tisdag 24 januari 2012

Bemanningsföretagen - En svår situation för de unga


(En text till min sektion inom Kommunal, som ska användas i deras medlemstidning Spadtaget.)

Bemanningsföretagen - En svår situation för de unga

Det blir svårare, i synnerhet som ung och med bristande arbetslivserfarenhet, att få arbete i dagens Sverige.

Den dagen du väl får svar blir du väldigt glad. Problemen för de unga på väg ut på arbetsmarknaden är större än för oss som är lite äldre och har arbetslivserfarenhet.

Det är inte så många år som bemanningsföretagen varit de som haft de flesta annonserna ute hos arbetsförmedlingen och det är på många sätt en ny situation att hantera både inom politiken och för fackföreningarna. Det uppkommer nya problem och nya fula sätt att försöka ta sig förbi vad som varit kutym och självklara avtalsregler tidigare.

Ett exempel är alla de bemanningsföretag som påstår sig rikta in sig på studenter, eller "extra anställning vid huvudsaklig annan anställning".

För att kunna anställas med den anställningsformen så måste du visa upp intyg på att du studerar eller har annat jobb. Det är viktigt att verkligen ha det också, eftersom du annars inte får någon garantilön, vilket innebär att bemanningsföretagen inte behöver betala jobb när de inte hittar jobb åt dig.

Garantilön finns för andra anställda hos bemanningsföretagen och finns i LO:s bemanningsavtal och är den minsta förtjänst en anställd är garanterad under en månad, oavsett hur mycket eller lite du får jobba.

Enligt Tomas Nordström hos systerförbundet Transport, så är det vanligt sätt att fuska sig till ekonomiska fördelar bemanningsföretagen, även hos de mer välkända.

I första hand riktar man in sig på unga som är desperata efter jobb, eftersom de helt enkelt kan och vet mindre om vilka krav man kan ställa.

Samma dag som jag skriver den här texten, 24 januari, så uppdagas det att Uniflex har gett anställda uppdrag som inte finns på ställen som ligger så långt ifrån den anställdes bostad att de räknat med att den anställde tackar nej och därför inte heller får någon lön från dem.

Än så länge finns inte de här företagen i hög grad inom Svenska Kyrkan och deras kyrkogårdar. Men risken finns att de kan komma här också.

Att bli av med de här företagen går bara på ett enda sätt och det är att välja att rösta så långt vänsterut som går, en möjlighet som ligger ytterligare några år framåt tyvärr.

Fram tills dess så gäller det att ni pratar med unga i er närhet om de här riskerna och att ni säsongsanställda ser till när ni går ut i arbetslöshet att stanna kvar i facket och söker hjälp om ni känner den minsta tvekan hos det förbund som har hand om kollektivavtalen hos er eventuellt nya arbetsgivare.

Jerker Nilsson, Fackligt politiskt ansvarig, Sektion 26



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar