måndag 20 september 2010

Svårt att hitta ljuspunkter...

Det är naturligtvis svårt, för att inte säga nästintill omöjligt, att hitta några större ljuspunkter för valresultatet i gårdagens val, eftersom varken de Rödgröna blev största block eller sverigedemokraterna gick att hålla utanför riksdagen. Det hedrar Wetterstrand att helt utesluta samarbete med moderaterna!

Det känns helt klart tungt att inse att det behövs fyra år till med alliansstyre, som dessutom indirekt kommer att stödjas av sd, något som helt klart gör det till ett val utan vinnare.

Naturligtvis så kommer det kritik mot hur S har agerat, inte minst genom att lyfta fram samarbetet med de andra rödgröna partierna. Jag tror dock inte att det spelar någon större roll, eftersom de flesta inom S alltid har föredragit samarbete med V än med exempelvis Mp.

Tyvärr tror jag det spelar mycket större roll med partiledare, som jag personligen tycker bra om och har svårt att förstå att inte andra gör det samma, som inte drar många extra röster och att media verkligen har gått in för att mosa dem och deras misstag sen förr.

Det är svårt att hitta människor som inte gjort misstag, men det tycks vara kravet idag, trots att allianspartiernas politikers misstag mycket lättare glöms bort. Det är ytterligare en del av Pravdastyrningen från media.

Några små tröster finns trots allt.

De rödgröna går framåt i skolvalen, vilket lovar gott inför framtiden och sd tappar i lokalvalen.

Ser man på vilka som röstat på sd så är det de vanliga missnöjesröstandena och de är naturligtvis lätta att göra besvikna, oavsett vilka de röstar på. Något som understryks av att de tappar i lokalvalen, vilket sannolikt kommer att bli utgången efter nästa val igen även på riksplanet.

Som flera olika statsvetare säger så har de haft väldigt stor hjälp av media och att de synts så mycket mer än partier utan för riksdagen brukar göra.

Ska man säga något om valet i Älmhult, som inte bara är negativt sett till att de borgerliga fortsätter vara stora tillsammans, så är det att vi i Vänsterpartiet faktiskt gick framåt, och det även i valdistrikt där jag knappt trodde vi hade väljare, och det finns ställen vi mer än fördubblat, ja nästan tripplat, antalet röster.

Att gå framåt i 8 av 9 distrikt är en framgång, om än alldeles för liten eftersom den inte ger ett mandat till, till det enda vi har i fullmäktige. I slutändan blir det knappt en procents ökning och knappt 90 röster mer än förra valet.

Det mest anmärkningsvärda är snarast de stora tappen som folkpartiet och kd gör, men jag är inte jätteförvånad med tanke på hur tysta de har varit inför valet, samt att sd går framåt radikalt också, trots att de inte synts mycket i media och när de väl gjort det agerat rätt märkligt... Jag tror dock att draghjälpen från rikspolitiken är stor för deras del och att deras tapp kommer bli ännu hårdare efter nästa val.

Från och med idag börjar definitivt nästa kampanj inför valet 2014. Det är illa nog att behöva stå ut med fyra alliansår till, men inte en gång till!

Mer media ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp skd nsk nsk hd hd hd hd smp smp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Hur kan du som vänster gnälla på SD's framgångar, obegripligt för mig.
  A) Det är endast vänsterna politik som skapat SD.
  B) SD kommer växa snabbare än Islam i Sverige, folket börjar ana att något är helfel
  C) Vänstern har alltid mycket svårt att acceptera folkets vilja. Folket KAN INTE göra fel.
  D) All offentlig makt utgår från folket, även om du inte gillar det.
  E) Europa börjar tröttna på vänsterns alla tokerier.

  /AnnaPanna

  SvaraRadera
 2. A. Nej det är medias förmåga att ge dem reklam i form av utrymme. Möjligen kombinerat med attackerna mot dem.
  B. Nej de kommer att tappa när alla deras röstare inser att de inte gick att lita på att de kunde förändra
  C. Tycker du det samma om Tyskland på 30-talet, med tanke på att Hitler röstades in?
  D. Självfallet.
  E. Det är synd om Europa och dig som inte vet ert eget bästa.

  SvaraRadera
 3. Att du ens jämför SD med Hitler är bara så dumt, vet inte om jag ska skratta eller gråta med tanke på att det visat sig att det finns väldigt många korkade människor i Sverige som gått på tidningarnas propaganda om detta. Du måste inte älska SD, du behöver inte ens smågilla dem- men du får respektera att många i Sverige vill ha dem i riksdagen- till och med fler än som har röstat på dem. Invandringen är en fråga som måste diskuteras- och snart hoppas jag att folk förstår att det är dags att ta den och inte skrika rasist så fort någon ifrågasätter eller misshandla-hota dem till tystnad.
  Med tanke på hur många kommunismen har tagit död på, och att ni har en partiledare som inte tar öppet avstånd från detta så kanske vänstern bör hålla tyst. Tycker det är ytterst otrevligt att ha ett sådant parti som vänstern i riksdagen med en öppet kommunistisk ledare- och jag hoppas att ni åker ut så fort som möjligt. I övrigt är ungdomar ofta väldigt vänster i skolan(även jag) innan de kommer ut i livet.
  Har gillat att läsa dina texter innan även om jag är mer höger än vänster- och trodde ärligt talat att du stod över denna häxjakt. Tråkigt att du visade att jag hade fel- sista gången jag går in här.

  SvaraRadera
 4. Det är ett konkret exempel på att folket ibland har oerhört fel och det har jag använt även när diskussionen inte alls gällt sd, utan demokrati rent generellt.

  SvaraRadera
 5. KD är Sveriges lataste parti!

  Svenska Dagbladet publicerade under valdagen en intressant artikel om de sju dödssynderna och de svenska partierna, tyvärr finns den inte på deras webbsida.

  Enligt den träffsäkra analysen ryms KD i dödsynden: Lättja! Eftersom KD lutar sig tillbaka och nöjer sig med att räkna till en, två, tre, fyra, fem procent, och att talet om verklighetens folk mest handlar om att politiken ska dra sig tillbaka från det offentliga livet.

  Den attityden passar bättre på folk som vill predika i en församling eller filosofiera för en tankesmedja. Men man missar att politik är handling och vilja att ta ledning för ett land!

  "Den tolerante är en människa utan övertygelse"

  (G K Chesterton)

  Med tolerant menar jag att KD kommer se på när Alliansen kommer att korsfästa tio tusentals svenskar när de börjar utförsäkra 40 000 från sjukförsäkringssystemet.

  Var det Göran Hägglund som talade om civilcurage? Och han kallar sig för kristen!

  SvaraRadera
 6. Det är NU som alla partier sätts på prov, men särskilt de rödgröna.
  Att S satte sig i en position att bilda en koallition med V + Mp var helt fel!

  Det hade varit bättre med en egen roll fast med en tydlig vink om hur samarbetet kunde sett ut vid ev seger.

  En klassisk socialdemokratisk strategi helt enkelt.
  Däremot måste S förnyas och inse att man inte på ngt sätt har en självklar plats som Sveriges största parti - och varför inte börja med partiledningen...

  /K

  SvaraRadera