torsdag 14 februari 2013

Alliansen i landstinget kör ekonomin i botten

Jag häpnar lite över att det ser ut som om att Landstinget Kronobergs politiska alliansledning överväger att förflytta verksamhet till det dyra nybygget World Trade Center i Växjö (står lite om det även på Växjö kommuns hemsida). Och jag som trodde att landstingets vilja att sälja röntgenundersökningar till privatpatienter skulle vara toppnyheten på det området...

Trot att man har en skenande ekonomi som inte går ihop alls! 
Trots att det borgerliga alliansstyret valde att höja skatten för några år sen.
Trots att verksamheten är hårt utsatt på många sätt, och bland annat Ljungby lasarett är hårt ifrågasatt och inte ens de få borgerliga ljungbypolitikerna som innan valet var för att behålla det har valt att yttra sig nu...

Ni som bor i Ljungby kan ju fundera på om det blir pengar över till ert lasarett när man inte vill använda befintliga lokaler för verksamhet och administration, för att rädda WTC och se till att det blir fler lokaler uthyrda där. Det är onekligen så att många kommunala växjöpolitiker i hög grad är samma personer som landstingspolitikerna och det är självklart en politiskt vinst på hemmaplan att få ekonomi i WTC. 

Även om det går ut över landstingets dåliga ekonomi, något som påverkar även Älmhultsbornas ekonomi och hälsa mycket mycket mer än diskussionen om några flyktingar till hit eller dit...

För några dagar sen så skrev inte Smålandsposten, märkligt nog, om ett internt bråk inom alliansen och centern i landstingspolitiken. Där hade en ledande centerpartist blivit utskälld av den opolitiska landstingsdirektören och det centerpartistiska landstingsrådet för att hon hade uttalat sitt stöd för lasaretten i Ljungby. Däremot skrev Smålänningen om det, men tyvärr så har de inga nyheter på sin hemsida...

Nyheten i sig genererade en mycket märklig insändare från landstingsrådet Lena Karlsson från centern och ljungbycenterns Carina Bengtsson, som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Ljungby. I sig en märklighet eftersom Carina Bengtsson mig veterligen inte alls är politiskt aktiv i landstinget... 

Än märkligare var en insändare från just Lena Karlsson som anklagade journalisten som skrivit om bråket för att ljuga, vilket ytterst få erfarna journalister gör i den här typen av bråk. Den minnesgode minns hur Lena Karlsson tidigare ljugit och velat få journalister att framstå som lögnare, då trots att allt hon sagt fanns inspelat. Vilket gör att hennes trovärdighet inte finns kvar.

Tyvärr kan jag inte kopiera texten till någon av insändarna eller artiklarna här. Men jag kan kopiera in mitt svar, som publicerades den 12 mars 2013 i just Smålänningen, som refererar till de tidigare texterna och min upplevelse av vem som ljuger här:Vänsterpartiet har alltid varit för att behålla Ljungby lasarett

Det är inte utan förvåning jag läser i media om hur främst den opolitiske landstingsdirektören, men även centerpartisten Lena Karlsson, väljer att hårt och onödigt kritisera den ärliga centerpartisten Annelill Davidsson, för att hon offentliggjort sin åsikt om Ljungby lasarett. 

Jag är bl a ersättare i Folkhälsoutskottet i landstinget, där Annelill är ordförande. Eftersom jag är Vänsterpartist så är det naturligt att vi har olika åsikter ibland, men jag har däremot svårt att se att hon förtjänar den kritik som media skrivit om och det är svårt att se henne som annat än en ärlig och rakryggad person, och en av få som tydligt vågar stå upp på allianssidan för Ljungby lasarett.

Lena Karlsson, blev med rätta kritiserad tidigare för att i Radio Kronoberg valt att hellre ljuga, och anklaga reportern för lögn, än att erkänna när hon själv försagt sig om att hon är på väg att avsäga sig sina uppdrag, vilket borde gett mycket mer kritik än hon själv har anledning att ge.

Det gör det än märkligare att se centerpartisten Karlsson gå ut och försöka "skjuta budbäraren", genom att försöka få journalisten bakom artikeln i tidningen Smålänningen att se ut som om hon ljuger. Trots att det så här långt enbart är Karlsson själv som blivit avslöjad som lögnare.

Vid Folkhälsoutskottets senaste sammanträde, den 5 februari, så uttalade både jag och flera andra ledamöter vårt stöd innan sammanträdet för Davidsson i den här härvan. Naturligtvis så hade Davidsson sagt ifrån om det varit några större felaktigheter i artikeln som publicerades i Smålänningen samma dag, men det gjorde hon inte.

Någonstans så förstår jag att den i Ljungby okända Lena Karlsson behöver en "lokalt känd" politiker i Carina Bengtsson som stöd i en insändare den 5 februari, för att öka både sin egen och för centerns påstådda åsikters trovärdighet.

I mina ögon som politiskt aktiv ser det märkligt ut, för så vitt jag vet så är inte Carina Bengtsson formellt sett alls inblandad i landstingspolitiken som styr över lasarettets framtid, vilket gör hennes åsikter utan direkt värde.

Märkligast av allt är ändå att det är så få inom landstinget aktiva allianspolitiker som tydligt tar ställning för lasarettet, inte ens de från Ljungby kommun som gick ut innan valet att de var för att bevara det.

Även om landstingets ekonomi går att betrakta som en veritabel katastrof, eftersom den inte gått ihop under de åren alliansen haft makten trots att de har höjt skatten, så är inte en nedläggning ett alternativ av medicinska skäl. De medicinska skälen och omsorgen om befolkningen är det viktigaste.

Något som verkligen gör lokaltidningarnas bevakningar av landstingets alla problem viktigare än någonsin.

Vänsterpartiet har hela tiden varit väldigt tydliga med att vi är för att behålla Ljungby lasarett och vi behöver inte attackera våra egna politiskt aktiva för att få fram vår åsikt på ett ärligt sätt.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet, bl a ersättare i landstingsfullmäktige.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar