måndag 20 september 2010

Demonstrationer är fel väg att gå

Jag skrev i morse att det är Svårt att hitta ljuspunkter, både vad det gäller Vänsterns valresultat, alliansens relativa seger och sd:s intåg i riksdagen.

Jag känner mig dessutom lite lätt dystopisk vad det gäller reaktionerna på Sd:s intåg i riksdagen, med demonstrationer och liknande.

Precis som jag var inne på i morse så är jag säker på att de olika statsvetarna har rätt i att media lyfte fram sd till ett bättre valresultat än de hade fått annars.

Det är jag övertygad om att det stämmer, och att både Aftonbladet, som nu startar rörelser mot dem, med alla sina artiklar och Tv4 med sin censur av sd:s reklamfilm enbart agerade nyttiga idioter åt sd. Jag tror ärligt talat att de andra partiernas bemötande var mindre viktigt.

Frågan är då om det är rätt väg att göra som många runt om i landet gör just nu, skapar ännu fler rubriker kring sd:s intåg i riksdagen, via demonstrationer?

Det känns som att det har testats i rätt många år nu, och det känns inte som att det har fungerat, i synnerhet inte med de demonstrationerna som urartat och slutat med våld och polisingripande, och ännu mer negativa rubriker.

Naturligtvis är inte min åsikt positiv på något sätt till sd, och lika naturligtvis vill jag också ställa mig och skrika ut mitt hat mot landets största rasistiska parti, men tror alla ni som är lika mycket emot sd som jag är att demonstrationerna verkligen är rätt väg att gå?

Jag tror mer på att i lite högre grad ignorera dem, men istället bemöta dem korrekt och med argumentation istället för skrik.

Och kanske framförallt att bemöta alla du någonsin möter bland arbetskamrater, vänner och släktingar som börjar prata illa om invandrare och lyfter fram de överdrifter som tog sd till riksdagen.

Även om vi är många som tycker oerhört illa om sd, så är de trots allt i riksdagen eftersom de blivit invalda av svenska folket.

Det gör att det är svenska folket ni ska argumentera till och inte skrika mot de sverigedemokratiska politikerna, för de är definitivt glada åt all uppmärksamhet.

Det är en direkt obehaglig stämning i landet och det är ingen slump att det inte bara finns ett gammalt nazistanknutet parti i riksdagen, utan att även ett öppet nazistparti kommer in i fullmäktige i Grästorp. sd:s framgångar är grunden de hade att utgå från.

Någonstans så börjar jag bli glad åt att Stieg Larsson är död och slipper se det hela, trots att han vore en av de personer som behövts bäst för att motverka liknande framgångar.

Och jag är framförallt glad åt att det verkar vara inte bara lugna demonstrationer, utan även helt tysta.

Uppdaterat Inte heller saker som att sprida medlemsregister på internet lär gynna kampen att sluta få folk att rösta på sd...(Använd med tillåtelse av Lina Neidestam. Sprid gärna den vidare!)

Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd kb kb kb kb nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk  hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

11 kommentarer:

 1. Tack för att du sade det! Jag brukar mycket sällan hålla med om det du skriver, men i denna fråga är jag helt överens med dig.

  Personligen är jag övertygad om att SD fått en del röster på grund av behandlingen de fått av de mest ivriga motståndarna. När ett torgmöte störs av demonstranter som gör allt de kan för att överrösta dem riskerar de som blir utstörda att vinna sympatipoäng. När demonstranterna sedan hävdar att "demokratin" vunnit blir jag illamående. I min demokrati har vi yttrandefrihet (så länge du håller dig inom lagen, dvs ingen hets mot folkgrupp etc). Att hindra någon från att utnyttja sin grundlagsskyddade rättighet kan aldrig vara demokrati.

  Nej, tvärtom! Vi ska bemöta deras politik på det sätt man ska bemöta denna typ av retorik, genom att visa på vilka falska premisser de bygger upp sin argumentation. Nu får de obehindrat sprida sin egen version av "sanningen" för ingen säger emot dem. Klart de vinner på det!

  SvaraRadera
 2. Men hörru vi har ju länge haft ett annat parti i riksdagen med ett tveksamt förflutet och med en partiledare som åtskilliga gånger uttalat brist på förtroende eller förståelse för demokratin.

  Dessutom kanske det vore på sin plats att fundera på VARFÖR ca 500 000 svenskar röstar på sd. Trots att media och etablissemanget gjort allt för att svartmåla dem. Kan det vara någonting som alla andra missat? Eller vägrat ta tag i?

  SvaraRadera
 3. Det var de etablerade partiernas ovilja att en diskutera en skärpning av flyktinginvandringen och integrationspolitiken som bäddade för SDs framgång. Fortsatt huvudet-i-marken politik säkrar att SD får över 10% i nästa val.

  SvaraRadera
 4. SDs överdrifter, eller era egna hjärnspöken? Det är ingen överdrift att Sveriges invandringspolitik är extrem, och sett till vilken påverkan den har på samhället förtjänar den verkligen öppen diskussion och någon form av motpol.

  Jag är en SD-röstare, och jag vet inte om det är bättre strategi att rikta skriken mot oss istället för politikerna. För skrik lär det bli, knappast sansad diskussion och sakargument. Dystopi är ett bra ord som något för att beskriva klimatet. Otroligt vilken projicering av hatiska åsikter och demonisering man har sett i medier och bloggar, även den här. Känslan för perspektiv verkar bortblåst. Se bild. Vsb.

  SvaraRadera
 5. Jag tror du har fel. Jag tror att argumentera med lögnaktiga, falska rasister är som att be en mobbare sluta slå dig på käften gång efter gång utan att lyckas. Jag tror att det är läge att det för helvete får räcka nu, att packet som ska ut är de där 20 rasisterna som precis fått in foten i de folkvalda församlingarna. Jag tror inte längre på argumentation direkt mot dessa politiker, dessa invalda sverigedemokrater, för hur argumenterar du mot en som vägrar ta till sig och fortsätter ljuga? Det är dags för direkt aktion, det är dags att vi är många, att vi är starka och att vi inte tänker ta någon skit.

  Med det sagt inte sluta argumentera och diskutera på arbetsplatser, skolor och alla andra ställen där folk träffas, men... sluta sitta på händerna, plocka ut tummarna och börja agera!

  För första gången sedan 90-talet såg jag folk stå bredvid demonstrationståget och applådera; på trottoarer, inne på restauranger, på balkonger. _DET_ är vad vi behöver ta tillvara på.

  Så jag tror du har fel, jerker.

  SvaraRadera
 6. Anonym - Tack själv, men välj gärna ett namn nästa gång :)

  Wot - Hört talas om proteströstning?

  Oskar - Man måste låta bli att ta del av media för att ha missat att det redan gjorts stora skärpningar.

  Marcus - Jag tycker inte man ska skrika alls. Att du och sd-väljare inte förstår ironi är däremot en annan femma.

  Morpeho - Nä jag menar att man ska argumentera med deras väljare, inte argumentera eller skrika mot politikerna i sd. Utan deras väljare är de inget alls.

  Det du beskriver är en annan sak, att känna tillhörighet med de man sympatiserar med. Det är i och för sig väldigt positivt att känna att det finns många som är mot sd, som vilken gruppdynamisk övning som helst. Men det påverkar inte sd:s väljare som inte är just där, utan möjligen ser eller läser om det i medier. Jag upplever att det är många som reagerar på att människor inte accepterar att sd är invalda.

  Den åsikten tror jag späder på deras offermyt, som har hjälpt dem rätt långt i detta valet, tyvärr.

  SvaraRadera
 7. Vladimir Ilyich Ulyanov21 september 2010 15:34

  Det gynnar inte kampen mot SD, inte heller kampen for demokrati. Men vi valjer ju vilket vi ska prioritera i forsta hand. Jag hatar dig.

  SvaraRadera
 8. @jerker: Tror inte det går att argumentera mot sd:arna - eller rättare sagt sd-politikerna - i sak. Vad det handlar nu är att visa folk att vi står enade mot rasismen, och då gäller det givetvis sd-anhängare såväl som, och viktigare, alla andra. Vi - jag - accepterar att de är invalda, det var väntat... det betyder inte att de ska få verka utan att det blir protester.

  SvaraRadera
 9. Vladi - Det förvånar mig inte att sd-anhängare inte förstår demokrati. Att få demonstrera mot vad man vill är en viktig del av demokratin.

  Morpheo - Det är definitivt viktigt, men jag upplever som sagt inte att det gör annat än ger dem mer uppmärksamhet, tyvärr, trots att jag själv också helst velat ut och skrika mig hes.

  SvaraRadera
 10. Morpheo, det är ju din strategi som har fört SD in i riksdagen. De seriösa debatter som förts med SD-politiker är lätt räknade på ena handens fingrar.
  I de flesta debatter har man pratat om SD - utan några SD-politiker, eller så har man haft med några SD:are i nåt debattprogram. Och det vet vi ju alla hur djuplodande såna program är.

  Majsan

  SvaraRadera
 11. Majsan - Det har ju iofs varit en del program med där de har varit med och fått uppmärksamhet, men framförallt har de fått tidningsartiklar i hög utsträckning.

  Lösningen är fortfarande att ta diskussionen med deras väljare.

  SvaraRadera