

Svar till Joel Bengtsson 18.10 och Kjell Skoog 19.10

Insändare som Bengtssons och Skoogs har flera saker gemensamma, men det som slår mig mest är oviljan och ointresset att alls försöka bemöta de faktiska argument man lyfter fram. Skoog hävdar att det inte är skrönor eller kyrkböcker, utan fakta det handlar om. Men han vill inte tala om var han hittat fakta med 200 år på nacken. Han hänvisar på romantikerns sätt till att vi ska ta hänsyn till hur människor levde under tidigt 1800-tal.

Även om det finns forskare som påstår de sakerna Skoog och Bengtsson hänvisar till så är det en överväldigande majoritet, både i Sverige och övriga världen, som med bestämdhet hävdar att ett ekosystem med toppredatorer, som vargen är, fungerar bättre än med ett utan.  Den sakliga informationen, utöver några få lösryckta fakta från forskare man från jakthåll vanligtvis inte håller med, lyser med sin frånvaro.

Samma sak gäller fjällräven, som Bengtsson opponerar sig mot, att fjällräven inte gynnas av vargen eftersom varg dödar räv, för att sen gå vidare till att den trängs bort av rödräven som är starkare. Som jag redan förklarat så är det mer än en sak som påverkar fjällrävens existens och att även om vargen tar fjällräv så är den knappast ett prioriterat byte, så de rester vargen lämnar spelar större roll positivt sett än att den tar enstaka fjällrävar.

Jag är väl medveten om var maten kommer ifrån och jag är också väl medveten om att det i Sverige äts relativt lite får. Att vargens existens skulle hota matproduktionen är med andra ord inte sant och dess existens är en del av den natur och fauna som varat betydligt längre än jakten har varit. Om man ser jakten som en så stort kulturarv så har under både människan och Sveriges del jakten i huvudsak varit utan skjutvapen. Varför inte bevara den kulturen istället?

Antalet jägare i Sverige idag är ca 3% av befolkningen. Frågan är varför deras intressen ska gå före övriga 97%? Utan att ha statistik tillgänglig så är jag övertygad om att det är högre procent som rör sig i naturen, utan att vara jägare. Att de flesta i vår demokrati vill ha vargen är flera gånger undersökt och konstaterat.

Skoog lyfter fram att vi har friskt klövvilt i Sverige idag. Jägarförbundet gick ut så sent som den 3 september i år med att den svenska älgstammen håller på att snedvridas för att det finns för få stora tjurar, vilket gör att honorna kan förskjuta brunsten. Det gör att kalvarna föds försent och inte klarar vintern, och att det i vissa fall inte blir någon parning alls, eftersom älgkorna är mindre intresserade av att para sig med för unga älgtjurar. Man uppmanar jägarna att skjuta mer hondjur och lika många kalvar som vuxna djur, eftersom stammen löper stor risk att snedvridas annars.

Anledningen är simpel, många jägare tycker det är roligare att skjuta stora pampiga djur, istället för mindre djur. Tvärtemot hur djur dör naturligt, både av rovdjur och av övriga anledningar, där de unga och svaga dör tidigare än de stora och friska. 

Skoog hävdar även att Kynna inte lever enligt evolutionens teorier. Det är exakt så hon gör och hon agerar, tyvärr för hennes och fårägarnas del, exakt som övriga hunddjur och många andra rovdjur gör när de har bytesdjur som rör sig.

Det vore bra för Skoogs egen del om han läste på hur vargen fungerar och varför den gör som den gör. Då hade han sluppit fortsätta tro att han ger "saklig information till allmänheten".
Skoog tycker att jag ska bo i vildmarken med de rätta vargreviren. Själv undrar jag varför Skoog inte bor på Gotland, där varg historiskt sett aldrig funnits? Det har den gjort i Småland och jag stöter mer än gärna på den, utan rädsla, när jag flera dagar i veckan befinner mig i skogen.

Till den här insändaren skickar jag även med en bild, tagen i Kynnas område, på ett av många fårstängsel som knappt håller måttet för att stänga inne fåren. Själv undrar jag hur fårägare resonerar när man inte verkar bry sig om att hålla ordning på sina vanliga stängsel, som knappt ens stänger ute räv, som också kan ta främst lamm, men även större får, när Kynna varit här i flera månader? Det finns gott om exempel på illa skötta fårstängsel, vilket i mina ögon gör att det funnits mer plan än skyddsjakt att jobba med först.

Bilden är från det området Kynna befinner sig i och flera vargstängsel ser ut så här:Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Läs mer: Naturskyddsföreningen överklagar skyddsjakten på Kynna


media: smp smp smp smp smp smp smp smp smp kvp Radio Kronoberg ab ab ab svd svd dn hd hd gp gp Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

17 kommentarer:

 1. Bra skrivet!! /Lena Ohlsson

  SvaraRadera
 2. Suveränt skrivet. Vad som jag vill gärna påpeka är att information borde snabbare komma ut till djurägare vad som krävs och uppmana att se över sina stängsel. Vad gäller får behövs dessutom eltråd utanför som gott och väl håller varg borta enligt undersökning gjord av Viltskadecenter. Följer man inte råden ja då får man väl ha på sitt eget samvete ifall fåren dödas.

  SvaraRadera
 3. Tack Mona! Det gäller ju att det är fungerande och välunderhållna stängsel det handlar om. Annars funkar det ju inte.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
 5. Väl skrivet. Jag bjuder härmed, på eget bevåg, in dig till samtal med Gröna partiet som kommer bli ett parti som drar i en tydlig vänsterinriktning. Både V och GP kan behöva valsamverkan i valet som kommer. Låt oss förbereda den redan nu! :-)
  Martin Gustavsson
  Intelligent Union

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet! Själv rörde jag mej under perioder väldigt mycket i Riala (med mina hundar), men både jag och mina (hundägande) kompisar som bor där vill ha varg. Tyvärr kan man upprepa detta tills man blir blå i ansiktet när man diskuterar med vargmotståndare, dom kommer ändå ge goddag-yxskaft-svaret "Ni fattar inte hur det är att bo i områden där varg finns! Typiskt noll-åttor som bor långt ifrån alla vargar att vara för varg!".

  SvaraRadera
 7. Tack :)

  Visst är det märkligt att de alltid verkar resonera likadant?

  SvaraRadera
 8. Det är inte rätt att säga typiskt 08 att vara för vargens skull....

  Jag själv är ingen 08 men där emot Har ja vart gbgare i 6år o dessför innan en riktig bondapögg...

  Vi har haft får och lamm i familjen i många många år.. vi sköter våra stängsel i småland.. och helt ärligt... Om man bryr sig om sin boskap och sina djur skenerelt så kommer inte vargen eller räven för den delen göra sig synlig med rätt skydd.....

  Men som du säger i ditt inlägg de konstigt att 3 % överröstar resten av befolkningen när vi ska tydligen alla ha samma rätt att göra oss hörda. men de finns andra lösningar för att hålla rovdjuren borta..... dem finns tydligt ner skrivna vilka återgärder man får ta. Hata inte djuret som kommer in på din mark, hata istället ditt sätt att angaskera dig i dina djurs säkerhet istället. Vad hade du kunnat göra annorlunda......

  SvaraRadera
 9. Är det bättre att flera får dör, och att hundar som är födda till att jaga lever i fara av att en varg vandrar omkring. Hur tänker man om man hellre ser ett flertal djur dö, än bara just en. Jag håller fullständigt med Joel Bengtsson, och Kjell Skoog.

  SvaraRadera
 10. Som både jag och andra säger så går det att stängsla och det går att ha hundarna kopplade som alla ansvarsfulla djurägare gör.

  SvaraRadera
 11. Att vargen tar räv (röd-, sällan fjäll-) och håller nere antalet rödrävar, det gynnar fjällräven eg. mer än lämnade kadaver.

  SvaraRadera
 12. Hur ska man kunna ha en hund kopplad om den ska jaga, det är inte en möjlighet. En jakthund är född till att jaga, precis som jag sa. Och för att den ska kunna jaga så kan den inte vara kopplad. Att hindra en jakthund från att jaga, är som att hindra en människa från att t.ex. vistas ute.

  SvaraRadera
 13. Påstår du att man ska ha hundarna instängda i hundgård bara för att vargen ska få vandra fritt. Det är absurt, dessutom finns det vargar som dödat hundarna mitt på tomten, så enda lösningen är ju att stänga in dem helt då, och det är ju bara patetiskt att man ska behöva oroa sig över det. Och fåren, vaddå stängsla, de är i de flesta fallen redan i en inhängnad, men vargar kan la också hoppa. Ska vi behöva ha fåren i ladan också, instängd, aldrig låta fåren få se dagsljus igen, eller ska vi behöva vakta över dem så fort de är ute. Inget blir bättre av att en varg vandra omkring, vi har klarat oss utan den där vargen innan, vad är skillnaden nu?

  SvaraRadera
 14. Anonym - Tack, det visste jag inte.

  Emilia - Det går att jaga utan hund, det gör man i många andra länder. Det går att jaga med lång lina, vilket man gör mot vargen nu.

  Det finns redan många hundar, i synnerhet jakthundar, som sitter i hundgårdar en stor del av sin tid, även där ingen varg finns.

  Så vitt jag vet så klarar vi oss utan får också, eller?

  SvaraRadera