måndag 28 maj 2012

Lek inte med skattebetalarnas pengar

Det är i mina ögon alltid intressant när vi ställer oss emot skattepengar som satsas på turism, samtidigt som de borgerliga partierna är för det, när det traditionellt sett är tvärtom: Att de borgerliga alltid tror på att de privata intressena löser alla problem.

Jag vågar påstå att det är lite av en mytbildning som i praktiken inte alls stämmer hela tiden. Som sägs i en av intervjuerna i våra två lokaltidningar idag, så är vi inte emot det. Men om man försökt göra något turistiskt av verksamheten ute på Möckelsnäs, men intresset varit relativt tamt hela tiden, så är det tveksam om det alls existerar någon verksamhet som kommer att fungera där ute. Vänsterpartiet Älmhult tror åtminstone inte det.

Rapporten som ligger till grund för föreläsningen på kvällens fullmäktige kommer att redovisas från kl 18.30 innan själva sammanträdet börjar. Jag har läst den, men tyvärr verkar den inte tillgänglig på kommunens hemsida.

Men flera av de ställena man jämför med som har många nog besökare att ro i land den här typen av besöksmål är vid stora turistattraktioner och/eller större städer.

Ett exempel är Fredriksdalsområdet i Helsingborg. Enligt Wikipedia har Helsingborg 130 000 invånare i kommunen. Det är dessutom en stor passage för E4:an över till Danmark och E6:an mellan Göteborg och Malmö. Du har dessutom gångavstånd från Helsingborgs tätort, där nästan 100 000 invånare bor.

Det går inte att jämföra med något som finns i närheten av Älmhult, med sina drygt 15 000 invånare, där det tänkta besöksmålet ligger ca 1,5 mil från centrum, en halvmil från ställen där man faktiskt vet att Carl von Linné levde och bodde under sin tid i vår nuvarande kommun.

Det går inte ens riktigt att jämföra med Ljungbergmuseet i Ljungby, som trots att det ligger i tätorten och också har nära till E4:an inte drar mer än 12 500 besökare per år.

I bästa fall tror vi i Vänsterpartiet att det är liknande siffror vi kan räkna med här, vilket är långt ifrån de 60 000 som utredaren hoppas på.

När vi har en kommun som har ont om pengar, och lånar stora summor (istället för att höja skatten) och ändå har en ekonomi som inte är i balans, samt en skola som saknar stora summor pengar så är det i vårt tycke ett farligt vågspel med skattepengarna från invånarna som inte är värt de stora riskerna.

Vi måste se till kärnverksamheten för kommunen först, sen kan vi börja diskutera projekt med osäker utgång.

Jag kan dessutom påpeka att det kan se ut som om vi bestämde oss efter Citykyrkan gick ut med att de fortfarande var intresserade. Men som går att av Vänsterpartiet Älmhults kalendarium, så hade vi vårt möte kvällen innan tidningen publicerade sin artikel.

Vem vet, kanske finns det idag fler intressenter för att ha någon form av verksamhet. Det är inget vi ställer oss emot, tvärtom, konkurrens på det här området är oftast bra.

Huvudsaken är att kommunen inte ska äga någonting som kräver 6-7 miljoner i investeringar direkt och sen flera miljoner per år i driftsbudget.

Här är Smålänningens artikel:
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar