torsdag 13 juni 2013

"Hur skulle det se ut om vi lade ner en skola bara för att vi inte kan bemanna?"

Pjätteryds skola har en jättefin verksamhet, som jag besökte för några år sen.

Kraven är att där ska vara minst 40 elever. Idag är det enligt en uppgift 24 elever. Det är alldeles för få för att få en välfungerande verksamhet som ger en vettig ekonomi.

Dessutom kommer det enligt rektorn inte att finnas behörig personal kvar till hösten och inga behöriga lärare som söker lediga tjänster dit.

Centerns dröm om att få älmhultselever att åka dit med buss fungerar i princip inte. 

Som det är nu får all annan verksamhet betala skolan i Pjätteryd och med tanke på hur illa både verksamhet och ekonomi är inom utbildningsnämnden så är det kostsamt på alla sätt och vis att hålla liv vid en skola som inte kommer uppfylla målen om ett år heller.

Centerns Claes Lindahl säger i tidningen Smålänningen (tyvärr inte online) följande:

"Hur skulle det se ut om vi lade ner en skola bara för att vi inte kan bemanna?"

Bortsett från att man enligt skolförvaltningen sparar 1,7 miljoner, till en skola stadd i konstant kris, så kan man efter det uttalandet dra slutsatsen att Centern kan tänka sig en tom skola helt utan lärare, i synnerhet lärare med utbildning. Huvudlöst är det minsta man kan säga om det!

Läser man centerns valmanifest inför valet 2010 så säger de bland annat att man vill återskapa lärartätheten som fanns innan 2009

Jag förstår mycket väl att centern inte längre vill ha kvar sin Vitbok om skolorna i Älmhult online, för hur skolorna än har blivit så har det inte blivit som centern påstod att de ville ha det innan valet utan bra mycket sämre.

Lärartätheten är sämre, i synnerhet med utbildade lärare på landsbygden. Och jag säger inte om att det är svårt att rekrytera lärare till en kommun där skolan inte får tillräckligt med pengar för att kunna drivas bra.

Det är ju viktigare att låna ut pengar till Trafikverket, för både Haganäsled och järnvägsövergång, på  minst 100 miljoner kronor tillsammans. Räntefritt. Trots att kommunen får betala ränta på minst 2 miljoner per år på alla utlånade pengarna och trots att man inte vet när man får tillbaka pengarna.



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

17 kommentarer:

  1. Tomas Harrysson13 juni 2013 kl. 13:17

    Välkommen tillbaka i bloggvärlden!
    Håller med dig om att Pjätteryds naturskola är en bra verksamhet som rätt hanterad hade varit en stor tillgång för kommunen. Det stora felet är den otydlighet som funnits sen satsningen beslutades. Det går inte att kvalitetsutveckla med ettårsbeslut från en sida och den andra sidan ständigt upprepar sitt nedläggningskrav. Stabilitet och långsiktighet är avgörande för att få både elever och kompetent behörig personal. Som det blivit nu finns där varken eller så det räcker till, åtminstone inte enligt den kommunala beräkningsmallen.
    Ett beslut som löpte över åtminstone 5 år skulle redan från början ha fattats för att ge skolan en rimlig chans att utvecklas och utan att veta hur turerna gick så tror jag inte det var centern som stod i vägen för ett sådant beslut. Kompromisser fick göras och som vanligt blev det då varken hackat eller malet. Nu är det bara konstgjord andning och även om det smärtar mig djupt att säga det så kan skolan lika gärna stängas i år.
    Den utveckling friskolorna i Virestad och Bråthult haft är en effekt av stabilitet, långsiktighet och målmedvetet kvalitetsarbete. Vi ser inga problem i att rekrytera kompetent och behörig personal till våra skolor. Möjligen behörig personal till förskolorna men det är samma bekymmer överallt. Det är alltså inte att skolan är liten eller ligger på landsbygden som gör om den är attraktiv som arbetsplats. Det är andra saker som styr och vem söker egentligen en tjänst som riskerar att försvinna om ett år? Jag tror tvärt om att de flesta lärare föredrar mindre klasser i en lantlig miljö. Det är där barnen blommar och nyfikenheten väcks och det finns därmed möjligheter att förverkliga den yrkesmässiga ambition de flesta lärare besitter.
    Mvh Tomas

    SvaraRadera
  2. TAck :)

    Jag tror inte det hade hjälpt, även om jag önskar att det hade hjälpt. Av någon anledning, som jag inte kan förklara, så ligger det inte i tiden att föräldrar vill köra sina barn 1-2 mil extra till skolan om man bor i eller nära tätorten och om man inte passerar förbi på väg till t ex sitt jobb. Det tror jag är huvudorsaken till att den skolan inte fungerar.

    Så vitt jag vet har man vetat om sen efter valet att det är 40 elever som gäller för att få vara kvar och som det ser ut nu så spelar det ingen roll om man får fortsätta försöka tills våren 2014 som det var sagt från början eller inte. Har man inte ökat med fler elever än så här på de här åren så är det osannolikt att det blir tillräckligt på så här kort tid.

    Som det är nu, med den katastrofala ekonomin i utbildningsnämnden som drabbar alla, så tycker jag tyvärr inte att det är rätt att låta övriga få stå tillbaka. Ett förslag som du borde tyckt sämre om som diskuterats är att minska skolpengens summa.

    SvaraRadera
  3. Tomas Harrysson14 juni 2013 kl. 06:54

    Tyvärr tycks du inte förstå hur viktigt det är att sända ut rätt signaler. Att man verkligen ger det lugn och ro under ett antal år. Det är lite samma sak med alla andra landsbygdsskolor som i stort sett skall debatteras varje år. Sen Virestad blev fristående har vi sett ett stadig ökning av elevantalen. Mycket av det beror på att nedläggningshotet är undanröjt och att vi kan jobba med långsiktighet och kvalitet istället för att strida för vår existens.
    Att sänka elevpengen sänker inga kostnader. Det som man kan åstadkomma är att flytta ansvaret från förvaltningsledning och nämnd till de enskilda rektorerna, det kan kanske anses praktiskt för vissa.

    SvaraRadera
  4. Som sagt så har det sänts ut rätt signaler under flera år som jag ser det eftersom man hade ett antal år på sig att fixa det hela och det var en ledning som ville satsa på skolan.

    Virestad har större befolkningstäthet och ligger inte långt från vägen mellan Älmhult och Växjö samt en befolkning som är mer van vid att förflytta sig för att nå dit man vill. Det tror jag inte den som bor i centrala Älmhult har.

    SvaraRadera
  5. Tomas Harrysson14 juni 2013 kl. 10:55

    Sen Pjätteryd hade sin återöppning tror jag inte det gått 6 månader mellan kraven på stängning från både förvaltning och oppositionen. Även fru ordförande var vid ett tillfälle ute med sin åsikt om att skolan borde stängas.
    Sånt skapar oro och turbulens. Där har även du ett ansvar då varje upprepning innebär ännu ett frö av tvivel. Ditt inflytande i politiken är minimalt men dina uttalanden gör likväl skada. Eftersom du inte har egna barn så förstår du inte den oro och turbulens som skapas både bland barn, föräldrar och personal. Missförstå nu inte mig Jerker men ibland är det bättre att vara tyst än att i varje sammanhang tvångsmässigt föra fram sin åsikt. Om du nu någon gång skulle behöva ta ansvar (sitta i majoritet) för den politik du vill driva så måste du lära dig det.

    SvaraRadera
  6. Som sagt så tror jag ändå inte att det påverkar eftersom oppositionen egentligen är utan makt och det är maxialliansen som bestämmer.

    Även om jag är utan barn så är det inte så värst svårt att inse att det skapar turbulens med osäkerhet kring barnens skola. Det tror jag du också insåg redan utan barn.

    Jag tycker uppriktigt att det är betydligt värre att ha ca 90 fritidspolitiker sammanlagt, med alla ersättare inräknade, och att så få av de som inte är fast arvoderade eller möjligen ordförande i någon nämnd hörs.

    Det är självfallet skillnad på att sitta i opposition eller i majoriteten. Fram tills dess så handlar det om att föra fram de sakerna det specifika partiet tycker, oavsett vilket parti vi talar om. Vid ett eventuellt samarbete så blir det självfallet kompromisser.

    SvaraRadera
  7. Tomas Harrysson15 juni 2013 kl. 07:45

    Det var samma sak för Virestads del så länge skolan var kommunal. Varje vår var det nedläggningsdiskussioner, inte bara för Virestad utan i stort samtliga landsbygdsskolor. Kurvan gick spikrakt neråt. Från den dagen skolan återöppnades som friskola har kurvan vänt. Mycket av det är pga. att vi varit tydliga med att skolan är långsiktig och stabil och inte kommer att läggas ner. Inflyttning har tagit fart och elever utifrån vill gå i Virestad. Vi är duktiga och har gjort ett bra jobb men jag vägrar att tro att man inte kan lyckas med samma sak på andra håll. Man måste bara tro på det och ge förutsättningar.
    Ja den politiska debatten är det inte så mycket med. Nu nalkas det ju snart val och då brukar viljan öka något. Jag anser för övrigt att vi har för många politiker som sitter i nämnderna. Flera områden kan läggas över på kommunstyrelsen och lägga ner de andra nämnderna. Så har skett i flera mindre kommuner och jag tror det var så i t.ex. Båstad där vår nya kommunchef tidigare jobbade. Då skulle kvalitén öka och t.ex. slippa poliser som begår medvetna lagbrott i UN.
    Jag uppskattar ärligt att du hörs och syns men ibland kan det ändå vara bättre att vara tyst, både taktiskt sett för din egen skull men också som ansvarsfull företrädare för kommunen. De här sakerna med dagis, skola osv hade jag ärligt talat aldrig funderat över innan vi fick barn.

    SvaraRadera
  8. Instämmer i att ni är duktiga och har gjort ett bra jobb. Men mycket tror jag handlade om den uppenbara orättvisan i att ni skulle stängas ner men inte Eneryda som hade färre elever. Det gav er en kickstart eftersom det var uppenbart ologiskt, som få andra skolor har möjligheten att få. Du ser t ex att det inte alls funkar i Södra Ljunga, trots att den verkade ha goda förutsättningar att få ekonomi i sin verksamhet från början. Det verkar svårt att få det att funka på andra håll och utöver starten så tror jag ni har fler verkligt engagerade människor än vad som är vanligt i de här sammanhangen.

    Jag tycker det är genant att så många även ledande politiker inom sina partier inte verkar tycka det är viktigt att det finns en levande demokrati även mellan valen.

    Jag är övertygad om att det är sämre för demokratin att koncentrera politiken till i princip en enda styrelse/nämnd. Jag läste någon annan utredare som tyckte att det behövdes fler heltidspolitiker eftersom det tar för mycket och lång tid att läsa in de dokument som behövs inför ett möte. Jämför jag med partikamrater i andra kommuner, eller för den delen inom landstinget, så får vi extremt tunna buntar med papper här inför t ex ett fullmäktige.

    Ingen av ovanstående tycker jag är bra förslag egentligen. Ju färre människor som känner en politiker och ju färre politiker som har vanliga jobb, desto större distans blir det mellan väljare och politiker.

    Jag får erkänna att jag glömt bort vad det var han gjorde som var ett lagbrott enligt dig.

    Nu vet jag inte exakt när och var jag borde vara tyst? Bland kommentarerna hos Smålandsposten? Där är jag oftast tyst och har t ex bland de 10 senaste nyheterna kommenterat 4 av dem.

    Jag tycker politiker är tysta för ofta ärligt talat och även du borde hört människor säga att de inte syns till utom kring valtider. Det går dessutom att se att V-Älmhult ökade med nästan 1% förra valet eftersom vi började synas, trots att V i riksdagsvalet gick bakåt. Vissa områden, visserligen från låga siffror, tredubblade vi nästan antalet röster, andra mer än fördubblade. Det gjorde att vi numera är större än t ex Folkpartiet i Älmhult.

    Så frågan är varför jag och V ska lämna politiken till de tre företrädarna för de tre största partierna som är de som oftast syns? Eller om jag ska hårddra det är det inte ofta jag ser förträdare säga fälla några kommentarer från det största allianspartiet heller.

    Syns man inte så finns man inte och det var mer än en gång innan förra valet jag hörde folk säga att de inte visste att Vänsterpartiet fanns i Älmhult. Det tror jag betydligt fler vet idag. Att några få sen retar sig på att vi eventuellt syns för mycket lär antagligen inte vara några som tänkt rösta på V ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomas Harrysson17 juni 2013 kl. 08:08

      Glömde kommentera en sak här. Det är möjligt att det ur ren demokratiaspekt är sämre att lägga mer ansvar på kommunstyrelsen. Kan man höja kvalitén på politiker och deras beslut så tycker jag det är värt priset. Jag har varit på rätt många sammanträden i UN och vet vilka det är som bidrar med något. Jag tror det är samma sak i övriga nämnder.
      Fördelen är också att man kommer ifrån stuprörstänket där varje nämnd bara ser till sitt ansvarsområde och sin budget och missar helikopterperspektivet. Ett bra exempel på detta är tomma skollokaler där UN räknar hem en besparing trots att det för kommunens del inte är någon besparing. Man flyttar bara kostnaden till någon annans budget.
      En koncentration av besluten skulle innebära färre oengagerade fritidspolitiker och fler som ges möjlighet att verkligen läsa in sig på underlagen och därmed fatta bättre beslut.

      Radera
    2. Kan ändå svara här.

      Jag tror du missar, vilket jag i sig tycker kan vara en demokratisk nackdel, att mycket diskussion förs i parti- och allians/oppositionsgrupperna innan själva nämndsmötena. De du inte ser säga så mycket kan ha bidragit tidigare till diskussionen. Sen väljer partierna oftast att ha några få som för själva debatten offentligt.

      Det du säger om stuprörstänk tycker jag trots allt att du har en poäng i, även om jag tycker det borde gå att hantera även i nuvarande organisation.

      Radera
  9. Tomas Harrysson16 juni 2013 kl. 07:32

    Det finns många lyckade exempel utanför vår kommun.
    Älghult, Kronoberghed (Moheda) är några. Det finnssäkert flera bra kommunala "nischade" skolor som också varit framgångsrika.
    Sett till elevantal har även S.Ljunga varit framgångsrik men har det tufft med ekonomin. Periodvis har vi också haft det kämpigt även om vi haft allt under kontroll.
    Arbetsutskottet fattade beslut om skolskjutsar i förra veckan. Min son går på K-O och vi fick beskedet att det skulle kosta 175.000kr mer att bevilja skolskjuts. Då kostnaden skall ställas mot den kostnad kommunen skulle haft om eleven gick på anvisad kommunal skola så är det dyra meter mellan Linné och Folkets Hus. Det är ett högst medvetet lagbrott och det är beklämmande att Älmhults kommun skall ägna sig åt sådant. Att det sitter en polis (och amatörjurist) i AU som dessutom är drivande för denna tolkning gör inte saken bättre.
    Även alla andra ansökningar avslogs utan att jämförelse gjordes mot vad kostnaden skulle varit om eleverna gick i anvisad kommunal skola. Skollagen är tydlig så det finns inget att skylla på. Problemet är att dessa beslut endast går att laglighetspröva genom kommunbesvär och inte om själva beslutet i sig är korrekt. Något man också är medveten om. Självklart skall du synas och höras men tänk på att kvalitet ofta slår kvantitet, säger det bara i välmening.

    SvaraRadera
  10. Om det är ett lagbrott, går det inte att göra något år det, eller är det är beslut som är olagligt men är utan straff?

    Därom råder det delade meningar, både vad det gäller kvalitét och kvantitet och jag är inte helt säker på själv vad som är bäst och var eventuella gränser går. Jag har hört några som säger som du och andra som säger att det är bättre att synas mycket och ibland göra sämre ifrån sig och att jag gör rätt som jag gör. Det är alltid svårt att bedöma själv.

    Men jag är säker på att det är sämre att inte synas alls och visar det sig att taktiken nu ger ett sämre valresultat, borträknad eventuell påverkan på rikspartiets valresultat, så får vi testa något nytt :)

    SvaraRadera
  11. Tomas Harrysson16 juni 2013 kl. 21:54

    Vårt samhälle bygger på ärlighet och för en kommuns del handlar det också om att behandla alla lika. Även de föräldrar vars barn går i friskolor är skattebetalare och så länge det inte blir dyrare att skjutsa dit än till anvisad skola finns det inget utrymme i lagen att neka. Samma regel gäller även om man väljer en annan kommunal skola. Några kommer att överklaga men förvaltningsrätten bedömer troligen inte om det är rimligt att det skulle kosta 175.000kr mer att skjutsa till K-O än till Linné. Tiden får utvisa men något straff utdöms ju inte i sådana fall så det är i princip riskfritt att medvetet bryta mot lagen.
    Hur mycket du vill synas och hur ofta du vill påpeka att diverse verksamheter behöver mer pengar är din ensak. Jag säger bara vad jag tycker men du gör så klart dina egna val.

    SvaraRadera
  12. Det är m a o som valfri kommunal lag och förordning som inte heller har några straff. Vilket är märkligt att ha, trots att jag vanligtvis inte förespråkar hårdare straff.

    SvaraRadera
  13. Av någon anledning Tomas så ser jag inte din senaste kommentar med här, men jag har läst den eftersom jag får kommentarerna som mail. Loggar jag in i bloggen så ser den ut som om den är publicerad. Märkligt. Jag kan klistra in den om du vill?

    SvaraRadera
  14. Tomas Harrysson17 juni 2013 kl. 12:53

    Den verkar ha hamnat högre upp då det var svar på ett tidigare inlägg.
    Inga problem. Tack för "debatten" och trevlig midsommar.
    Tomas

    SvaraRadera
  15. Min miss att det hamnade en bit upp. Tack och tack det samma!

    SvaraRadera