fredag 25 mars 2011

Illavarslande

Jag noterar att vår finansminister inte tycker att politik är lustfyllt, utan att det är ansvarsfullt och fyllt av plikter.

Nu befinner jag mig politiskt sett, ur alla aspekter, miljontals mil från hans politiska uppdrag, men nog borde det väl vara möjligt att hitta viss njutning i att se att man tar beslut som förändra världen till det bättre, oaktat exakt vad man anser är det som faktiskt gör världen bättre, trots allt ansvar? Annars är jag inte säker på att man verkligen är rätt person på rätt plats.

Men visst, men en politik som både i landet och kommunerna är en politik som drar ner på behoven för den lilla människan, som akuta sjukdomar och skolan, så hade jag också haft svårt att känna någon som helst glädje...

Ett tydligt exempel är nerdragningarna hos Försäkringskassan, något som tar bort det personliga mötet för de människor som har en livsnödvändig kontakt med försäkringskassan.

Det är lätt att tro att det ska kunna ersättas med internet och telefonkontakt, men du glömmer direkt den lilla människan bakom ett sånt beslut. Den äldre personen som har svårt för internet eller invandraren som inte kan språket bra nog är några exempel på människor som definitivt redan utsatta grupper som nu utsätts ännu hårdare för diskriminering och får det svårare att ha den typen av kontakt med myndigheter som en medborgare i ett demokratiskt land defintivt ska ha rätt till.

Det finns redan en uppfattning, som jag i många fall delar, att det är svårt att nå myndigheter. Genom att lägga ner lokalkontoren så kommer de problemen att öka.

Artikeln länkad ovan, från GP, missar dock en poäng. Även om beslutet att lägga ner många lokala kontor är Försäkringskassan, så är den ett resultat av regeringens politik och ovilja att ge FK resurser nog att driva lokalkontoren för, och det trots att det är under en tid de får oerhört mycket kritik för deras  hantering av sjukskrivna.

Det ökar knappast rättssäkerheten eller tryggheten för någon av de som Försäkringskassan är en livsnödvändighet, där möjligheten att mötas av ett ansikte är något som gör vardagen lättare.

Eftersom regeringen uppenbarligen lämnat över skapandet av nya jobb till media och sjukvården till privata intressen i hög grad, så förväntar jag mig snart att det kommer fler tv-program av samma typ, som ska göra dig frisk som underhållning, istället för att ta det på så stort allvar att det kommer alla människor till del, som behöver det.

Eftersom det är flera partier som har eller är på väg att byta partiledare/språkrör så finns det en förhoppning om förändring i opinionen och ett tryck från oppositionen att man ska kunna förändra den idag allt mer orättvisa välfärden och få folks medvetande att vakna till liv om det.

Men tyvärr, så krävs det krafttag från flera partier och bättre ledning, för att nå ut till väljarna och inte låta sig styras av alliansens retorik, trots övertag i media. Jag hoppas på en tydlig och snar förändring på många plan, men jag är inte säker på att den kommer.

Media exp exp dn dn gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag ab svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd skd skd nsk nsk nsk ab smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. Jag känner mig dubbelt överlämnat: har annat modersmål, har en funktionshinder (med ett ord kan man kalla den telefonfobi eller snarare katatoni). Snart ska jag gräva ner mig själv djupt i tystnaden. friskare blir man aldrig med "hjälp" av FK.

  SvaraRadera
 2. Ingen dum idé med ytterligare en TV-såpa som kan kallas sjukfällan, eller arbetslöshetsfällan. Där "coacher" lämnar värdelös information till arbetslösa om hur de söker arbeten som inte går att få. Eller kanske en app till iPhone som får dig att bli mindre sjuk och få fler anställningar. Jag tror minsann att regeringen har missat en grej där.

  SvaraRadera
 3. Anders Borg har gjort ett riktigt bra jobb,han är väldigt kompetent.

  SvaraRadera
 4. Jag lider verkligen med dig! Det är en sån sak som få har tänkt på att folk kan ha svårt för telefon!

  SvaraRadera
 5. Harry - Jag skulle inte bli förvånad om det kommer något sånt...

  SvaraRadera
 6. Alex - Han är oväntat bra för att vara moderat, det kan jag faktiskt ge honom...

  SvaraRadera