måndag 27 februari 2012

Regeringen Reinfeldt tycks ha gett upp...

För några dagar sen skrev jag om Bananrepubliken Alliansen och deras bristande demokratisyn.


Tyvärr är det inte bara demokratisynen som haltar, utan att döma av intervjun med Reinfeldt i gårdagens Agenda. Någonstans så tycks idéerna från han och moderaterna ha försvunnit också. Några lösningar på stora grupper arbetslösa, låga ersättningar och en olycklig utslagningseffekt kunde han inte presentera alls. För en gångs skull så tycker jag att reportern gör sitt jobb och pressar Reinfeldt på allvar om det uteblivna positiva effekterna av deras politik.


Det gör att Reinfeldt får direkt svårt att försvara den tuffa A-kassan. Hon hade också kunnat lyfta fram att stora inkomstskillnader, som dålig A-kassa, som puttar över människor till andra bidragssystem med ännu lägre ersättningar och sämre ekonomi. Det drabbar naturligtvis även oskyldiga barn orättvist, som ges sämre förutsättningar att gå ut i livet och klara sig bra.


Jag kan rekommendera alla att läsa boken "Jämlikhetsanden", eller åtminstone läsa recensionen av Richard Wilkinson och Kate Picketts bok. En bok som på ett vetenskapligt sätt visar att alla, även mer välbeställda, får ett bättre och tryggare samhälle med få skillnader mellan fattig och rik.

Trots att man har en direkt osund inblandning mellan moderaterna och McDonalds, där man allt för tydligt lyfter fram ett enda enskilt företag, som påstås vara en stor bidragsgivare till moderaterna, så lyfter inte deras sänkning av restaurangmomsen.

Jag undrar fortfarande varför man inte vill prata om vad för sjukvårdskostnadsökning vi kommer att få se, om just McDonalds och liknande företag ökar sin försäljning radikalt? Det är ingen slump att fattiga amerikaner är betydligt mer överviktiga idag än igår...

Men synen på arbetslösa från moderaterna visar sig igen vara horribel, när man hävdar att arbetslösa duschar betydligt mer sällan och behöver lära sig det i FAS3. I själva verket är skillnaden en ynka procent mellan hur många som duschar varje dag beroende på om de har jobb eller inte. Till de arbetslösas fördel, jämfört med befolkningen i övrigt... (Här kan man dessutom lägga till att det sannolikt inte är nyttigt att duscha för ofta och att det går åt stora mängder energi med en befolkning som duschar för ofta och så vidare...)

Som av en slump så skriver Svd:s ledarsida om folkbildning mot fördummande girighet. Här gäller det dock människor som går på Nigeriabrevens utformning, som nu även kommer i form av erbjudande om aktier som lovas stora vinster på.

Frågan är bara hur vi ska folkbilda mot den största fördummande girigheten, i form av de skatte- och momssänkningarna, som många gånger går ur landet till ickeskattande företag? Någonstans tycks vi och regeringen utlovas stora vinster, men vem har sett till några faktiska fördelar för landet i stort?

Men varför vara förvånad när regeringen minskat möjligheterna till omskolningar? De tycker människor ska göra det på ålderns höst, men vilka möjligheter har vanliga människor till det egentligen?

Med den här regeringen är det ingen slump att vi befinner oss i europabotten bland de olika lärosätena...

Men snart får vi säkert se förslag om hur ideella organisationer kan ta över även skolan så kan vi fortsätta att försöka klara av skatteintäkterna med att höja priset på snus...

media ab ab ab ab ab svd svd svd svd dn dn hd hd smp smp smp exp exp gp dag nsk snk nsk nsk skd skd exp exp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

  1. "Med den här regeringen är det ingen slump att vi befinner oss i europabotten bland de olika lärosätena..."

    Du kan knappast skylla på regeringen skolsystemets förfall. De har hållit på i åtminstone 20 år och bägge sidor är delvis skyldiga men ska man peka ut någon enda syndabock är det sossarna som förstört för oss i detta land. Det vore intressant att höra hur du kan hävda att vi har gått från toppen till botten på 6 år gällande studier...

    Nä du är ute och cyklar för det tar betydligt längre tid än så att totalt förstöra stommen i ett land (dvs utbildning). (sen kanske inte alliansen gjort tillräckligt och det kan man gnälla på men att ge de skulden visar bara på en trångsynthet utan dess like...)

    SvaraRadera
  2. De här förändringarna har gått relativt snabbt under den här regeringen om jag inte minns fel.

    Ett av många problem med den här regeringen är att man sett över de båda mandatperioderna har minskat mycket ekonomiskt inom utbildningsväsendet, vilket självfallet påverkat. På sista tid har man skrutit med att man gett skolan mer pengar, men då talar man inte om att de inte har mer pengar än tidigare ändå...

    Sen är inte det det samma som att inte S-regeringarna tidigare hade problem och gjorde felval de också...

    Det mest tydliga för min del var att man minskade på utbildningsmöjligheterna för alla arbetslösa och drog ner på komvuxmöjligheterna.

    SvaraRadera
  3. Att det dragits ner på Komvux kan man ifrågasätta men det är knappast det som gör att Sverige tappar internationell standard. Det är knappast att Gävleborg högskola eller Växsjö högskola etc (om de nu finns) är värdelösa.
    - Det är att standaraden på universiteten är sänkta.
    - Det är att elever som börjar på universiteten inte har tillräcklig med kunskap så att man får lägga ribban lägre.
    - Det är att duktiga elever i grundskolan hindras från att utvecklas utan måste gå i samma tempo som vi andra.
    -Omotiverade lärare (delvis pga löner antar jag men även för att de inte kan bättre)
    -För lite pengar till forskning ger kompetensflykt

    Jag såg nyligen på något samhällsprogram (kommer inte ihåg vad det var men du kanske såg det) när man åkte till Kina och gick in i åk 5 och gav en fråga från svenska nationella provet som ganska många missade i Sverige. I Kina skrattade eleverna och trodde att det var ett skämt och ingen missade. I sverige klarade inte ens många vuxna av det när de frågade på stan...kan ha varit 800/20 eller något dylikt.

    Man bör centralisera skolväsendet till de stora universitetesorterna och ta bort högskolor för att samla kompetens. Åka kraven från på alla nivåer, inför nationella prov i alla ämnen för att undvika fuffens.

    Man ska självklart kunna omskola sig men som jag sa tidigare så är Komvux och arbetslösa ingenting som gör att vi förlorar prestige internationellt och det är inget som kommit nu utan vi har ett system som vittrat sönder sedan länge och nu får vi se konsekvenserna.

    Att det sedan finns partier som vill införa kravlös skola utan läxor och betyg kommer endast att påskynda söndervittringen ännu mera. Då kan vi lika ta bort skolplikten och låta alla barns själva välja och sen får vi se hur många 10åringar som går i skolan...

    SvaraRadera
  4. Jo då de har dragit ner på möjligheterna för komvux: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11873809.ab
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1154743&lid=senasteNytt_275214&lpos=rubrik_1154743

    Självfallet påverkar alla utbildningar innan högskolan och universitet vad som händer efteråt. Växjö har en högskola och Växjö stavas Växjö...

    Har inte eleverna tillräckligt med kunskap så behöver de mao mer studier innan, som komvux...

    Att Universiteten sänkt standarden beror på fler saker. En av dem är att betygskonkurensen mellan de olika gymnasien gör att de sätter högre betyg än vad som är motiverat.

    De duktiga eleverna som hålls tillbaka på det sättet är betydligt färre än de som är sämre och behöver mer stöd. Men självfallet ska alla, oavsett anledning få stöd.

    Du menar alltså att Sverige ska ta efter en kommunistisk diktaturstat sett till hur hårda lärarna ska vara mot eleverna?

    Betygen finns det gott om undersökningar som visar att de inte hjälper eleverna att få bättre betyg.

    SvaraRadera
  5. Jag uttryckte mig dåligt uppenbarligen. Jag menade att man kan ifrågasätta alliansens politik när de drar ner på Komvux. Jag vet att de har gjort det och jag tycker det är fel. Sorry för att jag skriver som en kratta. Men som jag sa så beror inte

    Tack för lektionen, jag kan uppenbarligen inte stava.

    Det är inte rimligt att man ska gå i en grundskola och inte få tillräckligt med kunskap (något som tidigare har varit möjligt i Sverige och är fortsatt möjligt i stora delar av världen) för att sedan studera komvux. Varför inte bygga ett skolsystem som undervisar bra och rätt första gången. Klarar vi inte det så förläng gymnasieutbildningen några år... Komvux behövs men för annat än att undervisa lata gymnasieelever som behöver läsa in kunskap som de redan borde ha.

    Ja och därför behövs nationella prov för att gå jämna nivåer. Då blir de bästa skolorna populära, dvs där du får bäst förberedelse istället för de skolor där de är lättast att få bra betyg.

    Nä det menar jag inte. Jag menar att den svenska nivån är undermålig. När inte ens vuxna i Sverige klarar den lätta räkneuppgiften är det något som är galet.

    Jag förstår inte vad du menar om att betyg finns det gott om undersökningar som visar att de inte hjälper dem att få bättre betyg? Kanske ny lektion för mig och nu i generell förståelse?

    SvaraRadera
  6. Betygen ökar inte de faktiska kunskaperna, vilket visas bl a här: http://ekonomistas.se/2011/12/29/fortsatt-okning-av-toppbetygen/

    Det finns mer att läsa här: http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/tema/kan-betyg-vara-bra-for-kunskapsutveckling-1.157710

    De flesta på sista länken kommer fram till samma sak: Det kan motivera studerandet på de som är bra och har lätt för att lära, men kan lika gärna sänka de som har svårt för sig i skolan, vilket är värre enligt mig.

    Dessutom, om du googlar lite, så ser du att det är mer undersökningar än de här som visar på att betyg inte ger mer kunskaper och att betygsinflationen har ökat utan att kunskaperna har ökat sen skolorna började tävla om eleverna. För vilket försäljningsargument är bättre än höga betyg?

    SvaraRadera
  7. Även om betygen inte ökar de faktiska kunskaperna, så är det med deras hjälp man tar sig framåt. Bra betyg , vad betyder väl inte det? Jag tror att det finns många skäl till att elever misslyckas, alla har tex inte stöttande drivande och engagerade föräldrar som stöttar.

    Sen finns det skolor som ger bra betyg fast ingen bra kunskap,

    men ändå sådana kunskapsluckor att när de ska in på gymnasiet måste de läsa ikapp, kanske gå

    Komvux. Med sådant rykte spelar lockelsen med bra betyg ingen roll.

    åå klmvux, trots att de fick bra betyg spelar det ingen roll.

    SvaraRadera