lördag 18 september 2010

Cynism mot sjuka och Pravdastyrning av media

I går skrev jag ett inlägg om Vad valdebatten borde handlat om.

Idag så glädjs jag lite åt att försäkringskassesystemet och de betydligt hårdare och omänskligare kraven på sjuka lyfts fram, som i debatten igår med situationen för svårt sjuka Annika Holmquist, vars dotters blogg lyfte fram hur orimliga kraven kan vara.

Det är ju så det är, det behövs visas fram de olika fall som drabbas orimligt hårt, så att man visar hur regeringens hårda och mycket orättvisa jakt på sjuka människor drivs, för att ge skattesänkningar åt människor som har pengar nog att klara sig ändå.

Den omänskliga retoriken går igen hos moderaten Thomas Böhlmark i Slutdebatterat - nästintill, där han kallar det för "enskilt fall" och även i inlägget Låt inte vänstern övertyga med sin cynism, när de rödgröna visar på konsekvenserna för de reglerna.

Hur menar han då att de drabbades dotter agerar? Är hon cynisk också som skriver om det och är det bättre att hon tiger?

Nä, cynismen ligger i moderater som Thomas ovan som försöker avskriva det hela som ett enskilt fall, trots att tidningarna varit fulla med exempel på människor som inte klarat av den nya politiken och som i för många fall slutat med självmord på grund av desperation. Ett exempel är på hur en läkare skriver om hur cancersjuka får leva i misär.

Det senaste jag läser om är multisjuke Christer som varken kan gå eller stå mer än korta perioder, men som får till svar att det nog finns något jobb han kan klara av:

59-årige Christer har mestadels varit sjukskriven sedan 2001. Han har bytt ut båda höftlederna och har en resistent bakterieinfektion i den ena. Han lever med ständig smärta och höfterna krånglar ofta.
–Om jag böjer mig ner och vrider mig lite så hoppar de ur led, förklarar han.
Han har också invalidiserande artrosförändringar i båda axlarna efter en fallolycka på jobbet då både senor och muskelfästen slets av. Dessutom har han haft flera andra allvarliga sjukdomstillstånd, bland annat hjärtinfarkt med hjärtstillestånd. Han drabbades av allvarliga komplikationer efter en fetmaoperation och har även opererats för akut förstoppning.
Tror ni att Thomas som arbetsgivare skulle anställa en man som har höfter som hoppar ur led? Jag är inte cynisk och anser mig vara människovänlig och bry mig om mina medmänniskor. Men självfallet skulle det vara svårt att anställa en människa med de här problemen och oavsett vad för företag jag varit i position att anställa för, så kan jag inte se att jag skulle tro på någon som var så här gravt handikappad och begränsad.

Det är den här typen av människor valet handlar om! Det är den här typen av människor som samhället ska bry sig om och prioritera att hjälpa fram till ett drägligt liv! Vi med jobb och lön klarar oss och vem som helst av oss kan hamna i en situation där vi blir för sjuka för att jobba eller blir av med jobbet, och då måste verkligen socialförsäkringssystemen fungera fullt ut.

Som Sahlin säger så har vi en alldeles för tuff sjukförsäkring och vi ligger inte i topp vad det gäller A-kasseersättningarna heller. De rödgröna lägger därför en mer mänskligt förslag att överleva på, istället för att göra som ministerna med ansvar gör, skyller på alla andra och vägrar ta sitt ansvar.

Nu gäller det att fortsätta minska gapet mellan de rödgröna och allianspartierna ända fram tills vallokalerna stänger. Det går inte att fortsätta med en så cynisk politik, som väljer att offra sjuka människor för lägre skatter. Det går inte att prioritera hjärtlöshet och en större strävan mot att privatiser allt som i USA, som igen redovisar tragiska rekord, för den typen av förändringar alliansregeringen vill ha, sämre sjukförsäkringar.

Medierna har skärpt sig lite de senaste dagarna. Som jag skrivit om innan så har det varit tydligt hur oärligt de har argumenterat mot S i första hand och skapat rubriker och artiklar som tydligt vinklat innehållet.

Ett exempel från idag är från DN som talar om att Svårt att hämta in underläge på slutet, där man hänvisar till att det historiskt sett visat sig vara svårt, för att inte säga omöjligt.

Samtidigt så hade de rödgröna över 50% för några år sen i opinionssiffrorna, vilket någon aldrig tidigare tappat. Nu har opinionen visat på motsatsen ett tag, så att något inte hänt förut, är inte det samma att det aldrig kommer att hända igen.

Istället är det tydligt att opinionen är mer av berg- och dalbana än tidigare och att det inte går att dra så tydliga slutsatser av historien.

Det är uppenbart att det funnits en mycket obehaglig styrning av medias artiklar, som bland annat gått ut på att starkt negativt skriva om Sahlin och de rödgröna, som inte påminner om något tidigare.

Jag har absolut inget emot att ledarsidorna skriver och tar ställning. Det är deras uppgift, oavsett partifärg. Men att man låter det gå ut, inte minst i rubrikerna, även över den journalistiska kvalitén är oerhört obehagligt och påminner betydligt mer om en diktatur vars media var styrda från högre ort också.

Nu tror jag inte att moderaterna i sig styr media direkt. Men uppenbarligen kommer styrning någonstans ifrån, för så negativ rapportering som det varit de senaste åren har inte existerat tidigare och det är oerhört beklämmande att se svensk media som Pravdaliknande media från Moskva.

Uppenbart är att valen blir allt smutsigare och det är illa om det dessutom styrs från media och inte bara i argumentationen mellan politikerna och partierna.

Det är bara två som förlorar på det. Du som väljare och demokratin!

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd  dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp skd skd skd kvp kb kb kb kb kb kb kb kb hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp gp gp gp gp gp gp gp gp skd skd nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

14 kommentarer:

 1. Förresten vill jag tacka dig för en utmärkt blogg, klok och saklig. Du tar upp de frågor som verkligen betyder något. Det är tråkigt att massmedia (även Aftonbladet) tycks ha bestämt sig för en ensidigt negativ hållning mot de rödgröna, men din blogg har hjälpt till att balansera debatten.
  Lycka till i Älmhult :-)
  /Karin

  SvaraRadera
 2. Läste du Hanna Fridéns inlägg om saken (hon har iofs skrivit flera om detta)? http://www.hannafriden.com/politik-samhalle/alliansen-kan-inte-muta-mig/
  Hon har tydligen fått jättemycket mer pengar än tidigare med Alliansens politik. Tycker denna formulering var så klockren: "Det känns som Alliansen lagt en pistol i min hand, siktat den mot en stackars cancersjuk och sagt: “Du får tjugotjusen om du skjuter huvudet av henne, har vi en deal?” "

  SvaraRadera
 3. Det är hemskt det som har hänt Annika men jag ställer mig dock frågan, är det regeringen eller Fk som trots att läkarna säger att hon ska vara sjukskriven sparkar ut henne?

  Vidare så får man ju lätt känslan av att ni på vänstersidan försöker föra fram detta som ett nytt problem medan jag med lätthet kan plocka fram en massa fall som skedde innan 2006 under S och V styre.

  Med det inte sagt att det är en dålig taktik från vänsterns sida, den stora massa är ju inte särskilt kunnig eller begåvad och det går säkert att plocka någon procents röster på lite friserande utav sanningen.

  SvaraRadera
 4. Det är lätt att glömma att socialdemokraterna hade samma problem med försäkringskassan under sitt styre:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GT11907&rm=2005/06&bet=907
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407

  SvaraRadera
 5. Kul att du erkänner att svensk media är som Pravda. Men det gäller bara när det handlar om när något som är negativt för vänstern som det är så eller? Jag tänker på drevet mot SD. Du ser inga likheter där?

  Vore det inte skönt om vi hade objektivitet i debatten?

  Danne

  SvaraRadera
 6. Den här känslan som du har – att media står på ”den andra sidan” – visst är det en olustig känsla. Jag har upplevt den själv: från 70-talets radio- och TV-monopol där ”vänster” var normen och allt annat var suspekt, och fram till idag. SR och SVT fortsätter än idag med vänsterperspektivet, men jag håller med om att tidningarna i denna valrörelse varit ganska snälla mot de borgerliga och varit så kritiska som de borde vara mot de rödgröna. Och väljer man Mona Sahlin till ledare får man nog räkna med att hennes många svaga sidor blir belysta.

  Men, som sagt, visst känns det olustigt när man känner att media är EMOT det man själv tror på. Det verkar vänstern nu förstå. Att vänstern reagerar så hårt just nu är väl nyhetens obehag samt att det hittills gått lite knackigt efter det överläge man hade för ett år sedan.

  67% av journalister stöder s+v+mp enligt Kent Asps undersökning. Det är orimligt att tro att det inte har något genomslag i det som skrivs och det man väljer att skriva om. Frågan är dock – Hur får vi en mer opartisk bevakning av politiken? VDN-märkta journalister?

  SvaraRadera
 7. Vladimir Ilyich Ulyanov18 september 2010 14:23

  Ja, valkampanjen blir allt smutsigare, tacka dig sjalv for det din javla pajas.

  SvaraRadera
 8. Fulla med exempel? Ja, vilka fall tror du medierna plockar fram? Givetvis de som skapar rubriker. Ja demokratin förlorar ju på att ni inte presenterar ett gemensamt förslag innan valdagen. Ni visste väl om bristerna med det förra systemet och det enda ni levererar till väljarna är att ni ska utreda det under kommande mandatperioden. Demokratin förlorar, involverar det också när vänsterpartistiska riksdagskandidater saboterar valmöten? Jag försvarar ingen, men de som ni och vi vill motverka görs ju en tjänst med ert sätt att agera.

  SvaraRadera
 9. Karin - Tusen tack för detta och de andra kommentarer du skrivit! Det är så skönt med dina och Dvärghundspossens och de andra av det lilla fåtal som faktiskt säger saker som medhåll bland alla kritiker!

  Dvärghundspossen - Det var verkligen en fantastisk replik! Har tyvärr missat den.

  Christer/Anders - Jag har aldrig hävdat att S-regeringarna förr var utan problem och felaktigheter. Men de hade definitivt inte det här omänskliga regelverket. Där kunde man möjligen kalla det för undantag med fall som behandlades illa, men där handlade det i mycket högra grad om olämpliga handläggare hos FK än politik.

  Danne - Jag håller med dig, men drevet mot sd? Jag har aldrig sett ett parti som inte finns i riksdagen få så mycket media som sd, även om vi räknar där det är mer okritiskt rapporterat.

  Blogo - Jag har ingen uppfattning om hur det var på 70-talet, då var jg för liten för att komma ihåg så mkt om media. Men detta valet har det verkligen märkts, och har gått att mäta, att den rödgröna sidan har fått mycket mer negativ media, trots att det är alliansen som stått för de faktiska skandalerna.
  Det är dessutom så att journalisterna som skriver om politik och ekonomi, som är det viktiga i de politiska frågorna, är till höger. Att lokal- kultur- och nöjesreportrar är till vänster påverkar knappast med tanke på vad de skriver om.

  Vladimir - Min blogg i all ära, men så mycket påverkan har den inte jämfört med de stora dags- och kvällstidningarna.

  Thomas - Kom igen nu Thomas, nog kan du väl komma med bättre ursäkter än att ett fåtal vänsterpartister saboterar, som Ohly dessutom fördömer?
  Det är många exempel i media under de senaste åren, även om jag lyfter fram de tre senaste jag läst om.

  SvaraRadera
 10. Ja, det hoppas jag att han gör. Och återigen, vilka tror du media lyfter fram? Det är ju ganska självklart att de lyfter fram de mest extrema fallen därför att de skapar bättre uppmärksamhet, så var är de konkreta förslagen från er sida Jerker?

  SvaraRadera
 11. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID...

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************


  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  SvaraRadera
 12. Thomas - Du kan sluta hoppas han HAR fördömt det och jag håller med! Det ger bara gratisreklam åt sd som jag ser det. Konkreta förslagen hur el vad menar du?

  Amir - Ingen har sagt att det var felfritt då heller men det har beviserligen förändrats, vilket syns på att det är fler socialbidragssökanden och människor som tigger pengar hos kyrkorna som talar om att de är utanför sjuk- och arbetslöshetsförsäkringssystemet.

  SvaraRadera
 13. Ja, drevet mot SD. Du menar alltså att artiklar som SD figurerat i har handlat om annat än att smutskasta dem? Det finns uppmärksamhet och så finns det uppmärksamhet. Ser man inte det då är man lite väl blind av sina egna ideologiska skygglappar.

  Men vi är väl överens om att media är en åsiktsmaskin snarare än en objektiv betraktare?
  /Danne

  SvaraRadera
 14. Jo då det menar jag att det finns mängder av artiklar där de får möjlighet att säga sina åsikter. Mest reklam har dock Aftonbladet och TV4 gett dem på mycket märkliga sätt...

  SvaraRadera