onsdag 6 november 2013

Alliansens skattehöjningar i kommun och landsting kompenserar sänkningarna på riksnivå

Det brukas gnälla på Vänsterpartiet att vi vill höja skatten, men det är bara att konstatera att regeringens vilja att ge mer och mer jobbskatteavdrag får betalas via höja landstings- och kommunskatter, eftersom statsbidragen till kommuner och landsting inte höjs i takt med förändringar som t ex befolkningsökning o dyl.

Märkligt nog så skulle det vara lättare även för borgerliga kommunal- och landstingsråd att sitta vid styret med Vänsterparti- eller rödgrönpolitik i riksdagen.

Därför är det ingen slump att Landstinget Kronoberg behöver höja skatten eller att maxialliansen i Älmhult redan har gjort det och gärna lånar mer pengar än hela nästa års budget. Kort sagt så det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellerna för att inte t ex skolorna ska bli ännu mer dränerade på resurser.

Eller som Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomiska taleskvinna säger i Svenska Dagbladet för en månad sen:


Satsningarna i Vänsterpartiets skuggbudget är framför allt inriktade på välfärd och socialförsäkringar.
–Sverige har under de borgerliga regeringsåren förvandlats från ett trygghetssamhälle till ett risksamhälle, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
För att motverka den utvecklingen föreslår Vänsterpartiet förbättringar i sjukförsäkring och a-kassa, men också utbyggnad av de flesta välfärdsverksamheter. Det skulle med Vänsterpartiets förslag bli fler lärare, mer personal i äldreomsorgen, mer pengar till sjukvården och mindre grupper i förskolan.
Det innebär att Vänsterpartiet kraftigt vill höja statsbidraget till kommunerna.
–Det är ju det här som är vård, skola och omsorg helt enkelt, säger Ulla Andersson och pekar på en budgettabell.
För att Vänsterpartiet ska kunna genomföra delar av sin politik måste partiet samverka med Socialdemokraterna. S har redan presenterat sitt budgetalternativ och inriktningen på utbyggd välfärd är liknande, även om Vänsterpartiets förslag är betydligt mer omfattande.
Men partierna skiljer sig mycket åt i synen på skatterna. Vänsterpartiet vill bland annat införa en ny skatt på dyra villor, återinföra förmögenhetskatten, höja bolagsskatten och avskaffa det femte jobbskatteavdraget. Allting är skatter som Socialdemokraterna sagt att man inte ska röra efter ett regeringsskifte.
–Det går inte att bedriva en vänsterpolitik med högerns skatte-politik, säger Ulla Anderssons som kommentar till att Socialdemokraterna har fridlyst en del borgerliga skattesänkningar.
Det här vore betydligt mer intressanta än att diskutera än att ännu en politiker får en tårta i ansiktet. Även om jag tycker det är totalt idiotiskt att göra, även mot Jimmy Åkesson så är det som Anders Borgs klippta hår, knappast den viktigaste politiska fråga idag.

Media ab ab ab ab ab dn nsk skd skd smp smp ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar