tisdag 16 november 2010

Ett dåligt beslut på både lång och kort sikt

Jag var på det första fullmäktigemötet sen efter valet under kvällen igår och den huvudsakliga frågan, utöver presentationen av det nya fullmäktige (som jag är ersättare i och med andra ord inte hade någon rösträtt i under gårdagen) var kommunens köp av den konkursdrabbade Linnéanläggningen vid Möckelsnäs.

Tidigare så var många politiker, inte minst de i maxialliansen som har makten i Älmhult, negativa till ett köp, men som artikeln i Smålandsposten säger så ändrade de åsikt ifrågan och fick med sig i princip alla partier, utöver någon enstaka politiker där tveksamheten var stor nog att gå emot sitt eget parti.

Själv tycker jag det är ett felbeslut att köpa det för skattepengar, vilket gör att jag har en annan åsikt än mitt eget parti och dess ordförande. Även om man redan plöjt ner pengar i det hela så ser jag inte det som rimligt att fortsätta lägga mer pengar på ett ekonomiskt tveksamt projekt och jag har svårt att se att, som vissa ville få det att låta som, just behållandet av anläggningen skulle göra att Linnéarvet kommer in på UNESCOS världsarvslista.

Om man alls ska satsa några pengar på det, så vore det bättre att ta halva köpesumman, det vill säga fyra miljoner, och satsa på de befintliga anläggningarna i Linnés Råshult, istället för att köpa något som uppenbarligen hade svårt att lyfta både besöksmässigt och rent ekonomiskt och som det är tveksamt om Växjö Universitet är intresserade att ha något samarbete ihop med.

Ett argument som hördes var att man skulle tänka på de företag som satsat pengar i anläggningen.

Det är ett märkligt argument eftersom alla företag ger sig in i projekt och liknande med vetskapen om att något kan gå i konkurs och att man kan stå utan inkomst för sitt arbete. Men av någon anledning så vill även de borgerliga partierna bortse från detta faktum om hur ekonomin fungerar.

Konstigt nog, som Vänsterpartist, så tycker jag det hela luktar rätt gammal unken socialism över det hela och jag trodde inte på satsningen från första början och tror ännu mindre på den nu.

Vore det inte så att det redan finns besöksmål som kunnat utvecklas så finns det andra saker att satsa på, som socialdemokraten som var emot förslaget påpekade. Det hade exempelvis varit vettigare att satsa på fler lärartjänster istället.

Märkligast, eller åtminstone mest oväntat, var att mitt första fullmäktigemöte som ersättare, slutade med att jag åsiktsmässigt låg närmare sd:s åsikt än mitt eget partis...

OBS: Läs även fortsättningen på den här märkliga historien i Det blir knappast bättre.




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

  1. Det var väl trevligt att du kan erkänna att det finns likheter med åsikterna mellan partierna. Synd bara att det inte var du som hade rösträtten på mötet. Det verkade ju vara några fler som avstod från att rösta att de också var emot köpet? Tolkar det så iallafall. Jag är den första att hoppas på att ha fel i detta och att det blir som övriga förespråkar men jag tror inte att besöksfrekvensen ökar bara för att man byter ägare. Att kommunen leker med våra skattepengar på det är sättet är oroväckande inför framtiden. Håller helt med dig om att det hade varit bättre att satsa på fler lärare och att landsortskolorna får de resurser de behöver.

    SvaraRadera
  2. Alltså i kommunpolitiken så gäller det att vara pragmatisk och det finns inte alltid så många ideologiska frågor att ha olika åsikter från grunden om. Jag är övertygad om att vi har åtskilliga åsikter som är olika i övrigt :) Jag uppfattade också att det fanns fler tveksamma än du och jag.

    Fast landsortsskolorna är jag säker på att vi har olika åsikter om :)

    SvaraRadera
  3. Det är ju så att man tycker olika som person och det är det som stimulerar till att föra en diskussion. Annars skulle debatterna bli torftiga. :)
    Vad gäller landsbygden så är det viktigt att kunna bevara människors möjlighet till fortsatt boende i den miljön. Alla kan inte bo i centrum även om MP centralt verkar tro att vi gör det?
    Därmed menar jag att våra skolor på landsbygden måste bevaras då det är bra för våra barn att få lära sig i något så när vettiga och lugna miljöer. Stora klasser kan aldrig skapa den harmonin som mindre skolor/klasser kan göra. Våra ungdomar förtjänar en bättre skoltid under sina första skolår. Och därmed menar jag att vi behöver fler lärartjänster.

    För övrigt kan jag bara tillägga att det ska bli intressant framöver hur det kommer att bli med arbetet i fullmäktige. :)

    SvaraRadera
  4. Även om jag önskar att sd inte existerade så håller jag med om att diskussioner utan olika åsikter vore trist och meningslöst.

    Problemet med små klasser är att de blir för små för att undervisningen och det sociala livet, som man också lär sig av, blir för litet. Jag antar att du också tycker att det finns en nedre smärtgräns över hur få elever det kan vara i en klass eller skola, precis som den finns en övre när en klass blir för stor? Det är omöjligt som jag ser att driva en skola med bara 4-5 elever.

    SvaraRadera
  5. Jerker, Jag tar avstånd från SD lika mycket som du gör, dock håller jag med i skolfrågan. Jag tror ingen vill ha en skola med för få elever. Frågan är vid vilket antal denna gräns går. Vilka kan vara bättre att avgöra det än berörda föräldrar och barn? Diskussionen om stängning av landsbygdsskolor handlar om att spara pengar, tro inget annat! Jag har tidigare förklarat för dig att den besparing som kan göras äts upp av ökande skolskjutskostnader. Lokalkostnaderna för tomma skollokaler finns kvar oavsett om det bedrivs verksamhet eller ej. Älmhults samlade politikerkår tycks ha märkbara problem med att ta in detta. Jag tycker inte man kan inte stirra sig blind på ett exakt antal elever i en klass eller årskurs. På små enheter läser man i sammanslagna klasser t.ex. 1-3 samt 4-5. För en som inte har någon erfarenhet av detta så kan det tyckas besvärligt. Min erfarenhet säger mig att det är en utmärkt undervisningsform som ger varje elev chansen att utvecklas och lära efter sina egna förutsättningar och i sin egna takt. Det blir mer individanpassat. Jag tycker fortfarande den så kallade "30 gränsen" fär en F-5 skola som tidigare gällde i kommunen är bra. Någonstans där går gränsen för att man skall kunna hålla den lärartäthet som krävs utan att skolan i fråga drar iväg kostnadsmässigt. Denna regel garanterade också viss rättvis om den hade följts som det var tänkt. Nu har skolor stängts godtyckligt beroende på var inflytelserika politiker bor till förmån för skolor som har ett otillräckligt elevunderlag. Debatten och kaoset runt skolorna lär fortsätt även denna mandatperiod, tråkigt nog.

    SvaraRadera
  6. Även om vi långt ifrån alltid tycker samma sak i skolfrågorna Tomas, så tycker jag också att 30-gränsen vari princip bra, möjligen lite i lägsta laget.

    SvaraRadera
  7. Lite sent svar.. Vid de nyckeltal på lärartätheten vi hade innan finanskrisen gick det utmärkt att få en bra verksamhet vid 30 elever. Efter de neddragningar som gjorts under senaste åren så är det kärvt att få ihop en tillräcklig bemanning vid 30 elever. Både du och jag vill ju gärna ha en återgång till en anständig lärartäthet och då fungerar det bra igen med denna gräns. Vid lägre elevantal så drar skolan iväg kostnadsmässigt, det har vi sett exempel på i Eneryda och nu i Häradsbäck och Pjätteryd. Det tycker jag man kan accepteras under några år om man kan se att kurvorna är på väg att vända uppåt. Precis som med allt annat så finns det både fördelar och nackdelar med små landsbygdsskolor. Det är också individuellt och vad som passar den ene är inte alltid bäst för den andre. Faktum kvarstår att mobbing och trakasserier är i stort sett okända fenomen på de mindre skolorna. Femteklassare som har 50% frånvaro är också otänkbart. 25 elever i en åldershomogen lågstadieklass är INTE det man skall sträva efter. Barn är unika individer och blir inte en homogen grupp bara för att man har samma födelseår och jag är övertygad om att man inte trivs bättre i skolan för att man är många i exakt samma ålder. Trivsel handlar om helt andra saker.

    SvaraRadera
  8. Jag körde taxi, bland annat skolskjutsar, för ett antal år sen, där vi körde bland annat för en mindre skola där mobbingen då var väldigt utbredd. Det är säkert så att det är mindre vanligt, men det existerar ibland även på mindre skolor.

    SvaraRadera