lördag 12 november 2011

Ett inte oväntat, men likväl beklämmande, slut



Det var på intet sätt ett oväntat slut, men det är oerhört beklagligt att vargen Kynna (eller Ivla som vissa kallar henne för, efter det området hon valde som sitt revir) till sist sköts. Naturligtvis hade jag hoppats att hon skulle klara sig till 1 december, men som jag har förstått det så har man satt in mycket större resurser nu för att verkligen få henne skjuten. (Något som indirekt bekräftas av artikeln i Jakt och Jägare)

Jag har, inte minst senaste tiden, engagerat mig stort i vargfrågan, inte minst i den här lokala vargen, och har därför skrivit många inlägg om vargfrågan.

Anledningen är enkel, hon borde fått leva, om Sverige hade följt den lagstiftning och de strävande efter att ha den natur och djur vi påstår oss vilja ha, och för att följa de EU-direktiv vi förväntas följa.

Nu gäller det bara att samla ihop sig och knyta den retoriska näven i fickan och gå vidare för att få människor att inse att vargen har ett existensberättigande även i vårt län.

Utöver den stängsling som kommer, så vitt jag vet, genomföras för framtida vargbesök via Naturskyddsföreningen Kronoberg, så finns det mycket att ägna sin tid åt.

En av de märkligare sakerna skriver Rovdjursföreningen om, och det är hur EU:s miljökommissionär ger Sverige ett svar daterat 26 september, men som diariförs först den 20 oktober på regeringskansliet. Det är väldigt lång tid efteråt, och inte alls så "skyndsamt" som diarieföring förväntas ske.

Man får väl vara glad att miljöministern påstår sig vilja värna om skyddsvärd skog i alla fall, trots att det med rätta ifrågasätts politiskt.

En annan sak är den att börja ifrågasätta den GPS-sändare som Kynna hade på sig och ifrågasätta varför man väljer att använda den.

Jag förstår poängen med att ha den för vargforskningen, men att använda den för att sen avliva inte bara en fullt frisk, utan även en genetisk mycket viktig varg går tvärtemot intentionerna till varför den användes alls. Att den är genetiskt viktig dokumenteras och förtydligas av den som av många anses vara Sveriges främsta vargforskare.

Som Natursskyddsföreningen påpekar i sin ypperliga skrivelse så går det inte att vänta, utan att det är dags att redan nu stängsla för framtiden.

En annan sak är att hårdare trycka på att beslutet om skyddsjakt inte var enigt, eftersom när det gäller samma varg så väljer olika länsstyrelser olika lösningar, men man väljer att inte ens anstränga sig från myndigheternas sida att börja stängsla hos hotade får i  närområdet, trots att den här vargen funnits inom området i nästan ett halvår.

Det behöver självfallet börjas med direkt, när man inser att det finns en varg som slagit sig ner här. I det här fallet var det dessutom extremt enkelt att vara medveten om det, eftersom vargen hade sändare och man direkt såg när hon kom hit och valde att stanna kvar.

Till saken hörde också att vargen var oerhört skygg för människor och inte har sett särskilt många gånger av människor, även om hon som visas här har fastnat på några bilder.

Man hör många märkliga åsikter från varghatarna. Som att det är synd om vargens bytesdjur. Hur många hör av sig och är upprörda över att andra djur, som hajen som Aftonbladet visar idag, väljer att göra som alla rovdjur gör, att äta andra levande djur för att bli mätta?

Eller media som väljer att kalla vargens vandring för dödsvandring? Vad kallar man då alla de jägares nödvändiga jakt och det de går för att utföra den på de ca 100 000 älgar som skjuts varje år?

Ibland brukar man anklaga oss som vill ha vargen kvar för att vi tror på sagovargar. Fast så är det ju inte. Det är ju alla de som blandar ihop vargen från rödluvan med verkliga vargar.

De svenska vargarna är inte farliga, annat än för deras bytesdjur.

Jag har varit på Nordens Ark ett par gånger, bland annat i somras, och varit med om vad som kallas för Mäktigt möte för att få en möjlighet att komma närmare djuren och få vara med om att mata dem.

På gott och ont fungerar det inte bra med vargen. Trots att man kommer dit med mat, till en vargflock på 11 djur som är vana vid att människor finns i närheten och känner deras lukt ofta så är de så skygga av naturen att de inte väljer att komma fram när det finns människor kvar i hägnet. Det gjorde det inte för vår del heller när vi var där.

Farligare än så är inte en normal varg.

Smålandspostens artikel är nu uppdaterad med en bild på den skjutna vargen.

media dn hd hd smp smp smp smp gp dag kvp nsk nsk nsk





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

17 kommentarer:

  1. Bra.... kattizz matte

    SvaraRadera
  2. Kynna RIP

    Överhuvudtaget en väldigt konstig historia att inga stängel sätts upp och att naturvårdsverket sedan "tvingas" besluta om skyddsjakt. Finns det ingen process eller regler som talar om hur tillvägagångssättet ska vara när varg etableras i nytt område?

    Jag bor i Tyskland (med c:a 70 vargar) och här är det under kontroll. Fårägare får överhuvutaget ingen ersättning för rivna får om de inte har varit korrekt ihängnade.

    SvaraRadera
  3. Det låter fullt rimligt att inte få det! Tack för inputen!

    SvaraRadera
  4. Svenska naturskyddsföreningen fortsätter att bedriva sin ensidiga lobbyverksamhet för en fortsatt växande vargstam.Man gör det framförallt i storstadspressen genom at medvetet sprida felaktigheter i dabattartiklar.
    målsättningen är att skapa en opinion för att återinförandet av licensjakt på varg ska bli omöjlig.
    I mitten av oktober spreds eb dabattartikel med rubriken:svenska vargstammen är ännu ömtålig.
    I artikeln radas mängder av felaktiga argument upp för att låta vargstammen fortsätta växa och stoppa alla planer på en framtida jakt.
    Bland annat beräknar man vargstammen till över 200 vargar.Visst, helt rätt, men enligt säkra beräkningar ligger den på mellan 351-398 vargar lågt räknat vintern 2011/2012.
    Varför skriver man inte att i stället att vargstammen fortsatt att växa trots en försiktig jakt och att den våren 2012 kommer att passera 500 individer.
    Svar:Den gynnar inte Svensak naturskyddsföreningens jaktfientliga inställning.Och det skulle änu tydligare understryka att man fullständigt struntar i de människor som drabbas av vargens påverkan.
    Man skriver också,citat :"Om Sverige tar sig rätten att jaga starkr utrotningshotade djur, vad ska vi då säga om andra länder vill jaga val,tiger och noshörning".
    återigen glömmer man viktig fakta , den svenska vargstammen härstammar från Ryssland där den finns i 100 000-tal.Den har till och med vuxit de senaste åren och i vinter inför man skottpengar på varg intill den finska gränsen.
    Alltså,bara drygt 50 mil från den svenska riksgränsen,ska det inom kort bedrivas vargjakt med skottpengar för att minska vargens härjningar.
    I ryska Karelen uppskattar man vargstammen till 400 djur, man vill minska den till 100 vargar.
    helt klart kan man konstatera att Sveriges Naturskyddaförening har slut på sakliga argument för att ytterligare öka vargstammen.Dessutom är det tråkigt att konstatera att kunskapen på många insändar redaktioner är förvånansvärt låg.

    SvaraRadera
  5. Varför tror du att någon vill tro på en så stor vargstam när alla seriösa forskare säger något annat?

    Vet du alls varför man jagar där? Jo för att freda en utrotningshotad art som den finska vildrenen. Här existerar inga vildrenar alls. Den går inte till skillnad från fåret att stängsla in säkert.

    I vanlig ordning är det människor med dina åsikter som har dåliga argument och inte ens bryr sig om varför människor i länder långt från Sverige gör eller inte gör olika saker.

    SvaraRadera
  6. SORG!! Gillar inte alls detta och när jag ser på fotot på henne som skjuten så ser hon rätt tunn ut om man tänker på alla fårskallar hon ska ha rivit sista tiden. Ingen annan som tänkt på det? Gubben i artikeln i tidingen säger "Vi får inte slå oss till ro utan Länsstyrelsen kommer att intensifiera arbetet med information om rovdjur och se till att hantera de bidragsansökningar för stängsling som kommer in", kunde de inte tänkt på det tidigare så hon kunde fått leva?

    SvaraRadera
  7. Det undrar jag Också när hon varit här länge

    SvaraRadera
  8. En tanke/idé jag har fått är: kan man inte fixa som ett evenemang och samla ihop folk som är villiga att hjälpa till från hela landet och bygga dessa stängsel? Jag tror att många med mig skulle hjälpa till gratis om det bara räddar vargarna från jakt. Själv har jag inte råd att åka för egen ekonomi men kan man få till en charterbuss eller så så kommer nog många ner och hjälper till... Eller vad tror ni?

    SvaraRadera
  9. Usch, jag mådde verkligen inte bra av att se den bilden. Känner sorg. Kommer att bojkotta tidningen som så osmakligt publicerade fotot. Sedan är det inte bra att gå in och jonglera i vårt ekologiska system. Allt finns där av en orsak.

    SvaraRadera
  10. Frances - Jag tror det också! Du får försöka dra igång något och se om några nappar?!

    Anonym - Jag tror också det finns där av en anledning!

    SvaraRadera
  11. Jag har sparkat på "bollen", nu får vi se om den kommer upp i någon fart eller inte.

    SvaraRadera
  12. Jag kan köra bussen! Har nog tyvärr för ont för att kunna jobba "fysiskt" men i övrigt så hjälper jag mer än gärna till både med stängsleprojekt och annat!
    I övrigt så vill jag tacka dej och andra för era bidrag i debatten i SMP! Jag har själv gjort så gott jag kunnat men blir ibland lite för känslosam!
    Det enda positiva som kommit ut av detta är väl att jag hittat din blogg!

    MVH

    Kicki Gustafson, Torpsbruk

    SvaraRadera
  13. Tråkigt att höra att du har så ont!

    Tack själv för att du har svarat emot! Det är skönt att se att det faktiskt finns många numera som svarar emot!

    SvaraRadera
  14. En stor tragedi för oss alla, att den unga vargtiken är skjuten. Hon hade naturlgtvis inte en möjlighet i världen att klara sig undan, försedd med GPS-sändare som hon var. I synnerhet inte eftersom Länsstyrelsen välvilligt förser våra tappra och utomordentligt modiga jägare med fortlöpande information om var hon befinner sig.
    Jag har alltsedan i våras inte för en enda sekund trott på att det är fårägarna som främst av allt har velat röja Kynna ur vägen. Balanserade uttalanden från de drabbade har mestadels istälölet vädjat om hyjälp med uppsättande av stängsel i kombination med andra åtgärder för att skydda sina djur.
    I vårt samhälle finns idag en organisation som har utvecklats till en maktfaktor av sällan skådat slag,-Svenska Jägareförbundet.
    Flertalert medlemmar i denna klubb tycks endast ha ett mål för ögonen, - att utrota alla rovdjur i de svenska skogarna! Lo, björn och varg kan nämligen lägga beslag på några stycken av de ca 100000 älgar som är avsedda för klubbmedlemmarna i Svenska Jägareförbundet! I artikel efter artikel i deras medlemsblad påtalas den närmast osannolika skada som rovdjuren tillfogar vår fauna.
    Man måste dock tillåta sig beundra Jägareförbundets utomordentligt skickliga lobbyverksamhet mot såväl, Riksdag, som Regering och olika myndigheter.
    Låt oss hoppas att även vi som förespråkar en stor artrikedom i vår natur och som ger utrymme åt både varg och lo i våra skogar i framtiden kan etablera en motsvarande påtryckningsgrupp.
    Hans

    SvaraRadera
  15. Jag tycker framförallt att det är dags att deras betydelse minskar i de här frågorna och att det tas mer hänsyn till t ex Naturskyddsföreningen så att de får lika stort inflytande.

    SvaraRadera