tisdag 28 augusti 2012

Skatteorättvisor mot flera utsatta grupper

Svar till Robert Gidehag, Skattebetalarnas förening

Gidehag argumenterar i flera tidningar för att pensionärerna bör få en skattesänkning som utlovat och att pension är uppskjuten lön och därför inte bör beskattas hårdare än lön från arbete.

Det tycker jag att han har fullständigt rätt i.

Men med exakt samma argument kan man också säga att de som får ersättningar från sjukpenning, föräldrapenning, A-kassa och övriga socialförsäkringar inte ska beskattas hårdare. De är olika typer av försäkringar, som till stora delar betalas via lönerna (A-kassan är undantagen men betalas givetvis av redan beskattad lön direkt av arbetstagaren).

Den stora skillnaden är att sjukförsäkringarna och A-kassan dras det mer pengar från människornas löner, än vad det kostar att betalar ut det till dem som behöver dem och blir därför en dold skatt som nästan ingen vet om.

Förra året så räknade jag ut att min sjukskrivna fru betalade 33% i skatt på en låg sjukersättning och jag med en betydligt högre lön, som i sig var under medellönen, betalade 26% i skatt efter jobbskatteavdraget.

Frågan är varför människor i ett utsatt läge, både ekonomiskt och på andra sätt, ska betala för de människor som har bäst förutsättningar att klara sig: De som är yngre, friska och har jobb?

Det vore klädsamt av moderaternas och alliansens partner, Skattebetalarnas Förening, att även lyfta fram de här orättvisorna mot alla oss som betalar skatt.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Övervägande som har ersättning har också betalat för den. Jag har alltid undrat varför vi ska betala flera gånger om för samma sak. Jag har inget emot att betala mycket i skatt. Det är en skyldighet men det är inte okej att betala för kakan flera gånger om.

    SvaraRadera