tisdag 24 januari 2012

Går det att ta bostadsbyggandet vidare?

Blir lite glad över att läsa om hur det faktiskt finns någon som tänker lite innovativt vad det gäller bostäder. Det händer inte varje dag...


Det handlar om AF Bostäder i Lund som bygger Sveriges minsta studentbostad, vars pressmeddelande man kan läsa här


Jag tycker det borde vara självklart att man försöker göra något innovativt både inom studentbostadsbranschen och övriga.


Jag hade, i yngre dagar och med mindre skit att släpa runt på, utan att tveka kunnat tänka mig att kunna bo så här en begränsad period i livet, för att ta mig ut och vidare.


Det enda problemet jag ser är vad det gäller funktionshindrade, som inte lär kunna använda den här typen av bostad. Det borde gå att lösa, exempelvis genom att den som bygger eller äger den här typer av bostäder även tvingas att samtidigt bygga en lämplig andel boenden som exempelvis rullstolsbundna klarar av att bo i, så att vi i fortsättningen får ett samhälle för alla.

Se även video från huset hos Sydsvenskan eller GP, som visar något mer av insidan än Sydsvenskans filmning.

Själv gillar jag tänken kring att bygga mer på höjden, som man gör för katter. Även om man själv som människor i högre grad håller sig på golvet så finns det inget som hindrar att andra fasta saker finns högre upp, som t ex en loftsäng. Varför inte ha bokhyllor och förvaringsutrymme som går att nå via stege också, för att frigöra golvyta?

Klippet nedan från Sydsvenskan, via Youtube:
media gp kvp kvp skd sds 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

1 kommentar:

  1. Gång på gång klagas det på att det finns för få studentbostäder i Lund. Men ingen nämner att många studentbostäder byggts om till centralt belägna kontor. Istället för att ta universitetsmark i anspråk för att bygga nya studenthus borde man se över befintliga byggnader och låta de som kontoriserat återställa husen till studentbostäder och flytta kontoren till någon annan plats. Som exempel vill jag nämna skattehustet vid Södra vägen som en gång i tiden var ett studetbostadshus och den gamla sjuksköterskeskolan på Getingevägen. Återställ dessa hus till studentbostäder och vi får ett centralt attraktivt tillskott av studentbostäder. Sedan bör man se över om inte några befintliga studentbostadshus kan byggas till. Det har nämnts att Helsingkrona nation skulle kunna få några extra våningar. Detta borde även gälla Sydskånska och Kristianstads nationer. Sedan finns det säkerligen många andra möjligheter att återställa tidigare studentbostadshus och att förtäta befintliga studentbostäder. När vi nu ser det lilla huset som kommit till för att minska kostnader för studenter så undrar jag om det inte var riktigt dåliga affärer för kommande studenter när man lät kontorisera centrala studentbostäder. Alla vet att gamla hur har lägre hyror än nya hus. Administrativa byggnader ligger lika bra vid ändhållplatser för kollektivtrafiken ute i periferin, ex vid Nova, som mitt i stan där det är i stort sett omöjligt att hitta en parkeringsplats. Låt byråkraterna flytta ut från stadskärnan och studenterna flytta in, då blir Lund en levande stad alla dygnets timmar! För pendlande studenter med bostad på annan ort borde ett Formule1 hotelliknande studenthotell lösa boendet.

    SvaraRadera