tisdag 4 oktober 2011

Rovdjur i södra Sverige - Informationsmöte i Loshults församlingshem 5 oktober 18.30 2011

Bor ni i närheten av södra Småland/Kronoberg eller norra Skåne? I morgon håller Naturskyddsföreningen Linnébygden ett informationsmöte i Loshults församlingshem kl 18.30. Loshult ligger in i Skåne, ca 5 km söder om Älmhult brevid kyrkan.

Rovdjur i södra Sverige - Onsdag 5 oktober kl 18.30

Naturskyddsföreningen arrangerar informationsmöte i församlingshemmet vid Loshults kyrka (6 km söder om Älmhult).

En ung varghona har slagit sig ner i gränstrakterna väster om Älmhult. Rapporterna tyder på att honan etablerat ett revir och om en lämplig hane dyker upp kan det bli vargungar till våren. Lodjursfamiljer finns också i trakten, men i oktober ifjol konstaterades att två honor med sändare försvunnit spårlöst.

Debatten om rovdjurens vara eller inte vara har stundtals varit hetsig. För att bidra till en mer nyanserad bild och bättre beslut bjuder vi in till ett informationsmöte med medverkan av vargspårare, rovdjurshandläggare och jägare.

Kom och ställ frågor till panelen:
Agne Andersson, lärare i jakt och viltvård, Naturbruksgymnasiet i Osby
Le Carlsson, rovdjursspårare och besiktningsman för Länsstyrelsen
Nils Carlsson, rovdjurshandläggare, Länsstyrelsen i Skåne län
Per Ekerholm, naturvårdshandläggare, Länsstyrelsen i Kronobergs län
Krister Henriksson, rovdjursansvarig, Jägareförbundet i Skåne
Moderator: Ulla Rundlöf, ordförande i Naturskyddsföreningen Kronoberg

Program:
Inledning av paneldeltagarna
Servering av vildsvinsmacka och dryck
Frågor till panelen och diskussion

Arr: Naturskyddsföreningen i Linnébygden och Kronoberg, i samarbete med Studiefrämjandet Småland-Gotland

http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/kronoberg/linnebygden/


För kännedom inför morgondagens rovdjursmöte i Loshult:

-Om regeringen menar allvar med beslutet att bevara varg i Sverige måste de också skydda vargen i södra Sverige, dvs inte skjuta vargen utan skjuta till medel så att djurägarna kan skydda sina djur. Det är inte enskilda markägare i Småland som ska ta ansvar för regeringens rovdjurspolitik utan myndigheterna måste hjälpa till med förebyggande åtgårder, exempelvis stängsling, men det krävs också en allmän acceptans av stora rovdjur.
Det säger Ulla Rundlöf, ordförande för Naturskyddsföreningen Kronoberg som på onsdag 5 oktober kl 18.30 anordnar ett möte i Loshult med titeln Leva med rovdjur.

De senaste dagarnas utveckling med ytterligare angrepp på får i varghonan Kynnas revir har fått fler att höja rösten för skyddsjakt. Men är det verkligen en lösning på problemet? Om vi ska leva upp till demokratiskt fattade beslut handlar det om att lära sig att leva med rovdjur. Exempel från andra håll visar att det går.

En av Sveriges främsta kännare av rovdjur, Jens Karlsson från Viltskadecentrum, kommer att inleda kvällen med en bakgrund till rovdjursproblematiken och även gå in på lagstiftningen på området. Nils Carlsson och Per Ekerholm representerar lokala myndigheter i form av länsstyrelserna i Skåne och Kronobergs län. Praktisk erfarenhet av rovdjur har Krister Henriksson, Jägareförbundet Skåne, Agne Andersson, Naturbruksgymnasiet Osby och Le Carlsson, som ställt samman ett bildspel kring rovdjursskadat vilt.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar