onsdag 30 november 2011

Från landstingsfullmäktige november 2011 - Lennart Värmbys anförande i den allmänpolitiska debatten

Bra ATT Smålandsposten bevakar landstingsfullmäktige.

Men mindre bra är att två dagar av politik kokas ner till två frågor, trots att det ekonomiskt sett rör över 90% av landstingsbudgeten det som människor tycker är bland de viktigaste sakerna: En välfungerande vård.

Själv tycker jag, som alla som följt mig eller den här bloggen, att regionfrågan också är viktig, som Smålandsposten tar upp. Men det är tveksamt om den är så viktig att den tar 50% av deras uppmärksamhet...

Några av de saker jag minns mest från de två dagarnas fullmäktige är följande:

Olof Björkmarks retoriska lysande argument om hur doulor för vissa blivande mödrar kan ge så mycket hjälp att om de vore medicin hade det varit etiskt fel att inte använda medicinen ifråga. Läs gärna vad han själv skriver om Landstingsfullmäktige 28 november.

(Carina Ek Vänsterpartiet, som jag ersatte de sista timmarna av fullmäktige)

I övrigt är det skrämmande att höra fler allianspolitiker, bland annat Lena Karlsson centern, som säger hur de inte tror att en ökning av 50 kr kan påverka en enda person i vårt län negativt ekonomiskt.

Det är självfallet att det kan göra det när det redan finns nu finns de som inte får ekonomin att gå ihop på grund av sjukdom och arbetslöshet. På vilket sätt får 50 kr till deras mående att bli bättre?

Jag kan kopiera de reaktioner den nyheten fick från ett antal av mina facebookvänner:

"Fråga henne om hon kan leva 3 månader på ett soc bidrag som många gör.det skulle vara intressant att göra hennes svar" 
"Folk glömmer att det händer saker i livet som en rejäl omkullkastning där en människa snabbt ställs på utförsbacke, blir av med jobb, kastas ut av tex en sambo ( inga rättigheter om man inte är gift) pappersvändningar som tar månader ger dig för tillfället inga rättigheter utom den som har starkast nävar- och står där med en kull hungriga ungar och utan mat, DÅ är 50 kronor SKITMYCKET! Förklara det för några barn som ska köpa julklappar till skolans advetntskalender a' 25 kronor per barn ( som kanske har 3 barn) som ska ha vantar, mössa, nya skor, jacka inför vintern, åkhäften till buss ( står inte sociala bidrag för och inte skolan heller om barnet inte är skriven hos dig) osv osv... MYCKET som folk glömmer bort, och vem får betala, jo oskyldiga barn. *MORRRRR*" 
"haha idiot.. Varje månad får jag sålla vilken medicin jag kan hämta.. Sen de mediciner som inte går på högkostnad, de lämnar aldrig apoteket för det är olösligt. Har ju en son som har barnreumatism också, så hans mediciner går först, sen får mitt bli som det blir." 
"När jag hör sånt där blir jag så ilsk så jag blir stum! De 50 kronorna kan vara skillnaden mellan mjölk eller vatten till middagens blodpudding utan lingonsylt. Då finns det någon "smart" som kläker ur sig att "om man får försörjningsstöd så ingår motiverad medicin på recept i stödet"... Problemet blir då att man ska lägga ut dessa pengar i förskott för att sen få tillbaka dem med nästa månads försörjningsstöd... och därmed hoppade man den medicin som inte är den som är allra nödvändigast och barnens går ju naturligtvis först. Sen finns det dom som skyddar sig bakom att "ingen lever en längre tid på försörjningsstöd" men i dagens Sverige är det långt ifrån sanningen då många av de sjuka och utförsäkrade som hamnat utanför och inte kan arbeta enligt Arbetsförmedlingen, läkare och andra, de hamnar fast i socialas nät utan någon större chans till förändring. Men då kan dom ju få aktivitetsstöd för någon uppdragsanställning... hela 177:-/dag efter skatt - och vart får man resten till hyran ifrån då? Jodå - det sociala... Som sagt var.... blir lite arg!!!" 
 "ja och det som får mig tröttna är att detta "alla har 50:-" är att om 25 personer säger så * 50 :- = tex 3 barn och en vuxen = 4 personer * 25 * 50:- = 5000:- . Så 200:- ( bara 50:-) per person ( för exempel pga uttalandet oavsett vad det gäller som "bara är 50 kr) och 25 personer säger det, "läraren till julkalendern, grannen som samlar till något, kamraterna som ska ha till klasskompisen som fyller år, föräldrarna som samlar till julblommorna till avslutningen osv osv ) blir ju HISKELIGA summor...men när folk säger "det är BARA 50:- kronor, tänker de BARA på EN sak, inte att det kanske står 24 till som ska ha BARA 50 :-."Det var skönt att se hur inte bara Björkmarker, utan även andra på vänstersidan sopade banan retoriskt med högerpartierna. Lennart Värmbys argument om att 1 öres höjning av skatten hade finansierat de 50 kronorna som man nu väljer att lägga ut på alla, även de som är fattigast, som når upp till högkostnadsskyddets högre summor.


Även Monica Haider argumenterade väldigt väl om hur landstinget sett till deras budget förlorar mindre än vad fattigpensionärerna och andra fattiga gör. Vem märker mest att de inte får in de här pengarna? De som har några tusenlappar att leva på per månad eller landstinget som har skatteintäkter på 4,5 miljarder?


I övrigt upplevde jag landstingsfullmäktige som oväntat rörigt och med en mycket rörig och disträ ordförande som hade uppenbara problem vid flera tillfällen att hålla reda på vems tur i talarlistan det var.


Det är i mina ögon mycket märkligt att se så många, inklusive nämnde ordförande, prata med varandra så att de uppenbarligen störde omgivningen, vilket en av centerpartisterna i talarstolen påpekade.Anförande 2011-11-27 Allmänpolitiska debatten Landstinget Kronoberg.Lennart Värmby Ordförande, gott folk och förr eller senare – ni som slagit på Tv eller dator för att följa allmänpolitiska debatten i landstinget Kronoberg 2011. 
Igår var det julskyltningssöndag. Jag blir alltid på bättre humör i juletider. Det blir så mycket röda paket och tomteluvor. Och igår hade vi i vänsterpartiet en öppen utfrågning på Palladium av de fyra kandidater, som ställer upp inför valet av ny partiordförande. Det var även för en ärrad veteran i politiken som jag en positiv erfarenhet. Betänk att jag gick med i SSU hemma i Borås 1958! Oavsett vem eller vilka som väljs av kongressen efter nyår, så känns det redan nu att vi kommer att vara en nyare vänster i 2014 års val. Kan det ge utrymme för ett V-märkt landstingsråd? 
Nå, över till en bister nutid.Vi kan se tillbaka på ett år med ständigt nya rapporter om en allt sjukare världsekonomi. Finans- och bankvärlden har tillsammans med alltför många stater överskridit alla gränser och pantsatt långt över sina tillgångar. Det är inte bara Grekland, Italien, Spanien, Portugal och Irland och deras banker som är indragna i denna tickande ekonomiska härdsmälta. Nej, USA, Storbritannien och Frankrike – ja, t o m Tyskland och deras finansvärld sugs in och Sverige är också en del av samma sammanvävda ekonomi. 
De ekonomiska mediciner och stålbad som diskuteras och beslutas går som alltid ut på att till varje pris rädda de som är mest ansvariga – bankerna och politikens högsta nivåer.Stålbaden reserveras för vanligt folk. Medborgarnas skattepengar ska fylla finansvärldens svarta hål. Vi på vänstersidan har fått höra mantrat om hur effektiv det fria näringslivet alltid är och under de goda tiderna får vi kanske en liten del av vinsterna – det spiller lite smulor från kapitalets kakfat, men när systemet krackelerar, då är det inte finansfurstarna, optionsmäklarna, derivathajarna, som gör bot och bättring och betalar tillbaka sina enorma bonusprogram och oftast skattebefriade förmögenheter.
Nej, då duger vi vanliga medborgare och blir betrodda med att stå för notan.
 
Det drabbar också landstinget direkt och indirekt. Vår budget på 4, 3 miljarder har med den borgerliga alliansens förslag ett plus på futtiga 5 miljoner nästa år.
I bästa fall – om alla verksamheter håller sig inom ram.
I bästa fall – om alla verksamheter håller sig inom ram.
 
Samma fria – alltför fria - företagsamhet – denna gång i form av anonyma riskkapital  - har under året givit den ena rubriken större än den andra. Jag tänker naturligtvis på den välfärd i form av skola, vård och omsorg, som ni på den borgerliga sidan, utan tillstymmelse till tvekan säljer ut till den som bjuder lägst. Fattigvården för mer än 100 år sedan fungerade enligt den principen.Men när folkhemmet formades byggde vi på en annan grund – solidariteten och allas lika värde var utgångspunkt för rätten till utbildning, trygghet vid sjukdom och arbetslöshet och gärna medalj men först en rejäl pension!  
Det nya och nödvändiga inför framtiden är att åter bygga välfärden på solidaritetens fasta grund istället för på girighetens lösan sand. 
I mars i år kunde Svenska Dagbladet i en serie artiklar avslöja att riskkapitalbolag gjorde vinster på 4 miljarder på skola, vård och omsorg, som man sedan i stort sett obeskattat förde ut till skatteparadis! Då hördes inga krav eller förslag från den borgerliga sidan på förändrad skattelagstiftning. 
Sedan har det fortsatt. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet liksom Dagens Eko, Uppdrag Granskning och Dokument inifrån har visat på den ena skandalen efter den andra inom vård och omsorg. Det finns exempel från samhällsdrivna verksamheter med brister, men de mest upprörande fallen kommer från privata vård- och omsorgsgivare.Det giriga ansiktslösa kapitalet har fått ansikten som Ambea – ägare av Carema. Ambea ägs i sin tur av Triton och KKR, som ägs i slutändan av människor av kött och blod. Deras filosofi har varit enkel – vinst till varje pris. Väg blöjan innan den byts så att den verkligen är fylld! 
Också här i Kronoberg har konkurrensutsättandet visat stora brister. Specialistläkargruppen borde fått en allvarlig varning. Nu är företaget sålt till – ja, till vem? Landstinget är inte alltid världens bästa vårdgivare, men medborgarna har oss nära. Vi finns i länet och de behöver inte leta på Guernsey, Luxemburg eller Wall Street. Skillnaden stavas närhet, insyn och empati. 
Det är verkligen dags att syna de som investerar i vård och omsorg. Till skillnad från Ersta Diakoni, som verkat sedan mitten av 1800-talet är drivkraften inte i första hand att ge en god vård och utveckla en ännu bättre. 
I juni i budgetdebatten sa vi rödgröna patient och medborgarnytta, när ni borgerliga som vanligt skrev in patient/kundnytta under god vård. Vården är inte och får inte bli någon handelsvara!Nu står ministrarna på rad för att intyga sin avsky för missförhållanden och nu ska det minsann tas krafttag.Jag tror det, när jag ser det, säger jag. 
Vi har senare idag möjlighet att visa att vi ställer kvalitetskrav på all verksamhet som betalas med skattemedel. Det finns en motion – ärende 4 – om kollektivavtal. Det borde vara en självklarhet liksom offentlighetsprincip och meddelarskydd och en öppen och ärlig redovisning av varför man bedriver sjukvård och omsorg. 
När budgeten togs i juni månad var prognoserna ljusare än idag. Den borgerliga budgeten har en utökad ram med 59 miljoner. Det skulle då krävts en skattehöjning med minst 10 öre för att uppfylla kraven på en ekonomi i balans. Nu är det dystrare. Prognosen säger plus 5 miljoner.Då har ni för att följa kostnadsutvecklingen och öka rättvisan lagt in enförsämring av högkostnadsskyddet från 900 kr till 1 100. Det ger 3 miljoner i ökad intäkt nästa år och 6 miljoner 2013.
Vem betalar dessa miljoner? Ja, inte är det vita, välbärgade, friska män i medelåldern med bonusprogram i KKR, Triton, Ambea eller liknande företag. Nej, det är mormor, som är multisjuk och med mycket låg pension. Så har riksdagens borgerliga majoritet beslutat.
Och var finns den skatteutjämning som Bengt Germundsson (KD) för ett år sedan föreslog med en enig utredning bakom sig? Den skulle ge 60 miljoner till vårt landsting.
 
I vänsterns budgetförslag hade vi offensiva satsningar:·        En förbättrings- och förändringsfond
·        Satsning på Linnéuniversitetet
·        Utveckla Vårdval Kronoberg (Södra Småland!!!)
·        En plan för att bereda fler med funktionsnedsättningar arbete i landstinget.
·        Social ekonomi och företagsamhet och utveckling av den offentliga sektorn.
·        Folkhälsoarbete som utgår från fakta: att sociala klyftor, som barnfattigdom ger ohälsa.
Detta och mycket annat gav en utökad ram på 94 miljoner och skulle krävt en skattehöjning på minst 20 öre för att få ekonomin i balans.
 
Vi kommer inte att yrka på någon skattehöjning. Det sakliga skälet är att kommun- och landstingsskatt drabbar hårdast låginkomsttagare och pensionärer med låg pension. I tider med ökad arbetslöshet är det läge att hålla igen på sådant. 
Men vi vill också syna er i borgerligheten. Ni säger att den budget majoriteten antog i juni klarar att ge en god vård och ett plus på 5 miljoner kronor. Det är ett avsteg från målsättningen en ekonomi i balans och inte ens felräkningspengar, men som sagt; vi ska syna era kort! 
Vårt mål är tydligt:Trygg och tillgänglig vård med folkhälsan i centrum!Under denna sammanfattande rubrik skriver vi också:”När kronobergarna behöver uppsöka hälso- och sjukvården är landstingets hälsocentraler det naturliga förstahandsvalet.”Den meningen strök ni borgerliga i er budget.Ska vi få den bästa vården i landet, måste vi satsa på att vara bäst. Det får vi med en stolt, medveten och kompetent personal med patientens bästa i fokus. Det får vi om vi anser vård och omsorg viktigare än ökad privat konsumtion.Till sistSom alltid slutar jag med Karl Bertil Jonssons ord på julafton, som i sin tur citerar Robin Hood:Ta från de rika och ge till de fattiga!
media smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar