lördag 2 juli 2011

Fortfarande ingen som lyfter frågan om kopplingstvång

Så fort några få vargar börjar bita ihjäl tamdjur så har man förändra lagar för att komma till rätta med ett i omfattningen mycket begränsat problem (även om jag naturligtvis förstår att det är ett stort problem för de drabbade).

Det mycket vanligare problemet med att hundar biter ihjäl djur, gärna får, får en kort notis hos TT i bästa fall...

De enda gångerna man möjligen nämner hundar och bättre lagar är i samband med så kallad kamphundar. Men nyheterna idag berättar om hur en schäfer och en gråhund bet ihjäl minst 9 får, väldigt vanliga raser som används till mycket och är mycket populära i många kretsar, inte minst jägar- och brukshundskretsar.

Men har ni någonsin hört någon säga något om den här typen av saker eller att någon oroat sig för barn, som mycket väl kan bli ihjälbitna av hundar?

Undrar hur det har gått för vargen som flyttade in till vår kommun? Det har varit tyst om den ett tag. Jag vet hur det hade låtit om den bitet ihjäl några hundar. Ungefär som när en hund i grannbyn blev ihjälbiten av en annan hund, inte alls mycket, utan det blev snabbt tyst...

För ett drygt halvår sen så skrev jag om hur hundar dödade 30 baggar på Gotland och jag lär få anledning att skriva liknande igen... Jag har försökt påverka för kopplingstvång vid tidigare tillfälle, men det verkar inte aktuellt alls. Trots att det är klart och tydligt att det inte är specifika raser det handlar om, utan bristande ägaransvar.

media dn hd hd gp gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

  1. Kopplingstvång, visst!! Om man har sådana jävla vilddjur som i detta fallet. Men alla hundar beter sig inte så jävla illa!!!!!

    SvaraRadera
  2. Självfallet gör de inte det, men hur ska du kunna skapa kopplingstvång för bara några få hundar?

    SvaraRadera
  3. Att påstå att hundar utgör ett större problem för fårfarmare än vargar är löjligt. De gångna månaderna har vargrivningar i fårhägn (och i hästhägn) varit flertaliga. I DNs artikel framgår dessutom inte vart dessa "hundar" kommit ifrån. Beskrivningen "Schäfer och gråhund" låter mer som "varghane-vargtik" i mina öron.

    SvaraRadera
  4. Hästrivningar har bara skett ett par gånger. Det är lite för stora, snabba och kan försvara sig: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=2228401

    Läser du artikeln lite nogrannare så inser du att man vet vilka hundar det handlar om.

    Naturligtvis är det ett större problem med hundar eftersom de skadar mer än vad något hundratal vargar kan göra.

    SvaraRadera
  5. Du får kolla statistiken och nyheterna lite noggrannare. Bara häromdagen togs ett föl i Uppland utanför Enköping av varg. Och det är inte konstigt eftersom hästen både till storlek och form påminner om älg, ett centralt byte för vargen. Välj vilken tidsperiod du vill under 2000-talet och du ser att antalet hundangrepp mot boskap är fåtaliga i jämförelse med hur vargangreppen eskalerar. Sammantaget är antalet lösa hundar som löper amok är för få för att påkalla ett koppeltvång. Då är kamphundar i städerna ett större problem. Där skulle vi kunna tala om ett totalförbud för aveln, tycker jag.

    SvaraRadera
  6. Du får ge mig lite länkar för det enda jag hittar om enköping vargar och hästar är det här som inte ens var en varg: http://www.unt.se/enkoping/3939kan-omojligt-ha-varit-varg-som--bet--hasten3939-412843-default.aspx

    Du glömmer att hästen är ett flockdjur och sällan eller aldrig står själva, vilket gör dem betydligt farligare än en ensam älg eller älgko med kalv.

    Kamphundarna utgör en liten del av alla hundar som finns och vilken hund som helst, i synnerhet om de är lite större, kan göras farlig med fel ägare.

    SvaraRadera
  7. En liten vit-fläckig hund..jagade ett rådjurskid
    i min trädgård..härom natten.Hinden..kidets mamma
    kunde inte göra annat än råma och försöka lokalisera sin
    unge -irrade omkring och letade i timmar.Vet inte hur
    allt slutade.Inte sett dem sedan händelsen..suck!

    SvaraRadera
  8. Även små hundar kan tyvärr orsaka skada :(

    SvaraRadera
  9. @Anonym: Hundar får enligt lag inte springa lösa mars-augusti. Den officiella rådjursjakten börjar först den 1 oktober. Det är redan reglerat i lag. Ägaren till den lilla vitfläckiga hunden gjorde sig skyldig till ett lagbrott. Många tycks vara omedvetna om vilka tider en hund får springa fritt i skogen.

    SvaraRadera
  10. De ska resten av året hållas under uppsikt så att de inte kan störa vilt, vilket den gjorde här.

    SvaraRadera