söndag 16 februari 2014

Finns det fortfarande någon som undrar varför allianspartierna går dåligt?

Jag följer ett antal olika twittrare med borgerlig och allianstillhörighet (och är vän med några på Facebook). Ibland uppstår det ett förvånat mummel över att "människor inte verkar förstå att vår politik är bra"...

Ett påstående, som många verkar se igenom nu, är det som den moderata riksdagskandidaten Eward Riedl säger i Statens skatteintäkter har ökat med alliansen.

Men det räcker att läsa kommentarerna till hans bloggpost, som han inte bemöter någonstans själv utan tycks ha gett upp, för att man ska inse att något är lurt med det hela.

För att få hans "uträkning" att stämma så måste man räkna bort följande saker:

1. Inflationen har ökat sen 2006. Alltså får man mindre för pengarna.
2. Lönerna stiger. Alltså får du färre anställda för samma summa pengar som innan.
3. Befolkningen har ökat med drygt 400 000, vilket gör att det är mer människor som behöver välfärd vilket ger mindre pengar per person.
4. Kostnaderna för att betala allt annat som behövs för att driva välfärden har också ökat. Du får med andra ord inte bara färre timmar som en anställd inom sjukvården hinner jobba för samma summa pengar. Du får även färre skolböcker för samma summa pengar eller färre skolor.

Ska man resonera som moderaterna och alliansen gör så hade ökningen under socialdemokraternas styre 2005 varit gigantisk jämfört med när moderaterna själva styrde 1991, eller varför inte 1977....

Vad som inte nämns är att man har sänkt skatten med 140 miljarder, varav jobbskatteavdraget med nästan 100 miljarder är det mest påtagliga exemplet. Det nämns heller aldrig att höga socialförsäkringsavgifter gör att de ger ett överskott på hela 327 miljarder kronor, över tio år. Det är en dold skatt som drabbar de med låg lön hårdare, som finansierar skattesänkningarna för de rika.

Det är den största anledningen till att det nu efter så många år av borgerligt styre, inte längre går att lappa och laga sjukvården, trots att BUP har långa köer vilket påverkar antalet självmord och får människor att välja att privat anlita barnmorskor för 20 000 kr.

Det är synd att det har tagit så lång tid för människor att reagera, men det är ingen slump att alliansen sjunker som en sten.

Det gör dessutom inte intäkterna bättre när man väljer att sälja ut gruvdriften så hårt att t o m Dagens Nyheters liberala ledarsida klagar. Det är oerhört kontraproduktivt att inte ta ut till räckligt med avgifter när utländska företag kommer hit och plockar ut pengar, samtidigt som det blir svenska skattepengar som får betala för att miljöförstöringen efter gruvdriften är slut.

En av få relativt ärliga moderater får ändå sägas vara Ingemar Swalander i Kronobergs landsting, som  konstaterar att  "Visst, det finns faktorer där vi ligger sämre till, men dem hoppar vi över idag"... Synd bara att han drar ett löjets skimmer över det hela, när han inte med ett ord nämner hur man ska lösa de problem som finns.

Det sägs att valet avgörs av Kampen om trovärdigheten. Då borde valet redan vara avgjort. Vi behöver nämligen inte fler dollarmiljonärer. Vi behöver jobb och en framtid.

Eller som Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, säger:

"Skattehöjning bara valfläsk
I lördagens Aftonbladet säger finansminister Anders Borg att det kan bli aktuellt med skattehöjningar under nästa mandatperiod, för att klara jobben och skolan. Men Jonas Sjöstedt menar att regeringen tydligt visat var de står i skattefrågan, efter upprepade skattesänkningar under två mandatperioder.
– Man ska se vad regeringen gör, inte vad de säger. Inför valet vill de få det att framstå som att de ska bedriva en annan politik nästa mandatperiod. Jag tror inte på det, det är ren valtaktik, säger Jonas Sjöstedt."

media svd dn dn smp sr

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Att skatteintäkterna har ökat finns det ju en mycket enkel förklaring till och ett faktum är ju att Reinfeldt har HÖJT ett flertal skatter, t.o.m INFÖRT NYA skatter och tagit bort avdrag:

  Slopar man avdraget för fackföreningsavgift så ökar ju naturligtvis skatteintäkterna.

  Höjer man gränsen för när man kan börja dra av för jobbpendlande så ökar naturligtvis skatteintäkterna.

  Inför man en skatt på trafikförsäkringen så ökar naturligtvis skatteintäkterna, närmare bestämt 15 miljarder/år ungefär.

  Lägger man beslag på överskottet från a-kassan och sjukförsäkringen och bokför det som skatteintäkt så ökar naturligtvis skatteintäkterna.

  Gör man omfördelningar inom arbetsgivaravgiften som innebär en sänkning av avgifterna till socialförsäkringarna men en dubblering av den allmänna löneavgiften som är en icke ”öronmärkt” avgift inom arbetsgivaravgiften och bokför den som skatteintäkt så ökar naturligtvis skatteintäkterna.

  Det finns ett märkligt sammanträffande vad det gäller den allmänna löneavgiften! De totala skattesänkningarna på 141 miljarder till 2014 motsvaras av en fördubbling av skatten på arbete i den del av arbetsgivaravgiften som kallas den allmänna löneavgiften. Den uppgår nu också till – här har vi ett inslag av siffermagi – 141 miljarder kronor. Vilket sammanträffande!
  Resultat: Löntagarna betalar själva sitt jobbskatteavdrag men det syns ju inte på lönespecifikationen så många tror att de ”fått” sänkt skatt!

  En ökad folkmängd ökar givetvis också skatteintäkterna.

  Kastar man ut 70 000 (hittills) människor från sjukförsäkringen och skickar dem till kommunernas socialkontor för sin försörjning så minskar naturligtvis STATENS utgifter och därmed ökar ju STATENS skatteintäkterna, kommunernas skatter äts dock upp av ökade socialbidragskostnader vilket vi nu hör från kommunerna runt om i landet. 106 av landets kommuner har nu aviserat skattehöjningar för att klara sina åtaganden.

  Lite höjda punktskatter som på tobak (just tobaksskatten har höjt mycket kraftigt) och bensin har också dragit in en eller annan slant till Anders Borgs skattekista.

  SvaraRadera
 2. Det här tycker jag är intressant (inte minst eftersom jag själv har gjort samma resa):
  http://op.se/lanet/stromsund/1.6860461-centerpartisten-som-blev-vansterpartist
  /Karin

  SvaraRadera